Posts

Showing posts from January, 2015

idea² game sewaktu travel dengan anak...

Assalamualaikum and Hallo

harini i nak share ngan uolz cara nak menghiburkan hati anak² waktu travel...
tak kisah la travel ngan apa skalipon...
since missLR kecik, dia tak byk ragam waktu travel.. bwk blk mesia pon dia ok ja dlm flight... encik suami kata sbb i rajin melayan anak bersembang..
tp rahsia sebenar ialah, i suka baca pasai psikology anak²...
bila missLR dah masuk 3 tahun (dah buleh bercakap).. dah tak leh la kita ja asyik nak bercakap.. so i create game...
mula² i create sendiri game simple²..
bila missLR dah makin besar.. so i google game² yg sewaktu dengannya...

ada parents yg suka bawak extra toys... or buat extra barang utk anak main..
itu super!
in my case.. i suka game yg i tak yah bawak extra barang...
guna apa saja yg ada or nampak di sekeliling...

everytime nak main,better kita start first... so that anak² blh get the idea mcmn nak main game tu.. n ofkossss... tgk level/umur anak²... so tolak tambah darab bahagi la nak main mcmn...
jgn paksa anak.. sbb kita nak m…

puding laici dangdut

Image
Assalamualaikum and Hallo
Sumber :
dr.raihanna.. dia ambek dari chef hanieliza

Mukadimah :
kalini i buat puding laici dangdut ni guna resepi... slalunya main sukat suka² hati.. pastu result pon mcm² la.. kdg² keras.. kdg² terlembik..
kebykkan resepi guna agar² serbuk.. i guna agar² tali...

Bahan² :
10 gm agar2 serbuk - i guna agar² tali 21g2 liter air 2 cawan gula 2 tin laici - asingkan isi n air - i blend kasar isi laici1 tin susu cair Cara² :
Masakkan agar2 + air smp mendidih..Masukkan gula.. masak smp mendidih.. tutup api..Masukkan laici + air laici + susu cair.. Kacau...Tuang dalam acuan.. Bila dah sejuk masukkan dalam fridge.. Nota kaki :
puding ni lembut.. so better letak dlm acuan kecik².. kalau letak dlm acuan besar n nak potong.. ada potensi utk puding hancur..

tenung²kan dan selamat memasak...

missLR dan taugeh

Image
Assalamualaikum and Hallo

ni cerita awal bulan 11 tahun lepas...
bila dah masuk winter... byk benda i kena pikir utk missLR ada aktiviti kat rumah...
salah satunya.. tanam tauge @ togey

inspired by iklan thailand...

lepas tgk iklan ni few times ngan missLR.. i ajak missLR try tanam tauge... hari 1st... almost every 2 hours.. dia tgk kacang hijau tu dlm air.. i pon letak kat tempat yg dia senang tengok... lepas seharian... i letak dlm 2 tray... i follow video nih...
dah siap letak dlm periuk... i letak dlm store...
bila missLR asyik la kuar masuk.. kuar masuk store... i letak periuk yg ada tauge tu dlm oven.. cukup gelap utk tauge tumbuh.. huhuu...
senang... tiap² hari lepas blk sekolah, dia mesti check pokok tauge dia... :)

bila tauge dah cukup besar...  mcmni la jadik dia...

meriah kan...?? walaupon tak cukup gemok... tp ok la... cukup la utk buat masak keow teow n buat viatnamese springroll.... ekor dia mmg melekat kat tisu.. so i potong slow²... tak yah perisi dah...
tp ada skit² y…

20minutes seafood pasta

Image
Assalamualaikum and Hallo
Sumber and recipe asal : bbcgoodfood

Mukadimah :
resepi bawah ni ialah resepi tambah-campak²-spagetti melayu

Bahan² :

1sb olive oil1 bawang besar - dice3 garlic - hirischili flakes400g chopped tomatoes in can (i guna sos tomato + chopped 4tomato)1 kiub ayamseafood - i guna sotong selengan n udang selambakcarrotmushroomparsleylemon - nak masuk skali buleh.. tak mau pon tak pa..spagetti - masak asingsalt n pepper
Cara² :

rebus pasta / spagettidalam pan, panaskan olive oil.. tumis bawang n 2 garlic..masukkan tomato + chili flakes + kiub ayam.. biar mendidih..masukkan carrot + mushroommasukkan seafood.. lg cool kalau ada mussel.. mcm kes i, seafood semua jual dah siap rebus.. so jgn masak lama²..masuk ja seafood... then masuk spageti yg dah siap rebus..kacau.. add salt n pepper n lemon jus...bila semua dah nmpk cun... hidang.. tabur daun parsley... nak tabur cheese pon buleh...  Nota kaki :
encik suami tak suka lemon masak skali.. so just potong lemon, letak tepi p…

Agar-agar santan gula merah

Image
Assalamualaikum and Hallo

Sumber :azie kitchen

Mukadimah :
i gabung few recipes dari internet.. sbb kebanyakkannya guna agar² serbuk.. so i try error ja.. Lepas dah siap br jumpa resepi dari kak azie..
i jumpa kat internet 10g agar² serbuk sama dengan 28g agar² tali
tp i guna agar² tali 42g.. so i bahagi 2 ja...

Bahan² :

10 gram serbuk agar-agar @ 28g agar² tali500ml air250 ml santan pekat (campur santan + telur+ garam and pukul sikit)1 biji telurSecubit garam
Air gula:

500ml air200g gula melaka - kecik² kan1/4 cawan gula pasir2 helai daun pandan - koyak² skit n disimpul
Cara² :

Masak semua bahan utk air gula... Always kacau.. Bila dah mendidih.. angkat dan tapis.. (make sure sukatan 500ml atau lebih.. kalau kurang dari 500ml.. tambah air)Dalam periuk lain, masak air dengan serbuk agar agar / agar² tali smp mendidih..campur air gula melaka tadi dan kacau smp mendidih.Kecilkan api dan masukkan santan+telur+ garam td... Kacau.. kacau.. kacau.. smp santan jd berbijik²... hati² sbb blh meluap..…