Posts

Showing posts from November, 2014

Best Ever Roast Chicken Recipe

Image
Assalamualaikum and Hallo

Sumber :
http://cookingpinterestrecipes.com/

Mukadimah :
namanya mmg begitu.. bukan i yg kata best.. tp best la jugak sbb senang, dapur pon tak berkecah...
lately, i mmg masak sempoi² ja... (blame on surat laki mah!)
bila masak dlm oven... automatik.. dapur senang nak kemas and tukang masak tak berbau... (again... blame on surat laki mah)
nak masak pon main campak² ja then masuk dlm oven..
setel.

Bahan² :

8 ketul ayam.. tak kisah part mana...2 sb kicap*1 sb brown sugar*2 sb rice vinegar*3 sb olive oil*2 bawang besar - potong 122 bawang putih - ketuk tp jgn buang kulit3 kentang - potong 41 carrot - potong rojak / obliquebrokolli and cauliflower2 cili hijau/ merah - potong 4 memanjangSalt and Pepper
Cara² :

Panaskan oven 180-200°ccampur ayam + semua * - gaul n letak sebelahprepare semua sayur²campur ayam n sayur - gaul² n tuang dlm bekas yg blh masuk oven/microwave.. sayur letak bawah... ayam letak atas.. bhgn yg berkulit kat belah atas..Roast dlm 30minit then kuarkan…

missLR is 5! - birthday at tiggolino

Image
Assalamualaikum and Hallo

ini second part of birthday missLR...
tiap2 tahun i buat kat rumah n jemput kawan² kami kat sini... last² org yg patut dicelebrate dok kena marah sbb mama n papa nak sembang n dia dok nak tanya macam²..
huh. bad parents -.-

so.tahun ni, i mmg dah plan awal² nak buat birthday dia kat satu indoor playground kat kampung kami..
and plg penting, tetamu adalah among kawan² missLR (and parents depa kawan kami jgk..hehhehe...)
:D

tahun ni takdak tema color apa² sbb acara bebas...
yg penting anak² berpakaian selesa nak melompat, lari, tergolek bagai...
i buat death by a chocolate cake (tp di'cupcake'kan)
deco tu kerja missLR... biarla selebet pon asalkan sedap..
lain dari tu, i buat bihun goreng... ayam bbq (yg digoreng).. nugget.. n popia..
ouh... lg satu, rojak buah.. habis sebalang kuah rojak makbee i tuang... laayaaann...

kami buat majlis petang, lepas lunch...
salah satu sbb ialah tmpt tu tak bg bawak benda panas n berbau.. just blh bawak finger food n s…

missLR is 5!

Image
Assalamualaikum and Hallo

masha Allah... cepatnya masa berjalan...
tup² missLR dah 5 tahun...
tup² blog tak berhapdet sebulan lebih... huhahaha...
-.-

skg jadual missLR penuh smp ke petang..
nnt² la i cerita.. kalini nak cerita pasai birthday dia 24hb oct lepas...
missLR dah cakap siap² dia nak buat 2x birthday... 2 cakes..
on her birthday, kami celebrate kat kindergarten.. encik suami pon ambek cuti so encik suami n i join kelas missLR celebrate birthday dia... :)
cake missLR...
dia wish rainbow cake.. tp a day before birthday dia, dia nak cake butterfly pulak..
end up, buat rainbow cake jgk... huhuu... i dah pernah buat masa 3rd birthday dia... kalini try resepi lain pulak... sama ja maneh melecaih!

deco by missLR sendiri... biar la comot pon.. asalkan birthday girl happy..

tahun lepas i buat cupcake.. rasa mcm tak cukup.. kesian pulak..
kalini i buat cake.. rasa mcm besar.. tp bila smp kindergarten dia, rasa mcm tak cukup jgk sbb kelas dia ada 25 org.. cekgu 2 org... mcmn nak poton…