berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, May 13, 2014

eurocamp - easter 2014 (beekse bergen, Holland) part 1

Salam and Hallo

i looovveeeeee eurocamp!
thanks to my sister sbb memperkenalkan kami... first time kami dok caravan eurocamp tahun 2008...
kami dok kat eurocamp international paris

time easter last year.. kami pi eurocamp kat herbolzheim, area black forest... (nnt² i cerita...)

tahun ni... kami pi kat Holland pulak.. nama tempat tu beekse bergen ...
best sangaattt!!!

kami gerak on 18th April.. dari rumah kami ke tempat beekse bergen actually dalam 3jam lebih skit ja cemtu... tp otw, kami ngan geng secaravan berkumpul kat düsseldorf utk lunch...

sepanjang jalan dok nmpk ladang raps nih.... canteeekkk sgt!
cantek jgk... atas jambatan merentasi sungai...
inilah muka² penumpang yg berbahagia bila dibawak berpeleseran.... :)
missLR macam biasa.. bila dah boring dok diam... dia bersembang... bila dah boring sembang... kami main game teka binatang... bila dah boring main game... tidoq... :)
dia tak sabar² nak jumpa adik haziq...

lepas lunch, actually kami terus ke outlet roermond... smp ke petang kami kat sana.... (nnt² citer)
kami sampai kat beekse bergen dalam pukul 1930...
utk eurocamp, check in pukul 1500 smp 2030 sebenarnya... tp kita kena set ngan eurocamp utk smp kul brapa...
kat beekse bergen, eurocamp ada dlm safaripark... so kena masuk 2kali entrance... kami tersangkut kat entrance safaripark sbb smp lepas pada kul 5...
tp sembang² lebih kurang... guard tu bagi masuk...
patutnya kena register bla... bla.. bla dulu then dapat segala kertas... peta... tiket....
kami postpone ke esoknya... kami kesana 3 family... 1family dah sempat check in... 
so,ok lah...
bila smp kat eurocamp punya entrance pulak... org tu dah siap tunggu...
terkejut i bila tgk² org yg sama ngan org eurocamp kat black forest dulu... dia pon ingat lg muka kami... hihiii...
sumber : eurocamp.com
basically, mcm ni la caravan yg kami duduk kalini...
much² better dari caravan yg i duduk kat paris ngan kat black forest...
yg ni caravan 2bilik... masa kami nak book, mmg tinggal satu ja caravan lg... no choice.. 
walaupon ada sofabed kat hall... syarat eurocamp, satu caravan max 4 ja dewasa blh masuk...
kira rezeki kawan kami la... masa dia decide nak join, tup² ada lg satu caravan kosong...

caravan ni lengkap ngan dapur n segala mak nenek kat dapur tu.... 
ada toilet... 
ada 2 bilik ( satu with masterbed... satu ada 3 singlebeds..) 
and also kat hall ada sofabed...
ini dapur... 1st time i pi caravan ada microwave... huhuu...
dapur dia guna api... oven pon guna api.... pinggan/mangkuk/periuk/senduk sudu semua lengkap ada utk kita guna...
tinggal nak kena samak je la... tanah ada keliling caravan kalau nak korek... i bawak sabun clay...
smp ja... terus buat operasi!
ini hall... 4 org pon buleh tido sofabed nih.. :)
ni la jgk tmpt missLR ngan haziq bergelumang... kejap gelak... kejap joget... kejap gaduh... kejap 'let it gooooooooo!'
ini masterbedroom...
oo yes.. kalau pi eurocamp... kita kena bawak cadar ngan sarung bantal and bantal busuk sendiri....
kalau tak mau bawak pon tak pa, blh sewa kat eurocamp... masa nak book caravan tu, dia akan bg list benda apa yg kita nak dia sediakan.. nak highcair ka... nak extra bantal ka... nak babycoat ka... ada yg free... ada yg kena byr 2,3€....
eurocamp sediakan tilam, bantal n selimut fleece saja...
ini bilik kedua... bilik kami...
mmg tiap kali pi eurocamp, kami pilih bilik ni.. senang sbb kami mmg bertiga... missLR seronok dpt tido atas..
kalini, bilik caravan better.... katil single lebar... susunan pon cantek... heater ada tiap² bilik... dinding caravan pon tebal.... :)
toilet ngan shower...
ini kat luar caravan.... kami dapat caravan sebelah².. senang.. nak panggil makan, kami ketuk botol.. hihihi...
depan caravan ada padang luas...
kat tmpt register eurocamp... ada mcm² game kita buleh pinjam for free...
ada game indoor n outdoor...
i ambek 2 game indoor utk budak² tp depa tak suka main...
esoknya, encik suami ambek badminton ngan tennis pulak... tu pon budak² tak layan...
depa main kejar² ngan kutip pinecone saja...
gambar atas : selain eurocamp, kat safaripark tu itself.. ada depa punya rumah sewa... comey... zebra ada.. giraffe ada.. belah belakang i tak sure corak apa...

gambar bawah : 
selain caravan 2 ngan 3 bilik... eurocamp ada khemah jgk... belah kiri tu khemah utk 6 org, berdepan ngan caravan kami... yg khemah hijau tu i tak sure utk brapa org...
khemah² ni ada bilik² jgk... cumanya tak dak toilet...depa share satu toilet besar... 

kalau berminat blh cekidaut web eurocamp...
harga mmg murah compare to hotel... itu pasti... :)




credit kat encik jimin jgk utk gmbr² yg i guna...
.

8 comments:

makshaq said...

Rindu eurocamp ...

:cahya schatz: said...

kami pi onbehalf makshaq ok... :)
ujung bulan ni nak pi eurocamp lindau (german border swiss) pulak... :)

Anonymous said...

salam liza,
seronoknya dapat merantau ketempat orang.. jangan lupa sambung cerita caravan ni tau..

:cahya schatz: said...

anonymous : W/salam...
insya Allah... kalau ada masa terselit... buleh la smbg... ni cerita 2thn lepas pon tak abih lg nih... hahhaha...

wawa said...

suka suka!! :)

Anonymous said...

nice entry kakliza! bole jd ref ni..danke! =)-hudatripleH

:cahya schatz: said...

Wawa : aku pon suka.. Plus.. Suka sangaat..

:cahya schatz: said...

TripleH : babe.. Mmg best safarark nih... And also eurocamp.. Ada byk tempat ada eurocamp.. Leh check kat website dia.. Caravan dia simple but nice..