Posts

Showing posts from April, 2014

Everyday Gourmet Apple Tea Cake

Image
Salam and Hallo


Sumber :
Mukadimah :
haritu kami pi flohmarkt, waktu tu ada jual seplastik besar apple 2€... so beli. dapat dlm 15bijik² kot besar² penumpuk encik suami...
bila makan, uuurrrmm... tak brapa sedap utk buat gigit²... terus trasform jadik cake... :)

Bahan² :

apple (slice nipis... i potong ngan pisau ja...)3 telur1 cawan susu1sk essen vanilla180g butter cair1 1/2 cawan gula3 cawan tepung naik sendiri ( i guna 3cawan tepung gandum + 4sk bp + 1sk garam )
Cara² :

blend semua kecuali appletuang adunan dlm acuansusun apple mcm dlm gmbr/videobakar 160°c ( haritu i bakar sejam suku )bila dah masak, sapu apple jam skit.. then tabur gula...
Nota kaki :
i tak tau pasaipa rupa kek i ngan kek tuanpunya resepi tak sama...
maybe jenis apple... or maybe jgk sebab i tak letak glaze...
result : sedaapp wweeyy....
psstt... blh tabur ngan serbuk cinammon kalau nak...
oorrr... makan ngan cream or ice cream... :)

tenung²kan dan selamat memasak...

Selling Fast - Longchamp le pliage indigo

Image
Salam and Hallo

ada sale.
soo.. cekidaut.
HANDBAG - 21x21x14 cm indigo MYR 240 (normal price : MYR 310) HANDBAG - 30x28x20 cm indigo
MYR 280 (normal price : MYR 350) postage free

laternenfest 2013

Image
Salam and Hallo

konpius pulak gue apasal entry pasai laternenfest tak dak...
i tak pernah cerita lg eh...?

hehehhee... tahun lepas punya cerita... :P
cerita pi abu dhabi 2012 pon tak abih cerita lg... so tak la heran sgt kalau cerita tahun lepas pon tak cerita lg kan....hahhahahaaa....
so. ni cerita awai bulan 11 tahun lepas...

kat kindergarten missLR... depa buat aktiviti buat lantern ngan budak² and pi nyanyi kat rumah org tua²...
i ada tanya cikgu dia laternenfest ni perayaan apa... (nak kena ambek tau gak kan dah dok kat negara bukan Islam nih....)
cikgu dia kata, celebrate askar yg byk tlg org susah dulu²...

laternenfest ni mcm pesta tanglung kat mesia... tp sejarah dia menceritakan pasai sorang lelaki nama martin yg suka tulong org susah n miskin... si martin ni pegawai askar then lama² dia jadi paderi n dapat gelaran st.martin... martin terkenal dengan sifat baik hati dia maka org german celebrate dia dengan laterne, kengkonon sbb dia bawak cahaya kat hidup org miskin...
utk te…

Laufrad = basikal jalan

Image
Salam and Hallo

dua hari lepas basikal missLR sampai.... laufrad dia pulak sampai....
masa kotak ni smp, missLR tak la se'excited' masa basikal dia smp...
bila dah koyak² kotak, missLR tanya tu utk sapa... kenapa tak dak tmpt kayuh... hihii...

sejarah laufrad ataupon nama omputeh dia 'balance bike'..
mula² skali walking bicycle ni direka utk org besar... akhir 90an br depa ada idea utk buat laufrad utk budak²... mula² skali depa buat guna kayu... skg ni pon still ada laufrad dari kayu.. tp ofkos, dah byk yg buat dari besi and aluminium...
benda ni terus glemer sbb dapat tlg budak belajar balance dgn cepat.. after that, terus blh naik basikal without dua tyre kecik yg slalu kita guna utk basikal budak² kat mesia...
laufrad ni ada mcm² size... start utk budak 2thn smp la utk budak umur 5thn plus..
kami br tau kelebihan laufrad ni... before this kami ada beli basikal utk missLR then pasang tyre kecik kat tepi... it doesn't help missLR at all... dia enjoy naik basikal …

Fasching at kindergarten

Image
Salam and Hallo

ni cerita akhir bulan februari haritu... huhuu...
kemalasan melanda sebab gambar² nak kena edit.. nak kena mozaic.. nak kena crop bagai...
makanya... entry tertunda...

27 februari, sekolah missLR buat fasching @ karnival... ada byk la peringkat depa sambut.. event paling besar kat area kami, diorg buat kat Mainz.. mmg segala jenis makhluk blh jumpa kat sana.. ada kereta berhias... ada band.. ada parade... n org yg datang n berdiri tepi jalan pon akan pakai mcm² costume...

tahun ni kami tak pi mana² parade... i just join fasching kat sekolah missLR kejap ja...
tp preparation utk baju missLR dah start 2weeks before... huhuuu...
excited + nervous...
plan asal i nak buat costume rapunzel... tp missLR nak cinderella... pegi kedai cari kain, langsung takdak kain kaler biru.. makanya tukar ke princess 'unknown' kaler pink... huhuuu...
utk aksesori.. i beli crown sengget then pelekat flower² bg nmpk mcm crown 5 hengget... hihihii...
ni baju missLR... i mntk junior i be…

papa's birthday

Image
Salam and Hallo

07.04.2014
birthday encik suami yg ke 23 ( katanyerrr)

plan A.
i masak special kat rumah then dinner sama²...

plan B.
makan special kat luar...

encik suami kata nak balik awal...
heh... slalu blk kul 7lebih... time besday nak blk kul 6.30... tak dak la awai mana pon...
kul 4 lebih, missLR dah menggelupur nak kuar naik basikal....
i dah kuar asap kat telinga.... :|

nak bg missLR occupied, i ajak dia buat kad utk encik suami... mula² excited, pastu bila i bg dia pakai lipstick.. terus dia main².. dah tak nak buat kad dah...
bila kad dah siap... dok la pegang kad tu smbl tgk tv... bila dah tak sabar sangat, dia soh i call encik suami...
beriya dia cerita dia ada überraschung ( suprise ) utk papa... tp details gila la dia cerita pasai suprise dia...
hahahhaaahhahaa.....
cover : nama papa ngan heart besau n heart kecik... missLR tulis... bwh tu mama tulis... front n inside card : kad mama buat... riben mama buat... missLR tulis²... mama buat shadow² ja... missLR cop²... mam…

Basikal = Fahrrad

Image
Salam and Hallo

ni cerita 1st April haritu....
entry lepas kan i ada cerita yg i n encik suami ada nak belikan missLR basikal tp tak jadik... encik suami dah tercakap kat missLR... maka hari² la missLR tanya bila papa nak ambek basikal dia... si bapak yg berhati mulia tidak sanggup lagi menjawab persoalan anaknya itu... maka,  terus menengok ke dalam ebay... dan terus meng'bid'...
part kelakarnya, harga dah terlebih budget... tp sebab 'saja' nak naikkan harga.... last² encik suami menang bid... hahhahahhahahaaaaaaaaaaa.....


fine.bukan duit i...


so. bila dah beli... missLR pon mula la mengira brapa hari lg dia kena tido sebelum basikal smp...
Happy face! bila kotak basikal tu sampai... missLR jadik tak tentu arah.... melompat.. gelak sorang².. berguling bagai... terus suruh i bukak kotak.... dia dah siap² ambek helmet daaahhh.... oooo yessss..... brand PUKY....
mahai gila kot basikal brand ni..... mcm basikal missLR ni, rega betoi €2++.... encik suami beli 40% less dari…

addicted terhadap flohmarkt online

Image
Salam and Hallo

Ya Allah.... penyakit baru menyerang...
i baru jumpa satu page flohmarkt kat FB...
rupanya tiap² daerah mmg ada flohmarkt online kat FB... depa buat mcm group cemtu.. then jual² barang...
ada yg baru... ada yg brg salah beli.. ada yg barang br guna 3,4x... ada yg dah guna 4,5 tahun.... :)

dah nama pon flohmarkt ( fleamarket )... mesti la ada mcm² kan... dari sekecik² sepit rambut smp la ke kereta... semua ada...
comel.
pastu, tak semuanya barang depa jual... ada yg bg saja... ada yg buat sistem barter... dah la barter ngan gula or kopi or roti or tepong... sgt comel, kan?

barang 1st yg kami beli game missLR...
semua barang dlm flohmarkt ni kena angkut sendiri.... tu ja... tp tak kisah la kan semua yg dlm group tu mmg dok sekampong pon... huhuu...

second things yg kami beli kat flohmarkt ialah basikal i..
excited....! at last, i ada basikal...
gambar dari ehsan encik suami...
comey ja basikal ni... basikal ni utk teen sebenarnya.... tp bila i naik, macam cun² ja utk i..…

penat ja ketaq

Image
Salam and Hallo

pagi td kami anak beranak ke ausländerbehörde utk ambek visa i...
dulu depa lekat visa dlm pasport.. la ni dah maju skit... depa buat card.. tp still dlm tempoh cuba try test...
haritu masa anta borang, i ada cerita kat sini..

again. i nervous. punya la dok berdoa dlm hati semoga Allah permudahkan urusan...
encik suami dah pesan siap² suruh cakap² jermen skit... (hek eleehh)
last few days, encik suami call org yg handle visa i... encik suami kata mcm ada masalah sbb patutnya card i tak siap lg... ( bertambah² la ke'nervous'an i )

pg td.. missLR bangun dengan semangatnya nak pi 'office' mama...
smp ja... pegawai tu bg resit n soh encik suami bayar 135€ kot... part tu dah sedia maklum dah... selama ni i kena byr 80€ ja utk panjangkan visa...
i masuk dlm bilik pegawai tu utk sign dokumen..
again. i salah sign... kalini lg teruk n buruk sign i.... huhuu...

dia mintak kad lama n bg kad baru...
tengok² dah dpt unbefristet! Alhamdullillahhhhh.....
pegawai tu s…