Mee udon sup

Salam and Hallo
Sumber :
tak tau... sebenarnya i tak pernah dengar pon nama mee udon ni waktu kat mesia... maybe sbb i jarang makan kat luar or maybe sbb i tak jarang masak... n maybe jgk sbb i tak ambek tau... (sbb sbnrnya)

Mukadimah :
encik suami n missLR sgt la teramat suka sekali makan laksa... dulu² i guna rice noodle.. kadang² dapat yg rasa mcm laksa.. kdg² dapat rasa mcm bihun berkuah laksa.. huhuu...
ada skali tu.. encik suami beli mee udon... n lepas tu, bila tak jumpa stock rice noodle yg rasa mcm laksa... kami akan beli mee udon...
maka, terdetik la dlm hati i nak cari resepi sebenar mee udon... i pilih utk buat sup...
ada sgt byk version resepi utk sup udon...
ni style i, ikut benda yg ada kat rumah...

Bahan² ( utk 2 org makan) :

  • mee udon
  • secekak daging - potong nipis²
  • fishball - potong 2
  • button mushroom - potong 2 ( guna oyster mushroom lg sedap)
  • 1 btg carrot - potong bg lawa
  • selerie - potong senget² (guna daun sup pon buleh)
  • minyak olive
  • 1sb sos tiram
  • 1sb kicap
  • 1 bawang besar
  • 3 garlic
  • kiub ayam
  • white pepper

Cara² :

  1. rebus air... rendam mee udon... then tos.. ( tak nak pon takpa)
  2. tumis bawang + garlic dengan olive oil
  3. + daging.. masak smp daging tukar warna
  4. + fishball + carrot + sellerie
  5. + sos tiram + kicap + pepper + air secawan + kiub ayam
  6. + mee udon
  7. + mushroom

Nota kaki :
again.resepi dia ada byk cara...
n uol buleh letak segala benda apa yg uol nak letak... seafood buleh... sayur²an melimpah ruah pon buleh... segala fishball fishcake crabstick semua pon buleh letak....
memandangkan yg nak makan byk tu ialah missLR... i buat tak pedas...
utk i n encik suami... i potong cili padi... tabur...
waallllaaaaa!

tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

Anonymous said…
akak,wni pernah mkn kakak mal masak.. dia mmg pernah dok jepun... sdappp sgt yg akak dia buat..
:cahya schatz: said…
makshaq wani : akak 1st time makan mee udon as mee udon... slalunya guna as laksa...
liya suka!

Popular posts from this blog

Giveaway 14/003

review : katil baby