Posts

Showing posts from March, 2014

Mee udon sup

Image
Salam and Hallo
Sumber :
tak tau... sebenarnya i tak pernah dengar pon nama mee udon ni waktu kat mesia... maybe sbb i jarang makan kat luar or maybe sbb i tak jarang masak... n maybe jgk sbb i tak ambek tau... (sbb sbnrnya)

Mukadimah :
encik suami n missLR sgt la teramat suka sekali makan laksa... dulu² i guna rice noodle.. kadang² dapat yg rasa mcm laksa.. kdg² dapat rasa mcm bihun berkuah laksa.. huhuu...
ada skali tu.. encik suami beli mee udon... n lepas tu, bila tak jumpa stock rice noodle yg rasa mcm laksa... kami akan beli mee udon...
maka, terdetik la dlm hati i nak cari resepi sebenar mee udon... i pilih utk buat sup...
ada sgt byk version resepi utk sup udon...
ni style i, ikut benda yg ada kat rumah...

Bahan² ( utk 2 org makan) :

mee udonsecekak daging - potong nipis²fishball - potong 2button mushroom - potong 2 ( guna oyster mushroom lg sedap)1 btg carrot - potong bg lawaselerie - potong senget² (guna daun sup pon buleh)minyak olive1sb sos tiram1sb kicap1 bawang besar3 gar…

Carseat Recaro

Image
Salam and Hallo

lamanya tak hapdet belog... dok follow cerita MH370....
i still berharap depa blk... biar la mcmn keadaan sekalipon...

i nak cerita pasai car seat missLR... tak baru sgt dah la... cerita 31 jan haritu...
sebelum ni missLR ada 2... errr... 3 carseat maxi cosi...
tiga² second hand... tp still elok... i rasa mcm tak berbaloi nak beli yg baru sbb missLR guna sat² saja...
plus, masa mula² tu.. kami bukan ada keta... so, guna bila menumpang reta org....

skg, missLR dah meningkat dewasa... (hik hik hik hik...)
so encik suami kata, carseat yg 3rd stage ni dia akan guna lama.... so encik suami nak beli yg baru...
i dah buat muka tak puas hati... sebab knowing encik suami ni... bukan takat 'baru'... barang yg dia pilih mesti mahai... ( nasib la dapat bini kedekut )
cth: kasut winter tahun lepas... depa cerdik... kuar beli kasut time i pi sekolah... beli kasut 80€ lebih.. last² pakai 15x ja kot... tapak kasut pon tak efek apa....
tahun ni pulak... i yg beli... harusla hal…

Online bisnes

Image
Salam and Hallo

Subhanallah...
akhirnya terwujud jugak 'ich&du'... terima kasih pada semua yg bg semangat n tunjuk ajar... (termasuk yg paksa i :D )

sebelum ni i dah ada 'LR gmbh' yg jual barang baby... tp sekali² nak blk cuti... encik suami tumpang letak barang² dia... mcm jersey n jam...
tetiba² ke'ting'... i dapat satu idea... cuma tak berani nak cakap kat sapa² n realisasikan idea i.. stended la i nih... bila mai tang part bisnes.. semua benda tak berani.... tambah pulak dpt encik suami yg sama spesis ja ngan i... lagi la lama idea tu terbenam kat otak...

but, there is always a first time... (walaupon sebenarnya i dah 2nd time)
selagi tak cuba... tak tau apa rintangan or habuan yg kita akan dapat kan...

moh ler kawan²... jom usyar² apa yg kedai i ada... br ja launch semalam... kedainya dah lama ada.. :P
Ich & Du
konsepnya : beli ikut promosi... setiap batch akan ada kat kedai dlm 3-14 hari ( depends pada promo/sale )
tapi kalau uol nak soh i cari/sur…

sesat ( *pray for MH370* )

Image
Salam and Hallo

8 March 2014...
mencatatkan kehilangan MH370...

10 March 2014...
mencatatkan kehilangan abah...
utk kali KEDUA...

abah, tahun ni masuk 74.. Alhamdullillah... Allah bg abah sihat tubuh badan walaupon sgt kuat hisap rokok... di umur 74 tahun, abah cuma ada masalah prostat membengkak (atas faktor usia)...
itu pon dah baik sepenuhnya...  selain tu... abah cuma ada penyakit 'degil'...
dah berapa kali bonda sorokkan kunci keta... abah tetap akan jumpa...
bila mata pon dah tak brapa clear... badan pon tak brapa larat nak drive... abah cuma buleh drive dekat²... selalunya bonda akan temankan... cuma, bila penyakit 'degil' menyerang... abah akan kuar jgk sorang²...

10hb lepas.. abah kuar pi pekan penanti... dekat ja ngan rumah sebenarnya... tp rupanya skg ni, depa buat one way street kat penanti... i rasa jalan tu buat abah konpius n abah sesat...
kesian abah...
abah kuar dari pukul 9pg sampai la ke tgh malam br smp rumah...
kakak i bgtau i tru wassap... apa ja …

canvas with tape

Image
Salam and Hallo

missLR demam.
maka mama kena lebih kretif to make sure dia tak boring dok rumah...
masa kemas² store haritu, i terjumpa 1 canvas yg tak guna lagi...
TING! idea mari...

kebetulan jugak... kami ada masking tape lama... i rasa zaman encik suami blaja dulu punya kot.. nak tarik pon asyik terkoyak²...
perfect.. mari la kita korbankan dia utk projek ngan anak kita...

kalau uol surf kat internet, ada byk contoh canvas art yg buleh buat ngan anak2.... i pilih yg paling simple... sesuai ngan tahap kesabaran missLR... :)
canvas yg i guna ni besar..
so i bahagi 4... n buat 4 corak guna masking tape...
ni task missLR... kaler... dia pilih kaler sendiri n kaler....
i suruh dia cari berus... dia masuk bilik n buat drama... malas gue nak layan...
last2 i guna span ja... lg senang...
i guna ni water kaler missLR... sekejap ja dah kering..
bila dah kering, skali lagi task missLR... mengoyak... :)
dia tak bg i tlg lgsg... tepis² tangan i bila i nak tulong...
TADAAAA!!!!
ni rupa canvas l…