Posts

Showing posts from February, 2014

motor skill - ikat tali kasut

Image
Salam and Hallo

missLR dah besar... n baru² ni kami belikan dia kasut bertali... dia dah tau nak ikat tali... tp tak tau nak buat riben....
she tried few times.. kadang² jadi... kadang² tak jadi.... n limit kesabaran dia sgt la terhad... tp dia tak dak la mengamuk over²... just nampak la dia tak sesabar mama dia...

last week, encik suami belikan i baju... bila i pegang cardboard yg bungkus baju tu... TING! idea sudah mari....
mula², i trace tapak kasut missLR... senang utk dia agak² nak ikat kasut nnt... plus, carboard tu mmg ada lengkuk kat hujung... part tu missLR buat sendal perooottt... hahhahahaa...
i ingat nak lukis corak²... tp pikir² balik... nnt la kaler ngan missLR....
ni pulak harta peninggalan esmet ulam raja... daripada buang.. lebih baik la i guna utk perkara berguna.. dapat gak depa pahala sorang skit.... tali kasut ni mmg sgt perfect utk pembelajaran bab mengikat kasut.... tak licin... panjang pon jz nice... senang nak ikat... kaler pon menarik... kasut missLR ada 5 lu…

azam 2014

Salam and Hallo

dah nak masuk march br nak cerita pasai azam kan...
kalini i betul² kena laksanakan azam i...
lepas i sembang ngan partner gossip tegar i (puanHH), i kena jalankan azam 2014 i.. MESTI!

i kesian tengok lemari baju i dipenuhi ngan baju² yg berkaler boring dan baju² rumah yg dah makin pudar kalernyer...
lepas pada winter cleaning haritu, i decide nak kemas n i buang almost suku dari baju² dalam almari i... haih... dah la baju mmg sikit... buang pulak lg...
pepatah berbunyi, buang yg keruh.. ambek yg jernih...
tahun 2014 ni, i nak stop beli benda² utk dapur... bukannyer la i rajin sesgt memasak... dah la tak rajin... kalau time rajin pon, tak sedap je jugak apa yg i masak... takat buleh makan ja....

so!
mari lah kita melawa utk suami dan anak kita... sekaligus mencantikkan diri di luar utk mejaga hati dan status suami...
branded or not, i tak kisah... asalkan i suka...
masalah plg besau... i sayang duit nak beli baju/kasut.... tp kalau beli benda dapur... ratus² pon i mcm …

kerabu taugeh & kerang

Image
Salam and Hallo
Sumber :
reti sendiri

Mukadimah : 
i sangat suka ulam² n kerabu²... adik i panggey i exotic sbb suka makan benda pelik²...
everytime beli kerang.. encik suami mesti mintak kerabu taugeh...
ada org yg buat guna santan... kalini i letak resepi yg tak guna santan...

Bahan² :

taugeh (agak² cukup sehidang)kerang (agak² sepadan ngan taugeh)2sb udang kering*belacan*1 sk lada hitam biji*bawang merahcili padi2 sb air perahan limau1/2 paket kerisikGaram & gula
Cara² :

rebus kerang.. i guna kerang frozen, so jgn rebus lama sgt.. lepas rebus, tos..air rebus kerang (tgh panas²) guna utk celur taugeh.. i rendam2 then angkat...blend/tumbuk udang kering + belacan + pepperhiris bawang n ciligaul benda blend + kerang + bawang + cili + kerisik + air limau + garam + gulamake sure kerisik hancur n gaul sebatilast.. masukkan taugeh... gaul sebati...
Nota kaki : 
favourite kami laki-bini
tenung²kan dan selamat memasak...

cleaning (part seterusnya)

Image
Salam and Hallo

Masih tajuk cleaning.. kalini bukan brg rumah tp cleaning benda lain kat alam maya..

Last 2 months, i delete kedai 'LR gmbh' i.. Serius takdak masa nak hapdet.. Mntk mahap pada buyer2 sekalian.. I ingat, bila missLR masuk tadika.. I will have more time.. Rupanya, sangkaanku meleset.. (srreeettttt... )
Dlm otak, ada satu idea bernas.. Tp nnt dulu.. Kasi bersih n organize satu2 dulu...

Btw, i br aktif ngan instagram..
Nick: cahya_schatz
Blh follow kalau nak.. Dlm tu penuh ngan gmbr missLR saja..
So far, i like instagram.. Simple..

Smlm, i buat cleaning phonebook kat tepon jgk.. Number2 org yg dah blk mesia 5 thn lps pon ada lg... Maybe i ter'copy' dari phone lama..
Uol pon mesti ada.. Cer buat cleaning tengookk.. Best woo delete2..
nnt i nak kerjakan phone encik suami pulak... :)

FB.
Oohhoo.. I berjaya delete raaammmaaaiii org dlm list i..
Yg tak kenal.. Yg terlebih annoying.. Yg terlebih hebat pon i delete..
Mntk mahap...
bila i dok go tru FB, i admit so…

'winter cleaning'

Image
Salam and Hallo

apa khabar pembaca².. peminat²... dan stalker² sekalian....?
semoga harini lebih baik dari semalam...

skg ni kat sini, nak kata winter pon, tak la sangat.. nak kata summer lagi la bukan...
suhu dah bawah 10°c.... tp belum cecah negative lg... walaupon begitu, bacaan 'feels like' dah negative...
better percaya pada 'feels like' punya suhu... if not, maybe anda akan jalan terkepit²...

orang slalu buat spring cleaning... tp i buat winter cleaning...
ini namanya takde keja, cari keja...
ntah angin apa yg datang melanda, tetiba i ada semangat dan kekuatan nak buang byk benda yg selama ni i simpan... kengkonon, 'kenangan'..

diawal perkahwinan, i banyak DIY n reuse benda/baju.. (read : guna apa yg ada)
bila dah lama² kawen, dah start tambah² benda/baju dlm rumah...  dah start rearrange byk benda... rumah kami kini makin lengkap... :)

but still, i sayang nak buang few things yg i anggap 'kenangan'... plus, sometimes, i still collect benda² yg en…