Posts

Showing posts from January, 2014

Red chicken curry with bamboo shoots

Image
Salam and Hallo
Sumber :
buku best-ever book of thai cooking

Mukadimah :
i loovee thai food...
tahun lepas, i jumpa buku sale kat TKmax... €5.99... terus angkut...
dah blk rumah br perasan buku tu rupanya buku english... i likkee... :)
bawah ni rupa sebenar resepi ni dlm buku...
awai bulan haritu ada kawan kami dtg dari mesia... dia bwk byk benda yg i tak pernah terfikir nak bawak... Alhamdullillah...rezeki... :)
salah satunya... rebung! fresh dari sarawak... so i try resepi ni....

Bahan² :
1 L / 4 cawan santan500g breast - diced2sb sos ikan1sb gula225g rebung5 daun limau purutgaram n peppercili merah utk hias curry paste (perlu 2sb saja so yg lebih blh simpan dlm bekas bertutup)
1sk bijik ketumbar1sk jintan putih (cumin)12 cili4 bwg kecik2 bwg putih1sb lengkuas2 serai3 daun limau purut4 akar ketumbar1 sb biji lada hitam1 sk kunyit1 sk belacan1sk garam2sb minyakCara² :
sangai (goreng tanpa minyak) bijik ketumbar n cumin (1-2minit)blend semua bahan utk curry paste - masukkan minyak skit² n b…

dompet ku

Image
Salam and Hallo

on 16 january last year, i ikut encik suami pi Mönchengladbach... lebih kurang 230++km dari rumah...
lalu kat Köln (Cologne)... n tmpt tu dah dekat² ngan Dusseldorf... dlm 2jam lebih la driving...

sementara encik suami pi buat urusan dia... i date ngan cousin encik suami... kami jenjalan n shopping²...
tp tak de la shopping apa sgt pon... jz nak tgk shopping lane tempat tu ja...
i baru masuk 3 kedai... n i perasan purse i hilang!

jammed.
hati i br ja nak riang gumbira.. then, kami patah blk kat kedai makan yg kami makan sebelum jalan² window shopping... org tu kata tak dak...
then masuk blk kedai² yg i masuk... pon tak dak....
cik cousin kata mmg kat situ pick pocket ramai... huh.
kebetulan, i pakai handbag yg tak dak zip... and i letak handbag kat handle stroller...
i mmg pegang sepanjang masa stroller tu... the only time yg i lepas adalah masa i nak pilihkan missLR paper doll... i rasa mcm masa tu la kot org tu ambek...

few hours lepas tu, encik suami datang jumpa ka…

masak.

Salam and Hallo

ouh terharu i... dikala i tenggelam timbul hapdet blog pon ada reader yg email n komen tanya itu ini...
tengkiu...

skg ni i dah kurang hapdet resepi²... bukan sebab tak masak...
masak tu tetaaaappp even ntahhapahapa rasanya... cumanya i rasa segan (malu) nak letak gmbr kat blog dah...

1. sebab resepi tu pon i kopipes dari web or buku or blog org...
maybe la ada yg i ubah² ikut ke'ada'an barang... n maybe jgk tukar cara masak so that senang i nak handle... tp tak dak la smp buleh dibuat contoh teladan...
i rasa org yg selalu masuk dapur mmg akan kerap derhaka pada resepi asal... bukan sebab nak tunjuk pandai.. tp sebab nak sesuaikan dengan keadaan diri sendiri...

2. sebab i tak pandai ambek gmbr
kadang² i rasa malas nak try certain² resepi dari certain² blog... gmbr dia cantik membuatkan i rasa 'mcm susaaahhh ja nak masak...'
i tak tau org lain mcmn... tp kalau u tgk gmbr² masakan i.. mmg tak de de nak letak hiasan ka apa.. time nak hidang... time tu la …

Aptb (cerita pasal visa)

Salam and Hallo

Harini ada termin utk buat visa..
Sungguh tak sangka i akan membodohkan diri sendiri secara terang2an....

Kelmarin dulu, i tak cukup tido... N budget nak cover tido masa missLR pi sekolah... Tp sebab encik suami pon dah lambat pi kerja.. Maka i tak hantar missLR sekolah.. Bila dia stay kat rumah, maka automatik niat i nak bersantai2 musnah...

Smlm, buat laundry - membasuh 2 bakul baju siap dengan lipat cun2... Malam, tak leh tido lena even rasa ngantuk sgt... Kul 3 jaga... Kul 4 jaga... Kul 5 jaga...
Pg td, ingat nak angkat ja missLR masuk keta... Tup2 dia jaga n cergas...

Bila smp tempat buat visa... Semua berjalan lancar... Borang dah isi... Segala benda yg perlu encik suami dah kumpul...
Mcm biasa, time tu la missLR nak tanya macam2...
Pegawai tu ok ja.. Cakap pon slow n steady... Tak dak la smp i tak paham... Tp ntah kenapa i nervous...
Sign sendiri pon jadi salah...
I siap compare sign dlm passport sbb i rasa i sign salah... Huh..

Pastu encik suami sembang2 ngan p…

orang punya bisnes... i dapat kenan..

Image
Salam and Hallo

auw... lawak pulak tajuk entry i...
ada sorang bisneswoman ni contact i.. dia nak borong LC... minggu lepas ada sale...
memandangkan missLR dah sekolah, i plan² mcm sempat la kot i 'lari' pegi frankfurt... tp sbb i ni tak pernah nak shopping² maka cash tak cukup... menggelabah la korek tabung bagai... huahhahaa...
mula² pinjam duit encik suami... pastu br tau yg i buleh guna kad maybank... (gelakkan i..)
lepas anta missLR pegi sekolah, i blk rumah n call maybank...
punya la skema encik F(customer service maybank) tu jawab soalan i... mcm baca ayat dlm buku... even i rasa lg skema dari ayat buku kot...
lepas i tanya segala kemusykilan... i bgtau encik F... 'saya bg awak 5 bintang!'
encik F : terima kasih puan... saya hanya menjalankan tugas... diharapkan segala penjelasan saya sebentar tadi jelas dan dapat membantu puan... terima kasih kerana menghubungi maybank..
(lantak la depa record ka dak call tu)

berbalik pada tajuk entry.
kul doblas, i ambek missL…

pecah sekolah

Salam and Hallo

harini missLR tak pegi sekolah...
mm... actually dah pegi sekolah tp kena balik... cikgu kata ada org pecah masuk sekolah semalam.. so polis tgh check sekolah... cikgu dia kata sekolah bersepah teruk.. so budak² dinasihatkan stay kat rumah... i tak sure kalau parents yg keja mcmn...
so,i pon bawak missLR blk.. kami pegi kedai then blk...
blk rumah, soh dia makan bekal... smbl tgk tv, smbl makan bekal...

semua berjalan lancar...

kul 1230 alarm tepon i bunyi... tanda kena siap ambek missLR... i saja letak alarm sebab kadang² dok membasuh or menyental or mengemas mmg tak teringat nak tgk jam... kang ada jgk budak menangis pegang tiang sbb mama lupa ambek... (takat ni missLR tak buat lg drama cemtu.. huhuu)
bila alarm bunyi, missLR kata i kena makan ubat... (mlm, ada lg satu alarm utk ingatkan i makan ubat.. ubat tu kena makan on time gitu)
i : bukan... alarm tu utk mama siap ambek anak mama kat schule..

missLR ambek chichi (teddy bear dia) n masuk bilik.... diam.

i ikut d…

January . Winter

Image
Salam and Hallo

2013
2014
kuasa Allah... sapa yg buleh sangka.... yakin ja i cakap kat kawan i januari konpem snow... tgk skg, suhu 13°c.... matahari terang benderang... lg cerah dari autumn haritu...

kisah 2013 (part 2)

Image
Salam and Hallo

-7-
bulan posa n raya aidilfitri...
Posa kalini, few times kami buat pot luck n few times kami bukak posa kat luar.... n posa kalini, i try buat few recipes yg tak terpikir i buleh buat....cth : cendol :)
Utk raya, I mmg berniat nak buat raya yg best utk missLR... Semua kuih raya, i cari resepi yg missLR buleh tulong... Enjoy!
kalau tgk gmbr bawah ni, baju raya i ja yg baru.... Hihii.. Baju missLR, pakai baju flower girl kawen zurina, umie neny belikan..
Baju encik suami, ambek baju adik dia masa kenduri kawen kami... Huhuu....

-8-
Kami pi tübingen... Dekat2 ngan stuttgart gak... Jumpa kawan baik missLR.. Jumpa kawan baik kami jgk... Kami pi museum cekelat ritter sport then pi beli fresh milk kat ladang lembu... Walaupon bau lembu tp missLR suka.. I pon minum gak skit... Encik suami takmau try lgsg...
Lepas dah minum baru tau rupanya kena masak dulu... Hihii.. Nasib baik kami tak sakit perut...
tengah bulan 8, missLR masuk tadika... blh cekidaut cerita dia kat sini.... 

kisah 2013 (part 1)

Image
Salam and Hallo

sebab terlampau byk entry yg terbengkalai... maka sempena tahun baru nih.. i compile semua skali cerita sepanjang 2013...

tareeekkkk napaassss....

leeeppassss....


-1-
awai² tahun missLR dah dapat habuan...
bila dia yg mintak, penghargaan itu lebih... sampai skg pon dia still main dapur ni dengan keceriaan..
bulan 1... 1st time missLR kenal ciknin ngan uncle hafiz... skg depa geng... akhir bulan 1, i dapat bouquet kedua dari encik suami (sepjg dok sini).. tambah happy bila missLR pon beli pokok kecik utk mama... :)
-2-
deep fryer.yes.tanpa i sedar yg bendalah tu mmg sgt byk membantu.. kalau i tau dari dulu.. dah lama i beli...
kawan baik i kat sini chinese... so this year, missLR dpt angpow.. satu dari family lim.. satu lg dari family vietnamese...
hujung bulan 2, family kembar encik suami mai visit kami... n kami buat eurotrip :)
mula ngan münchen.. then pusing area frankfurt.. bila encik suami cuti.. kami gerak ke luxembourg-france-belgium-amsterdam..
kami ke münchen...…

from 13 to 14..

Image
Salam and Hallo