Posts

Showing posts from 2014

curtain utk masterbedroom

Image
Assalamualaikum and Hallo

early november haritu i ada jahit langsir utk master bedroom..
actually i nak clear kan stock kain kat rumah.. mula² kain tu i beli utk buat cover kotak.. tp end up project terbengkalai atas sebab² yg tak dapat dielakkan.. maka dengan itu, i proceed ngan project curtain memandangkan curtain dlm master bedroom tu tak pernah bertukar... tukar utk basuh pon br 2x dlm 3tahun...
-.-
ini la rupa langsir baru bilik tido kami...
senget benget tp puas hati la sbb ada gak rupa scallop tuh....

before this i ada jahit pleated curtain utk langsir hari raya..itu pon tahun 2012!
this time i nak try and error jahit scallop...
i teringin sesangat nak masuk kelas curtain cikgu Rogayah.. dia ada buat online class..
tp i tak tau la berbaloi or not.. so kita try dulu..
bila curtain dah siap... yes. i mengaku.. belajar perlu berguru.. tak leh nak buat pepandai sendiri ja... huahahaha...

kesalahan first² skali.. i tak ukur size tingkap... budget mcm cukup ja...
rupanya kain yg sedi…

three two

Image
Assalamualaikum and Hallo

hoo yeee... 23rd november haritu, i sambut birthday yg ke 32..
23-32...

nak jgk lucky number kan...?
heh.
ramai tanya betul ke i 32...? bukan 33..?
weellll...itu la untung lahir akhir tahun...

birthday kalini sempoi... nothing special yg terkejut² or suprise² or sweet²..
memandangkan birthday kalini weekend... so encik suami ajak jalan² cari benda makan yg tekak dia teringin... baca betul²... tekak DIA..
-.-

mula² encik suami ajak pegi mainz.. tp i ralit² pusing².. golek²... dah smp tgh hari...
tp encik suami nak gak ajak kuar.. so kuar jgk tp pegi frankfurt...
memandangkan encik suami dah lama tak naik train.. maka sempena birthday i.. dia ajak kami pegi frankfurt ngan train... ok.. itu luar biasa sikit utk DIA... sbb i n missLR mmg still pegi mana² ngan train or bas...
kuar kalini mmg takdak plan nak shopping or hooping or stalking...
mmg semata² nak kuar berdating sahaja...
kebetulan ada strike kat frankfurt.. tramp tak gerak... so, kami berjalan saja kema…

vietnamese springroll

Image
Assalamualaikum and Hallo
Sumber :
belajar dari kawan vietnam..

Mukadimah :
i suka sgt vietnamese springsroll nih.. maybe sbb penuh ngan sayur² n salad² fresh...
bulan lepas i buat projek tanam taugeh ngan missLR.. so one the menu yg i dah masuk dlm list ialah vietnamese springroll..
seeee... mama ajar anak mama jd anak dara sejati... blaja perisi taugeh.. dapat la 2 cekak.. :P
i pairkan ngan hunan crispy fried meat and thailand rice noodle salad..
salad tu sama ja bahan dia ngan isi springroll.. i tak letak fish sos n salad ja..

Bahan² :

udang / crabstick / ayam rebus / daging rebusrice noodle / su'untaugehketumbarsalad / lettucecili hijau - potong pjgtimun - juliennecarrot - julienne daun pudinabasilrice paper wrap sos sos ikanjus limaugaram gulacili padi
note : plg penting the wrap.. dia mcm kulit popia tp keras n bila dah lembut, dia transparent..
utk bahan² filling... letak ja apa bekenan di hati.. utk kalini i guna crab stick.. basil n pudina i tak letak..
semua sayur fresh.. s…

Best Ever Roast Chicken Recipe

Image
Assalamualaikum and Hallo

Sumber :
http://cookingpinterestrecipes.com/

Mukadimah :
namanya mmg begitu.. bukan i yg kata best.. tp best la jugak sbb senang, dapur pon tak berkecah...
lately, i mmg masak sempoi² ja... (blame on surat laki mah!)
bila masak dlm oven... automatik.. dapur senang nak kemas and tukang masak tak berbau... (again... blame on surat laki mah)
nak masak pon main campak² ja then masuk dlm oven..
setel.

Bahan² :

8 ketul ayam.. tak kisah part mana...2 sb kicap*1 sb brown sugar*2 sb rice vinegar*3 sb olive oil*2 bawang besar - potong 122 bawang putih - ketuk tp jgn buang kulit3 kentang - potong 41 carrot - potong rojak / obliquebrokolli and cauliflower2 cili hijau/ merah - potong 4 memanjangSalt and Pepper
Cara² :

Panaskan oven 180-200°ccampur ayam + semua * - gaul n letak sebelahprepare semua sayur²campur ayam n sayur - gaul² n tuang dlm bekas yg blh masuk oven/microwave.. sayur letak bawah... ayam letak atas.. bhgn yg berkulit kat belah atas..Roast dlm 30minit then kuarkan…

missLR is 5! - birthday at tiggolino

Image
Assalamualaikum and Hallo

ini second part of birthday missLR...
tiap2 tahun i buat kat rumah n jemput kawan² kami kat sini... last² org yg patut dicelebrate dok kena marah sbb mama n papa nak sembang n dia dok nak tanya macam²..
huh. bad parents -.-

so.tahun ni, i mmg dah plan awal² nak buat birthday dia kat satu indoor playground kat kampung kami..
and plg penting, tetamu adalah among kawan² missLR (and parents depa kawan kami jgk..hehhehe...)
:D

tahun ni takdak tema color apa² sbb acara bebas...
yg penting anak² berpakaian selesa nak melompat, lari, tergolek bagai...
i buat death by a chocolate cake (tp di'cupcake'kan)
deco tu kerja missLR... biarla selebet pon asalkan sedap..
lain dari tu, i buat bihun goreng... ayam bbq (yg digoreng).. nugget.. n popia..
ouh... lg satu, rojak buah.. habis sebalang kuah rojak makbee i tuang... laayaaann...

kami buat majlis petang, lepas lunch...
salah satu sbb ialah tmpt tu tak bg bawak benda panas n berbau.. just blh bawak finger food n s…

missLR is 5!

Image
Assalamualaikum and Hallo

masha Allah... cepatnya masa berjalan...
tup² missLR dah 5 tahun...
tup² blog tak berhapdet sebulan lebih... huhahaha...
-.-

skg jadual missLR penuh smp ke petang..
nnt² la i cerita.. kalini nak cerita pasai birthday dia 24hb oct lepas...
missLR dah cakap siap² dia nak buat 2x birthday... 2 cakes..
on her birthday, kami celebrate kat kindergarten.. encik suami pon ambek cuti so encik suami n i join kelas missLR celebrate birthday dia... :)
cake missLR...
dia wish rainbow cake.. tp a day before birthday dia, dia nak cake butterfly pulak..
end up, buat rainbow cake jgk... huhuu... i dah pernah buat masa 3rd birthday dia... kalini try resepi lain pulak... sama ja maneh melecaih!

deco by missLR sendiri... biar la comot pon.. asalkan birthday girl happy..

tahun lepas i buat cupcake.. rasa mcm tak cukup.. kesian pulak..
kalini i buat cake.. rasa mcm besar.. tp bila smp kindergarten dia, rasa mcm tak cukup jgk sbb kelas dia ada 25 org.. cekgu 2 org... mcmn nak poton…

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO

Image
Salam and Hallo

raya haji haritu i ada buat nasik arab...
ada cerita kat sini..

kalini i nak promote pulak... :D

ni la pes yg i guna...
sedap hokey... disahkan oleh tetamu² i masa raya haji ritu....
buat dia pon tak renyah...
bila beli.. uols akan dapat satu set - beras brasmathi n paket pes...
dlm paket pes tu pulak ada pes nasik arab and pewarna safran..
cara² penyediaan yg dia bg tu salah skit sebenarnya... tp cara yg betoi pon tak susah mana... mcm buat nasik ayam ja....

ada 2 set..
1 set utk setgh kilo beras... ni utk 4-5org makan... RM17 (tak termasuk pos)
1 set utk sekilo beras... ni utk 8-10 org makan... RM30 (tak termasuk pos)

kiranya haritu.. i buat 2pack yg sekilo utk +-25 org makan...
Alhamdullillah.. just nice ja..
thanks kak fazilah n ima utk gmbr² ni..
atas ni, gmbr dari tokey nasik arab...
dia buat ngan kambing...
i haritu buat ngan ayam... next time kalau dpt stock pes ni lg.. konpem i akan try ngan kambing pulak... :)

yg merah dlm mangkuk tu sos tomato pedas... ada ca…

raya aidil adha 2014

Image
Salam and Hallo

4 oktober 2014 - raya haji kat jermen.
plan nak pi konsulat.. tp tak jadi..
plan nak pi masjid morokko... pon tak jadi..
yang jadinya... jemaah tiga beranak kat rumah... :)
berimamkan encik suami.. bermakmumkan i and missLR...
complete ngan takbir raya.. tp tak dak khutbah raya..

jumaat (3hb okt) -  public holiday...
kedai semua tutup.. i tak sempat nak prepare apa².. encik suami tetiba nak buat makan² siap ngan senarai menu dah dlm otak... -.-

so kami buat jamuan raya on sunday...
still mode raya kan.. before jamuan mula.. sempat gak takbir seround :)
tetamu tak ramai sbb ada budak², so tak nak sesak²...
budak² junior kat sini pon dah ramai yg tak dak... dr berbelas org... skg tinggai 2 org ja kot.. huhuuu...
tapi ada tetamu istimewa...
family wawa dari beribu batu...
family pakcik khairul yg kami br kenal...

menu :
nasik arab yemeni mendhi
ayam panggang
salsa
sos sadri
sos tomato pedas
dalca daging
ketupat/lemang
rendang ayam
bubur jagung
buah tembikai

all prepared b…

eurocamp - easter 2014 - speelland

Image
Salam and Hallo

cerita beekse bergen lg.. huahahaa...
peginya 4hari... tp ceritanya dekat setgh tahun tak abih²....
so.
selain open zoo yg sgt meriah tu... kat beekse bergen ni ada speelland (playland gitu..)
tak la besar sgt tp cukup utk spend seharian kat situ....
mula² kami plan nak sewa basikal.. tp bila tgk rate, mcm tak berbaloi pulak nak sewa...
gmbr atas tu basikal utk 2 org dewasa ngan 2 budak... ada basikal utk 4 org dewasa 2 budak... and yg lain basikal mcm biasa... basikal utk budak² pon ada...
entrance speelland..
utk kami, its free... sbb masuk dlm package 4hari 3mlm kat eurocamp....
sgt berbaloi²... save byk gak...
kami pergi ngan family wawa ja sbb iqbal still dlm honeymoon mood... kui kui kui... so depa pi dating kat tempat lain....
ni peta speelland....
memula masuk.. kami ke area belah kanan dulu...
ni game yg 1st....
kena pancut air tu ke bola smp la bola tu masuk lubang...
ada few bentuk.. mula² missLR excited... bila dah tak masuk²... pass kat papa...
papa pulak …