berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, October 30, 2013

Funfetti Cake & simple but nice frosting

Salam and Hallo

Funfetti Cake  (8" @ 9")
pic : baked bree
Sumber : bakedbree.com/

Mukadimah :
niat di hati nak buat kek rainbow tp last year dah buat dah.. so i carik kek yg colorful utk budak²... terjumpa kek ni... i just ambek resepi kek saja... frosting n filling i tak buat...
and... i tukar kek ke cupcakes....

Bahan² :
  • 2 1/4 cawan tepung kek ( i campur tpg gandum & tpg jagung - follow these steps )
  • 1 sb baking powder
  • 1/2 sk garam
  • 1 1/4 cawan buttermilk
  • 4 putih telur
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 sk kulit lemon - parut
  • 1/4 butter ( suhu bilik)
  • 1 sk lemon extract - tak letak
  • 3/4 cawan rainbow sprinkles / funfetti ( guna yg good quality - if not, jadik tak cun )

Cara² :

  1. Ayak tepung + baking powder + garam - dlm bekas asing
  2. Pukul buttermilk + putih telur
  3. Masukkan gula + kulit lemon - gaul n gentel ngan jari
  4. Masukkan butter - pukul smp creamy (+-3minit)
  5. + lemon essen ( kalau ada) - i tak suggest ganti ngan vanilla essen sbb tak mau bau dia lain
  6. Tambah 1/3 tepung + 1/2 buttermilk selang seli (mula tepung... last tepung...)
  7. Bila dah sebati, masukkan funfetti - kacau gula spatula
  8. Tuang dalam dulang or scoop masuk dlm acuan muffin
  9. Bakar 350 degree or 175°c - 30 ke 35minit ( i bakar 20minit utk cupcakes )
  10. Bila dah masak.. sejukkan n letak frosting


Simple but nice frosting & filling


Sumber : ourbestbites.com

Mukadimah :
i rasa i tak brapa pandai sangat lg utk buat frosting yg hebat²... memandangkan ni projek 'kena jadi', so i jz guna resepi yg simple n ramai org komen sedap... 

Bahan² :
  • 6 sb tepung
  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan @ 1/2 butter
  • 1 cawan gula ( blh kurangkan )
  • 1 sk essen vanilla @ perasa apa²
  • color - kalau nak

Cara² :
  1. Campur n kacau tepung + susu - hilang ketul² tepung
  2. Panaskan pan n panaskan tepung + susu smp jadi mcm doh lembik - always kacau
  3. Masukkan doh dalam fridge - letak kat luar pon tak pa.. asalkan bila nak guna dia betul² dah sejuk
  4. Guna mixer utk pukul butter + gula smp putih..
  5. Masukkan doh tepung + susu td dan pukul lg... + essen vanilla + color
  6. Pukul 5-7minit (lebih pon takpa) smp adunan lembut dan cantik - check dengan tenyeh kat 2 jari.. kalau tak rasa gula, means dah ok
  7. kaut tepi² mangkuk, so that semua gaul sebati n gula hancur
  8. then blh deco cake or cupcakes.... (i masukkan dlm fridge sat then br guna...)

Nota kaki :
hiasla mcmn pon ikut creativity memasing....
in my case... i nak buat utk budak²... so i soh missLR tabur smarties kat atas...
frosting pon i buat selapis saja utk cover cupcakes n tak tinggi sbb taknak manis utk budak²....

lg satu tips....
kalau baking utk jamu budak²... ajak la anak² kita buat sama²....
konpem double triple happy...  biar la messy serabai pon.... efek dia indah!

Tenung²kan dan selamat memasak...

3 comments:

Aja said...

Assalam Schatz..

Sedap cupcake tu. :)

rostina76 said...

wow!!menarik gak ni versi colorful cake…missLR dah makin jelita la skrg…menggoda tul gambar tu

:cahya schatz: said...

Kak aja :
W/salam... sedap la kot... Budak2 n cikgu berebut.. :)
Bg liza, maneeehhhh sgt....

Rostina76 : thanks kak..
Liza main try2 ja... Most important thing is guna funfetti yg berkualiti... If not, kaler turun.. Terus jd comot...

MissLR mmg suka posing skg ni tp syaratnya, hanya mama yg blh ambek gmbr... Ngan org lain dia malu...