Posts

Showing posts from October, 2013

refashion : tshirt to tshirt

Image
Salam and Hallo

ni baju i zaman kanak² ribena dulu.... sayang nak buang sbb i byr half² ngan kawan i...
dulu gagah gak pakai ngan cardigan.. la ni tak mampu dah... sendaattt peghoottt...

idea asal... i nak jadikan dress utk missLR... tp cari² kain utk sambung jadik skirt, tak dak yg sesuai.. maka, diakhiri ngan buat tshirt saja utk dia...
leftover kain, i buat bunga....
sendiri idea punya posing.... adoyai... but cute jgk kecik² posing cemtu.. :)
mcm chomel je... mcm chomel je... mcm chomel je... LOL!
kesalahan i, lengan dia i terbuat besar....
i plan nak buat bahagian tangan tu sama kain ngan skirt... tp dah potong² baru decide nak buat tshirt... i biar ja la.. so wie so baju tu nak pakai kat rumah... tak pa la nmpk ketiak pon... :P
ni gmbr baju tu lepas basuh... bunga dia jd lg lawa rupanya....
batang bunga tu... i buat guna tulang tepi baju... then jahit zigzag atas dia...
bunga kanan tu terherot sbb jahit smbl missLR duduk atas riba... bunga kiri mcm menepati kriteria 'bunga&#…

Funfetti Cake & simple but nice frosting

Image
Salam and Hallo

Funfetti Cake  (8" @ 9")
pic : baked bree Sumber : bakedbree.com/

Mukadimah :
niat di hati nak buat kek rainbow tp last year dah buat dah.. so i carik kek yg colorful utk budak²... terjumpa kek ni... i just ambek resepi kek saja... frosting n filling i tak buat...
and... i tukar kek ke cupcakes....

Bahan² :
2 1/4 cawan tepung kek ( i campur tpg gandum & tpg jagung - follow these steps )1 sb baking powder1/2 sk garam1 1/4 cawan buttermilk4 putih telur1 1/2 cawan gula2 sk kulit lemon - parut1/4 butter ( suhu bilik)1 sk lemon extract - tak letak3/4 cawan rainbow sprinkles / funfetti ( guna yg good quality - if not, jadik tak cun )
Cara² :

Ayak tepung + baking powder + garam - dlm bekas asingPukul buttermilk + putih telurMasukkan gula + kulit lemon - gaul n gentel ngan jariMasukkan butter - pukul smp creamy (+-3minit)+ lemon essen ( kalau ada) - i tak suggest ganti ngan vanilla essen sbb tak mau bau dia lainTambah 1/3 tepung + 1/2 buttermilk selang seli (mula t…

missLR's birthday.... (part II)

Image
Salam and Hallo

ni cerita on 24th october lepas.... birthday missLR
encik suami stay ngan i utk celebrate besday missLR kat sekolah.... (thanks,laling)
i angkut cupcake... lilin..mancis... goodie bags.... taaapppiiii dlm hati rasa ada gak benda tertinggai...
anta missLR masuk kelas.. then blk rumah ambek muffinständer... pusing² pk apakah benda yg i terlupa... tak ingat jgk...
dah smp sekolah... siap² susun cupcake.. susun lilin.....
br teringat!
missLR pesan soh bawak topi cone besday ngan blowouts...
jem.
nassssiiibbbb baik cikgu dia ada buat crown utk dia.... :)
mmg utk every budak akan dapat crown waktu besday... utk missLR, cikgu dia buat castle n princess...
missLR suka sgt gmbr princess tu... dah la posing pon ala² missLR ja... hihiii....
i kena blurkan muka budak² lain sbb dlm perjanjian ngan tadika... parents takleh upload gmbr budak lain dlm internet... masa nak ambek gmbr pon, kena tanya cikgu dulu... budak mana yg tak leh ada dlm gmbr.... depa buat cemtu utk elak kes culik…

missLR's birthday.... (part I)

Image
Salam and Hallo

Masha Allah.... missLR dah 4 tahun!
since dia masuk sekolah, kami kata dia 4years old... so bila dia sambut birthday kalini... tup² 4 thn jgk...
missLR kata... ' naper lama sangat liya 4jahre alt...?'
hik hik hik....

tahun ni missLR merasa celebrate birthday kat sekolah... :)
even ada insiden yg mengecilkan hati i... namun missLR mesti kena enjoy di hari besdaynya... :)

2 days before birthday dia... i kuar beli barang² nak buat kek n cari hadiah besday missLR... sangat tak dak idea utk besday kalini....
lepas tanya idea member² kat FB... i pi la survey ngan missLR...
smp kat toy section... i soh dia pilih hadiah...
missLR kata 'ok'... dia letak tangan kat blkg pinggang.. n jalan tgk apa yg ada kat row toys tu... ( sgt mcm mak² hookkeeyy.... hihihiiii)
end up.. dia nak satu set play dough yg rega €7.. i soh dia cari benda lain sbb i nak share ngan encik suami beli just satu barang sj utk dia... missLR dah tak mau dah... dia still nak play dough tu jgk²..…

raya haji 2013

Image
Salam and Hallo

tahun ni raya haji kat jermen jatuh pada hari selasa, 15 oktober...
so. no celebration sbb encik suami reja... plus, ada meeting awai pagi....
missLR patutnya ada trip pi Opel but since sunday before tu, dia muntah²...
siang carrgassss.... start maghrib, dia start batuk² n mata berair.... mlm muntah²...
so, call cikgu.. kata dia tak join trip n tak pi sekolah.... (mama yg frust.huhuu...)

hari raya mesti kena sambut walaupon di mana jua berada.. n also walaupon cuma berdua. :)
assistant i.... see... kalau siang muka rilek ja... senyum pon menyenget.... tp nak bg dia pi sekolah mcm tak confident pulak...
since hari ahad before tu... hari² kerja overtime i ialah membasuh segala bantal.. comforter... selimut... cadar dan yg seangkatan dengannya yg terkena muntah missLR...
n hari selasa, i stopkan semua aktiviti² di atas....

kita kena raya!
muffin ni i buat sbb nak bg kat jiran tetangga... plus, ada sorang jiran i dah mintak resepi muffin ni setahun lebih dah.... ayoyoo...
a…

nein hilfe & überraschung = suprise

Image
Salam and Hallo

ini cerita kat FB on 8 oktober haritu...
masa tu kami blk dari sekolah... and seperti biasa.. kalau perjalanan yg patutnya 7minit, akan jadik 25minit bila i biarkan missLR jalan sendiri.... :)
i tak sempat nak ambek video masa dia cakap tu... lawak!
paling lawak part 'apa kebenda überraschung tuuuuu....... '
siap muncung² mulut...

la ni musim autumn... daun² suma dah oren... suhu pon dah start sejuk...
bunga² rumput ada la tinggai saki baki yg tak sempat nak kembang time summer haritu... missLR mmg suka kutip bunga² rumput putih tu.. and everytime kutip tu.. ada la nama² org yg dia nak bg bunga tu (kengkononnya la...)
so.
baca ja la caption tu..
ada ja dia nak loyar buruk ngan i... tak padan ngan kecik...

and sekaraaaaannngggg missLR memang sangat suka gaduh ngan i... eksyen gaya dia buleh cakap jermen sesangat...
muka semedang konfiden...!

ni bulan lepas punya gaduh... huhuu...

ayat dia nak cuba cakap tu mksd 'i dont want you to help me'...
perkataan d…

Spiral potato / Tornado potato

Image
Salam and Hallo

Sumber :
alkisahnya i pernah ternampak org jual potato pusing² ni kat pasar malam.... tp tak pernah beli or rasa...

Mukadimah :
alkisahnya.... i jalan² nak beli barang dapur, then ternampak bendalah pemotong ni kat celah timbunan rettich (carrot putih kot dlm melayu)
ting!
terus idea nak buat spiral potato menusuk masuk otak... n ke'ting' jgk duit gue terus kuar dari purse melompat² masuk kat cashier... 0_o


Bahan² : pemotong spiral (skewer) / pisau tajamkentang - ikut suka nak buang kulit or notlidi sataysalt n pepperminyak utk deep fry
Cara² :

basuh kentang bersih² kalau tak nak buang kulit...then cucuk kentang kat skewer then pusing² ja la..then gorengpastu tabur salt n pepper skit
blh cekidaut resepi n cara² potong kentang ngan pisau kat sini...

Nota kaki :
kalau malas nak cucuk kat lidi.. buleh ja goreng dia berpintal mcm kat atas nih...
missLR suka sangat sbb crispy... berebut gak la makan ngan dia... :D

 tenung²kan dan selamat memasak...

aktiviti sekolah missLR

Image
Salam and Hallo

:)
lama tak hapdet kan...
utk mencuri kembali hati peminat... i hapdet cerita missLR...
hihii...
ini cerita awai bulan lepas...
skg ni dah musim hujan... sat sejuk... sat panas... i nak pakaikan baju utk missLR pon pikir 4x...
nak tak nak kena jgk beli baju extra utk dia...
bak kata makchoo jijah... nin dia ootd missLR...
gitew...

mmg kebykkan baju missLR kaler pink... bukan sbb dia suka sesgt kaler pink.. tp kat sini tak brapa ada choice....
kalau tak pink... oren... tak pon kunin...
utk laki... biru... tak pon... cekelat... tak pon ijou...
missLR tgh tunjuk jalan blk rumah... huhuuu...
on the 1st week... i sempat la ambek video i sembang² ngan dia... masuk 2nd week, dia dah tau jalan blk rumah... dia dah lari ke depan... jgn kata nak amek video... amek gambar pon susah.... huh..
pesyen rambut...
i slalu cakap kat encik suami... masa i kecik²... bonda slalu ikat rambut i... mcm² fesyen.. :)
bezanya : i dulu... redha ja bonda nak ikat mcmn... si missLR ni, dia yg akan …