Posts

Showing posts from August, 2013

Funfair

Image
Salam and Hallo

minggu lepas i bawak missLR pegi funfair kat kampung sebelah...
funfair kat situ besar skit dari funfair kat kampung kami...
dah berjanji ngan missLR kalau dia good girl kat schule, nak bawak dia main²...
funfair ni mmg tiap² tahun ada di merata² tempat... ada kecik ada besaq... mega besaq pon ada...
gmbr² kat atas tu antara mainan yg ada...
belon besar tu utk budak² jalan-dlm bola-atas air.. i soh missLR main.. tp papa dia tak bg... takut dok tgh kolam tp bola tak begerak...
gmbr atas-kanan : rumah hantu kot... budak² muda yg masuk... bila kuar terkekek² gelak.. konpius i... rumah hantu ka rumah kartun...?
gmbr bawah-kiri : sky jumper utk budak² n makpak budak... kena pakai tali pinggang then lompat la mcmn kita nak lompat... tegak buleh... berpusing pon buleh....
bwh-kanan : nmpk tak warna putih kepala flight tu... itu game fly apa ntah...
masuk dlm tu.. n benda tu goyang² mcm flight kena langgar taufan...
game ni nama rainbow... utk budak² besaq n makpak budak... be…

Hari pertama di tadika | Der erste tag im kindergarten | First day in kindergarten

Image
Salam and Hallo

15 ogos 2013 mencatat sejarah baru dalam hidup missLR... kami apply tadika dia since dia umur setahun.. tp sbb ramai budak kat area kami duduk... maka skg baru missLR dapat tempat...
di jermen, budak² masuk tadika start umur 3-6 tahun...
utk budak² yg bawah pada 3thn, start umur 8weeks blh masuk kinderkrippe... and ada jgk tagesmutter (surirumah yg tlg jaga anak org)

hari 1st missLR start dengan sejam.. patutnya from 0800-1230...
satu benda yg i suka/tertarik ialah... semua budak baru tak masuk serentak...
patutnya sekolah sem baru start bulan 9... tp utk budak² baru... pihak tadika masukkan 2,3 org budak baru dlm sehari... then next 2days, masukkan lg 3,4org cemtu...
and budak² masuk mula dengan sejam for few days...plus, mak/famili kena ada dengan budak tu paling² pon utk 1st day...
then cikgu2 akan keep bgtau parent anak kita mcmn2....

Alhamdullillah... missLR lgsg tak dak masalah kat sekolah...
even dia tak leh cakap jermen... tp dia dah faham few words yg penting²…

hair cut

Image
Salam and Hallo

rambut missLR dah terlampau panjang... n i never cut it..
masa umur dia setahun, i ada mintak kawan i tlg potong... tu pon potong depan ja sbb dah kacau mata...
lepas pada tu tak pernah potong lgsg smp la bulan 2 lepas....
kami bawak dia pegi salon yg encik suami selalu pegi...
kat jermen, mmg laki pmpn semua kena ke salon... tak pon, potong sendiri.. tak dak kedai yg kecik² utk potong rambut..
plus, kat sini lelaki pon jaga kecantikan muka... laki pi salon utk trim kening n jambang...
pompuan apatah lagi...

1st time bawak missLR potong rambut, dia excited...
nama pon '1st time' kan...
i jz nak potong bg sama saja sbb rambut dia tak sama pjg n bila kering... rambut dia akan kembang mcm singa... buleh bayang?
tukang gunting tanya... nak mcm hexe (witch) or prinzessin (princess)...
missLR muka yakin jawab.. 'prinzessin'... padahal dia bukan tau hexe tu apa pon...
tp ya la kan... budak² mesti semua nak macam princess... :)
masa 1st time potong rambut, kami…

kisah kuih raya 2013

Image
Salam and Hallo

tahun ni i semangat buat kuih raya semata² utk missLR..
i nak dia happy sambut raya...
sebab kat sini, ofkos christmas lg meriah n menarik sbb ada advent kalendar (christmast countdown) and budak² akan dapat hadiah....
i nak missLR tau bila raya, dia akan pakai baju baru.. kasut baru... akan tlg mama buat kuih raya.. buat ketupat... something yg dia hanya akan dapat waktu raya..
i am sooo excited buat semua tu ngan missLR... n Alhamdullillah, i rasa utk raya kalini... i berjaya!

sebut pasai kuih raya...
tahun ni, i plan nak buat kuih² raya yg missLR blh tlg... :)
i decide buat cookies, samprit and strawberry shortbread..
ada few lg kuih yg i plan nak buat ngan missLR tp tak sempat... tak pa la... tunggu raya haji pulak.. :)
i buat kuih raya a week before raya... seronok sangat spend time ngan missLR... i nak dia pon ada kenangan buat kuih raya mcm i n my bestie cousin... dulu masa kecik²... kami la tukang potong ceri... boh ceri kat samprit... tukang tabur choc rice.. …

aidilfitri 2013

Image
Salam and Hallo

i kumpul semua² n cerita sekaligus la ok..

raya kalini i rasa sedikit sunyi tp manageable... semua tersusun n apa yg diplan menjadi...
early in the morning... kami siap² utk pi semayang raya...
dah lama i tak pi semayang raya... 1st time raya sini, pi masjid turki... rupanya pmpn depa tak semayang raya... i ja terkulat² kat saf blkg sorang² ngan telekung bagai.... dah la khutbah semua dlm bahasa depa.. jem.

so tahun ni, encik suami decide nak pi masjid arab...
encik suami slalu terawih kat masjid tu... meriah..
nama masjid : Othman Ibn Affan Moschee
ramai org... penuh masjid... baru feel raya! tp bising.... ayoyo.... dah la semua nak bercakap... cakap kuat pulak tu.... sungguh arab! khutbah dlm arab... then dlm jermen... even tak paham semua... at least, better dari dengar khutbah yg tak paham apa lgsg... antara benda yg dia khutbahkan ialah kita kena tunjukkan sifat dan perangai² sebagai org muslim yg baik tambah² lg bila duduk di negara bukan islam....
betoi. ni rupa…