saya terima seadanya..

Salam and Hallo

weeyyy... cerita pasai opis i tak abih lg..
lama gila ambek mood nak cerita satu2 benda tu.... huhuhuuu...
part 1 kat sini....
part 2 kat sini...

kalini punya cerita opis... entry ni perabih...
tp nnt kalau encik suami pebesaq dapoq pulak ka.. i tambah part 3.. :P

ni sinki lama ngan paip baru...
i tak suka sinki ni sbb lubang dia kat atas... dlm besen singki tu tak de lubang...
err... lubang bulat bawah tu ada la...
mksd i, lubang yg guna kalau air melimpah...
selalunyakan ada kat tepi besen.. tp sinki ni, kat tempat tiarap pinggan tu...
tp ekceli ok ja sbb takat ni kalau i yg membasuh, tak pernah lagi melimpah.. cuma susah skit ja la...
yg paling kritikal adalah paip air tu...
tp dah encik suami nak ganti ngan sinki skali... Alhamdullillah...
sinki baru, sinki dari IKEA.. puas hati... besar and dalam... :)
paip dari TOOM baumarkt.. tinggi.. senang nak pusing² n senang nak bukak air... :)
ini pembantu peribadi kami... kejap tolong... kejap 'menolong'...
stended.. dia plg rasa diperlukan bila papa mintak tlg pegang / ambek something... muka berseri²!
ini cabinet belah kanan dapur i...
cabinet ni diperturunkan dari penyewa lama... i rasa depa ni tak memasak sgt... cabinet dapur pon buat ala kadar je... ataupon mmg laki dia malas nak layan dok bertukang buat dapur....
nin dia encik suami i...
lain yg i mintak... lain yg i dapat... huhuuu...
atas ni, process tempek coating kat belah tepi tops...
*tengok la ke'creative'an engineer..... cutter cake i dibuat utk bertukang.... uhuk uhuk...

dari sekecik² benda smp la sebesar² benda semua ada kat toom baumarkt tu... i rasa kalau i nak pasang dapur sendiri pon buleh....
tops tu kami beli dari toombaumarkt... siap ngan potong n tebuk lubang skali... charge dlm 30€ kot cemtu...
depa tak potong perabih sbb takut tops patah masa nak bawak blk rumah... so, encik suami pinjam gergaji dari bos dia...
kamceng gila bos dia... siap offer pinjam n bg tips2 nak bertukang... hihii...
masa ni dah masuk hari kedua...
tops lama dah kuarkan... then nak ganti ngan tops baru... sinki baru... paip baru n azam memasak yg baru... huhuuu...
kalau tengok betoi2, almari tu org lama main potong ja... paip belah bawah sinki pon, dia sumbat² ja ngan kain... sgt la tak kemas pembuatannya...
:D
dah buleh tersenyum sikit...
tp masa ni baru test letak... bila semua ok... baru pasang paip...
tp rupanya, paip tu kena dok belah kiri... tp dah tebuk lubang kat sinki tu.. so kena gak pasang kat sini...
cumanya, belah bawah sinki tu jd cacat sikit la... but still senonoh la dari org lama buat....
nampak sudu kecik kat sinki tu...?
tak cukup ngan screwdriver n hammer... sudu i jgk yg berguna...
completed...!

ooo ya..
encik suami beli dishwasher...
masalah i ialah..
1. i tak suka basuh cutlery n senduk²... kadang² smp dah abih semua sudu guna.. br i nak kalut basuh...
2. tiap² hari bila encik suami blk reja.. mesti i tgh basuh pinggan...
encik suami dah bosan begitu...
maka... i dapat dishwasher...huhuuu...
proses pecah tanah oleh ADUN ringstra├če, datin liya..
setakat ni dishwasher ni sangat membantu i... dah buleh duduk² rilek kat hall n lukis² ngan missLR....
selingan.
dekat sebulan dia dok tanya... 'mama happy tak dapat dapur liya ngan papa beli...?'
ouh... skg dah masuk part halus²....
lepas dah buat reja major.... tinggal utk kemaskan...
part ni, encik suami serah kat i... awai² nak tunjuk cara saja dia buat...
atas ni, letak silikon kat tepi² n bucu.... ni utk elak air meleleh kat tepi dinding...

selain kat tepi dinding... kami letak kat
dah lepas letak silikon tu... letak penutup tu pulak...
i pon tak sure apa akan jadik kalau tak letak penutup tu...
nak bg lawa je kot...





TADAAAAAAA....!!!

siap.
fertig.

Comments

wawa said…
alhamdulillah...bagus mat..prihatin ..hehe..oh ya,aku buat air tembikai ngn laici tu..sedap..first time rasa..thanks la bg idea tu..aku pon dh tk tau nk bat pe ngn tembikai bli kt rewe hr tu..kuar masuk peti ais je keje dia..hahaha..mesti lg rajin nk masak kan...:)
Neny said…
Wahhh dapa dishwasher!

Blink2 mata akak tgk...hehehe
makshaq said…
eh.. i pun nak pasang juga laa.. tapi i tak nak pekerja you, hantar mandor tonet saja buleh ka??
:cahya schatz: said…
wawa : Alhamdullillah... bersyukur la kita ngan suami² kita.. (even kadang² tu tersedak juger dibuatnyeerr)

mat pon br 1st time rasa air tembikai laici masa bulan posa haritu... dia pon suka n end up 5-6x berbuka ngan air tembikai-laici..

part rajin tu aku rasa sama ja level mcm masa dapur lama...
tp part senangkan reja aku tu.. mmg bersyukur sesangaaaat la... :)
Anonymous said…
kaklizaaaa.....lawanyaa dapur..tetiba tgk dapur sendiri huduhnya rasa haha -huda tripleH-
:cahya schatz: said…
neny : kak... sesungguhnya, org mintak tukar paip air ja kak...
but, u knoooowww mat..
:cahya schatz: said…
makshaq anim :
makshaq buleh tahan ka reja ngan mandor tonet tu...?
la ni dah pandai garang taaaww...
Anonymous said…
kak lizaaaa lawanyaa cantik dapur baruu..tetiba tgk dapur sendiri rasa huduhnya haha. yg table top tu saja klu kena air x kembang eh?material ape tu? *huda tripleH*
:cahya schatz: said…
huda tripleH :
itu gmbr masa br siap...
kalau tengok skg, maybe lg huduh dari dapur huda... hihiiihhii...

tak tau la material apa...
kami beli kat toom markt..
akak rasa kena tgk ketebalan sarung kayu tu.. kalau yg jenis murah².. kayu dia tebal.. tp lining atas tu nipis.. sbb tu air buleh masuk dlm kayu n buat tops tu bengkak²...
Anonymous said…
oo yeke..elok kemas la jadi tu..kami punya bg rapat ke dinding ja..sgt la x kemas mcm org dulu umah kak liza tu kot kahkah..xreti buat adoi *huda*
:cahya schatz: said…
huda : ada pro n cons kalau letak saja kabinet tu...
bagusnya ialah, kalau nak kemas celah2 kabinet.. slumber ja buleh kemas..
tp kalau tak melekat kat dinding elok²... takut kulat n kotor² n air meleleh kat blkg dapur...

kalau mmg nak dok lama rumah tu... buat la proper...
kalau nak dok sat.. abaikan saja..hihii...

plg simple, beli silikon kat baumarkt... letak silikon tu kat tepi² kabinet n dinding... so that, air tak meleleh n kotor pon tak jatuh kat belakang kabinet...

kami jugak menawarkan service nasihat n tutorial utk beginner...
org malaysia ada diskaun...
hahahhahaaaa
Anonymous said…
hahahaha!! ade diskaun plak..ingt td na kata konstenlos :P kiranye letak silikon yg kale putih tu pon da ok xyah coating2 tu eh..ok thanks much kak liza =D
:cahya schatz: said…
huda : ha ah... coating yg melengkung tu nak bg lawa n kemas saja.. selain itu, jadi pendinding awai sebelum air smp kat silikon...
no problem.

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO