Posts

Showing posts from July, 2013

saya terima seadanya..

Image
Salam and Hallo

weeyyy... cerita pasai opis i tak abih lg..
lama gila ambek mood nak cerita satu2 benda tu.... huhuhuuu...
part 1 kat sini....
part 2 kat sini...

kalini punya cerita opis... entry ni perabih...
tp nnt kalau encik suami pebesaq dapoq pulak ka.. i tambah part 3.. :P

ni sinki lama ngan paip baru...
i tak suka sinki ni sbb lubang dia kat atas... dlm besen singki tu tak de lubang...
err... lubang bulat bawah tu ada la...
mksd i, lubang yg guna kalau air melimpah...
selalunyakan ada kat tepi besen.. tp sinki ni, kat tempat tiarap pinggan tu...
tp ekceli ok ja sbb takat ni kalau i yg membasuh, tak pernah lagi melimpah.. cuma susah skit ja la...
yg paling kritikal adalah paip air tu...
tp dah encik suami nak ganti ngan sinki skali... Alhamdullillah...
sinki baru, sinki dari IKEA.. puas hati... besar and dalam... :)
paip dari TOOM baumarkt.. tinggi.. senang nak pusing² n senang nak bukak air... :)
ini pembantu peribadi kami... kejap tolong... kejap 'menolong'...
stended..…

tembikai.

Image
Salam and Hallo

tembikai and ramadan 2013 sangat sinonim....
almost hari² ada tembikai....
kalau tak as desert.... i slalu buat juice...
penemuan terbaru i adalah air tembikai laici.... perrgghhhh...sedap menyegarkan!

tembikai kat sini besaq² n lebar²...
agak² yg standard size tu pon kami 3 beranak makan berhari2....
ni kan pulak yg size gabak punya besar mcm dlm gmbr ni....
tengookkk...
lebar badan i ada... lebar badan u ada... lebar badan malik noor pon ada!
satu troli muat 5bijik ja...
musim panas ni, tembikai sangat la murah kat sini.... 1kg 49sen buleh dapat... kalau yg seedless... 69sen cemtu...
i believe that tak ramai yg reti pilih buah tembikai yg elok...
i reti. (muka belagak skit)
bapak mertua ajar kaedah jentik²/tepuk²... takat ni menjadik.. tp sakit gak la jari dok menjentik kulit tembikai...
so.
semalam godek² fb... terjumpa tips ni....
cekidaut bebeyh.....!

i rasa mcm buleh guna tips ni pulak lepas ni... :)
all the best uolz...

Ramadhan 2013M / 1434H

Image
Salam and Hallo


harini posa!
semoga kita sentiasa bersederhana dalam semua benda...
semoga ramadhan kalini lebih baik dari tahun sebelumnya....
insya Allah... :D

kepulangan ke malaya part 1

Image
Salam and Hallo

berita terkini, esok kami posa... :)

kepulangan kalini mmg kami plan...
1, sebab kami mmg nak blk mesia
2, sebab kenduri zurina
3, sebab encik suami tak dapat cuti time raya posa

so.
kami pon survey tiket.... missLR la ni dah big girl, kena byr 80% dari rega tiket org tua... mula² kami carik apa saja flight yg murah... tak kisah la kena transit pon sbb missLR dah besaq...
so, survey punya survey.... kami decide nak blk ngan china airline...
tp Alhamdullillah.... dekat² nak beli tiket last² minute tu ada pulak tiket MAS murah.... straight smp ke penang pulak tu...
zaasss.. terus beli..
ni 1st time kami dpt luggage 30kg sorang... lepas dah masukkan semua barang yg family pesan n yg mmg kami nak bawak blk... kami sumbat segala² barang yg dlm simpanan n tak guna...
cth : baju encik suami yg dah ter'kecik'... suar encik suami yg dah ter'kecik'... baju² missLR... kasut² missLR... n few other things... total = 100++kg!
tak reti bersyukur kan...??
time dpt 60kg…

beberapa persoalan ( bebelan )

Salam and Hallo

hai.
harini kita masuk segmen bebelan setelah sekian lama dibiarkan blog ni tanpa gelak tawa dan lirikan senyuman depan monitor....
ok.
i ni a bit konpius sebenarnya...

1. beli baju
blk mesia kalini, i asyik sebut nak beli baju.... pi mana²... i carik rak baju...
masuk supermarket... 'ok..han nak pi beli baju..'
pi padang besar... 'yes... blh beli baju...'
dlm checklist... tulis besar2... 'BAJU MAMA'
kalau ada org pi jalan TAR pon i pesan soh beli baju....
tapi sebenarnya itu adalah perancangan manusia... semuanya Bos besar yg tentukan... bila blk sini, i cuma bwk blk 3pasang baju baru.
yes.cuma 3....
tak berbaloi betoi tulis kat checklist besar2....

*skg dok usya sale kat H&M ngan esprit pulak...
ntahhapahapantah....

2. rega euro vs RM
satu tabiat i since hari first dok sini adalah meng'compare' harga barang... i rasa semua org pon buat cemtu kot..
tp bila dah lama2.. i rasa tu adalah tabiat yg kurang elok jgk sebenarnya utk org spe…

Refashion : baju -> sarung neck pillow

Image
Salam and Hallo

balik mesia kalini bermaksud kali kedua missLR dok kat seat sendiri...
before this kalau dia baring pon mcm muat² ja sekerusi tu... sekarang tidak lg...
so, a day before fly... i carikan jgk neck pillow utk missLR sbb i dah tak sempat nak buat...
tp hati punya gian nak menjahit... ku korbankan jua sehelai baju utk jadik sarung bantal... hik hik hik...
niat memula nak guna kain cotton biasa utk buat sarung ni.. tp pikir² blk, ada byk lg baju yg sayang i nak buang dok dlm kotak... korek punya korek kotak kain... jumpa baju ni... i tak ingat kenapa i simpan baju ni.. maybe sbb ni antara baju terawal i beli masa smp sini... ( tu pon jadik alasan nak simpan... huhuhuuu) material kain ni jenis knit, stretchable.. potong senget² pon still buleh sumbat bantal kat dlm tu...
i potong ikut melintang baju sbb kalau ikut lebar mmg tak muat... i mmg plan nak buat se'simple' mungkin...
i pon tak terpikir nak beli bantal kaler gelap... terbeli kaler cream pulak... so mmg nak k…

malaysia 2013

Salam and Hallo

great.
cerita malaysia 2012 pon tak timboi², tiba² dah kuar label 2013!

kalini serius kedekut gambar, bateri camera pon charge 3x saja sepanjang sebulan....
believe it or not..
pecaya je la sbb i dah bgtau...

n this time, for the first time... luggage kami cecah 100kg! tiket utk 3 org, dapat 90kg...
campur ngan hand luggage bagai... total 100kg...
cuba bayangkan betapa byk brg kami mengangkut blk kampung... hik hik hik....

so.
entry kalini tak bergambar...
entry seterusnya, i akan try letak gmbr even sekeping... :)

love n miss u, blog.