Posts

Showing posts from January, 2013

Day 29 : purchased

Image
Salam and Hallo

kebetulan sesangat elok² ja ada 3 benda yg kami beli bulan lepas utk kami tiga orang....
tp sebenarnya utk mek kecik tu, lebih dari 3 benda... bukan main lg dia.... high maintainance... patut la dulu asyik nak makan seafood saja masa dlm perut mama...

part mintak² benda missLR mmg pandai perayat bapak dia... tu turun kak aniah (tetiba)...
lepas dapat stroller utk babydoll... dia mintak kinderkuche pulak...
1st time dia main masak² kat rumah mbak gita... then kalau pegi kedai yg ada jual kinderkuche, dia akan dok berdiri kat situ n berangan....
cukup la kalau dapat pegang² kotak... sentuh² skit....
dia tak mintak melainkan papa dia baik hati pi tanya... 'iya nak ni ke...?'

then papa dia bg syarat kalau dia tak kencing time tido, papa belikan...
tp blk ja dari kedai, berdesup encik suami cari kinderkuche kat internet... 0.o
i pon letak gak syarat kat encik suami.... buleh beli tp jgn lebih dari 30€...
encik suami bekenan yg 80€.... mau tak sebu otak i...??

tp se&…

Day 28 : daily routine

Image
Salam and Hallo


harini rajin skit even sakit perut...
seharian berulang ke bilik rehat yg sempiit ituw...

daily routine i maybe sama ngan daily routine mak² yg dah ada anak sorang....
kena pulak dapat anak yg high maintainance mcm datin missLR...

gambar 1st menunjukkan.. 3 batang berus gigi kepunyaan kami.... n ofkos yg kecik molek tu missLR punya...
kadang² dia rajin gosok sendiri... siap nyanyi bagai....
tp kerapnya i or encik suami yg gosokkan...
kalau i gosok...express...
kalau encik suami gosok.... sama lama ngan missLR gosok.... bezanya tak nyanyi....

gambar kedua menunjukkan sebijik periuk yg i belum basuh dari ahad lepas...
ngeri tak...?
ala... bukan kotor... i buat letak air utk steam saja....
pg td dah basuh utk rebus daging pulak... harini menu nasik daging... maybe sbb dah lama tak buat.. nasik tetiba jadik lembik...
i makan pon tak bertambah...kesian i...
eh.

gambar ketiga.
baju yg disidai tepi heater...
itu bukan aktiviti harian... tp kalau i tak buat hari² makanya akan …

Day 27 : after dark

Image
Salam and Hallo

gambar ni la i carik² utk challenge sunset ituhari....
stended, bila tak cari.... time² tu jgk dia kuar first²....
gambar ni i ambek masa kat rumah lama... tahun 2008....
ni gambar kat christmas market december lepas...
christmas market ni mcm pasar malam... tp cuma ada dekat² nak christmas saja... i am not sure kat negara lain ada or not.. tp kat jermen, agak meriah la jgk markt ni...
kebanyakkan gerai jual barang² utk christmas or benda² yg handmade utk guna time winter....
tp i ambek gambar ni sbb tu 1st time i jumpa lantern star ni....
slalu tengok dalam tv n dalam internet saja...
sangat canteekkkkk.... :)

Day 26 : something old

Image
Salam and Hallo


OLD picture... :)
itu kami zaman moda².... macam kurus sgt kami² ni kan... hihiii....

i tak ingat tahun bila gmbr ni... tapi between 2004-2006...
masa ni awai² kami couple...
gambar di ambek oleh ntah sapa... tp kat rumah lama family encik suami...

i macam nak letak gmbar lain sebenarnya.... tp tup² terjumpa gambar lama nih...
ihik... ihik...ok la... mengimbau kenangan silamm....


'bang... thanks Allah abg dah tak kurus mcm dlm gmbr ni... kalau ya, jenuh la han nak menjawab kat mak ayah....'

Day 25 : sunflare

Image
Salam and Hallo

encik suami yaang dicintai dan encik ayah yg disayangi....

Day 24 : a smile

Image
Salam and Hallo



i ada tetamu...
tak sempat nak bebel pepanjang....

Day 23 : sunset

Image
Salam and Hallo


letih jgk sebenarnya buat challenge nih.... bukan sbb kena hapdet hari² tp sebab everytime i carik gmbr, time² tu la tak jumpa... masa mula² i baca apa benda yg challenge ni nak.. i mmg konfiden i ada gmbr sunset yg cantik.... tp bila dah time nak guna... cari tak jumpa dah....
rasa mcm semua folder i dah bukak.... tp tak jumpa... masalahnya lg satu... i mmg tak leh ingat even apa yg i snap gambar sunset tu.. sbb jarang la sangat time² maghrib tu i kat luar kan... i mcm buleh terbayang² lg gambar tu.. lebih kurang mcm gambar kat atas ni... i snap dari dalam kereta achik... tp tak ingat on the way pi mana or blk dari mana...
terpaksa letak gmbr yg tak brapa nak 'sunset' nih... layankan aje la eh...























p/s : selain LR gmbh... i nak buat satu bisnes lg.... cekidaut bulan depan eh.... i love uol..... :D

Day 22 : trees

Image
Salam and Hallo

subhanallah...
cantik kan...?

sepanjang minggu ni tetiba suhu drop siap snow tebal...
mengah i nak tolak stroller missLR bila pi sekolah...

Day 21 : pretty pattern

Image
Salam and Hallo


[source]
kan skg tengah gila ngan quilling...
terimalah.... ni antara pattern yg i teringin sangat nak buat....
simple... but soooo lovely....

mcmn depa buleh buat kemas sangat eh....?
kalau nak ikut 'pretty' mmg byk la i nak kopipes kan....
cukup la setakat sekeping gambar utk tatapan kalian...
esok dah nak kena pikir nak tempek gmbr apa pulak....



last but not least,

cantik kan quilling tu... uol buleh layan lg gmbr lain.... google under 'Quilled Typography'...
kalau i start carik... mmg buleh layan smp berejam² depan pc...

Day 20 : what i read

Image
Salam and Hallo

to be honest, kalau sebut 'baca buku'... i pon dah tak ingat bila la last time i baca buku....
skg, banyak baca trough internet saja....
cari info kat internet...
baca news kat internet...
baca apapon kat internet....

yang i baca almost hari² ialah blog.... tu pon kalau berkesempatan...
plg² pon... at least 1 blog la i akan curi² masa jgk utk baca...

n tiap² minggu i menatap benda²lah nih....
iklan SALE....
kena baca jgk nih pooonn.....


* tak dak idea nak type entry nih...
kul doblas dah... mata dah kuyu... n missLR dok gaduh lapar tp sebenarnya tengah pooo...
haishhh.....

officeku tetaaappp officeku jua

Image
Salam and Hallo

cousin i bg satu link blog nih utk i usyar cara owner blog tu pakai shawl....
tp lumrah kehidupan... bila carik, mmg tak jumpa... benda lain pulak yg i jumpa...
huuhuuu....

dapur org tu kecik saja.. tp dia susun cara tersusun.. maka dapur yg kecik pon jadik sangat menyeronokkan...

ouh yes.lupa nak bgtau.. i nak cerita pasai dapur i....( read : office i)
dulukan...i dah pernah cerita pasai office i kat entry ni...

tapi i tak berapa buat hati ngan table top tu....
maybe sbb dia kayu yg kasar kot... before this i lapik ngan plastik.. tp memandangkan i ni buat kerja gaya mcm masak utk 43org...  plastik tu dah meleding²....
so i tertimbul idea nak beli pelapik utk top tu...
cun ka tak cun...?
i saaaannnggattt puas hati! ( buat masa ni.. )
tiba² nampak office i berseri² dan bermaya mcm baru telan collagen....
seperti biasa... tenaga bos besar utk turun padang amatlah dihargai....
tu tak termasuk lg tenaga buruh cikonet dok kehulu kehilir nak tulong.....
ni gambar closeup ske…

Day 19 : where i slept

Image
Salam and Hallo


tak dak apa yg menarik utk tajuk challenge ni..
dah tak dak benda lain dia nak challenge gamaknya smp katil pon dia nak soh tunjuk....


mesti ramai yg tertanya² apa kaitan bunga kat kanan tu ngan tajuk challenge harini...
tertanya² tak...?
kalau tak tanya pon.. i cerita la jgk memandangkan i dah tempek gambar tu....
ekceli bunga tu dulu dok kat atas kepala katil...
bila kami ubah bilik kerja jadik bilik missLR, maka kami terpaksa make over sket bilik tido kami utk letak meja komputer encik suami....

utk nak muatkan meja komputer tu.. kami terpaksa pusing katil 180°... so skg, bunga tu dok ujung kaki.... bukan lagi di atas kepala....
tapi ok la kan.. before tido, buleh gak tengok² bunga... kalau dok atas kepala.... tak ka satu kerja pulak nak kena mendongak utk tengok bunga....
huuuuhhuuu...

Day 18 : in my bag

Image
Salam and Hallo

actually i dah pernah cerita pasai ni kat challenge dulu²...
buleh cekidaut kat sini...

memandangkan i ada 'byk' beg...
so kalini i nak cerita pasai beg sekolah i pulak....


tadaaaa!
mmg macam beg sekolah kan...?
i tgk budak² kelas i yg lain bawak handbag berlabuci bagai....
i maintain... bawak beg sekolah bunga²....
yg penting dalam hati mau ada konfiden....
dah nama pon beg sekolah, mesti la ada buku sekolah.... dan kamus kesayangan...  kat tepi kamus, ada pencik case.... belakang buku teks.. ada buku nota... belakang buku nota ada wet tissue n pampers spare missLR.... beg ni ada poket jaring kiri dan kanan... tahap ke'slumber'an i mmg kadang² di luar batasan....  poket kiri i letak botol mineral... poket kanan i letak botol air coklat si missLR.... again... yg penting, hati mau tabah dan konfiden.... belah atas beg ada 2 poket berzip... poket plg atas, i letak name card encik suami... just in case beg hilang or i terpengsan tengah² jalan... at least, o…

Asam pedas daging

Image
Salam and Hallo...


Sumber :
encik mat gebu....
(i ubah ikut ke'ada'an barang)
kalau nak resepi asal, tgk kat blog cik mat gebu...

Mukadimah :
macam lama tak letak resepi kan...
walaupon bukan resepi asal i... tp utk rujukan masa depan... i letak jgk la...

Bahan² :


500 gram daging - potong nipis n rebus3 biji kentang - belah 42 biji tomato - belah 41 genggam daun kesom2 kuntum bunga kantan - belah 21 batang serai, dititik1sb pes asam jawa1/2 camca teh serbuk lada hitam2sb sambal olekGaram dan gula secukup rasa
blend :


1 bawang besar3 bawang putih1 inci halia1/2 inci lengkuas1/2 inci kunyit hidup1/2 inci belacan2sb cili kering


Cara² :


Tumis bahan blend + serai sampai wangi n garing.Masukkan daging + sambal olek + tomato.. kacau..Lepas 2,3minit... + kentang... kacau bg nmpk lawa..Tuang air utk kuah.. (i letak takat tenggelam daging sbb nak buat kuah pekat...) + daun kesom + bunga kantan - masak smp kentang lembut...+ pes asam jawa + serbuk lada hitam + garam + gula... Kacau rata dan…

Day 17 : on the shelf

Image
Salam and Hallo


ni almari kat ruang tamu...
dulu letak buku...
skg dah penuh ngan DVD utk tatapan si anak dara dan bapaknyer....
gambar ni i ambek last 2 months...
skg ni dah kena susun bertindan²...

missLR dah start buleh hapal skrip dah...
lagu² cerita yg dia suka tengok pon dia dah buleh nyanyi ekor²...
tp sebenarnya... 47x dia ulang pon... i ngan encik suami langut ja jgk...
huhuu...

Day 16 : what i ate

Image
Salam and Hallo

ni menu semalam.... asam pedas daging bersama kentang.... resepi dari cik mat...
























eh.bukan cik mat razif... tp cik mat gebu... :) sedap hookkeeyyy...... missLR makan tambah 4x!



sila percaya....

Day 15 : my shoes

Image
Salam and Hallo


tu diaaa... clarks sudah sampaiii.... tp kasut i seketul saja....
kesian kat missLR... beriya angkat kotak dari pintu ke ruang tamu.. tp kasut utk dia tak dak...
ni kasut baru i....
first time beli kasut berupa paras mcm nih.....
makshaq anim... ni size 4... u nak pinjam pon buleh.... i kira sewa hari.... keh keh keh....
i love u... :)
ni sandal terBARU i... huhuuu... mmg baru tp dah mcm belacan kan..? beli kat mesia masa sale... i main sarung ja yg mana sedap sbb kasut cap boya yg slalu menjadi pojaan hati i akhirnya sudah tiada lg design yg cun.... actually kasut ni ok ja lg... tp skg musim winter makanya berabuk n td, i angkat terus amek gmbr... tak terpikir pon nak cuci² sket.... tak pa la kan....? ni ankle boot kecintaan i...
suka dari ujung atas smp ujung bawah... semua i suka...
sedap pakai... sedap jalan... hati pon gumbira... :)
ni boot winter i...
walaupon masa beli i mcm tak puas hati sbb tak cukup masa nak pilih...
tp bila dah 2,3x pakai... i rasa mmg jodoh…

Day 14 : flowers

Image
Salam and Hallo


i cant find any better 'flowers' in my picture folder except this one...
huh...


gambar apa je la yg i ada kan...
gambar sendiri tak dak.... gmbr faceless tak dak... gmbr flower pon tak dak...
ayaiyai....

cerita pasai 'flowers'...
i always bercita² nak tanam bunga kat rumah... but i always jgk rasa kesian bila bunga tu mcm hidup segan mati pon susah... tambah² bila dah sejuk gedik² mcm nih...
haritu dok elok² ada matahari... suhu pon 13,14,15°c.... tup² ja harini -2°c...

tapi i mmg setuju ngan apa yg cik siti fizzie kata, bila ada bunga kat rumah... it likes menaikkan semangat rumah...
eh. dia tak kata cemtu...
tp bila ada bunga hidup kat rumah.... rumah akan rasa lebih 'hidup'...
itu pon bukan cik siti kata...  tp lebih kurang mcm tu la maksud dia... i dah lupa ayat dia mcmn... huhuuu...

kat sini, fresh flower ngan pokok yg dah siap² berbunga pon bukan la mahai mana...
1€ pon dah buleh dapat....
takat nak bertahan 2minggu tu mmg lepas....
but s…

Day 13 : from a distance

Image
Salam and Hallo

so far away but always near in my heart....

Day 12 : close-up

Image
Salam and Hallo


In my daughter's eyes,  I am a hero, I am strong and wise,  And I know no fear, But the truth is plain to see, She was sent to rescue me, I see who I want to be, In my daughter's eyes
In my daughter's eyes, Everyone is equal, Darkness turns to light, And the world is at peace, This miracle god gave to me, Gives me strength when I am weak, I find reason to believe, In my daughter's eyes
And when she wraps her hand around my finger, How it puts a smile in my heart, Everything becomes a little clearer, I realize what life is all about, It's hanging on when your heart is had enough, It's giving more when you feel like giving up, I've seen the light, It's in my daughter's eyes
In my daughter's eyes, I can see the future, A reflection of who I am and what will be, And though she'll grow and someday leave, Maybe raise a family, When i'm gone I hope you see, How happy she made me, For i'll be there, In my daughter's eyes

Day 11 : something fun

Image
Salam and Hallo

kengkonon 'snow angle' la tuuhhh....
kah kah kah....

well... it's actually quite fun to do that....
memula i suruh missLR, tp dia mcm blur² saja...
dia dok asyik kata, nnt jaket dia basah....

fiiinnneeeee....
tgh org tak der nih... biar mama tunjuk demo.... :P
encik suami pulak malas nak layan i terbaring kat tgh² padang belakang rumah tu....

finneeeeee....
i buleh ambek gambar sendiri.....

actually, snow ni seronok bila 1st ngan 2nd day dia turun..... putih ja semua benda....
tp lepas pada tu.... dah tak cantek.... sometimes, lg kotor dari lecak hujan....

Day 10 : something i made

Image
Salam and Hallo


ni benda latest yang i buat...

ihik... ihik...
lately, mcm tak der benda lain yg i buat melainkan dok menggulung kertas je kan...
dah mcm addicted....

Day 9 : faceless self portrait

Image
Salam and Hallo


haritu i dah kata susah sgt nak carik gmbr i.... nih pulak, soh carik faceless... mula² i ingat ada la kot ada la terselit kat gmbr² org... mmg tak dak oookk...

last² i jumpa gmbr nih.... gmbr bila tauuu...? november 2011.... ! bayangkan skg ni dah 2013.... punya la lama tak dak org curik² ambek gmbr i... aduh, terkilaann...

Day 8 : technology

Image
Salam and Hallo

i bukan org yg ber'technology' sangat....
mengadap laptop pon sekadar setengah jam saja yg i akan focus...
lebih dari tu... i chat ngan family/ frens or tgk movie....

latest, technology i ialah seketul kamus berbateri....
ofkos bukan i yg beli tp encik suami belikan...
skg ni kelas i dah tahap yg word dia i tak leh nak jumpa dalam buku kamus basic i....
so i perlukan something advance... (tp i tak advance² jgk.... hampes....)
nindia kamus eletronik punya canggih dok ada.... i mintak yg jermen-english.... tup² encik suami belikan yg ada skali ngan peghancis... itali ngan spain....! hambek kauuu... kata tak jumpa sangat word dlm kamus kan.... kamus seketul tu sama ngan buku² kamus kat ataih ni....  kalau gue tak pass jgk exam nnt, mintak tlg rebus la kamus tu utk gue buat ulam.... huhuuu....

Day 7 : something new

Image
**arggghhh sorry.... patutnya entry ni schedule publish smlm.... tp tak kuar... dia masuk draft!

Salam and Hallo

skali lagi i agak tertekan tatkala nak hapdet blog...
rupanya i tak leh nak dolod gmbr dari telepon i...
caiiissss.....

tahun baru pon something new jgk...
new year! 2013...!

selain dari tu....
i try utk membuat benda baru dalam tahun 2013...
i tgk dapur i tu dah mampat ngan benda² dapur....
jadik kesian pulak tgk almari baju n almari kasut...

kalau i diberi peluang shopping... pusing² i beli barang dapur....
maybe sbb tu office i...
so kalau tak cantikkan office i, i nak cantikkan apa lg...?
memandangkan kerja i pon tak perlukan uniform formal... maka lemari baju i pon terbiar ngan baju² yg tersedia ada....
ada baju yg i beli masa i student pon i still pakai... bukan sebab kedekut... tp sbb baju tu mmg i suka....
kalau dah terkoyak... i terpaksa pejam mata n buat² baju tu terjatuh dlm plastik kain utk dibuang....
esok² kalau encik suami tak buang lg.... silap² baju tu terg…

Day 6 : childhood memory

Image
Salam and Hallo

i mmg cepat stress kalau benda yg i konpem tau kata ada... tp bila carik tak jumpa....
before i continue...kasik cekidaut page ni dulu.... <<ohtidak>>

sooooo truueeee....
memandangkan i tak leh nak kopipes gambar dia... maka i cancel la nak cerita pepanjang bendalah dlm tu....
tp sapa yg lahir tahun 80-an mmg akan senyum² la tgk list barang² tuh....

dari kecik, i besar ngan bonda n adik laki i... abah ada.. tp kerja kat sarawak...
beza umur i ngan kakak² jauh... so kami kira 2nd phase... masa kakak² kat sekolah menengah, i br masuk darjah satu....
setakat yg i buleh ingat dgn clear, start tadika la...
i tadika kat tadika kemas kampung i... dulu siap kena redah hutan getah.. skg dah penuh ngan rumah² org...
actually, sekolah tu agak jauh dari rumah... tp i tak ingat mcmn i buleh berani redah hutan utk pi sekolah...
blk sekolah, main ngan anak² jiran....
dlm adik beradik i... ada sorang ja lelaki... mmg anak manja abah...
i mintak baby doll.. abah bg set ask…

Day 5 : someone i love

Image
Salam and Hallo


blushing.


he was my classmate.... and he is my bestfriend....
and now, he is my roommate... my heartmate... and he is my husband...
masya Allah....
thanks Allah... i've made a perfect choice.... :')

day by day... i am getting addicted to him...
and after 5years being together... i am still in love with him....


























tiba² rasa nak nangis.... huhuuu....