Posts

Showing posts from 2013

craft : star mobile

Image
Salam and Hallo

autumn kalini , cuaca tak menentu...
buat julung² kalinya lepas 6tahun di perantauan... i kalah ngan cuaca... i demam complete set n lama... even smp skg pon, especially malam.. badan i start suam² n batuk teruk...

itu br intro kepada penyebab kepada tajuk entry...hihiii...

masa i baru² tak sehat tu.. i mcm kesian sgt kat missLR... hari² i buat mcm² aktiviti ngan dia... bila i tak sihat, dia buat hal sendiri... tp 'aktiviti bebas' dia tu tak brapa nak sehat... tgk tv... tgk ipad... sepah rumah...
fine.
kena bg reja kat dia...

skg ni dia sangat suka potong² kertas... kemas dia potong...
i guna cookies cutter i utk buat shape bintang...
i trace, missLR potong... dia excited mcm biasa... smbl potong smbl tanya lepas tu dia kena buat apa pulak...
i buat rilek² ja ngan dia.. nak bg dia spend masa buat craft tu...
kertas² tu semua kertas dari stock card i.... kat sini, sepaket kertas corak² pon br 2€ cemtu... kualiti pon sepadan la utk guna aktiviti ngan budak.... pu…

Gemeinsames frühstück

Image
Salam and Hallo
'breakfast together' ni aktiviti tadika missLR since oktober... on 3rd wednesday every month, sekolah buat sarapan sama²... bulan ni last... but the first and the last one utk missLR... huhuu... bulan oktober n november punya dia tak join sbb tak pi sekolah.. setiap budak kena bayar 2€ setiap kali breakfast... depa akan pi kedai ngan cikgu utk beli benda utk sarapan n cikgu akan bgtau apa yg sehat dan apa yg tak elok utk dimakan....
so, semalam i dah cerita kat missLR apa patut dia buat just in case dia tak paham apa cikgu cakap... i tanya dia kalau makan pagi nak beli apa... dia kata roti ngan nutella.... ngan cheese... ngan sosej.... fine.. buleh la tu...
harini, i anta dia mcm biasa n blk sekolah i ambek dia n tanya la pasai breakfast dia... dia kata cikgu tak bawak pon pegi kedai... cikgu nak duduk dalam sekolah ngan kawan² sebab sejuk... **huuummmmm.... ntah betoi ntah tak dia ni bercerita... then i tanya dia makan apa sbb dia tak makan bekal i bagi.... di…

our 6th wedding anniversary

Image
Salam and Hallo
13-12-13 bermaksud dah 6tahun i n encik suami kawen..
Yes.madu dan racun.. I pon madu n racun dia jugak..
*Maybe lebih pada madu sebab i sweet.. Huahahhaa..
Alhamdullillah melepasi phase 5tahun yg pertama tanpa isu besar2... Isu tergigit lidah sendiri mmg byk la.. Tp takdak simpan dlm hati punya.. I dah reti cara nak luah perasaan n slalu bwk berbincang ngan encik suami..

On 13th tu, i bawak missLR pi christmas markt tepi rumah.. kami berdua saja sbb dah berhari2 encik suami blk lambat.. Elok kami abis main2 kat markt tu, rupanya encik suami dah smp depan pintu rumah.. Dah la dia nak terkucil.. Maka kalut2 la i n missLR jalan blk rumah.. sampai rumah, terus i menonong masuk nak setelkan dinner...
tup²... missLR jerit n pass bunga kat i...
auuuwwww....
bunga krismas pon ok la dari tak dak langsung.... niat tu penting...
encik suami bukan spesis yg bagi² bunga... so, bila dia bagi... hati ini sangat berkembang kempis...
untuk kedua kalinya, missLR dah tolong bukak hadiah…

Make.Believe

Image
Salam and Hallo Hui hui hui...
Kalini I bersiaran straight from tepon canggih.. (jakun.) Hoooyeeeyyy.. I dapat advance besday present.. Vielen² dank, encik suami...

missLR's birthday.... (part III)

Image
Salam and Hallo

perghh... besday dia saja 3,4 entry... mcm la sambut 4hari 3mlm...
ok.. ni last...

weekend lepas besday missLR tu... encik suami suggest nak buat kenduri a.k.a birthday party...
so.
1st² skali, i kuarkan pen n kertas... listkan benda apa nak masak n bila nak masak... encik suami request nasik ujan panas.... masa 1st birthday missLR pon i dah masak menu yg sama...
plan memula nak buat ahad.. tp ubah last minute ke hari sabtu...
menu utama :
nasik hujan panas ( gmbr lama )
daging masak itam
ayam masak merah
acar rampai
tambahan dari chef anis : daging bakaq ngan ayaq asam.... yum²...
desert : agaq² merah ngan bubur jagung sagu

Alhamdullillah... semua menu siap ontime... siap ada extra time utk i ber'make-up'...
tp tetamu ramai smp kul 4... sbb tetamu mai lambat, tuan rumah ngan tetamu terawal bedal nasik dulu...
bila tetamu² lain dah smp... dah makan²... baru i kuarkan kek...
kalini i try buat red velvet... frosting n filling i guna frosting yg i buat utk cupcake…

refashion : tshirt to tshirt

Image
Salam and Hallo

ni baju i zaman kanak² ribena dulu.... sayang nak buang sbb i byr half² ngan kawan i...
dulu gagah gak pakai ngan cardigan.. la ni tak mampu dah... sendaattt peghoottt...

idea asal... i nak jadikan dress utk missLR... tp cari² kain utk sambung jadik skirt, tak dak yg sesuai.. maka, diakhiri ngan buat tshirt saja utk dia...
leftover kain, i buat bunga....
sendiri idea punya posing.... adoyai... but cute jgk kecik² posing cemtu.. :)
mcm chomel je... mcm chomel je... mcm chomel je... LOL!
kesalahan i, lengan dia i terbuat besar....
i plan nak buat bahagian tangan tu sama kain ngan skirt... tp dah potong² baru decide nak buat tshirt... i biar ja la.. so wie so baju tu nak pakai kat rumah... tak pa la nmpk ketiak pon... :P
ni gmbr baju tu lepas basuh... bunga dia jd lg lawa rupanya....
batang bunga tu... i buat guna tulang tepi baju... then jahit zigzag atas dia...
bunga kanan tu terherot sbb jahit smbl missLR duduk atas riba... bunga kiri mcm menepati kriteria 'bunga&#…

Funfetti Cake & simple but nice frosting

Image
Salam and Hallo

Funfetti Cake  (8" @ 9")
pic : baked bree Sumber : bakedbree.com/

Mukadimah :
niat di hati nak buat kek rainbow tp last year dah buat dah.. so i carik kek yg colorful utk budak²... terjumpa kek ni... i just ambek resepi kek saja... frosting n filling i tak buat...
and... i tukar kek ke cupcakes....

Bahan² :
2 1/4 cawan tepung kek ( i campur tpg gandum & tpg jagung - follow these steps )1 sb baking powder1/2 sk garam1 1/4 cawan buttermilk4 putih telur1 1/2 cawan gula2 sk kulit lemon - parut1/4 butter ( suhu bilik)1 sk lemon extract - tak letak3/4 cawan rainbow sprinkles / funfetti ( guna yg good quality - if not, jadik tak cun )
Cara² :

Ayak tepung + baking powder + garam - dlm bekas asingPukul buttermilk + putih telurMasukkan gula + kulit lemon - gaul n gentel ngan jariMasukkan butter - pukul smp creamy (+-3minit)+ lemon essen ( kalau ada) - i tak suggest ganti ngan vanilla essen sbb tak mau bau dia lainTambah 1/3 tepung + 1/2 buttermilk selang seli (mula t…

missLR's birthday.... (part II)

Image
Salam and Hallo

ni cerita on 24th october lepas.... birthday missLR
encik suami stay ngan i utk celebrate besday missLR kat sekolah.... (thanks,laling)
i angkut cupcake... lilin..mancis... goodie bags.... taaapppiiii dlm hati rasa ada gak benda tertinggai...
anta missLR masuk kelas.. then blk rumah ambek muffinständer... pusing² pk apakah benda yg i terlupa... tak ingat jgk...
dah smp sekolah... siap² susun cupcake.. susun lilin.....
br teringat!
missLR pesan soh bawak topi cone besday ngan blowouts...
jem.
nassssiiibbbb baik cikgu dia ada buat crown utk dia.... :)
mmg utk every budak akan dapat crown waktu besday... utk missLR, cikgu dia buat castle n princess...
missLR suka sgt gmbr princess tu... dah la posing pon ala² missLR ja... hihiii....
i kena blurkan muka budak² lain sbb dlm perjanjian ngan tadika... parents takleh upload gmbr budak lain dlm internet... masa nak ambek gmbr pon, kena tanya cikgu dulu... budak mana yg tak leh ada dlm gmbr.... depa buat cemtu utk elak kes culik…

missLR's birthday.... (part I)

Image
Salam and Hallo

Masha Allah.... missLR dah 4 tahun!
since dia masuk sekolah, kami kata dia 4years old... so bila dia sambut birthday kalini... tup² 4 thn jgk...
missLR kata... ' naper lama sangat liya 4jahre alt...?'
hik hik hik....

tahun ni missLR merasa celebrate birthday kat sekolah... :)
even ada insiden yg mengecilkan hati i... namun missLR mesti kena enjoy di hari besdaynya... :)

2 days before birthday dia... i kuar beli barang² nak buat kek n cari hadiah besday missLR... sangat tak dak idea utk besday kalini....
lepas tanya idea member² kat FB... i pi la survey ngan missLR...
smp kat toy section... i soh dia pilih hadiah...
missLR kata 'ok'... dia letak tangan kat blkg pinggang.. n jalan tgk apa yg ada kat row toys tu... ( sgt mcm mak² hookkeeyy.... hihihiiii)
end up.. dia nak satu set play dough yg rega €7.. i soh dia cari benda lain sbb i nak share ngan encik suami beli just satu barang sj utk dia... missLR dah tak mau dah... dia still nak play dough tu jgk²..…