Posts

Showing posts from October, 2012

ke3

Image
Salam and Hallo

Alhamdullillah....
Alhamdullillah....
Alhamdullillah....
hari pertama Liya Raihany di dunia...

dan sekarang...
semakin bijak... semakin cantik.. semakin pandai menjaga hati mama... :')

alles gute und liebe zum geburtstag, meine kleine Sch├Ątzchen....
mama sayang liya one-zero-zero!

liya n abikal

Image
Salam and Hallo

ni cerita bulan lepas...
kami pi flohmarkt n dapat basikal utk missLR.... blk mesia bulan 6 ritu, dia dah blajar kayuh basikal.. sepupu dia, kak aisyah tinggalkan basikal utk missLR pinjam...
masa blk mesia tu, busy ngan kenduri.. blk rumah tok ayah tgh malam pon.. tok ayah tunggu jgk nak bg missLR main basikal... plus, tok ayah dah siap² tambah simen n tiles penuh depan rumah nak bg cucu² senang nak main...
lepas 3x naik... missLR dah buleh kayuh abikal (the way she pronouns 'basikal')...

blk sini.. mmg i plan nak cari basikal utk dia.. tp mmg plan jgk utk tak beli yg baru...
mahal basikal kat sini...
setau i.. kalau utk budak².. mula² depa akan bg basikal yg tak dak pengayuh dulu... then bila budak² dah reti nak balance badan atas basikal then br diorg bg basikal kecik yg ada pengayuh...
n aktiviti berbasikal kat sini mmg jd aktiviti keluarga...
mak + pak +  anak naik sorang satu basikal.. then kayuh la masuk dlm hutan or mana² diorang nak pegi...

selingan : …

check up

Salam and Hallo

semalam kami anak beranak ada check up...
missLR check jantung... i check up biasa...

Alhamdullillah... missLR is getting better..
dulu pon ok jgk... tak dak la masalah yg problem sgt...
cerita pasai 1st check up kat sini...

i ada ambek gmbr.. tp camera canggih sangat maka tak brapa nmpk muka liya...
proses yg sama dgn 1st check dulu...
masa 2nd time pegi... missLR 2thn... tp dia nangis so tak leh nak buat check sangat...

smlm, missLR mcm rilek...
nasib baik masa last check up kat kinderartz, doktor tu main² ngan dia... then missLR dah hilang takut sket...
termin² before this mmg utk cucuk... so missLR agak tak suka jumpa doktor...
akhir skali check up, jz check biasa² n nurse tu pon cun...

doktor kat kinderkardiologie, doktor lelaki... tp sangat la lemah lembut... nak letak stethoskop kat dada pon,  dia gosok2 kat tapak tangan byk kali... tak nak bg budak terkena stethoskop sejuk kot...
missLR mula² rilek... then bila buat EKG, dia dah start merengek...
terkejut tengo…

apple cake with bunga putih terselit ditepi...

Image
Salam and Hallo


i buat lagi kek epal... resepi buleh refer kat sini (apple cake)...
simple n sedap....

the main reason kenapa i buat adalah sbb byk brg dah nak expired...
dah prepare² semua br tersedar butter takdak...
kalau ikut internet... buleh ganti ngan minyak... hooyyeee..... 200g butter ganti ngan  7/8 cup minyak...
i buat 2 adunan.... tp i guna 4bijik epal... kira merata2 la epal bila i potong kek tu...

si missLR makan time panas2... sambil pejam mata dia kata 'sehr lecker mama!'
kira sedap sangat2 ler tuh....
membodek nombor 1 budak nih....
3minit lepas tu mintak pinjam iPad mama nak tengok upin ipin...

bila dah buleh bercakap...

Image
Salam and Hallo

betulla kata org² tua.. bila anak tak buleh bercakap... kita nak dia bercakap... bila dah buleh bercakap... kita kalut nak suruh dia diam pulak....

same goes to missLR...
tp i rasa word2 yg dia guna tak sepadan ngan umur dia...
amacam...? bergetar tak jiwa raga bakul tengok anak dara i senyum simpol...
hehehheee...

semalam tiba² dia kata dia teringat kat papa...
missLR : mama... mana papa...?
i : papa pegi ofis...
missLR : mama... liya tingat kat papa.... kat abg aqidd skali... kat abg irschad skali.... ngan baby maryam skali.... liya tingat kat semua2 orang...
i : nnt kita jumpa diorang lagi ok...
missLR : ye la... liya nak jumpa la ni... tp semua org tak balik rumah kita dah...
i : tak pa la... nnt kita jumpa diorg kat rumah diorg pulak...
missLR : eh.. papa balik rumah kita la....!

tak pasal² i pulak kena marah....
dah banyak kali dia kenakan i... tak macam budak umur 3tahun...
i cakap A dia cakap A+....
i cakap B... dia cakap B-....
dah pandai argue... dah pandai b…

Sedikit story mory morning glory

Salam and Hallo

Woot... Woott... Harini dah 12hb.. Busy gila la konon smp tak sempat nak hapdet sepatah dua kata...
Pada anonymous yg nak jerit2 kat shout out tu... Harap lupakan ja la hasrat dikau....
Tak mungkin i letak shout out tuh buat masa skg.... Buat penuh page blog i sj...
Kalau nak shout jejugak... Gunakanlah ruang komen.... Hikhikhik....

Sat.
Nak mula dari mana nih...
Ok.
Jumaat lepas, achik blk mesia.. Merangkap tarikh i bertanggungjawab pindah ke rumah achik utk menemani si Iwah... Tp jadual tugasan i bermula smlm....
Dgn gaya yg mcm nak blk kampung, beg kiri kanan.. Siap bekal makan bagai... Kami anak beranak pindah ke rumah achik...
Tp tu la.. Takkan sama nyenyak tido kat rumah sendiri... Selama ni achik dok kata rumah dia sejuk... I macam ooooo oooo saja...
Rupanya mmg sejuk dlm erti kata yg sebenar...
I yg jarang tido pakai selimut ni pon terus tarik comforter smp dagu... Pastu menyempit kat tepi ketiak encik suami.... Bila missLR dah tido.. I angkat dia, letak bg sem…

patchwork

Image
Salam and Hallo

i ada plan nak join satu projek nih....
dlm hati nak buat paper quilling... tp dlm hati jgk nak buat quilting or patchwork...
dua2 projek pon kena potong benda kecik²... tu yg renyah tu... part nak combine dah senang sket...

last few months, achik ada ajak buat bedcover... so kami pi beli kain kat kedai india then bahagi dua...
achik soh i potong panjang²... dah abih potong, projek tu terus terbengkalai....
kain yg ada kat i... mmg i tak plan nak buat bedcover pon... so i guna utk buat projek nih...
dah potong kecik² n dah combine...
tp i rasa kain ni lembut utk buat patchwork.... ( dah ada idea nak buat baju missLR... tp dah potong panjang² )
sebab kain tu lembut, lepas combine, dia jadik senget²... adakah itu petanda utk i beli overlock pulak...?
sengih ja la encik suami kalau baca entry ni...smlm gelakkan dia... harini nak mintak overlock pulak... huhuu...

mmm... skg, i dah terfikir nak buat quilling pulak... kad extra yg i beli utk kad kawen haritu ada lagi....
ger…

handwriting

Salam and Hallo

oh yeaahhh....
admit it, mohd razif... tulisan awak tak cantek...

haritu pi IKEA, i nak daftar jadik family IKEA.. tp i dok berkejar ngan missLR... so encik suami kata tak pa.. dia tlg register...
tp sebenarnya since kami kawen ni... mmg i la tukang isi borang... even tulis alamat kat surat pon.. i jugak...
bukan la tak cantek sangat² tulisan encik suami.. tapi tak la lawa... kah kah kah...

last few days, kad family IKEA sampai... nak tergelak golek² i tengok nama kat kad tu jadik MOHD KAZIF ABL MOKHTI

kazif...? abl...?

smlm, i dapat first email dari IKEA....
dia tulih... 'HEJ MOHD KAZIF!'
i dah tersenyum sorang²..... hej tu hey la.... sbb kat sini J bunyik Y....
tp kazif tu yg tak tahann tu...
tp encik suami kata... tak pa.. kad IKEA ja pooon....
cehh... tu sebab dia yg buat salah...
cer try i yg salah tulis... mesti time² tu jgk dia anta blk kad tu soh buat pembetulan....

ok.i nak pi makan udang..
babai...