Posts

Showing posts from September, 2012

missLR dan fountain

Image
Salam and Hallo

kalini i letak gmbr anak dara i... :)
gambar lama.... awai bulan lepas...
masa ni panas lg kat sini... skg dah autumn dah...
masa i amek gmbr ni, kami br balik sekolah.... tgh tunggu encik suami datang menjemput...
naik train 3minit ja...
tunggu encik suami.... 2jam... abih semua kedai i ronda.... the main reason adalah budak kecik ni la...
dah pandai soh papa jemput.... tak nak naik train dah....
dah pandai mintak nak singgah makan kebab.... dah pandai order nak makan ice cream bagaiii....
time i bawak dia main benda ni... dia kata dia ingat lg papa pernah bawak dia main air kat situ... padahal seingat i, masa tu dia kecik lg... awai² buleh jalan kott... tak sure la dia mmg ingat or berangan... buleh tahan jugak la gaya dia berangan tu...
kdg² dia punya cerita cedok dari cerita upin ipin, tp gaya dia cerita macam dia belakon sama ngan upin ipin... punya la berbakat anak i nih... kah kah kah....
dah basuh kaki kiri... basuh kaki kanan pulak.. pastu lari terkodek²... ba…

Warmer makanan

Image
Salam and Hallo

Selain dari carik kawan² set tea yg encik suami beli haritu... i mcm suka jgk kalau carik warmer utk makanan...
kat sini, maybe sbb negara yg ada mcm² cuaca.. maka antara benda yg i rasa mesti ada kat rumah ialah warmer makanan...
ada mcm² jenis... i prefer yg guna lilin bulat kecik tu saja....
kiranya... suam² kuku gitu.... tak dak la smp mendidih bendalah kat atas tuh...

1st time i beli... i beli kat flohmarkt.... benda baru... tp owner tu nak guna yg letrik punya....
i beli ni 2€ kott...
kelebihan dia... ada plat.. so, pemanasan agak sekata la jgk...
kekurangan dia... bekas mesti ala² lebih kurang besar plat... kalau besar lg... dah tak leh letak sbb pemegang warmer tinggi sket dari plat....
yg ni i beli kat kedai mana ntah.... utk benda kuah².... dpt skali ngan mangkuk n tutup dia... kelebihan, even guna satu lilin... tp berjaya panaskan sup tulang smp i habis makan... kekurangan, bekas tu tak leh replace ngan mangkuk lain... kalau sama lebar pon...pungkoq mangkuk …

Tepuk amai2

Image
Salam and Hallo


semoga terhibur...
pada yg dah tengok kat fesbuk... tengok la lg 8x.... hik hik hik hik...

dia dah lama buleh nyanyi lagu tepuk amai² ni... tp ngan pelat² dia la...
skg ni dah jelas jgk word yg dia sebut... tp kerapnya, dia nyanyi tak kena masa.... tu yg susah nak record... haritu, dengan rela hati dia soh i record dia nyanyi... siap 'calah pulak' pastu ulang nyanyi balik...

then, dia sendiri jgk yg ulang video tu patblas kali....
budget kiut la tu kaaann...
sebijik mcm pakdia... hehehehheheee....

classic

Image
Salam and Hallo

last saturday, kami pegi flohmarkt kat Wiesbaden...
actually, before that...kami pegi another flohmarkt.. somewhere kat.... errr... hattersheim ka apa heim ntah... (not important...)
so.
kat flohmarkt Wiesbaden... missLR dapat habuan dia... sebijik basikal pink yg comey mcm missLR jgk...
reward utk dia for being a good girl... :)
(nnt i letak gmbr ngan cerita pjg²)
n i ada dpt 2 set sepit WMF ngan rega 4€.... ( yee haaa)

tp yg i paling tak percaya smp harini... encik suami beli satu benda yg agak errrr...cant find the right word... maybe 'classic'....
selama ni mmg dia punya taste agak not bad... even dari segi barang² rumah...
tp i sangat tak sangka dia akan beli set tea mcm gmbr kat bawah nih....
hah! jangan main²... lining gooooollllddd taw! masa kat flohmarkt tu dia ada cakap kata dia beli set tea... then i was looking at him likee.... heh??
blk rumah, beriya la dia tunjuk kat i.... again.... i buat muka pelik.... cantik mmg cantik.... tp time bilanya i nak…

potty training

Image
Salam and Hallo

she is so adorable!
cukup anggota badan n dikurniakan otak kepala yg bijak... :)

i tak tau nak start cerita dari mana.... semua benda pon i tak sabar2 nak cerita.... huhuuu...
ok.
start ngan termin doktor..
jz after blk dari mesia bulan 6 ritu, semua org tegur missLR susut... bukan skit²... tp almost 1kg lebih gak... pipi tembam pon dah hilang...
masa kat mesia... jumpa doktor, doktor kata dia underweight... masa tu i anggap dia letih dgn travel n badan nak adjust ngan cuaca mesia, so dia tak lalu makan.... tp blk sini pon dia kurang makan.... selalunya apa saja i bagi.. semua dia makan....

last 2months, dia demam... i pon... bawak dia pi kinderartz... doktor kata kena amek darah... i ngan encik suami pikir punya pikir... then, kami sembang ngan missLR....
ofkos la dia tak mau kena cucuk kan... so dia makan... tak la banyak mcm before tu.. tp at least, paksa2 pon dia makan la sbb tak mau kena cucuk...

last week, ada termin utk U7....
Alhamdullillah... tinggi n berat di…

Cuba try test

Try jgk

langsir raya 2012

Image
Salam and Hallo

hik hik hik...
gelak dulu before start cerita....
raya tahun ni mmg i tak plan nak jahit baju raya utk missLR sbb blk mesia ritu, dah beli baju gorjes utk dia sempena kawen pakchoo cokii..
so.
tak dak reja... kita carik reja even reja kat rumah pon tak abih2....

i pi flohmarkt ngan achik...
then achik terbekenan satu kain ni... kain elok.. tebal.. tak senang kedut... kaler klassik... rega 1€ semeter...
so dia beli 17meter....
jalan depan sket... dia jumpa lg satu kain... kaler ijau... kain lembut tp tak transparent... dia beli lg 20meter kot...
pastu dia jual kain 17meter yg mula² tu kat i sbb encik suami kata kain tu cantik....

tak pasal² kami ada langsir raya.... :)
i buat utk hall.... guna dlm 8 meter ja kot...
idea i pakai tgk gmbr kat google then try n error....
part curtain panjang n lapis yg zig zag tu tak dak masalah...
ofkos la yg paling bermasalah adalah kain putih pleated tu....
zoom sket...
nasib baik la i cerdik jgk pi beli kain putih yg agak keras... skal…

melaram

Image
Salam and Hallo

penat hookkeeeyyy pi sekolah...
so i need therapy... kebetulan, ada satu kedai kat area sekolah dah nak tutup... semua barang dia jual 30% less...
mula² tu macam tak la menarik sgt memandangkan kedai tu mmg kedai mahal...
tp masa si fad tanya... i pesan jgk jarum utk mesin sbb dari 5batang jarum yg i dpt free skali ngan mesin tu, semua dah patah... tinggai sebatang je lagi...
2,3 hari lepas si fad tolong belikan jarum tu.. i lalu depan kedai yg sama... n ada 60% less pulak...
huiihhh... 'kena masuk nih....' hati kecilku berkata...
steeennnnnddeeeddddd....bukan masuk saja... TERpaksa beli something sbb kalau nak kuar mcmn pon kena lalu kaunter....
barang banyak dah habis... dah macam kedai dilanggar garuda dah kedai tu... kotak bersepah²... tu baru gaya 30% less..
kalau 80% mcm jusco mesia.... mesti ngan rak² skali org jermen (read : turki n moroko yg dok jermen) ni angkut...

i tak masuk geng depa... i tengok² barang then siap tlg susun ikut tag blk...
geram ja …

kuih raya 2012

Image
Salam and Hallo

haaaaahhhh! cerita raya tak abih lg...
nih baru nak mula nih...
dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim....
muka dia mmg herot petot sket... tp rasa dia perrrggghhhhhh sgt hancur di mulut melekat di hati....
tart nenas ni i buat ngan achik... 1st kuih raya... buat a day before posa....
achik buat jem nenas sendiri.... i buat doh...
achik gentel inti... i buat kuih dia...
sedap mmg sedap... tp sbb manis, maka kena sorokkan dari achik....
ni kuih bolat² bersama choc chip.... dapat resepi rahsia dari tokey kuih raya... hik hik hik.... nmpk mcm sgt gedabak² bila letak gmbr bolat² cemtu.... ekceli rupa cun dia kat bawah nih....  biskut choc chip ngan almond....
kuih kegemaran missLR....
yg ni pon sorokkan sbb kalau missLR start makan... mmg dia tak mau makan benda lain dah....

kuih ke tiga...
kuih samprit....
i sengaja buat jgk utk achik... i kurangkan gula..
rupanya i failed buat kuih yg senang.... bg i samprit simple la.. sbb bahan dia senang...
nak buat bunga dia pon jz pen…

upin dan ipin dan uping

Image
Salam and Hallo

seperti yg dijanjikan... tu dia, gambar peng'conquer' blog i...
dok sini, missLR hari² mengadap upin ipin... ayat² upin ipin semua dia hapai...
dia punya dok ulang² smp i pon terhapai skrip upin ipin...
bila blk mesia, i dgr upin cakap 'eh?' pooooon i dah buleh cakap scene mana...episode mana....

antara salah satu benda yg missLR wish utk buat kat mesia ialah main layang² macam ehsan n main upih mcm upin ipin...
missLR panggey upin -> uping... :)  choomeeyyyy...

i cari merata layang².. tp org kata bukan musim...
then, mak tok tlg carik upih utk missLR...
dah la pi jenjalan dua2 org saja.. blk tu, usung upih atas kepala... lupa nak amek gmbr... hehehhee...
 sabar bertenggek kat tepi mak tok di bawah pohon jambu...
kaki ngan tangan kena ikat ngan tangkal penghalau nyamuk...
( plis jangan percaya itu tangkal...)
maktok dok modified upih, missLR pi kutip bunga kat pokok maktok...
siap cakap... 'liya amek satu je kaannnn.....'
muka excited sesanga…

Entry memerot

Salam and Hallo

It is not cool at all when u have to wake up so early in the morning utk memeroooott...
Jemnenas betoi tau..

Ayat permulaan entry yg tak brapa best kan...?
I dah jaga dari kul 3pg td sbb rasa perot tak sedap..
Siap dah korek blk tong sampah utk tgk expiry date hollendaise sauce td...
Bukan salah dia... Expired by end of this year...

Dgr mcm teruk sgt bila baca i korek tong sampah kan...?
Padahal kotak tu dok atas skali dlm tong smph kering... Hihiii....

Harini menu simple... Ayam KFC ngan brokoli celur+hollendaise sauce...
Tak leh nak recall apa benda yg buat i ala2 nak cirit-birit... Itu je la yg i makan seharian smlm...

Kak eja n family ada kat rumah...  I tak dak plan menarik tertarek lg...
Time tak dak org mai rumah, dok melengung soh org mai... Bila org mai, dah ajak org melengung skali....
Jemnenas betoi i nih...

Kuih raya tak abih lg uollss...
Tp kan.. Kuih raya yg tak brapa cun n yg i rasa tak brapa sedap, itu yg abih dulu...
Kagum...
Tahun depan kena buat 2 ad…