Posts

Showing posts from March, 2012

Cucur jagung

Image
Salam and Hallo

Sumber :
pengetahuan am

Mukadimah :
mama suka... missLR pon suka... :)

Bahan² :
500 g tepung gandum 300 g udang kecik1 tin kecik jagung (i guna yg bukan creamy) 1 bawang besar (dice)1 cili merah (cincang)daun kucai (i skip, i boh schnittlauch)1 telur Garam n gula secukup rasa Air suam secukupnyaCara² :
campur semua benda.. kacau bg nmpk lawa...depends nak adunan pekat mcmn... kalau nak cucur bulat².. bancuh adunan smp buleh jemput... kalau nak mcm i punya yg terpenyek tp crispy, bg adunan cair sket n guna sudu bila nak goreng...Nota kaki :
ouh... kalini i tak letak cili sbb mmg buat utk missLR... tp kalau nak letak cili pon, tak la pedas sgt...
anak mama dah beshaa....

tenung²kan dan selamat memasak...

missLR ♥ cucur

Image
Salam and Hallo

oo yeeeayyy...
i mmg suka bila anak i suka makanan yg i suka... :)
haritu i buat cucur jagung utk breakfast missLR... n dia mengadap cucur tu non-stop dari pg smp tgh hari....
sambil² dok tengok mickey maush... sambil² ngap!
i ingat nak buat cucur udang saja... tp missLR suka jagung jgk... so, i combine... i buat bg crispy² sket... mmg laju la makan... :)
zoom in...ni, i dah potong utk sejukkan...
if not, missLR dok ulang2 la cakap 'mama kena ciup luu... nnt iya panasshhh....'
ni muka kelegaan dapat conquer sepinggan cucur kat dia...













hek hek hek.... padahaaaallllll.. dia tak tau mama ada lg sebesen kat dapur....

laptop cooler

Image
Salam and Hallo

Actually, sebelum semua² benda yg i cerita dlm entry haritu rosak, i dok bertawakal je ngan laptop i nih...
usia dah menjangkau 4 tahun tp takat ni mmg setia menemani... cuma bila dah berumur tu.. ada la bunyik2 yg tak sepatutnya kedengaran...
i pernah vacum kipas dia skali.. tp lepas tu.. mcm tak dak efek apa pon.. dok berbunyik jgk...
last 2years kot, start guna cooler...
angkat ja laptop dari cooler.. kejap je ter off sendiri...
bagusnya laptop ni... bila over heat.. dia akan auto off...
tp kejap2 off...kejap off.. i pulak over heat.... tahun lepas kot, kat cooler tu ada wayar loose... kipas tengah tu kejap2 jalan.. kejap2 tak jalan...
dua kipas tak mampu nak tanggung ke'hot'an laptop i...
i dah siap tampal plaster... tampal selotape... tampal tape PVC... semua dah.... bertahan beberapa bulan...
dlm last month, semua plaster² tu pon dah tak brapa nak berfungsi dah...
tambah2 pulak ada tangan kecik dok tolak tarik laptop ngan cooler tuh...
i mintak encik suami…

tunic pwincess and henna

Image
Salam and Hallo

mcm lama sgt tak jahit baju utk missLR...
baju raya haji pon tak sempat nak amek gmbr...
baru2 ni sort baju2 lama missLR... dah byk yg ketat kat perut..
antara baju2 yg i dah simpan dlm kotak, adalah dress2 yg i mula2 jahit utk missLR....
n tu la among baju2 feberet missLR... dia sudah naik hangin bila i simpan baju2 tu dlm kotak...
i pon bergegas potong kain n jahit...
esoknya tu... baju siap... i suruh try.. menangis2 pulak tak nak baju tu...
hish... kasik panas betoi budak kecik nih...
masa tu, i jz nak ukur leher saja...
bila missLR nangis2 tak nak pakai...
i : smlm iya kata nak baju princess... ni mama dah jahit.. iya tak nak...
missLR : iya tak nak mama... nnt iya sejuk... (smbl nangis mcm nak kena rotan)
i :kalau iya tak nak.. mama bg kat kakak yg suka jerit2 kat bawah...
missLR : ok.

huhhhh...tarik napas panjang2....
lepassss....

lepas 3hari baju tu siap, ada junior kat sini nak dtg rumah...
time2 tu missLR tergedik2 nak pakai baju princess...  dan2 time tu la …

Blended orange cake

Image
Salam and Hallo
Sumber :
decochoco.blogspot

Mukadimah :
ritu teringin sesangat nak makan kek...
n harusla carik resepi yg paling simple kan... :)
resepi ni mmg perfect! simple n sedap....
cara² dia, i edit sket ikut kesesuaian..

Bahan² : ( loyang 9 inc )
1 biji orange1 cawan minyak1 cawan gula halus 3 biji telur2 cawan tepung gandum*1 sb baking powder* ( *ayak together² )
Cara² :
Cuci n potong orange into half.... kuarkan bijik... then potong kecik² (skali ngan kulit..)Blend limau + minyak + gula + telur smp halus... Kalau byk sgt serat, tapis..Letak orange blend dlm mangkuk then campur tepung+bp skit2 sambil kacau smp sebati...Tuang adunan dlm loyang...Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.
Nota kaki :
encik suami suka.. i suka.. missLR pon suka...
next time buleh buat lagi bila ada extra orange... :)

semua nak membangkai serentak...

Salam and Hallo

tuah ayam nmpk di kakinyer...
tuah manusia mungkin pada anaknyer.... hehehe...
harini bukan nak cakap pasai tuah.. pasai jebat pon bukan..

since last week, barang²an dlm rumah i ni mcm sepakat nak rosak ramai2....
emmm... mungkin sbb dah smp waktu ajalnyer.. ataupun i ada buat salah kat org...

tepon encik suami tu dah mcm tepon mami jarum dah.. sket lagi nak kena ikat ngan getah....
dah 48x jatuh menyembah bumi... dah 43x terburai isi perut...
tu pon gagah jgk menjalankan tugas...
encik suami mmg susah nak tukar brg2 dia.. nak kena paksa berbelas kali br la, dia survey...
tu br survey... belom tentu beli lg...
tp skg ni tepon tu dah teruk sgt dah... i pesan kat encik suami... kalau ada staff review, make sure tepon tu letak atas meja bertentang ngan bos... mesti bos tu terus kasi gaji up 50%.....!
hahahahahhaaa....
ok.tak lawak. itu isu sensitip...

kebetulan skg ada macam2 sale utk phone...
encik suami tak perlu pon smart phone walaupun skg ni rega dah terketaq2 punya…

redha mak ayah...

Salam and Hallo

sejak pregnant, i sgt2 sensitif..... dulu, i sgt susah nak kuarkan airmata...

i br habis tgk video sorang makcik yg kena tinggal kat hotel murah KL...
bukan takat bergenang... mmg dah meleleh2 dah airmata i...
nauzubilah.. mcmn sorang anak buleh buat mcm tu...
before this, i menangis smp ke malam tgk video nih... short movie pasai mak..
sedih... sedih sgt...
kenapa hati manusia buleh tertutup utk seseorang yg sangat istimewa...
lupa ka mcmn mak jaga n bawak kita 9 bulan n mcmn sakitnya smp nak hilang nyawa lahirkan seorang anak...
n ingat la.... doa sorang mak sgt mustajab... kalau sumpah jadik batu pon... mungkin akan termakbul....

maybe jgk anak dia tu pon hidup susah n tak mampu nak tanggung mak dia... tp jgn la tinggal mcm tu...
sekurang²nya bg pada pihak yg lebih bertanggungjawab...
tu at least, dia tinggai kat tmpt yg mmg ada org...
dulu, kes kat perlis tu... tinggai bapak kat bus stop.. lg tak dak otak....
jz sbb bini tak suka, sanggup buang bapak... tunggu la a…

cerita pasai missLR

Image
Salam and Hallo

one of my BF tanya 'missLR dah buleh cakap ke..?'
huiiihhhh.... lebih dari bercakap pon buleh... dah tahap membebel dah skg nih...

mcm dah lama tak letak gmbr missLR byk2 kan...
tudiiaaaa... ni yg org panggey senyum simpul....
maaf la makshaq anim... gaya senyum mcm makshaq ajar dah makin dilupakan... huhuuu...
mata missLR sgt sepet kan...? mcm mata tok liah.... tak mcm mata mama...
sejak menjak merasa diri makin besar.. semua benda nak buat n pilih sendiri...
baju nak baju mcm princess or angelina or stephani ja... mesti skirt or dress... kalau pakai seluar pon, baju tu mesti ada unsur2 gegirl mcm ada ribbon or flower setepek dua...
ouh... ikat rambut pon ada style... hanya i saja paham...
kalau rambut mcm minnie mouse... means tocang 2...
kalau rambut mcm 'tell me'... means tocang 1...
kalau rambut mcm 'abichu'... means sanggul secotet tinggi atas kepala..
kalau rambut mcm princess... means... dendan/jalin...

n bg missLR, kalau tak ikat rambut me…

50 Random Questions

Salam and Hallo


BFF i bg questionaire ni utk buat entry... obvoius sgt eh i tak hapdet blog..?
so, lets merepeekk....

1. Where were you 3 hours ago?
bathroom. mandikan puteri kecik... tp end up, i yg basah smp atas kepala....
i taktau pasaipa susah sgt nak mandikan budak kecik nih... mandi smp takat leher tu, buleh kautim lg.... tp part nak basuh rambut tuu.... jenuh berkungfu... nnt mesti kuar ayat sedih mcm..
'jgn basuh rambut iya mama... nnt iya sejuuuukkkkk'
'no...no mama....iya saket mata niiii....'
padahaaaalllll..... kalau biar dia berendam smp kecut kaki tangan... tak dak pulak gaduh sejuk ka sakit mata bagaii.....

2. Who are you in love with?
latest, liya raihany... ♥

3. Have you ever eaten a crayon?
sejak akhil baligh ni tak la... tp tak tau la kalau kecik2 dulu ada tetelan beberapa gigit...
huhuhuhahahhahahaha...

4. Is there anything pink within 10 feet of you?
offfkooosssss....
almost semua mainan missLR kaler pink... mcm yg i slalu bebelkan kat entry2 sebe…

Gemüsepfanne mit Hähnchenfilet

Image
Salam and Hallo
Sumber :
buku 'Schellers aus der Pfanne' - 'ringkas dari kuali'

Mukadimah :
i dah tak larat nak telan santan... so carik resepi yg lebih sehat dengan harapan esok2 berat badan turun 3-4kg...
bahan² n cara masak i edit sket...

Bahan² :
4 ayam fillet ( i guna bhgn thigh ngan drumstick)2-3 sb jus lemon1 tin cendawan butang (champignon)1 carrot1/2 kubis cina (i guna kubis)1 bawang besar - dadu1 kiub ayam1 cili merah1/2 sk Thymian - chop1/2 sk Petersilie - chopgaram n white pepper
Cara² :
Perap ayam dgn garam +  white pepper + lemon dlm 10 minit..prepare sayur...panaskan 2-3 sb minyak... goreng ayam... blk²kan ngan api medium... then, asingkan..pan yg sama.. tmbh 1sb minyak.. then masukkan carrot... masukkan bawang + champignon + kubis + kiub ayam + cili + garam + pepper.. kacau sket then masukkan air secawan... letak ayam di atas sayur...tabur Thymian n petersilie... tutup pan...masak dlm 5-10 minit or smp ayam masak...Nota kaki :
org sini biasanya lepas half co…