Posts

Showing posts from January, 2012

Kurma Ayam

Image
Salam and Hallo

Sumber :
ebook resepi nusantara

Mukadimah :
selalu tak brapa jadik... kalini mcm sedap hingga mencicah roti ke titisan kuah yg terakhir...

Bahan² :
1/2 kilo ayam 2 ubi kentang - ptg41 bawang besar - ptg 42 sb kerisik1 tin santan pekat (+-400g)sedikit kayu manis dan bunga lawanggula dan garam secukup rasa
Blend
7 bawang merah3 bawang putih1" halia5sb rempah kurma Adabi + airCara² :
Tumis kayu manis, bunga lawang n bahan blend smp bau wangi...Masukkan ayam..kacau.. biar smp setengah masak...Masukkan santan.... kacau...Masukkan kerisik.. biar smp mendidih dan ayam masak....Masukkan ubi kentang n bawang...tunggu smp lembut...last, tambah garam secukup rasa n gula...Nota kaki :
org dah lama terer masak kurma... i br nak reti....

tenung²kan dan selamat memasak...

posing² missLR

Image
Salam and Hallo

td dok susun² gmbr... terjumpa gambar² ni...
semua ni gmbr yg upload kat fb... tp tak sure letak kat blog or not... ada gmbr lama jgk...
among gmbr latest missLR....
cayaq hati i tgk gmbr ni...
i print n letak dlm frame then suruh missLR letak dlm beg kerja encik suami...
skg, gmbr ni ada kat meja ofis encik suami... :)
ni gambar bulan 4 tahun lepas.. summer, kami pi jalan kat R├╝sselsheim n tgk party org Greece... ada tarian.. n ada jual makanan² depa....
masa ni,missLR melopong tgk kak zurina peluk² n kiss² ngan tokchik....
ni masa blk mesia tahun lepas... kat rumah maklang... celebrate besday kot... n bila blk mesia, otomatik baju jd seksi...
masa ni awal² dia blaja smile mcm tu.... pipi pon tembam lg masa nih... :)
ini gambar masa umur dah 2tahun lebih... dah reti mintak nak tgk mickey maush kat komputer mama... kaki siap silang panggung... kalau panggey pon jeling² ja.. sbb focus sgt tgk mickey maush...
baju tido tu konpem² papa yg pakaikan... semedang baju ngan seluar…

Udang paprik

Image
Salam and Hallo

Sumber :
kak ina kat KL n cik mat gebu DTS

Mukadimah :
haaaa....haaaaammmbek... gmbr fresh dari dlm periuk..periuk atas dapur laie....

Bahan² :
udang saiz M - kalau rajin, buang kulit tinggal ekor... (i beli yg dah rebus)capsicum merah n kuning n ijau - potong pjg²1 carrot - ptg Juilenne1 tomato -  ptg 8segenggam sweet pea1 bawang besar - potong 62 bawang putih - cincang6 cili padi - ketuk2 serai - ketuk1 pokok daun ketumbar, dikerat2 daun limau purut2sb jus limau
sos (campur semua dlm mangkuk)
3 sb sos tomato3 sb sos cili thai1 sb sos tiram1 sb sos ikan1 sb kicap manisCara² :
tumis bawang putih + bawang merah + serai + cili padi....masukkan semua sayur + sos + air sket... biar mendidih..masukkan udang... kacau then masukkan daun limau purut + daun ketumbar...last, tambah jus limau... biar smp kuah pekat... br tutup api...* nak pedas - tambah cili
* nak masam - tambah jus limau
* nak manis - tambah kicap or gula
* nak masin - tambah sos ikan
* kalau sedap - tambah nasik... h…

hapdet pasai missLR

Image
Salam and Hallo

i bersyukur ke hadrat Ilahi... Dia uji i at this part... n Dia bg kelebihan kat i at this part.. :)
n Alhamdullillah... Dia bg i anak yg bijak...

skg umur missLR dah masuk 2tahun 3bulan...
n 3hari lepas.. dia dah buleh sebut semua huruf 'D.O.R.A.E.X.P.L.O.R.E.R.' kat baju tido dia...
masa nak tido... dia tengok kat botol susu dia n sebut N.U.K.
sehari lepas tu, i bukak words n type ja huruf kat keyboard..
missLR dah kenal semua huruf!
tp, bercampur la english ngan jermen... hehhee...

number 1-10 dah lama dia buleh kira... malay n english... kalau jermen, ada gak tersasul²... ikut mood.. kadang² betoi smp 10... kdg² terbalik²...
eh.i check tat sat.. betoi pulak eins smp sehn...
dia buleh baca saja.. tak kenal number lg..
skg i ajar dia kira...
i tunjuk 1 jari... one! dia jerit..
tunjuk semua jari betul... tp kalau tunjuk 2 jari... konfiden dia jerit.. 'peace!'

skg, kalau ada org nak mai rumah... missLR akan suruh i pakai tudung... kdg² siap dia pilihkan …

Sotong rempah kurma

Image
Salam and Hallo

Sumber :
encik mat gebu (DTS)

Mukadimah :
ni lauk smlm... i edit ikut kesesuaian n bahan yg ada...
simple but nice...

Bahan² :
sotong - i guna 2 ekor yg berat 1kg...1 bawang besar - ptg nipis2 bawang putih - ptg nipis1" halia - ptg nipis1 cili merah - ptg nipis1 capsicum hijau - ptg pjg 1 sb jus limauGaram dan gula
bahan blend
1 sb rempah kurma + air sket1 sk serbuk kunyit1/2 sk tepung jagung1/2" halia2 biji cili padi2 bawang putih
Cara² :
perap sotong ngan bahan blend dlm 30minit... tumis bawang putih, halia, cili merah n bawang besar smp ada bau...masukkan sotong n bahan perap...tambah garam n  gula secukup rasa... masak smp pekat tp jgn terlampau lama..last, masukkan capsicum n jus limau.... kacau bg nmpk lawa...Nota kaki :
bila dah masukkan sotong, jgn masak lama sgt sbb nnt sotong hilang jus n liat...
agak² tepi2 sotong tu dah meleding sket, angkat...

tenung²kan dan selamat memasak...

Dubai part I

Image
Salam and Hallo

cerita abu dhabi-dubai tak abih lg nih.... hikhikhik...
depa kat sana cuti jumaat sabtu..
1st week kami smp tu, kembar encik suami sewa keta 7 seaters, drive ke dubai...
encik suami tersangkut tak leh sewa keta sbb tak dak lesen international...
kalau lesen jermen, depa accept.. tp slalunya sewa keta kat jermen, buleh ja guna lesen mesia...
 so... ni otw ke dubai... still kat abu dhabi... bgnn ADNEC... ni pemandangan di siang hari...
ni kami... walaupun muka i kembang setaman, tp percaya la...berat badan i mantain beraaattt... dem.
ini pemandu yg kemas bergaya... sambil drive.. smbl citer pasai padang pasir....
ini dragon markt.. china town terbesar di dunia...
pintu masuk pon ada byk... dari sekecik² benda smp la sebesar jentera tolak.. semua ada jual kat situ... so buleh bayang besar mana kawasan dia...
SANGAT BESAR okkk...
ini missLR yg keletihan kejar bola...
kalau tgk bola yg missLR pegang, itu bola getah...
org yg jual tu jalan² ja kat tepi kedai.. org lalu, dia terus…

Bayam masak lemak dengan udang

Image
Salam and Hallo

Sumber :
pengetahun am...

Mukadimah :
kalau beli bayam.. i mmg masak nih...

Bahan² :
bayam - selalu sepaket dlm 500g*1 cili merah*4 bawang kecil*1 sk jintan manis*serbuk kunyit or kunyit hidup sket*1 sb udang kering1 tin santan - ikut la nak kuah byk mana.. campur air pun buleh.. 100g udang hidupgaramCara² :
blend kasar / tumbuk benda² tanda *... tumis benda blend smp bau.. then masukkan udang hidup... (kalau udang dah rebus, masuk udang last..)masukkan santan n garam.. kacau²...bila santan dah mendidih, masukkan sayur bayam n masak smp bayam lembut..
Nota kaki :
missLR kutip udang semua... mama papa makan sayur ngan udang kering ja...

tenung²kan dan selamat memasak...

1st perfect quilting

Image
Salam and Hallo

haritu, i mcm terpikir² apa nak buat utk besday zurina..
dia lawyer.. ofkos, semua benda dia buleh beli sendiri..
so, come out ngan idea buat something yg handmade..
kebetulan dia nak masuk rumah baru... so i buatkan dua bijik bantal...
errr.. i buat sarung saja... bantal beli yg dah siap...

1st time i buat quilting... i buat guna design yg mmg ada skali ngan alat² quilting...
i ada cerita kat sini...
time tu buat sbb nak rasmi benda² i br beli...
design pon main hentam-kromo ja...

kalini buat utk hadiah org.. so sgt la focus...
tp buat design sendiri... potong² n cantum²...
i guna material 100% cotton... i cari kaler oren sbnrnya.. tp tak der so, ganti ngan pink...
if not, mesti lg naik...
n lapik blakang tu.. ekceli i beli kaler hitam... tp material sarung bantal tu tak elok... nmpk pon mmg mcm kain murah... so buat sendiri lapik blkg quilting tu...
muka depan...
ada la senget benget sket... tp i puas hati... :)
blkg... zip pjg...

masa : seharian
total rega : 10€
result…

harga '60minit sehari' ...

Salam and Hallo

susah sgt ke nak spend ngan anak sendiri at least 60 minit sehari...?
bukannya kena terus selambak 60 minit... tp sekurang²nya ada quality time dlm sehari...
apa penting sgt ka tgk tv... tgk bola... main game... tgk movie... try resepi baru.. kuar window shopping.. chatting... bla...bla.. bla.. compare ngan quality time ngan anak sendiri...

quality time kat sini, i maksudkan adalah spend masa ngan anak smbl buat benda yg dia suka n dia pilih...
contoh, baca buku cerita... contoh lg... buat puzzle.. or main kejar²... or conteng² kat kertas..
anything yg anak nak buat ngan kita...
sambil tu kita ada peluang nak tunjuk love kita.. nak ajar pendidikan moral n bg nasihat...

bila kita bawak anak kita buat aktiviti kita... maybe anak tak suka or tak sesuai..
contoh : spend time ngan anak main game tembak²... game tu kita yg suka.. sekali sekala tu tak pa.. maybe anak tu pon cita² nak jd polis...
tp what if kalau anak tak suka...? itu bukan quality time.. itu kita paksa anak j…

Abu Dhabi part 2

Image
Salam and Hallo

ofkossss citer pasai abu dhabi tak abih lg...
tu sebab i makan angin setahun skali jer... sbb nak cerita pasai 1 holiday pon amek masa setengah tahun...huhahahhaa...
ok.tak lawak.

so..
masih lg nak cerita pasai abu zhobi...
lepas kami pusing² mall... hari lain pulak... kami jalan ke Corniche.. tepi pantai...
sgt bersih n cantik...
tak ramai org mandi... maybe sbb 'winter'... tp ada la jgk 2,3 org putih bersidai...
i rasa corniche ni pjg... tp kami jalan setoit je la... pastu lepak.. pastu makan..
ni muka missLR br bgn tido... masa jalan, dia dok tanya itu ini... dah smp kat tepi pantai, dia tertido... ada la kot 5 minit.. tp i kejut sbb missLR suka air bush²...
mmg dia terlentok tahap mengantuk sesgt...
tp bila nmpk air... haaa....mcm tu la muka dia.. mcm dlm gmbr kat atas tu... terpaksa la kak ecah joget² kasi suasana ceria...
ini... si miya² maklong, baby odah... dah buleh jalan dah... lari kodek² pon buleh.. tp tuh 1st time jejak pasir pantai... dia try jgk..…