Posts

Showing posts from 2012

Lamanyaaa...

Salam and Hallo

Aaaaaaaa....lamanya tak hapdet blog...
Winnduuu..
Tahun 2012 pon dah nak abis....
Cerita 2011 pon tak abih cerita lagi niihh...
Ayaiyai...

missLR pon dah anak dara... Dah jd sgt afeng (besfren) ngan i...
Alhamdullillah... Allah bg i anak yg baik... :')
Alhamdullillah... Allah bg i suami yg baik... :')
I ja yg tak brapa baik.... Sob..sob..

I cuti lg seminggu.. Harap2 buleh la hapdet beberapa cerita sensasi before starta bukak sekolah...

5th

Image
Salam and Hallo


:)
yes.
we = 5

Proud to be yours for 5 years...
and many more years... insya Allah.... :)

bak kata missLR
"wanch i pommes... aa wil ever ever bweak my pommes..... ever!"

"once i promise... i will never ever break my promise..... ever!"
ihik... ihik...

she ♥ book

Image
Salam and Hallo

i tengah susun² dokumen kat laptop... tiba² rasa nak cerita pasai missLR....
dah lama tak cerita pasai heroin blog nih... (eh..bukan patutnya i ka heroin...?)

missLR suka buku... takat ni bukan membaca la...
dia suka lukis... kaler²... buat game² n puzzle² kat buku....

1st time i beli buku utk missLR... one big book - 400pages... rega 3€ ...
sgt berbaloi² kan....
i ada ambek gmbr buku tu dulu... tp ntah mana i sumbat ntah... tak jumpa... kalau i nak ambek gmbr buku tu skg... sgt dah lunyai... tp i suka... sbb lunyai sbb missLR guna bukan gigit² or baling²....
dalam big book tu... ada mcm²...
utk kira²... garis²... kaler².... sambung dot²... dan few other games...

bila dia masuk 3 tahun ni... she already know nak tulis nama sendiri.... sbb dia dah kenal n reti tulis semua alphabet kot....
n latest, i belikan dia buku 'number'.. tak la tebal sgt... tp berbaloi la dengan harga dia €1.50...
buku mickey mouse... dlm tu ada sticker... blh kaler², lukis² n ofkos utk k…

nilai murni

Salam and Hallo

i tak sangka akhirnya i buat jgk entry luahan kesedihan i kat blog nih...
budget² nak tunjuk tough la kan.. nak cerita yg best² saja... nak tunjuk yg cantik² saja...
tapi dari i buat status hot kat FB... better la i cerita kat sini...

nilai murni..
ouh... kemana hilangnya nilai² murni dalam hati manusia masa kini....
trust...? yg ada cuma dlm citer kartun disney ja kot...

i am just wondering...
kenapa and why und warum....?
kenapa bila kita tolong org, org akan rasa mcm kita mesti ada hidden agenda....
tak pon... org akan kata kita terlebih concern....
tak pon org rasa kita akan ambek untung from apa yg kita buat...

ergh.. tak leh ka pikir yg kita buat semua sbb ikhlas...
sebab 'kita kawan'...

tu tak masuk lg cerita pasai ada org tolong tambah perasa....
pasai status kat FB pon kadang² ada yg nak terasa²....

fuuhhhhh.....
ok.nak demam.

next quilling project

Image
Salam and Hallo

:)
actually i dah start lama dah... bukan benda ni baru siap... tp i baru ada kekuatan nak tunjuk kat blog... still byk benda nak kena try n error....
i jz browse gambar kat internet n try buat bunga mcm dlm gambar tu.. kalau tak leh jgk.. br carik tutorial...

bawah ni gmbr malaysian flower....
mula² herot petot i buat... patutla semua org dok buat tutorial... kena ada cara br buleh jadi elok... byk kali i buat.... n kelopak yg bawah ni antara yg terbaik....
i pon tak tau kenapa i tulis HELLO tu... mencacatkan kad tu saja... heh...
close up sket...
i suka combination blue+red ni... :)
yg atas ni nama 'royal flower'...
ada tutorial kat youtube....
but serius... mmg kena percaya 'usaha tangga kejayaan'... sekali buat, mmg tak puas hati...
ini 3rd flower yg i try buat... kalau close up lg dekat... mmg nmpk la segala gam yg comot... kertas potong tak rata.... kelopak gulung berserabut bagai... hik hik....
bunga ni i buat mula² kalau tak salah... agak senang…

How to Organize Your Scarves

Image
Salam and Hallo

atau... dlm bahasa kita... 'mcmn korang susun tudung korang...'
ouh betoi... dlm internet banyak cara nak organize tudung... namun mana satu pilihan hati...
skg ni, salji dah memutih kat luar... disamping pk nak susun tudung... kena pk mcmn nak susun mafla jgk...

ada yg beli hanger... ada yg DIY hanger...
sama mcm ramai org dah buat kan...?
i rasa ni saja the only way nak bg awning tu terletak elok... bendalah ni i beli kat Ikea... buleh jgk buat letak shawl n mafla...
kalau  u tengok awning² tudung i  tu dah herot petot... sbbnya... asal i TERletak kat kerusi ja... mesti org tu TERsandar... saja nak bg peluang i beli tudung baru koott...
hanger ni i baru beli 2 bulan lepas kot... org sini letak tie... i beli utk letak shawl...  i love shawl...! tp sebenarnya, shawl buat muka i bertambah bulat.... weelll... like i care kan...? i mmg bodo fesyen pon... asal cik mat nmpk i sexy sudeeeyyyhhh....
so antara idea² lain utk letak shawl ada kat internet... ada susun dl…

cake platter / cake stands @ tempat letak kek...

Image
Salam and Hallo
harini puan²... saya nak cerita pasai tempat letak kek yg ada dlm koleksi saya...
bunyi 'koleksi' tu mcm kerap buat kek kan....?
tp sebenarnya... semua platter nih still simpan dlm kotak n plastik lagi... huhuuu....
ni stand pertama saya... ada kawan bg masa dia nak pindah.... dia sendiri tak pernah guna lagi... i guna br skali kot masa besday missLR tahun lepas.... time lain.. asyik lupa nak kuarkan... last² kek letak kat atas meja cemtu saja...
haritu, i pi flohmarkt.... tak dak benda sangat nak carik... i ternampak platter² kat bawah nih... rega 3bijik mcm beli sebijik yg baru.... n semua still baru... glass biasa... tp agak cun sbb ada kaki....
maybe nak guna utk besday missLR hujung bulan nih....
NOTA TAMBAHAN : 
yakin jer i kata ni gelas biasa... masa i guna utk besday missLR, i guna semua platter ni sbb byk kek...
rupanya, yg ku sangka 'glass biasa' ini yg paling mahai antara semua....
platter ni brand 'Walther Glas'...
mana gue tau benda ni …

bola

Salam and Hallo

harini hari 1st sekolah setelah 3hari bercuti² sempena besday gue...
oo...yes...
happy birthday to me... yg ke 30... pewwwiiittt (dah kena start survey creme utk penuaan... hahahaa)

Alhamdullillah di kurniakan segala yg terbaik dari Allah... dijauhkan segala yg tak baik utk i.... Alhamdullillah...

cerita pasai besday, nnt2 i cerita ok...
dah lama gila tak mengadap laptop... makna kata dah lama jgk la tak hapdet blog...
so.
gmbr dah di download ke laptop.. tinggai lg nak cerita saja.... tp 'bila' tu jgn ditanya... tunggu saja...
tahun ni... tak dak kek besday...
ooouh... ada... tp dok dlm rupa tepung lg...
missLR buat sweet.. lalu kat tempat kek... tiba² dia kata dia nak buat kek utk i...
so sweet kan..? :)
but since hari besday i smp semalam... kami bejalan² merata... tak sempat² lagi nak manja² ngan missLR main baling² tepung mcm afdlin shauki ngan vanida imran dlm cerita sepi... :P
insya Allah... khamis ni kami buat kek yg missLR pilih tu... :D

mmm... ouh.. i…

lawak minggu ini

Image
Salam and Hallo

lawak 1
situasi - nak pegi sekolah tp hujan..
mama : kakak... mcmn kita nak pegi sekolah ni... hujan...
missLR : tak pe.. harini kita tak yah pegi sekolah... esok kita pegi sekolah...
tup² hujan berenti... n i siap² nak kuar...
mama : kakak... cepat... nnt train tinggai kita...
missLR : ooo... main² yeeee... td taknak pegi... sekarang nak pegi... kakak geleteeeekkkkk mama...
( sambil geletek i )

mama : tadi hujan.... skg tak hujan.... bukan mama yg main².... hujan yg main²...
missLR : tp mana boleh geletek hujann..... hujan tak der ketiak...
mama :        =)

lawak 2
situasi - nak pegi sekolah tp missLR melenggang² sangat....
mama : kakak... cepat la.... mama dah bagi jacke dah.... pakai la...
missLR : tapi kakak tak paandaaaiiii ( sambil main doll )
mama : ok... kalau mcm tu.. mama pegi schule sorang²... kakak duduk rumah...
missLR terus nangis.... then drama pon start...
bla...bla... bla...
i pakai kasut terus bukak pintu... then br missLR terkedek² kuar n dah siap² p…

poonjel

Image
Salam and Hallo

skg ni encik suami slalu belikan missLR dvd² cerita katun..
alasan utama sbb nak bg dia renggang sket ngan iPad..
bg i... i tak risau dia lekat ngan iPad... tp i tak suka dia dok melekat ngan youtube... very dangerous... tambah² pulak jari ketot tu dah pandai tekan² kat mana nak cari video dia nak...

before this, dia suka sgt cerita tinkerbell.... nasib baik la tinkerbell tu ada 4dvd... at least, tak dak la ulang² sangat cerita yg sama...
latest... missLR melekat ngan cerita poonjel....
ya Allllaaaaaahhhhhhh...... dari pg smp nak tido... selagi i tak menjerit suruh tutup... dia dok la ulang² cerita poonjel tuh...
smp nak buleh hapai script!


ouh... poonjel tu Rapunzel....


tapi kan...
smlm, dekat kul 1pg... missLR dah tido tp i still kat hall surfing ngan iPad...
tetiba missLR merengek²... mimpi kot..
so i masuk bilik dia... selimutkan dia elok2... gosok kepala dia.. kiss dahi dia mcm biasa...
tup² dia bukak mata n kata...

'ma... i love u most...'


sebak rasa... b…

hadiah birthday missLR

Image
Salam and Hallo

entry ni i buat utk tatapan family dan semua yg menyayangi missLR...
thanks utk semua doa², wishes and hadiah² yg missLR dapat...

entry kalini i nak cerita pasai hadiah missLR dari kami, mak pak dia...
satu set bilik tido... :)
di renovate dari sebuah bilik buat kerja...
sebelum ni.. ada komputer... ada mesin jahit.. meja buat kerja i... meja kerja encik suami..
skg ni, kalau i duduk kejap pon... ada org tanya... 'mama... ni bilik saper niiiii.....?'

i yg decide nak bg hadiah tu utk missLR... dia kan dia big girl... so dah kena ajar tido asing...
i pon baca la segala cara nak ajar anak tido bilik sendiri... so langkah pertama ialah sediakan bilik tido ikut kehendak dia...
tp bilik ni...ikut kehendak BAPAK dia... kecuali color n hiasan... part tu cetusan idea missLR n mama...

semua perabut, kami beli kat IKEA... tp IKEA kat sini utk taraf student² ja... bukan satu kedai mewah mcm kat mesia... (or maybe i saja yg rasa IKEA mesia tu mewah... huuhuu...)
kalau tanya…

Marble Cheesecake

Image
Salam and Hallo
Mukadimah :
tersebutlah kisah pada suatu hari i mcm teringin sgt nak makan ciskek lepas sembang ngan seseorang... kebetulan ada semua bahan² ada lebih dari plan nak buat kek utk missLR.... n kebetulan lg skali i br ja beli biskut oreo ptg tu utk buat bekal pegi sekolah.... perfect!

Bahan² base :
Loyang 7" - alas dgn kertas minyak n balut dgn aluminium foil1 bungkus biskut oreo - lebih kurang 16 bijik kot (buang inti tgh)50g butter cairCara² :
Blend oreo smp hancurGaul dengan butter cair smp buleh kepal²Tekan-tekan dalam loyang then simpan dalam fridge (pasu terus buat filling)Bahan² filling - semua benda bersuhu bilik :
200g cream cheese75g gula halus135g plain yogurt10g tepung jagung1 biji telur saiz B80ml whipping cream ( i letak schlagsahne)1/2 sudu besar jus lemon1/2 sudu besar lemon zest few drops coklat emelco - untuk buat marbleCara² :
Panaskan oven 150 C. Pukul creamcheese hingga sebati+ gula - putar+ yogurt - putar+ tepung jagung + whipping cream - pukul+ jus l…

birthday girl @ Tigolino

Image
Salam and Hallo

orait... ni cerita on missLR's birthday....
encik suami dah siap² ambek cuti utk besday missLR n raya haji skali...
sbb besday missLR jatuh on weekdays, i mmg plan utk bawak dia pi somewhere yg buat dia happy...

ada member indonesia kami pernah ajak pi satu indoor playgroud kat frankfurt... tp rupanya, sebelah rumah kami ni pon ada tempat yg lebih kurang sama ngan indoor game kat Frankfurt tuh...
ceh.. tak pernah tau pon... huhuuu...
so. lepas sesi potong² kek antara kami bertiga... kami pon pi la tmpt ni, nama Tiggolino...
mmg sekentut ja tempat tu dengan rumah kami...

result : missLR super duper happy... :)
dia wish utk pakai baju pwincess... kalau ikut i, mmg nak bg pakai seluar pendek ngan legging saja.. senang nak panjat² benda...
baju pwincess dia pakai tu dia dapat hadiah dari umie neny last 2 years... tahun ni dia pakai baru betoi² size dia...
baju pink lengan pjg tu dia dpt hadiah dari tokcik besday last year.... itu pon tahun ni br buleh pakai elok²...
mu…