Posts

Showing posts from December, 2011

birthday present mama missLR

Salam and Hallo

hadiahnyer ialah...

bercuti dari berblog 2weeks....
(ni kes budget ramai org dok bukak blog i hari² ler nih...)
so! kemungkinan besaaaarrr... tak der entry dlm masa lebih 2weeks...
sebab...

encik suami nak bg present birthday... valid selama 2weeks... starting harini!

bai,uols!
taking care while passing away....huhuuu...

jom kawen skali gi...

Image
Salam and Hallo

smlm... i punya 4th anniversary ngan encik suami... :)
happy.
even selalu jer jgk naik turun darah... tp dia still besfren yg best.

haritu, sempena christmas sale... kami pegi beli barang² hantaran utk adik i...
brand² yg depa (adik i ngan tunang dia) sebut... almost semua i tak tau...
yes.i bodo pesyen...tp tak der la smp tahap jakun gile mcm tak pernah kuar gua... n encik suami pon tak der la tak mampu sgt nak sara i.....
heellooo...??
ouh.tetiba emosi.sori.

l'occitane.
i tak tau brand tu.. brand dari france... fsil i kata... kat mesia mahai... so i check kat sini.. murah gak..
masa i pi butik l'occitane ni kat frankfurt.. depa tgh buat sale utk set krismas..
cool..
mmg bau sedap...n lepas convert... murah dari rega kat mesia...
bila beli set krismas tu.. dpt satu beg kecik dgn brg² dlm tu patutnya rega €25 jadik rega 10€...
i amek je la...
salesman tu bg beg besar kat i... beg kecik kat missLR...
gmbr ni lepas few tapak kaki dari butik l'occitane...
pape…

refashion : XXL --> little pyjama

Image
Salam and Hallo
i beli baju mcm kat atas ni ngan rega 10€ dari 19€... n i beli size XXL.... i amek kaler maroon...
suar dia... i alter jadi pyjama utk encik suami...n plan mula² nak alter baju jgk.. tp dah size baju tu XXL... leher dia punya la luas... buleh masuk leher i ngan leher encik suami together²...
so... rezeki encik suami..dpt suar jer...
baju jadik rezeki cik mek missLR... hehhee...
baju ngan suar missLR i buat dari badan baju saja...
ada lebih lg kain kat bahagian dua² tangan baju tu.... tu untung beli baju size besar... hehehheh....
utk missLR pon i buat baju tidor gak...
di mulakan ngan peace!
suar i buat dari bhgn perut baju... nmpk tak line putih+biru tu... itu ekceli tulang tepi baju.. i cover ngan zig zag double needle... tak perasan kan..? kan? kan?
i terbuat leher besar.. agak yekci.... tp baju tu nmpk sgt comfortable...
kalau ikut design asal... butang kat blkg... tp sbb i nak letak jgk corak suar kotak² tu... i letak butang kat depan... tp sbb leher besar... tak ya…

sudoku

Image
Salam and Hallo

td i buat sudoku kat paper...
missLR mai menyempit... dia nak pegang pen.. 'nak tolish...'
i bg pen kat dia tp mata dok tgk sudoku.... bila tau jawapan.. i pegang tangan missLR... i tulis kat paper...
dia sgt excited.. pastu dok tanya nak tulis apa lg.. hehehee...

i teringat masa zaman muda² dulu... masa i kat UM... i kerja sat kat calling center pizza hut.. kdg² nak pi kerja, i naik putra... n everytime i tunggu train.. i mesti buat sudoku...
masa tu buku sudoku i besar tapak tangan ja... tp tebal...
n everytime tu jgk la.. mesti ada org belakang yg tlg pikir utk i... kdg2 tu... dari beratur elok2..  tiba2 ada org kiri kanan i...
sama jgk.. kalau dlm train...
org yg dok sebelah... mesti jengok2 jgk...
n ada skali dua.. org tanya mcmn nak buat sudoku... ok.. tetiba bg free lesson kat stesen putra...

masa pregnant kat missLR.. hari² buat sudoku..
buku nih..
besar n tebal... ni buku sudoku i yg ke-6 kot..
sebuleh² before tido mesti buat at least 1 sudoku... agak² …

Daging merah ala Thai

Image
Salam and Hallo

Sumber :
Jeezy @ MyR ( edit² ikut keadaan... )

Mukadimah :
i suka. so i anggap sedap. :)

Bahan² :
1/2 kg daging lembu - potong besar² then rebus ngan minyak sket n pewarna merah..2 bawang putih - ketuk gaya chef1 bawang besar - potong nipis1 sb cili giling @ cili turki1sb sos tiram1sk sos ikan1sb sos tomato1sk serbuk ketumbar Garam n gula hiasan : Daun ketumbar/daun sup/daun bawang
Cara² :
sejat daging rebus n potong nipis² mcm dlm gmbr...panaskan minyak, tumis bawang putih sampai naik bau...masukkan daging n cili giling/ cili turki.. biar smp daging kering sket.... then masukkan serbuk ketumbar, sos tiram, sos ikan n sos tomato...Last, masukkan bawang besar then garam ngan gula.....Kalau nak kuah lebih, tambah air rebus daging sket n tambah sos tomato(utk pekat)..i tabur ngan schnittlauch... (apa jer la i tak letak daun tu..semua letak...)Nota kaki :
ada byk version utk daging merah ni...
yg ni version siam/thai.. so kuah dia patut tak byk.. n agak oily..

tenung²kan dan se…

lama gila tak gossip kan...

Image
Salam and Hallo

ini gmbr latest....
tengok la missLR... dah besar kan...
dah buleh buat teman bergosip... feedback dia pon not bad... hahha...
skg ni, i ngan encik suami tak larat nak gelak tgk dia berebut pc/laptop ngan kitorg...
serius! BEREBUT okkk....
kalau dia nmpk i jalan menghala ke laptop.. dan² dia lari berdesup tepi i.. n duduk dulu kat kosi putih tu...
tidak dilupakan, kata² manis utk mama/papa... 'iya tgk mickey maush satu k...last....'
mmg la mickey mouse satu... tapi lepas tu, abichu satu! barney satu! neyna² satu! semuaaaaa last!

n dia dah reti click mana dia nak tgk... ergghh....
konon2 i merajuk tak mau tlg click utk dia... dia dah senyap² click sendiri...

sama jgk ngan time makan... dia dah pandai makan sendiri since umur setahun lebih sket...
kalau dia nak makan benda yg i makan.... (even dia dah habih makan mee semangkuk)... mesti kuar ayat² pujian...
'pandainyer mama masakkk....lecker nyer!'
fine.. positif itu adalah bagus ye anak...
apa yg uol nmpk.…

Apple cake

Image
Salam and Hallo

Sumber :
kak jun yummylicious

Mukadimah :
dah buat utk sekian lapanblas kalinyer.... i slalu buat kek ni bila nak abiskan epal yg dah terlebih masak...
tp ni bukan kek besday i...

Bahan² :
1 biji apple - potong kecik² lebih kurang 0.5cm100gm butter (room temp)80gm gula + 2 sb gula2 biji telur100ml fresh cream150gm tepung gandum1 sk bp
Cara² :
panaskan oven 180°c siap²... dlm periuk, campur epal ngan 2 sb gula... masak smp lembut...pukul butter n gula smp putih n berkrim...masukkan telur satu persatu... then fresh cream.... pukul high speed smp nmpk fluffy..masukkan tepung ngan baking powder, kacau sebati...last, masukkan apple n air gula td.... tuang dlm loyang n bakar 30-35minit... Nota kaki :
sedap...! tak brapa manis.. jz nice...
ada few times, i buat guna apple yg sgt terlebih masak..
so i skip part masak ngan gula tu...
i jz potong kecik² then terus masuk apple dlm adunan...
gula tambah jd 100g... n air sket dlm 2sb.... tak tambah pon tak per

tenung²kan dan selamat me…