Posts

Showing posts from September, 2011

breadmaker saya yg tersenggugut

Image
Salam and Hallo

i ekceli tak tau mcmn i buleh ada breadmaker.. tak pernah terpikir pon nak ada sebijik.. even masa kakak i dok tanya² dulu pon mcm tak terasa nak beli..
i prefer stand mixer sebenaqnya... -.-

maybe sbb dlm hati tu tak brapa nak appreciate rezeki yg Tuhan bagi.. makanya BM i ditakdirkan senggugut...
padan muka i..
br dapat feel syok buat bun mcm²... missLR pulak melayan.. makan sungguh²... mmg almost hari² i guna BM tu..
tatapi.. i terperasan yg function doh BM i tak seperti yg biasa.. nih pesyen luar biasa sket..
dia tak uli saja... dia terus bakar...huahhahahha...
ni la hasil kalau i biaq smp bunyi 'tittttt...titttt..'
dah jadik mcm roti... kenapesal...?mujsekartehuuu....?(errr...tetiba hindustan)

sbb musykil yg teramat sgt.. i pon tanya la pakar² BM hat dok ada...
ok..mcm konpem BM i ada senggugut...
i dah try few recipes termasuk recipe dari kenwood sendiri... kot² la i ni yg terlebih teror boh bahan terlebih or whatsoever... tp terbukti mmg something wrong n…

blouse dah siap.

Image
Salam and Hallo


masa mula² potong kain nak buat baju nih...
missLR : wow bishaanyer baju iyaaaaa.... (bukak mulut luas²... mata pon bolat...)
i : bukan.. ni baju mama...
missLR : oo..kayyyyy... canteknya baju mamaaaa..... (smbl teleng² kepala n sengih..)
i : thank you..





.

blouse mama model

Image
Salam and Hallo

akhirnya...
walaupun belom berakhir... tp akhirnya i jahit baju utk i..
selain dari blouse yg ketat kat ketiak tuh...
i akhirnya berjaya jahit baju yg i puas hati n buleh i buat pakai keluar dgn yakinnya... :)

baju missLR.. few hours ja dah siap selai..
baju i.. mak aiiihh... berhari².. ni pon tak siap² lg.. tp dah tinggai final step yakni jahit butang.. tp tak tau bila pulak nak sambung..
busy buat roti la nih... huhahahhahahhaa....eh.pasaipa i gelak.
ekceli BM i ada senggugut sket..nak kena anta blk kott...

nih baju i...
baju mama mesti hebat dari baju anak mama...
tang dada saja 3 hari nak pk mcmn nak buat.. tak sempat nak carik tutorial sbb skg ada 'org tu' conquer laptop...
lengan panjang.. ok..dah pass dah jahit lengan baju...
butang... dari kaler ijau gelap.. jadik butang kaler baju... lalallalaa....
happy! happy! happy!

part yg plg senang jadik part yg plg susah..
bahagian bawah baju.. kengkonon nak buat melengkung.. tapi lepas jahit-tetas-jahit-tetas 4x..…

di ba di ba duu...

Image
Salam and Hallo


video ni i dah letak kat fb... tp saja nak letak kat blog jgk.. utk tatapan peminat² missLR..
skg ni mmg pantang jumpa torchlight, dia buat mic...
tu ler natijah semedang asyik tgk 'nobody-wondergirls'..
tp reti jgk kautim.. tgk *kho-dal-kho-dal dulu... pastu br tgk *abichu
*kho-dal-kho-dal --> alif ba ta
*abichu --> nobody

tak pon.. tgk benda ilmiah mcm abc ka.. dora ka.. upin ipin ka... pastu br mintak abichu...
tp ekceli i tak la bg dia melangut depan pc sgt.. br² ni saja bila dia dah tau kat youtube tu ada video abichu.. br dia dok mintak²..
smp satu time.. tok dee tlg dolod video abichu n letak kat phone i.. so.. bila dia nak tgk sgt.. bukak kat phone...
kalau tgk kat pc.. lepas ja abichu.. nak tgk tell me pulak.. pastu ada lg video lain kuar... nak tgk jgk.. huh.. bederet...

masa amek video ni.. dia dah start nyanyi lama.. kira ni dah rangkap akhir dah la.. hehhee..
paling tak tahan bila dia nyanyi lagu iklan bank kat sini...
'di ba di ba du....…

meng'hobi'

Image
Salam and Hallo

i mcm perasan yg i ni suka benda cerenet² yg kecik² n renyah..
masa muda² dulu.. everytime bawak bonda pegi kedai 2hengget.. i suka beli set kayu yg bila combine² jd dinosour la.. jd kapal terbang la.. jd burung la..
gambar dari google... ini contoh yg wooden toy mahal punya.. yg i beli dulu yg murah punya.. tp ada la bentuk kapal terbang tuh...

so.
haritu kuar beli barang ngan encik suami.. dia nak belikan missLR toy baru..
tp ofkos la dia tak beli menatang kayu² tuh kann... dia beli set train kat missLR...
tp missLR takut..
so end up, kami dua org yg beriya tgk train tu terkodek² jalan atas rail...

utk kami.. encik suami beli bendalah nih.. 3D puzzle..
ada 5 building.. tp kami beli 2...
Burj Khalifa, Dubai ngan Neuschwanstein Castle germany
encik suami buat Burj Khalifa (4 stars difficulty) n i buat Neuschwanstein (5 stars difficulty)
menarik tertarik... i buat bendalah tu seharian smp tak makan kott..
dah siap... 3D castle...tinggi 340mm.. lebar 400mm ngan 160mm..

bila i…

review : safety

Image
Salam and Hallo

Antara benda yg i paling² suka kat jermen adalah KESELAMATAN budak..
segala² mainan depa test.. segala² ubat depa bg free... segala² benda depa nak cipta utk bg senang jaga budak...
n antara benda yg i suka depa cipta ialah.. safety lock..
i beli kat salah satu markt kat sini... range rega 2€-3€... main lekat² ja tak yah skru² bagai...
bagaimanapon, i sgt puas hati...
ini lock utk bucu... seketul 2.50€ cemtu..
kiri : lemari komputer encik suami... ini la safety lock missLR nak potong ritu...
kanan : kabinet dlm toilet, bawah sinki... i simpan sabun²... sgt bahya kalau tak letak safety lock... mood mengemas missLR kerap ada...
lock straight.. rega lebih kurang mcm bucu punya..
ni lemari kat floor.. terpaksa letak dua kunci sbb laci 1st tu ada kunci²... pintu last tu ada file² encik suami.. laci tgh tu saja² kosongkan utk missLR susun brg dia... mcm² ada dlm tu.. sudu... kertas... pen sebatang.. benang i... sepit rambut... dan berbagai² lagi...
ni kabinet dapur...i dah per…

semua org hebat..

Salam and Hallo

semua org ada kehebatan sendiri..
maybe ada yg tak sedar n continue follow apa yg ada kat sekeliling dia...

contoh pertama :
family tu semua doktor.. ada sorang anak dia ada talent meniaga sbb pandai gebang.. tp sbb semua dlm family dia doktor.. dia pon terikut blaja medic...

contoh kedua :
si R pandai menyanyi... tp bila masuk audition.. semedang tak dpt masuk AF... bukan sora tak sedap.. tp sbb tak reti pilih lagu... then tak der kabel cekang ngan any artis or manager artis... so.. dia continue kerja as kerani...

pompuan slalu kena reti masak...
'reti' masak tak bermaksud 'terer' masak...
takat nak masak hari² pass.. itu masuk kategori 'reti masak'..
tp kalau setiap kali dia masak.. main pikir² dlm otak then masakan tu turn out sedap hingga menjilat jari... haaaa...itu kira 'terer masak'...
tp takleh la nak judge pmpn tu tak reti masak bila org tu masak tak brapa sedap...
maybe pmpn yg tak teror masak tp ada kelebihan lain... contohnya…

blouse i - pumpkin - kuih raya - bm250

Image
Salam and Hallo

baju missLR dah tak cukup lemari... so kena stop buat baju dia...
n start jahit baju utk i or buat something utk rumah pulak...
so. ni peasant blouse utk i.. tp main potong agak²... kat ketiak terkecik.. sbb tu tak pasal² ada line kain itam pulak kat tgh... huahhahaa...
but stilllllll.... ketat kat ketiak n dada....huh. (ouh.mungkin org yg pakai bra size A30 buleh pakai baju nih...)
bila dah siap jahit getah kat leher.. i try.. bila dah ketat kat ketiak.. i dah malas nak jahit beriya... mula² plan.. nak jahit kat itam kat ujung tangan jugak... tp cancel! cancel!
ujung baju pon tak letak getah...
maybe satgi nak potong blk baju tuh buat benda lain...
*mood tgh frust baju tak jadik*
masa raya ketiga kott.. yg kami pi makan kfc tuh... i ada beli labu..
kat sini depa main longgok atas lori then tinggai tepi jalan ngan satu tabung..
dia tulih la kat situ... yg kecik sengget.. yg medium, 2 hengget... yg besaq, 3 hengget...
so pepandai la org nak amek yg mana n masukkan duit d…

scan

Image
Salam and Hallo

positif.

hahahhaaahahaaa...
ntah apa yg positif ntah...

ritu achik mai scan surat.. lepas pada tu i main² scanner ngan missLR..
mula² dia takut sbb lampu tu bergerak bawah tangan dia..
kali kedua... naik syoq..
itu stended.. tak dak benda lg yg missLR takut nak buat..huhuuu...
gambar 1.
ekceli gmbr ni shaking sket sbb missLR gerakkan jari dia bila lampu scanner lalu..
but still.. sgt kiut.
yg itam tu bukan entiti okk.. itu kepala missLR.. tgh curious apa nak jd...

gambar kedua.
super duper cute!
buat peace ngan mama... dah la dia yg suggest... 'mama...peace mama..peace..'
kalau uol perasan.. kuku dia sebijik kuku i... kiut miut...


♥ u, missLR...




.

cerita raya

Image
Salam and Hallo

sambungan ucapan raya ritu... di sambung ngan cerita raya...
semua masuk dalam 1 entry...setel!

last minute punya preparation.. selain dari kemas rumah hebat sket dari biasa...
dua hari before raya.. lepas missLR tido, terus i bergiat kat dapur..
takkan smp sejenis kuih pon tak dak kan... maka terhasillah cornflakes madu ngan kacang..
mlm raya... i nak jugak berjaga buat kuih smp kul 6pg.. padahal, siapnya sejenis saja, kuih kacang.. stended bila carik, mmg tak jumpa.. punya la carik kacang tanah belah dua.. time² carik tu la habih stok kann... so, i replace ngan gula hiasan utk kek...
nmpk cacat... tp sedap.. :) before tido.. ingatkan encik suami, dia nak kena bersiap awai sbb mesjid turki semayang raya kul 7.30pg...
teringin sgt nak pi raya kat konsulat.. sbb last time i pi konsulat was last 2years.. masa pregnant kat missLR.. ingat lg time tu smp nak pengsan² sbb semangat nak semayang raya...

tahun ni, encik suami semayang raya tepi katil..huhuuuu...
tp tetap takbir sa…

Selamat hari raya Aidilfitri...

Image
Salam and Hallo

dah seminggu raya br sempat nak wish raya kat blog...

to all... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN from us ; cahya n cik matt n missLR
amponkan segala salah silap kami...
halalkan semua yg telah kami termakan dan terminum atau terambek..
lupakan segala gurau senda kami yg kureng lawak atau menyakitkan hati..
TAPI... kalau kami ada hutang, tulong ingatkan..
terima kasih.
tak lupa juga ucapan khas dari missLR...
'walaupun iyah tak balik beraya di kampong halaman... sila simpan duit raya utk iyah...'

.