Posts

Showing posts from July, 2011

kerna makshaq tak chat ngan mama..

Image
Salam and Hallo

tajuk mcm lawak tp itu mungkin jgk penyebab pada permasalahan missLR...
kakak sulong i yakni makshaq missLR dah selamat smp ke bumi mesia 22hb ritu...
before that, depa sefamili dok kat UK...
i sgt rapat a.k.a kamceng ngan kakak i yg tuh.. almost everyday kami akan chatting kat ym or ber'video-call' tru skype..
walaupun hakikat sebenaqnya, makshaq nak tgk iyah.. tp sambil2 tuh buleh gak la bergossip 7,8round... huahahahahaa...eh.
TAAPPPPIIIII....
everytime kami chatting, MESTI time tu jgk la missLR mai kat i.. 'mama... iya beyaaakkk...'
ni cerita betoi ok... i tak tipu... kalau 2x i chat ngan kakak i... 2x tu jgk la missLR berak..
kecuali kalau i chat ngan kakak i time missLR tido.. itu terkecuali..

so.
nak dijadikan cerita yg bersangkut paut ngan cerita di atas, missLR sembelit for the first time last week...
family kembar encik suami smp rumah kami last thursday... so, jumaat tu encik suami pon amek cuti utk kami pi round² sket...
kakak i pon blk mes…

pause.

Salam and Hallo

I'm very busy these days and don't really have time to write gossips.. :P

but please..i know u miss me because i miss you too...

(ok.smlm i mimpi kawen ngan org puteh nama matt.huhuuuu...)

part 05 - teluk senangin 2

Image
Salam and Hallo

citer pasal teluk senangin part 1 ada kat sini..
lepas dah semua org rilek2 minum tea.. kopi semua.. makan nasik sedap2..
time utk temukan missLR ngan laut utk pertama kali...
terpacak tgk laut..
kakak² kembar keshayangan.. :)
i pon excited jgk nak mandi laut.. :P
kaki i.. hehhehee (nak interprem jgk..)
missLR sgt tak takut ngan air even first time.. tp tak tau la kalau dia takut smp tak kuar suara.. ek tak...uk tak.. nangis tak.. senyum pon tak..
then, i kuar beli pelampung ngan kak neny... pelampung missLR ada 2 lubang utk masuk kaki.. kiranya dia duduk atas pelampung tu la.. tp rupanya, bila lama2.. pelampung tu masuk celah bontot dia...sakit.
so achik lapik ngan kain..br ok..
tu pon tak serik... smp dah petang..kecut kaki tangan pon takmau naik darat lg...
mlm tu terus pengsan...huahhahaa...
ini mak n tok yg gorjes.... :)

rupanya teluk senangin dah mmg pemes rupanya..
tp tak tercemar sgt lg... mmg tempat yg sesuai utk bawak family nak rehat2..

sekian.
tunggu part next pas…

Review : Diaper Pail

Image
Salam and Hallo


Jerman penuh ngan undang²... even nak buang sampah pon ada undang²...
kalau mesia ada 3 kaler tong smph..kat sini berkaler²..
sisa makanan tong lain.. kain tong lain.. plastik tong lain.. kertas tong lain.. kaca tong lain.. kasut tong lain..
cuba teka kalau rambut tong mana...?

kalau teka betul pon tak dapat hadiah.
tong dlm gambar kat atas tu adalah tong utk buang diapers missLR..
kat sini ada few jenis.. tp rasanya byk jenis yg kena guna 'cassette'.. cassette tu bekas plastic utk isi dlm tong tu..

jenis yg i beli nih.. brand diapers champ...
kebagusannya yg plg bagus adalah dia tak guna spesific cassette... tp dia guna plastik sampah biasa..
tp cons dari pro itu adalah.. bila pampers tu makin berisi sesuatu yg busuk.. tong tu pon mcm tak brapa nak kedap bau..
tambah² time nak unloading...
tp kemonla.. kata tong sampah...takkan tak bau kan.. huhuuu..
ada jenis yg tak bau lgsg.. sbb everytime diapers masuk.. dia seal.. itu yg kena beli specific cassette tu...

d…

Long Sleeve Peasant Dress

Image
Salam and Hallo

ni projek 2 hari lepas...

niat di hati nak guna kain baru beli... tapi sayaaanngg sgt... pusing² perabih kain lama...
tp dress kalini i sgt puas hati.. tak sangka turns out very santeeekkk... :)
baju siap jer... missLR berak.. so tak leh try lg... lepas pegi toilet... time tido dah...
dia dah hangin tak leh try baju baru...
missLR : mama....baju iyah... annteekk...
i : lepas tido.. buleh pakai baju baru ok?
missLR : mmm..ok.. (frust. tp terus heret baju naik katil..)
tido pon peluk dress baru... mcmn la mama tak semangat nak menjahit kaan...
ni muka baru bgn tido...
gmbr² yg dia pakai suar hijau adalah time dia bgn tido... bgn jer, terus cari baju antteekk...
dekat² papa blk... i bawak missLR mandi.. nak mandi pon kena letak baju tu depan dia...
papa blk, beriya posing.. tunjuk baju baru...
papa kata cantek... dan² muka blushing...
pastu suruh mama amek gmbr... nih la hasilnya bila kena puji...
senyum macam makshaq hanim ajaq..
sangat senang buat peasant blouse/dress nih…

Giant piano

Image
Salam and Hallo

weekend lepas fatah n ain mai ziarah kami...
ahad, achik ajak kami semua pi serbu flöhmarkt...
tak tau pasaipa tak byk kedai yg bukak.. kedai kain yg i aim pon tak dak... maybe blk kampung kott..
tp tetaaapppp beli gak kain 4 meter... tu ja satu2 stall yg jual kain...
selain tu, tak der benda lain yg menarik...
achik ngan fatah dapat sorang satu set pinggan mangkuk...

selain kain.. i beli satu piano giant kat missLR...
mmg sangat giant ok...
haaa..nmpk tak betapa haluih nyer kaki missLR bila letak kat piano tuh...
piano tu mcm tikar... buleh gulung²... n mmg kena main pakai kaki...
tu dia missLR tunjuk cara main... dia hentam lompat² atas piano tuh... bila tertekan demo n ada bunyik sendiri... missLR dan² tu terkodek²....
piano ni guna bateri... n so far semua button function elok lg...
bukan takat bunyi piano... ada bunyi saxophone, gitar, violin, xylophone n 2,3 benda yg i tak tau nama apa...
letih berdiri... main tekan² ngan tangan pulak.. hehehee..

masa mula² i tgk be…

Nasik Ayam Periuk Tanah

Image
Salam and Hallo...
Sumber :
dari buku resepi encik suami masa bujang....

Mukadimah :
jem.nama jer dah tipu...
bukan masak dlm periuk tanah... tp guna rice cooker... kkekekeee... (eh.awat i gelak lagu tu.)

Bahan² :
500g ayam3cm halia (tumbuk@parut..amek air dia saja...) #1sb kicap pekat #1sb kicap cair #1sb sos tiram #2sk minyak bijan #1sk garam #1/2 sk serbuk lada hitam / lada sulah #1sb gula #2 cawan beras (lg layan kalau berasmati)2sb minyakbawang goreng*daun bawang*daun ketumbar*(# utk bahan perap)
(* utk hiasan)

Cara² :
perap ayam ngan bahan perap yg i tanda dgn '#' dlm setengah jam. (halia tu, i guna serbuk halia.)basuh beras. then masak beras ngan 2 1/4 cawan air... masak mcm biasa smp agak² air kering..letak ayam atas nasik then tuang 2sb minyak. jgn kacau nasik.masak blk nasik ngan ayam lebih kurang 20minit. jgn dok bukak-tutup-bukak-tutup penutup periuk tu..nnt ayam mentah.bila dah periuk 'keep warm' skaligi... gembur nasik ngan ayam... tutup n biar 'keep warm…

part 05 - Teluk Senangin 1

Image
Salam and Hallo

a day after kami pegi Ipoh utk E-day sepupu i...
kami sefamily besar, pegi teluk senangin... teluk yg berdepan ngan pulau pangkor...
kenapa i kata family besar...?
i saja.. angkut 2 keta.. huuhhuu...
then, kak neny n family... n patutnya zul conti n family pon join jgk...
dah lama dok dgr crita pasai teluk senangin dari achik sbb achik antara penduduk terawal teluk senangin.. kiranya.. kami pi sana sbb nak pi lawat kampung achik aaa...
sgt senang n tenang jalan nak pi teluk senangin...
i dah pernah pi situ 4,5tahun lepas... i pi kat damai laut resort... few meters dari teluk senangin...
time ni kami dok tunggu kak neny n family smp... achik dah siap² masak dah...
i ngan missLR check kawasan...huhuuu...
memandangkan kami pegi segerombolan, encik suami carik chalet..
ni muka org tak sabar tunggu khokhok beaa... tp time nih tak reti sebut lg...
dia sorang²pon dah tawaf rumah achik doblas kali...kejap pusing dlm rumah.. pastu kuar rumah pulak.. mmg busy lah...
ketibaan umie n…

Giveaway 11/002

Image
Salam and Hallo


Adakah :
1. u ada blog...?
2. u ada fesbuk..?

Syarat :
1. follow my blog... sapa tak der blog, sila follow i kat Networkedblogs FB....

2. like page Kedai Fesyen Jah dan Maharani Collection kat fesbuk.
sapa tak dak fesbuk.. buleh ja guna makcik punya, kak ipaq punya or sapa2 punya..

3. pilih 1 barang dari Kedai Fesyen JahDAN 1 barang dari Maharani Collection yang u teringin/nak.. tag nama u (kat fesbuk)..
u nak pilih lebih pun buleh... nak pair²kan pon buleh... max 3 item..

4.letak link kat bhgn komen blog i...beserta nama u kat fesbuk..
tengkiu.

Hadiah :
Voucher... voucher .... voucher.... voucher .... voucher.... voucher....
kira ada brapa kali voucher...?hehehhee...

6 pemenang akan ditentukan oleh pihak penaja mengikut benda² yg uol pilih...
kalau depa baik hati.. maybe akan pilih lebih... :)

all the BESH... (missLR wish...)
closing date : 20  august 2011

khokhok iyaaahh..

Image
Salam and Hallo

pada suatu hari, missLR tengah main² ngan mimie...
mula² sama² tgk tv... missLR atas kosi.. mimie atas riba dia..
pastu tiba² missLR bangun... menari² sbb stefani (heroin kartun lazy town) tgh menari..
bila dah habis menari... missLR lari masuk bilik tido then bawak kuar wickelunterlage (lapik utk tukar pampers)..
then, dia masuk bilik lg... amek pampers...
tengok la apa missLR buat..
dia letak sendiri tau semua² tu... mama tgk saja akai dia....
i : kenapa liya...? mimie berak ka..?
missLR : mimie yayakk... cuuukkkkkkk.... (smbl muncung mulut n kibas2 jari kat hidung..)
i : liya nak tukar pampers mimie ka...?
missLR : mmm... (angguk²)
lepas few minutes..
i : dah ka...?
missLR selak skirt mimie... pastu kata 'mama...abiissshhh'
i : dah tukar pampers mimie...?
missLR : habisshhh.... (pastu berdecit...)
skali...ha kauu... balut badan terus!
rupanya dia nak bgtau.. mimie takder pampers.. sbb tu dok keep ulang 'habisshh..'(means tak der...)
time ni dah boring..…

missLR blaja..

Image
Salam and Hallo

sejujurnya i mmg tak ajar missLR benda² asas ABC n 123 lg...
sambil main² mcm tu ada la...
tp i lebih byk ajar dia benda² yg dia guna/face hari²...
contoh : anggota badan.. barang² mainan dia... kata² sifat/adjektif...

tapi lately... missLR sangat senang ikut apa yg i ajar..
blk mesia ritu.. dia dah reti ikut tok ayah dia kira 123...
even tak betoi.. tp dia tau mesti mula ngan 'satu'...pastu nam...pastu jujuh...
kadang² kalau teringat ada la pat ngan lima...

abc pulak.. i main² ngan dia kat mini komputer dia.. tp, ABC dlm jermen.. tak per la kot.. sementara dia nak kenal huruf.. nnt bila smp waktu dia patut blaja ABC.. i ajar la BM ngan english pulak...

ekceli i nak cerita pasal smlm...
i mintak encik suami baca alif ba ta ngan missLR...
cute sgt kann..?
i rasa nak nangis tgk dia dok baca Muqaddam ngan pak dia..
semoga kalau i dah tak dak nnt, anak² i buleh bacakan Yassin utk i.. :')
*sebak*
dia happy sgt time baca muqaddam tuh... diam n ikut saja papa dia s…

Skirt kotak²..

Image
Salam and Hallo

ingat lagi entry suar kotak²...?
kengkonon nak buat pyjama utk encik suami... tp rezeki kami (missLR n i) datang dulu... hehhee... lepas tersilap size buat suar ritu... konpem² suar tu wakaf jadik suar i kan...
pastu ingat nak buat jgk suar pair ngan missLR...
stended.
i tak leh nak plan² bila menjahit.. setakat ni semedang failed.
plan lain.. selalu end up ngan jadik benda lain...
dari nak buat suar tido... jadi pleated skirt... :P
beriya okkk lipat satu²...
first time try jahit zip guna zip foot... agak beriya tukar² foot segala...
missLR tunggu ja kat lutut... hish... bikin ketaq mama ja..
i : ok liya... duduk diam².. mama nak amek gmbr skirt cantek ni..
missLR : ok.. aantek.. mama... annteekkk... (smbl berdiri tegak..)
posing.
err... jgn tgk perut missLR lama2... itu efek dlm gmbr saja...
ouh. skirt ni i jahit few weeks before blk mesia... susah sgt nak ikat rambut missLR.. serabai.













tak ketinggalan gambar posing lentookk...huh.

ladiieeessss....

Salam and Hallo Readyforanothergiveaway...?

part 04 - i am so howtz!

Image
Salam and Hallo

time ni kami on the way dari rumah mak(opah) nak ke rumah bonda(maktok)... 10 minit je kott perjalanan naik keta...
tp kebetulan singgah kat kedai... rasa la lama n jauh sket... huhuuu...
missLR dok rilek dgr lagu apa ntah.... sebelum tu siap silang panggung lg kaki tuh...
dah tak tahan panaih.... mulut membebel2...
tgk mama ngan papa tak layan... stop bebel.... buat muka ketat...
ni pesyen apa pon tak tau la... time ni dah redup... nak smp rumah mak tok dah rasanya....

gigit kang...! dah la pakai baju nmpk ketiak..

part 03 - ditunangkan

Image
Salam and Hallo

dah macam tajuk lagu.. tp ni bukan paksaan.. rela hati..

20 mei 2011...
saja² buat seprais kat cousin i.. tp i rasa dia dah tau i blk even dia buat² terkejut i mai kenduri bertunang dia...
paklang i lg cool... i call nak tanya jalan...
paklang : uihh...dgr mcm dekat ja...
i : dah nak dekat la ni...
pak lang : tak pa.. tak pa... jaga diri elok2...

bila i sampai, majlis dah start nak pantun²..eh.ada pantun ke.. tp dah start la time tu..
atas : org dah start bermukadimah...
bawah : org yg nak bertunang minggu depan...

missLR, dari mula masuk rumah.. dia makan bahulu...pastu karipap..pastu agar²..pastu buah..pastu karipap... tak brenti...
kanan tu cousin i... kiri tu, anak n anak² sepupu i lg sorang..
missLR stended, tgh makan pon.. time nak amek gmbr, jari kena kat pipi..(makshaq aneem la ajaq nih...)
huhuuu...
atas dan bawah : cousin i n tunangnya...
eh.terbalik pulak gmbr ni... patutnya gmbr bawah tu dok ataih...
sesi sarung cincin 2 ketoi.. errr..apa penjodoh bilangan utk…