Posts

Showing posts from April, 2011

Day 11- Another picture of you and your friends

Image
Salam dan Hallo...

from left atas : kidaq(kak+ida),fazzer, unknown (bukan besfren i), cik zem, dian,
from left bawah : kipaq(kak+ipaq),i,unknown (bukan besfren i jugak), anish
tak dak dlm gmbr : faizah n pokke
1.rupanya tak byk gambar i ngan bebudak nih...padahal dok ngan depa punya la lama...
2.i pilih gmbr ni sbb cik zem dah bertudung.. so tak mau la letak gmbr dia tak pakai tudung...
3.i tak paham pasaipa tangan dian mcm tu...
4.time ni i kipaq tak kawen lg.. skg dah kawen.. :)
5.anish nmpk gorjes like always.. :) (aku nak blk ni..sila bawak aku makan tempat besh ngan dik non..)

ucapan utk pantaians : walaupun aku slalu bising mcm 'ibu'...tp korang tau kan aku sayang korang..?

Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad

Image
Salam dan Hallo...

ouh...i suka lagu jerit² kott...
but actually i bukan spesis bila beremosi, dengar lagu...

tapi kalau utk menaikkan semangat... haa... i suka layan lagu mariah carey...
macam.. lagu yg paling berhantu.. 'cant take that away from me'..
cant find any ori videoclip from youtube.. so jz cekidaut this link...
Mariah Carey Can't take that away
sempoi ja mariah carey ni buat video clip.. tak yah baju mahai2... huhuuu..

pastu... 'never too far..'

ni version yg ada dlm playlist youtube i..
tak tau la pasaipa jermeng block few video2 yg dok ada...

then, lagu 'Through The Rain'

semangat okkkk...semangat!!

latest,
'listen'... lagu beyonce tp i suka Charice Pempengco nyanyi...
meremang bulu roma weeyyyhh..

Day 09- Something you’re proud of in the past few days

Salam dan Hallo...

1.sewing skill
dah buleh buat lengan baju dah... :)
tak main la jahit straight2 skg ni... hahhahaa...
n pasni nak try quilling pulak...

2.encik suami
lepas penat lelah encik suami melayan i membebel pasal kerja... bulan ni, penat dia dibayar.. n projek mega yg satu group org tak leh 'solve'kan..tp dia buat sensorang n now,projek tu dah almost siap...
i m proud of u,abang... :)

3.missLR
dia tak pernah susahkan i... even br umur tak smp 2tahun... i bangga sebab dia slalu senangkan hati i n org sekeliling.. i bangga mengaku dia anak i... :')
latest, dia suka panggey 'mama' tak brenti n bersungguh2..

4.kawan2
bangga dgn kawan2 i yg tak pernah lupakan i... :)
ada yg slalu anta email.. ada yg buatkan entry utk i... ada yg call straight dari mesia... ada yg bukak blog i hari2...
tengkiu semorang...
















aiseymen...i ingat, i tekan 'publish'...rupanya i tekan 'draft'...

What we eat @ rombongan cik kiah....

Image
Salam dan Hallo...

ni sambungan dari citer  rombongan cik kiah ke sukan komenwel...

saja nak tunjuk apa i jamu kat anak2 i... padahal... mak depa yg masak... :P
ikan bream a.k.a dorade fresh... kegemaran abg shor... hingga menjilat jari... hari2 pon mau bream goreng...
cauliflower n brokoli bersoskan hollandaise sauce n ditaburi ngan breadcrumbs...
feveret i.. :)
pisang goreng...ni version cik kiah sukan komenwel.. hehehe...
croissant ... i beli ready made croissant dough yg dlm tin... then letak nuttela as filling.. tak dapat sambutan sbb semua makan pisang goreng... i saja bantai makan smp 3 ketoi...
pancake.. sorry la gmbr tak brapa senonoh.. ada sorang nak makan ngan nuttela.. sorang nak makan ngan whip cream... sorang nak makan kosong (missLR)...
sama naik dia berebut nak makan ngan kakak2... sbb tu rupa pancake i terkoyak2 mcm tu...
strawberry cekelat...
no komen.


n acara kemuncak...
cik kiah bukak kelas sushi... cik lijah tukang gulung sushi...
tengok ke jari bolat2 sama besaq ngan sushi...…

berenang ke tepian

Image
Salam dan Hallo...

summer dah datang... pakai baju nipis pon ketiak buleh basah...
suhu dah nak cecah mcm suhu kat mesia dah...

cuti easter haritu, i rendam anak i kat balkon... hehehhee...
she is sooooo happy... jz look at her... (tetiba cakap ingeres...hahhahaa...)
kalau la bathtub tu besar sket... besar juga lah kebarangkalian i pon join skali.. tp balkon rumah baru ni kecik.. so i kena abaikan jer la impian i nak berendam bawah matahari...
tocang maintain tegak berdiri di atas kepala ok... lepas mandi br perasan then kalut nak cabut...
tengok la ke'happy'an dia main air... ni 1st time i bg dia berendam mcm tu... punya la happy.. menyanyi2 bagai....time nak kuar punya la susah...

Day 08- Short term goals for this month and why

Salam dan Hallo...

1.checklist n prepare barang
yee haaa...dah kena mula buat checklist barang² nak bawak blk malaysia.... n barang² yg nak beli kat malaysia... :)
start countdown...

2.kemas rumah
rumah mesti tiptop sbb blk ja dari malaysia, ada tetamu..

3.siapkan projek paper quilling LR
projek yg asyik bertangguh ja dari awai tahun... nnt bila dah siap... i cerita pjg2 k...

4.bukak blog utk jual botol NUK n pam MEDELA..
since ada few order n alang² kami nak blk nih... buleh la amek order... :)
n smlm dah bukak dah order tru fesbuk... so sapa2 nak order buleh pi sini...

lg brapa hari dah nak masuk bulan baru... so takat 4 tu dah la kot...

Giveaway...

Image
Salam dan Hallo...
td i pi kedai nak beli hadiah MEGA utk 100th follower i n  sorang besday girl nih..
so.. alang² beli 2.. i beli 3...
satu lg.. utk lucky follower i.. i akan pilih secara random..
jz bulatkan ID u kat bhgn follower..
then tinggai komen link ke blog u.

ouh.i blk mesia tengah bulan may ni bersama hadiah tersebut... :)
tarikh tutup.. errr... 12hb may 2011... (0001 - waktu jermen)
all the besh..

Day 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you

Image
Salam dan Hallo...

he is 'someone' n 'something' to me...
dari sorang besfren, then jadi spesel boifren.. skg jadi suami n bapak pada anak i...
tetiba sebak.
(sambil kengkonon ada lagu kitaro - koi)

Day 06- Favorite super hero and why

Salam dan Hallo...

dalam pada brutal² i nih pon.. disudut hati kecil i, sangat ler menyanjungi satu²nya manusia yg sangat sempurna di dunia...
maybe i tak religious sgt.. tapi bila bercakap pasal seseorang yg bergelar 'super hero'...
dia lah satu²nya yang layak... dia, yang bernama Muhammad bin Abdullah(s.a.w)...

Nama: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (tahun gajah)
Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (Ummu Aiman)
Ibu susu pertama: Thuwaibah
Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (Halimah As-Sa’diah)

USIA 5 TAHUN
Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud didalamnya.

USIA 6 TAHUN
Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’.Baginda dipelihara ole…

Day 05- A picture of somewhere you’ve been to

Image
Salam dan Hallo...

Paris kota cinta
honeymoon.. :)

tapi honeymoon yg busy berjalan...
bukan busy bunuh setan...hahahhahaa...

kami pegi seminggu..
merasa la bertenggek atas eiffel tower...
then jenjalan area paris...

i join family kakak i... i pi ngan flight... depa pi dari UK ngan kereta...
so cekidaut bebeyh my 'a' picture of somewhere i've been.. (ok...i mmg tak paham bahasa..)
atas Le-Pantheon... panjat smp atas bumbung... 
at disneyland..melayan anak2 amek gmbr ngan character disney... tp time amek gambar ngan cinderella... i yg over... :P
sebab tak dak bendera mesia... i tumpang la amek gmbr kat bendera jermeng,buleh?
hhahahhaa.... i mmg gedik... amek feel dok kat disneyland ala2 pwincess le kunon...

nota kaki :
1. camera i jatuh kat eiffel tower... bila nak repair... cina kat mesia gelak bila i kata jatuh kat eiffel tower... dah dia tanya kan...
2.gmbr2 kat atas tu siap edit bagai sbb nak letak kat fesbuk...tp smp missLR setahun lebih pon tak haplod2 lg...
3.kasut yg i latam smp s…

Day 04- A habit that you wish you didn’t have

Image
Salam dan Hallo...

habit?
penat i pikir apa habit i... jgn kata buruk...habit baik pon i tak leh pikir..
i tanya encik suami..
jawapan dia : update blog.
i tanya kakak i..
jawapan dia : update blog.

adakah benar itu tabiat i...?
update blog tu kiranya tabiat baik ka buruk...
ok.i blur sket.

mmm...
gigit kuku?
i tak gigit
isap rokok?
i tak isap rokok

i spesis yg susah kuarkan airmata...
adakah itu tabiat atau itu buang tabiat..?

ok. i wish i tak dak satu tabiat ni..
berdasarkan komen2 yg i dapat.. i rasa mmg sbb i nebes..
everytime nak masak utk org... i nebes...
everytime nak hidang kat org... i nebes..
org yg mai n makan rilek ja... i yg nebes..
time tu la carik benda semua tak dak... abih masak,tup2 benda tu depan mata...
ok.i nebes..


i wish i dont have that kind of habit yg asyik nerves bila nak masak kat org...
so that, i buleh join perfekte dinner next year.... huahahahhahaaa....

Day 03- A picture of you and your friends

Image
Salam dan Hallo...

ni beste freunde i time kat matrik...
from left : yaya, jiji, jaja, mc na... (tiada dlm gmbr lisa n murni n nana)
yg berkepit ngan i siang malam yg ni la...
yg makan sepinggan minum secawan.... tido sebantal setilam...
outing sama2... blk rumah bonda sama2...
merapu sama2... mengata org sama2..
smp dah masing2 kerja pon, still carik masa nak kumpul2 sama2...


ouh.
n yg 2,3x brainwash i pon yg ni la jugak..hahhahahahaa...

eh.kena letak gmbr saja ka or kena explain skali...?

Day 02- The meaning behind your Blog name

Salam dan Hallo...

blog mana satu nih...?
budget glemer mcm ada 28 blog kan...
padahal yg berhapdet satu ja... huahhuahhahahaha...

ok.
CAHYA_SCHATZ
cahya : nur
schatz : sweetheart/darling or treasure

time carik nama utk blog nih... i dah ada kat jermen...
so tgh2 carik nama... terdengar org kat tv panggey bini dia 'schatz'...
carik dlm kamus... dia tulis 'treasure'...
memandangkan i nak kumpul segala reta² i dlm blog ni.... mcm sesuai sgt la nama tuh...

refashion shirt -> dress

Image
Salam dan Hallo...

tak sabar sgt nak post kat blog.. :)
sbb ni 1st time sehelai shirt jd korban ujikaji i...hehhehe...
ni baju i dapat dari kak ina..
i tak muat... sbb ni baju anak dara dia...
i jz potong part atas saja ikut size missLR...
1st time jahit tangan... agak fail..tp i puas hati... :)
belum sempat jahit butang... model dah nak posing...
baju tshirt kat dlm pon tak mau tukar... main sarung jer...
rasa cantik... pusing2... pastu tepuk tangan....
:)

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself

Image
Salam dan Hallo...

a recent picture
15 interesting fact pasai i..

1.family itu saya yg punya.
i adalah family person... plg bising pon i.. plg degil pon i.. plg busybody pon i... plg byk surat utang smp rumah pon i....hahhahahaa...

2.teringin nak buat dress n tops yg cantek2 for me n missLR
skg kan mood menjahit... tp la ni pulun baju² utk missLR dulu... bila dah cekap.. br jahit baju i... so that, kalau salah pon.. tak la byk sgt nak tetas...

3.i love bright colors... but almost of my clothes are black..
itu mmg masalah besar i.. mcm dulu, i tak suka merah... tp kebanyakkan baju kurung i warna merah... mmg la bukan i yg beli.. tp dah ditakdirkan i ngan merah tu slalu ada jodoh..

4. sometimes i am funny.. some other time i sgt serius mcm nak makan org..
kalau dah nmpk i mcm nak makan org tu.. sila² la bawak diri jauh² sket.. takyah la time² tu nak tanya kabar bagai.. but actually, susah sgt i nak marah sbnrnya.. maybe sbb tu kalau skali i marah.. mmg tornado+tsunami terus!

5.suka reward org ng…

Nutella Pancake Rolls

Image
Salam dan Hallo...

Sumber :
myResipi (kott..)

Mukadimah :
ada seseorang itu request resepi nih...
resipi ni among resipi breakfast terawal time i dok sini...
resepi asal rupa mcm kuih ketayap... calit peanut butter, then gulung...
tp i punya version : sapu nutella... then lipat 2 mcm apam balik...

Bahan² :
1 sb gula
1 cawan fresh milk
1 Telur
esen vanilla sket
1 cawan tepung
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sb minyak
garam

Filling :
nutella / peanut butter / jam

Cara² :
Gula + susu + telur + esen vanilla. pukul smp agak² lawa n kembang..+ tepung + bp + sb + garam.. Kacau sebati... last, + minyak... kalau perlu, tapis...so that tak dak ketul2 tepung...Panaskan non-stick pan (api kecik).. guna senduk.. tuang adunan then biar dia membulat sendiri...masak sampai perang sebelah n lubang² atas pancake tu nmpk kering...angkat... biar sejuk sket... then sapu la apa uol nak sapu..Nota kaki :
ikut sukatan ni...kalau guna senduk dlm... buleh dapat dlm 6 keping kot..
1.make sure pan cukup panas before m…

30 Days of Me Challenge

Salam dan Hallo...

td sesaja cari nama blog i kat google... pastu blogwalking sket2...
then tersampai kat satu blog ni...n dia ada buat challenge ni...
i ada terbaca challenge mcm ni kat blog su... tp yg i dapat nih, version lain sket, tp sama byk.. hehhehee...

cekidaut.
Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself
Day 02- The meaning behind your Blog name
Day 03- A picture of you and your friends
Day 04- A habit that you wish you didn’t have
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to
Day 06- Favorite super hero and why
Day 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you
Day 08- Short term goals for this month and why
Day 09- Something you’re proud of in the past few days
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad
Day 11- Another picture of you and your friends
Day 12- How you found out about Blogger and why you made one
Day 13- A letter to someone who has hurt you recently
Day 14- A picture of you and your family
Day 15- Pu…

farewell abg zul n family part 2

Image
Salam dan Hallo...

bertemakan 'suprise party'... i ngan achik memulun la rancang mcm2...
tp i dah pesan siang2... jgn libatkan encik suami... sbb dia tak reti tipu...
pg 1hb tu,
kak neny : eh.awal mat nak pegi kerja..?
i : ha ah.. bang... makan la dulu... awal lg nih..
encik suami : nnt kan nak blk awal... ada kenduri..
kak neny : kenduri apa?
encik suami berlalu pergi smbl tersengih2 tinggalkan i terpaksa menjawab persoalan kak neny..

kebetulan kak neny nak pegi frankfurt utk beli few things for the last time...
i ngan anak2 ada kat rumah...
i sembunyi2 buat agar2... achik request buat agar2 santan...
lupa nak amek gmbr... tp mmg jadik.. bangga i...hehehhe...
pastu sembunyi2 print banner utk party tuh...
nasib la kembar tak tanya apa2... n nasib jugak depa tak reti baca lg...hehehe...
jz bila i print gmbr smiley... br depa tanya..
tp i kata saja nak buat sticker...

plan A : kengkonon achik nak ajak makan kebab n grill kambeng kat kedai for the last time...
plan B : berkumpul kat rumah achik.…