Posts

Showing posts from March, 2011

another dress

Image
Salam dan Hallo...

yes.another dress utk missLR...
n another projek yg tetiba jadik...
asalnya nak buat maxi dress utk dia... (try utk dia dulu...br buat utk mama dia.. :P )

potong² kain tiba2 terpikir nak buat bubble skirt pulak...
tp kain dah potong... tp nak buat benda lain pulak... makanya, terpaksa termenung sat utk pikiaq design lain...
maka terhasil lah dress nih...
skirt biru tu kena buat 2 lapis sbb jarang... dah la kain licin... susah betoi nak potong bg sama... tp bila dah siap n missLR pakai... nmpk skirt tu jatuh elok ja... :)
puaasss...
muka bangga bila bgn tido, ada dress baru...
abaikan rambut tu, baru bgn tidoo...
tak nmpk dah kan puyut iyah...?
memulun pegi-balik² sbb mama nak amek gmbr....
mmg gaya kat runaway abisss...
err...tak tau pose style apa yg last nih....huhuuuu....

sarong bantal, bantal yg busyuk...

Image
Salam dan Hallo...

lepas projek buat suar dari t-shirt haritu..
i buat sarung bantal nih...
bantal tu i beli kat mesia... time pregnant.. so, nak blk naik flight 12jam kot2 sakit pinggang, i beli ja la satu bantai kecik..
time dah 8 bulan pregnant, i guna bantai nih utk lapik pinggang or perut time nak tidoq..
skg ni... bantal ni jadi bantal missLR..
dia tido tak guna bantal sbnrnya... tp time awal2 nak tido... saja lapik kepala dia sementara dia nak minum susu...
i beli bantal tu without sarung.. tp before missLR menguasai bantal tu sepenuhnya.. i buatkan satu sarung bantal.. very simple one..
dari warna cream smp warna kelabu dah sarung tu... (nak amek gmbr pon tak der feel..)
ni sarung baru.. :)
kain tu i potong dari sarung bolster sbnrnya... hehehee..
kat sini tak guna bantai bolster kan... so apalah salahnyer dipergunakan utk benda lain...
ujung bantai... i jahit snap button..setel.
ouh.utk tunjuk belah mana atas bantai... i jahit follow line bunga tuh ngan benang putih..
dlm gmbr tak brapa nm…

beste freunde..

Image
Salam dan Hallo...

Jz let the pictures do the talking....

Maxi dress

Image
Salam dan Hallo...

menurut 1st point kat entry Six Important Fashion Tips for Cute Women ... org² katik cute mcm i nih patut pakai pakaian yg monochromatic colors..

mmm....mcm teringin nak pakai maxi dress pulak dah nih...
rasa² i akan makin super duper katik cute tak bila pakai dress² mcm kat bawah nih..??

maxi mcm ni then pakai ngan cardigan pendek...
rasa mcm nak buat satu mcm ni...tp bila pikirkan tak terer nak buat lengan tuh.. dan² mula carik baju online...
corak yg shantek... :)
corak serabut tp nmpk cantik jugak...
skirt layer...mcm skirt missLR... tinggal nak tambah part kat dada saja..



mmmm...teringin...tp...

projek tetiba jadik...

Image
Salam dan Hallo...

petang smlm, missLR main masak² kat dapur..
dia ambik besen besar then uh-eh2 angkat 2 bijik ubi keledek yg lg besar dari lengan n peha dia...
dah angkat dua2 ubi tu.. dia ambik senduk n kacau...
tp ubi tu berat so tak leh kacau...
dia stop.pk sat.
pastu angkat ubi tu kuar besen... then cari benda lain pulak nak 'masak'..
kebetulan ada acuan eskrem.. dia letak byk2 acuan tu dlm besen then kacau...
ok.buleh kacau.dan2 bunyi 'hhaaaaaa......'
muka puas.
lepas ubi keledek ni dipermainkan oleh missLR... i mcm teringin nak makan ubi keledek goreng... lantas, terus potong n goreng...
manis.
missLR makan beriya... :)
tp smlm time tidoq... dgr bunyi perut dia kruk-krek....
aik...lapaq lg ka..?
sbb besides makan keledek tu.. dia makan nasik ngan sup... pastu makan mee..
maybe ada lg ruang kosong dlm puyut dia.. sbb tu bunyik2...

ni projek harini time missLR tidoq...
baju i yg dah tak brapa muat...
dari penuhkan lemari i ...better i penuhkan lemari missLR..... hehehehee...
maka i …

pemakan..

Image
Salam dan Hallo...

Alhamdullillah... missLR tak pemilih makanan... suma dia balun try...
skg ni, dah kurang makan nasik dlm portion yg semangkuk byknyer... tp dia makan ulang2...
banyak makan buah... n lately suka sgt makan keropok udang...
input n output sama byk... so i tak risau...
even puyut agak bonyot... namun keanggunan tetap ada...hahahhaa...

SCENE I
last week, i mcm terajin nak buat pancake pepagi...
tgh panas2 i letak nuttella...
i buat 6 keping ja... 1 terhangit... yg tu i makan...
lg 5 letak depan encik suami yg tgh langut cerita korea...
ok.i tipu..i masak pancake time tgh hari sebenarnya... huhuuu...
encik suami makan 1 ja kot... tu pon yg first2.. i letak nutella siap2...
yg lain... slow2 budak kecik tu habihkan...
bila pancake dah sejuk... dia pon slowdown makan... i tgk dlm pinggan ada lg 1 1/2...
cuba kawan² kira brapa keping pancake yg missLR makan...? (tiba² kuar suara siti sifir...)

last2 tgk la muka dia mcmn punya belemoih....


SCENE II
2,3 hari before tu... i buat eskrem jagung...

Award ~ Stylish blogger

Image
Salam dan Hallo...


As usual there are rules for these just so that this thing can be passed on and on to others.

* to thank those who awarded me

tengkiu tik from fullyprotectedbymafia....

* to write 7 and few things about me

7 ja ka...? awat tak patblas... eh. dia kata '7 and few things' laaa....
i tgh ada byk benda nak cerita nih...
kalau tag ni kata tak yah hurai pon... tahan jer la mata utk membaca hujah2 i...

1.pray for japan
tak terucap ngan kata2... sedih..
semoga depa semua dilindungi Tuhan.. senang ja Tuhan nak tarik blk rahmat yg Dia bg...

2.addicted to missLR
budak tgh nak besar kann... kdg2 bila dia manja2 tuh, rasa nak telan masuk perut blk... senang.. melekat ja ngan i pi mana2 pon....
kdg2 tu rasa nak freeze ja dgn umur dia skg... sgt adorable! tp ntah2 lg besar dia lg senangkan hati ka.. mana tau kan... :)

3.idea menjahit berceragah dlm otak
berceragah mcm akar pokok tuh... (kot2 ada sapa2 tak tau maksud berceragah)..
mcm2 nak buat.... takat ni, ada 4 benda yg still in progres…

i ♥ paper quilling

Image
Salam dan Hallo...

mula² try and error...
pastu rasa suka pulak...
mula2 kena kerat kertas kecik²...
pastu kena gulung2 pulak...
sangat renyah... tp dah minat punya pasai... i layankan jugak..
missLR pon bg line... (bg dia, asalkan mama tak duduk depan laptop...ok.)

Projek A
ni hasil pertama...
kerjakan frame gambar...
kalau uol perasan... tangkai kuntum bunga kat atas tu herot sket... itu kerja missLR... dia pon nak tunjuk talent jugak....
little loves.... :)

Projek B
utk second try... i kerjakan book stopper dari IKEA...
i try buat monogram... n i pilih huruf J utk Jumawi... anak achik...
first time  i buat, missLR dah rosakkan....
then... dah niat nak buat benda nih as hadiah... i buat lg skali...
bayangkan la... besday J bulan november... tp i bg hadiah bulan march..
huhuhuuu...
nak wat mcmn.... kura² yg hantar hadiah....huhuuuuu....
i puas hati ngan monogram nih... even herot petot.. tp utk first try... i buleh senyum smbl  gulung kertas (smbl bebel kat missLR sbb rosakkan my first J...)

n second bo…

apa jadik on 10th march taun lepas..

Image
Salam dan Hallo...

tetiba dimalam yg sejuk nih, i rasa nak bukak blk folder² lama... :)
n saja carik gambar2 yg ber'date' 10 march tahun lepas....  masa ni missLR umur 20weeks...
tgk la muka dia... bolat2.....
mata sepat...hidung penyek... hehehhee...
gambar 2nd tu cubaan utk nak senyum suiittt... :P

on 10th march jugak.. missLR dapat dia punya 1st fußsack (sarung kaki).. sbb time tu sejuk... pak dia kan suma kena proper.. tak leh nak selimut anak ngan selimut saja.. lalu, pakdia pon beli la sarung ni kat anak dia.. n tgk la betapa redha anak dia dok dlm benda tu... nmpk mata klip-pot-klip-pot.... hahhahaa...
aaaahhhh... dah buleh nmpk muka bolat² mama...
safety belt semedang kena pakaikan... if not, missLR marah..  time blk mesia.. maktok tak tau kata kena pakaikan seat belt.. nak pi rumah nenek seberang jalan pon, kena pakai seat belt.. selagi tak pakaikan, selagi tu la missLR dok tarik belt dia...
n.... on 10th march jugak...missLR rasmi camera baru abah zul ngan ummi neny...
gmbr la…

cerita missLR lg

Image
Salam dan Hallo...

dah nak masuk setahun setengah dah umur budak kecik tu..
br2 ni pegi lawat baby Kaitlyn, baru perasan yg missLR rupanya dah besar.... hehehee...
cekidaut kebolehan dan ketereran missLR skg....

1.tepon
skg ni kalau bunyik tepon, dia pon sama lari terkodek2 nak cari tepon... kalau dah dapat chance cakap, siap bawak tepon tu jauh2.. (konon rahsia ler tuh..) pastu kepit tepon celah leher..
kadang2 tu gaya businesswomen... sebelah cakap tepon mainan... sebelah lg kepit henpon mama...
ada ritu skali, dia onphone ngan encik suami.. time tu dia tgh main tepon mainan dia... tgh2 cakap (dgn henpon i..) dia nak tukar tepon ke telinga lg sebelah... tp dia terletak tepon mainan dia kat telinga.. siap 'eh!'.. pastu tukar tepon.. kepit henpon pulak kat leher.. then menonong jalan masuk bilik...
muka slumber ja... i yg tak tahan tergelak tgk dia...

2.berak-kencing
since masuk rumah ni, mmg i basuh berak missLR kat toilet.. dah paham bila org kata pegang mama.... angkat kaki.. basuh t…

sapa yg 1st skali sembahyang...?

Image
Salam dan Hallo...

sejarah yg patut kita tau selain dari dok wikipedia sejarah pemimpin2 dan perayaan2 agama lain...
(penampar laju2 kat muka sendiri sbb br lepas baca pasal karnival jermen kat wikipedia...last2 nmpk gmbr kepala kambing terjelir...)

SUBUH:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi.. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.
Rakaat pertama :- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s.,iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.
Rakaat pertama :- Bersyuk…

mee MAMAk vs stroberi

Image
Salam dan Hallo...

pagi tadi i masak mee ABC goreng ngan sos tomato n kicap n udang n ntah apa lg i campak dlm tu.. haritu buat semangkuk.. missLR makan smp takmau share ngan mama.. eksyen makan sorang2.. tp harini makan 2 suap saja.. pastu sebok nak suap mama pulak.. pastu, tarik tangan i pi kat fridge soh amek stroberi.
nampak tak huruf F...? T...? P? L...?
ok.kalau jumpa pon tak dak hadiah..
abaikan rambut missLR.. i dah sikat..dah ikat...
tp dia tarik getah rambut.. pastu sikat sendiri.. itulah hasilnya..
selingan utk gmbr di atas : tgk wrist missLR...bolat2!
time ni feeling abis makan stoberi...
skirt tu skirt pwincess yg i buat skali ngan skirt si kembar utk fasching (karnival pakaian beragam n parade).. i ingat si kembar ada fasching harini... tp rupanya smlm...huhuu...
tak pe la... mcm tak biasa pulak missLR melaram kat rumah kann...
stoberi... besar..  merah menyala.. cantik... berkilat.. manis...
dah nak masuk musim kot.. merata ada... n stoberi ni, i beli kat markt dekat rumah... mis…