Posts

Showing posts from 2011

birthday present mama missLR

Salam and Hallo

hadiahnyer ialah...

bercuti dari berblog 2weeks....
(ni kes budget ramai org dok bukak blog i hari² ler nih...)
so! kemungkinan besaaaarrr... tak der entry dlm masa lebih 2weeks...
sebab...

encik suami nak bg present birthday... valid selama 2weeks... starting harini!

bai,uols!
taking care while passing away....huhuuu...

jom kawen skali gi...

Image
Salam and Hallo

smlm... i punya 4th anniversary ngan encik suami... :)
happy.
even selalu jer jgk naik turun darah... tp dia still besfren yg best.

haritu, sempena christmas sale... kami pegi beli barang² hantaran utk adik i...
brand² yg depa (adik i ngan tunang dia) sebut... almost semua i tak tau...
yes.i bodo pesyen...tp tak der la smp tahap jakun gile mcm tak pernah kuar gua... n encik suami pon tak der la tak mampu sgt nak sara i.....
heellooo...??
ouh.tetiba emosi.sori.

l'occitane.
i tak tau brand tu.. brand dari france... fsil i kata... kat mesia mahai... so i check kat sini.. murah gak..
masa i pi butik l'occitane ni kat frankfurt.. depa tgh buat sale utk set krismas..
cool..
mmg bau sedap...n lepas convert... murah dari rega kat mesia...
bila beli set krismas tu.. dpt satu beg kecik dgn brg² dlm tu patutnya rega €25 jadik rega 10€...
i amek je la...
salesman tu bg beg besar kat i... beg kecik kat missLR...
gmbr ni lepas few tapak kaki dari butik l'occitane...
pape…

refashion : XXL --> little pyjama

Image
Salam and Hallo
i beli baju mcm kat atas ni ngan rega 10€ dari 19€... n i beli size XXL.... i amek kaler maroon...
suar dia... i alter jadi pyjama utk encik suami...n plan mula² nak alter baju jgk.. tp dah size baju tu XXL... leher dia punya la luas... buleh masuk leher i ngan leher encik suami together²...
so... rezeki encik suami..dpt suar jer...
baju jadik rezeki cik mek missLR... hehhee...
baju ngan suar missLR i buat dari badan baju saja...
ada lebih lg kain kat bahagian dua² tangan baju tu.... tu untung beli baju size besar... hehehheh....
utk missLR pon i buat baju tidor gak...
di mulakan ngan peace!
suar i buat dari bhgn perut baju... nmpk tak line putih+biru tu... itu ekceli tulang tepi baju.. i cover ngan zig zag double needle... tak perasan kan..? kan? kan?
i terbuat leher besar.. agak yekci.... tp baju tu nmpk sgt comfortable...
kalau ikut design asal... butang kat blkg... tp sbb i nak letak jgk corak suar kotak² tu... i letak butang kat depan... tp sbb leher besar... tak ya…

sudoku

Image
Salam and Hallo

td i buat sudoku kat paper...
missLR mai menyempit... dia nak pegang pen.. 'nak tolish...'
i bg pen kat dia tp mata dok tgk sudoku.... bila tau jawapan.. i pegang tangan missLR... i tulis kat paper...
dia sgt excited.. pastu dok tanya nak tulis apa lg.. hehehee...

i teringat masa zaman muda² dulu... masa i kat UM... i kerja sat kat calling center pizza hut.. kdg² nak pi kerja, i naik putra... n everytime i tunggu train.. i mesti buat sudoku...
masa tu buku sudoku i besar tapak tangan ja... tp tebal...
n everytime tu jgk la.. mesti ada org belakang yg tlg pikir utk i... kdg2 tu... dari beratur elok2..  tiba2 ada org kiri kanan i...
sama jgk.. kalau dlm train...
org yg dok sebelah... mesti jengok2 jgk...
n ada skali dua.. org tanya mcmn nak buat sudoku... ok.. tetiba bg free lesson kat stesen putra...

masa pregnant kat missLR.. hari² buat sudoku..
buku nih..
besar n tebal... ni buku sudoku i yg ke-6 kot..
sebuleh² before tido mesti buat at least 1 sudoku... agak² …

Daging merah ala Thai

Image
Salam and Hallo

Sumber :
Jeezy @ MyR ( edit² ikut keadaan... )

Mukadimah :
i suka. so i anggap sedap. :)

Bahan² :
1/2 kg daging lembu - potong besar² then rebus ngan minyak sket n pewarna merah..2 bawang putih - ketuk gaya chef1 bawang besar - potong nipis1 sb cili giling @ cili turki1sb sos tiram1sk sos ikan1sb sos tomato1sk serbuk ketumbar Garam n gula hiasan : Daun ketumbar/daun sup/daun bawang
Cara² :
sejat daging rebus n potong nipis² mcm dlm gmbr...panaskan minyak, tumis bawang putih sampai naik bau...masukkan daging n cili giling/ cili turki.. biar smp daging kering sket.... then masukkan serbuk ketumbar, sos tiram, sos ikan n sos tomato...Last, masukkan bawang besar then garam ngan gula.....Kalau nak kuah lebih, tambah air rebus daging sket n tambah sos tomato(utk pekat)..i tabur ngan schnittlauch... (apa jer la i tak letak daun tu..semua letak...)Nota kaki :
ada byk version utk daging merah ni...
yg ni version siam/thai.. so kuah dia patut tak byk.. n agak oily..

tenung²kan dan se…

lama gila tak gossip kan...

Image
Salam and Hallo

ini gmbr latest....
tengok la missLR... dah besar kan...
dah buleh buat teman bergosip... feedback dia pon not bad... hahha...
skg ni, i ngan encik suami tak larat nak gelak tgk dia berebut pc/laptop ngan kitorg...
serius! BEREBUT okkk....
kalau dia nmpk i jalan menghala ke laptop.. dan² dia lari berdesup tepi i.. n duduk dulu kat kosi putih tu...
tidak dilupakan, kata² manis utk mama/papa... 'iya tgk mickey maush satu k...last....'
mmg la mickey mouse satu... tapi lepas tu, abichu satu! barney satu! neyna² satu! semuaaaaa last!

n dia dah reti click mana dia nak tgk... ergghh....
konon2 i merajuk tak mau tlg click utk dia... dia dah senyap² click sendiri...

sama jgk ngan time makan... dia dah pandai makan sendiri since umur setahun lebih sket...
kalau dia nak makan benda yg i makan.... (even dia dah habih makan mee semangkuk)... mesti kuar ayat² pujian...
'pandainyer mama masakkk....lecker nyer!'
fine.. positif itu adalah bagus ye anak...
apa yg uol nmpk.…

Apple cake

Image
Salam and Hallo

Sumber :
kak jun yummylicious

Mukadimah :
dah buat utk sekian lapanblas kalinyer.... i slalu buat kek ni bila nak abiskan epal yg dah terlebih masak...
tp ni bukan kek besday i...

Bahan² :
1 biji apple - potong kecik² lebih kurang 0.5cm100gm butter (room temp)80gm gula + 2 sb gula2 biji telur100ml fresh cream150gm tepung gandum1 sk bp
Cara² :
panaskan oven 180°c siap²... dlm periuk, campur epal ngan 2 sb gula... masak smp lembut...pukul butter n gula smp putih n berkrim...masukkan telur satu persatu... then fresh cream.... pukul high speed smp nmpk fluffy..masukkan tepung ngan baking powder, kacau sebati...last, masukkan apple n air gula td.... tuang dlm loyang n bakar 30-35minit... Nota kaki :
sedap...! tak brapa manis.. jz nice...
ada few times, i buat guna apple yg sgt terlebih masak..
so i skip part masak ngan gula tu...
i jz potong kecik² then terus masuk apple dlm adunan...
gula tambah jd 100g... n air sket dlm 2sb.... tak tambah pon tak per

tenung²kan dan selamat me…

two nine

Salam and Hallo

H A P P Y
2 9 t h
B I R T H D A Y
to me

birthday missLR

Image
Salam and Hallo

yes...yes...i know dah almost sebulan besday missLR.. esok lusa dah nak besday mama liya pulak...
tp rasa mcm tak best bila tak buat entry lgsg.. last year, ada buat...?
oh.ada.... kat entry liya raihany's fisrt birthday party..

kalau tahun lepas, yg buat semua benda ialah kak neny..
tahun ni, achik take over... bukan saja masak²... kuih²... smp kek besday... smp ke hiasan pon achik yg buat..
i..? i buat bodo saja...
hahahhaaaaaammmppeeesss.....ok-tak-lawak.

so!
plan mula² nak ada theme color bagai... tp last minute semua jd theme colorful...
belon yg patutnya ada 3color... jd berkaler² juger... missLR happy...
atas ni, gmbr a nite before party... missLR tlg papa gantung belon...
bawah ni menu...
kiri : nasik lemak, rendang ayam, sambal tumis udang, telur goreng, ikin bilis goreng, kacang goreng, timun...
kanan : laksa n sayur² nyer...

kiri : kek yg sepatutnya disalut ngan white icing...
kanan : kek besday missLR buatan achik n hiasan achik n makngah siti...
kiri : muf…

Irischer Auflauf

Image
Salam and Hallo

Sumber :
chefkoch.de

Mukadimah :
tak sure apa beza ngan auflauf lain..
basic kentang.. tengah daging cincang...

Bahan² :
2 sb minyak450g daging cincang1 bawang besar - potong dadu1 tin kecil mushroom butang / Champignons2 batang carrot - shred / sagat1 bay leaf (i tak letak)2 sb tepung1 sb Tomato pureeseketul kiub serbuk perasa dagingserbuk cili or sos cili (kalau nak pedas) - i tambah800g kentang - rebus n lenyek 40g butter 1/3 cawan susu segar yg dipanaskanCara² :
utk daging
goreng daging cincang, bawang, mushroom,carrot n bay leaf smp daging agak masak (dlm 10minit)...i bancuh tepung, tomato puree n sos cili so that tepung tak berketul... then tuang dlm daging..masukkan serbuk daging, pepper n garam kalau perlu... masak smp agak pekat...last, buang bay leaf..utk kentang
campur kentang lenyek dengan butter n susu panas.. kacau ngan senduk smp fluffy...  tambah garam n pepper...utk auflauf :
panaskan oven 180°c...sapu butter kat loyang...masukkan 3/4 adunan kentang lenye…

review : baby sleep sacks / sleeping bag

Image
Salam and Hallo

kat jermen, diorg panggil 'schlafsack'...
ni 1st schlafsack missLR... bidan recommend...
dia lahir time sejuk... so kami beli winter schlafsack... yg tak der lengan tu... tebal..
yg ada lengan tu nipis... utk summer...
kalau suhu terlampau sejuk... pakai dua2.. summer tu kat dlm..then winter schlafsack tu kat luar...
schlafsack summer tu, dia sempat pakai skali ja kot...
bila dah missLR panjang sket, n weather pon dah panas sket... i beli yg ni... ekceli nak beli utk kawan i... tp rasa mcm tebal utk pakai kat mesia...
ni 3rd schlafsack missLR... ekceli 1st schlafsack utk missLR... tokcik bg hadiah waktu lahir.. tp sgt besar time tu... nipis sket n pjg sket...
yg ni dia pakai lama... smp umur setahun lebih pon dok pakai lg...
plus, bila masuk rumah baru... rumah ni panas sbb ada rumah lain atas bawah... so bila winter pon still buleh pakai schlafsack summer...
ni schlafsack yg i beli utk kawan i kat mesia... nipis... tp cukup utk selimut baby dgn cuaca kat mesia..…

25 Ways to Wear a Scarf in 4.5 Minutes!

Image
Salam and Hallo
i jz love these ideas...♥

Banana butter cake

Image
Salam and Hallo

Sumber :
encik Mat Gebu

Mukadimah :
hajat di hati nak abiskan 7bijik pisang dlm fridge.. dah siap adunan semua, timbang pisang... ler...guna sebijik ja...?
so i buat 2 adunan.. guna 3 bijik pisang...
bawah ni resepi mcm CMG..

Bahan² :
4 telur 100 g gula halus1/2 sk ovallate120 g tepung gandum1/2 sk bp85 g mentega -cairkan120 g pisang (lecek/lenyek)1/4 sk sbSecubit garamCara² :
pukul gula halus, ovallate n semua telur smp kembang dan pekat.masukkan tepung sket2 smp habis...pukul sebati slow2...masukkan pisang lecek+sb+garam... putar lagi..n last, masukkan mentega dan kacau ngan spatula.isi adunan dlm bekas muffin/loyang... bakar suhu 180°c ...muffin (20-25minit)... kek (35-45minit)Nota kaki :
i rasa jgn letak pisang over²...hasilnya muffin akan penyek mcm muffin i..
TAPI, walau tak brapa gorjes... sedap itu TETAP ada...
utk kek, i tindan 2.. tgh² letak peanut butter...pergghhhhh...
missLR makan 7 dari 12 muffin...

tenung²kan dan selamat memasak...

Supermoist eggless choc-cake

Image
Salam and Hallo

Sumber :
dah lama dok bake kek nih....tak ingat dah mana dapat... tp cari² blk td, sumber paling asal dari dayangjack..

Mukadimah :
first time buat sedap... 2nd time buat sedap... 3rd time buat pon sedap...
1st time buat sbb tak dak stok telur.. tp lepas tu buat sbb kek ni mmg sedap.. :)

Bahan² : (loyang 6-7 inci)

1 cawan tepung*1 sk bp*1/2 sk sb*1/2 cawan serbuk koko*2 sb susu tepung1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)1 cawan gula perang1 sk esen vanilla1/2 sk nescafesecubit garam1/2 cawan minyak atau mentega cair1 sudu kecil cuka atau jus lemonKrim coklat
250g cooking chocolate1sb butter1sk susu cair
Cara² :
Panaskan oven 160C. Sapu loyang dengan butter.ayakkan bahan *. pastu masukkan tepung susu, garam dan gula perang. kacau² sket.masukkan semua bahan cecair kecuali cuka. Kacau dengan whisk smp adunan tak berketul.last, masukkan cuka atau jus lemon. kacau.tuangkan adunan dalam loyang. nak buat cupcake pon buleh.bakar 30-40 minit atau hingga masak. bila kek sejuk bole…

Keepsake - idea² yg bernas!

Image
Salam and Hallo

ada ramai jgk yg tanya i tru email, ym n fb mana nak beli clay tapak kaki tuh...
kalau senang nak anta brg ke mesia, i dgn senang hati buleh tlg beli...

so!
i dah tulong kumpul idea² utk uol buat keepsake... :)
kebykkan idea dari web² ni.. http://www.marthastewart.com/ , http://www.gifts.com, http://playtimebreak.blogspot.com, www.thecraftycrow.net n tak dilupakan, google.
thanks!

1. Book of Firsts
buat custom buku utk simpan semua benda 'first' baby.. contohnya rambut dia masa 1st cukur...kuku dia masa 1st potong... tali pusat dia yg gugur lepas few days lahir.. baju 1st dia masa blk dari hospital... n ofkos, gambar² dia masa 1st senyum... 1st bergolek..1st merangkak...1st jalan..n mcm2 1st lg...
i mmg simpan skit 1st rambut, 1st kuku, 1st baju missLR... tp letak dlm box saja.. :)

2. Book of Good Wishes
failkan semua kad², surat², printed email yg ada kaitan ngan baby...
i pulak,tak dak sapa bg kad....so, i print screen semua wishes kat fb... :)

3. Mother's J…