Posts

Showing posts from December, 2010

Laksa yg lg sedap dari laksa tembok....

Image
Salam and Hallo...


Sumber :
mula² belajar ngan kak hanim.. pastu blaja ngan achik

Mukadimah :
masak laksa ni kena ada perasaan cinta..sbb encik suami mmg suka sesgt makan laksa..
kdg² menjadi...means adala i boh rasa cinta dlm laksa tu... tp kalau rasa tak brapa nak layan tuh...sila salahkan encik suami...
n resepi ni adalah utk kuah lebih setengah periuk 26"....(giler tepat kan....)

Bahan² :
laksa10 keping asam keping2sb serbuk paprika @ 15 bijik cili kering diblendair - ikut nak byk mana kuahgaramkiub ikan bilis seketoi2 tin besar ikan sardin2 tin kecik ikan tuna (dlm air bukan dlm minyak)segenggam tangan missLR daun kesum2 kuntum bunga kantan1" belacan1" lengkuas timunsalad cinabawang besarcili merah n cili padilimau daun pudina (optional)Cara² :

laksa
rendam laksa ngan air...agak² dah lembut... masukkan air sejuk dlm periuk...skali ngan laksa yg dah lembut..rebus smp laksa kembang n masak..kuah laksa
tuang air ikut nak byk mana kuah....kalau i...i letak tak lebih 3/4 dari per…

missLR - vegie lover

Image
Salam dan Hallo...

anak saya mmg suka makan buah-buahan dan sayur-sayuran...
dia buleh menghabihkan sebijik buah pear sorang² saja tanpa kongsi ngan mama or papa...
kalau papa suruh suap sikiitt... dia akan kuarkan yg kecik dari mulut dia n suap...
yg lain sumer² missLR yg punyaa....ha!ha!ha! (gaya jin ahmad albab...)

itu satu bab..satu lg pasai dia menangih tak hengat punya then suddenly diam sbb dapat epal sebijik... terus diam okkk....
tarah sikit2 kat gigi dia...
ouh...gigi dah 6 batang... belagak la skit kan...

skg kalau saya masuk dapur.. missLR pon akan membontoti... kalau tak pon, dia melekat kat kepala lutut mama.. if not, agak tidak lengkap hidup Liya Raihany agaknyer...

so..mari ye tuan² n puan²...kita tgk apa aktiviti missLR kat dapur...
tajuknyer.. 'menolong mama saya di dapoq...'

sekian..itu jer citer harini... lepas kelas memasak kat dapur, papa pon blk dari opis.. n natijahnyer....

fall in love with paper quilling

Image
Salam dan Hallo...







sumber dari google...


cantik sangat kan...?
lalu i pon berangan nak buat... dah siap potong² kertas dah...
tp baru 3gulung... missLR datang join smbl buat muka yg bermaksud...
'hentikan jer la mama..suma benda mama nak buat... layan liya lg bagus...'
lalu...i pon simpan la blk segala mak nenek yg i semangat sgt mula2 tuh...
:S

part 04 - cerita² lain time blk mesia

Image
Salam dan Hallo...

hohohoo... (tu dia...santa mai dah...)
cerita blk mesia tak abih² lagi... dok ada sedozen lg episod lepas ni..

episod kali ni i nak highlight 4 cerita...

point satu ngan dua...
selama ni mmg la i agak kagum ngan org² yg duduk obersi... tp bila diri sendiri dah duduk obersi.. rasanya byk benda yg tak best dari yg best...
apa yg terjadi masa i blk ritu sangat la obvious nyer menunjukkan ada segelintir org mesia ni pilih bulu...
layan org ala kadar... tp bila tau org tu lebih sket... baru nak layan elok2...
kes 1.. keta adik i masuk bengkel.. tersadai punya lama...
adik i kata, everytime dia pi.. tokey tu dok buat2 sibuk... pomen pon asyik tak dak... tokey tu cakap lgsg tak tgk muka customer.. yg dia tau... 'kita berniaga ini mcm la....'
ko kira ko punya beniaga... yg keta aku tersadai tu ko tak kira...?? time nak tow keta bukan main berdesup ko sampai.... dah masuk bengkel... ko tutup jer keta aku tuh ngan canvas 2 purnama lamanya.... cessss....
nak aku bakar bengkel ko.…

import sudaaa..

Salam dan Hallo...

ok...i dah import suma resepi masuk dlm nih...
cekidaut...

ayam-karamel-pedas

Image
Salam and Hallo...


Sumber :
sendirik bikin

Mukadimah :
goreng ayam dulu...pastu br pikir nak masak apa yg cepat...

Bahan² :
3 schenkel ayam (bahagian pinggang ke lutut ayam..)3sb gula2sb minyak masak1sb sos ikan1sb cili kering blend1sb sos tiram1 bawang besar - potong dadupaprikaCara² :
masukkan minyak.. goreng ayam-garam-kunyit smp agak² gold keliling.. i tak letak minyak byk sbb nnt ayam tu pon kuar minyakpastu asingkan ayam... guna minyak yg sama.. cairkan gula... smp la warna cekelat..masukkan bawang n ciliboh...masak smp nmpk mcm huduh (hangit)...huhuuuslowkan api then masukkan sos tiram.. ayam n paprika...kacau bg gula hangit tu salut ayam... bg nmpk lawa...agak² dah lawa... kuatkan api sket.. n masak smp ayam masak..
Nota kaki :
adaptasi dari resepi 'Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken '...tp yg ni version pedas sket...
tenung²kan dan selamat memasak...

mimpi semalam

Salam dan Hallo...

ngantuk...
sbb semalam, kejap2 jaga... kejap2 mimpi.. kejap2 missLR datang panjat badan...
bangun pagi... dok teringat mimpi semalam..
pastu ajak missLR bergelumang dlm selimut.. dia tak nak...
dok kalut nak bukak jam-radio....ggrrrrrr...

antara mimpi2 smlm...
i ada ingat dua..
1. lecturer i ajak i kawen
2. i pasang perabot2 IKEA kat rumah sorang2


dah namanya mimpi.. tak leh la nak ingat semua kan...
tp i mcm dok teringat lecturer i tuh dok ulur sejambak bunga kat i... bunga tu mmg seJAMBAK betul.. bila i pegang... mmg terus tak nmpk muka ngan separuh badan i... dah la berat...
(mungkin time i mimpi tu...missLR panjat atas i...hahhahaaa)
pastu... lecturer i ajak kawen...
i geleng2... tp kepala i dok belakang bunga tuh... mcmn lecturer i nak nmpk...
pastu tak ingat dah...

mimpi kedua agak best dan lama..
mungkin ini rentetan i jamu mata kat IKEA online.. i nyaris2 nak register... tp tak jadi...
maka terbawa dlm mimpi...
masa i register tu (dlm mimpi) rupanya i org ke 100,000...eyh...ke…

dah delete..

Salam dan Hallo...

pengumuman..
i terpaksa delete cahya-kueche...
i takleh nak repair menatang pop up yg selalu timbul kat page blog tuh...
memandangkan i pon jarang2 skali hapdet.. n tak der resepi yg memberansangkan sangat...
so... i delete...

n blog my 3rd eye pon dah few months i delete...
pada follower² blog tersebut... buleh ler delete link i...


tp mungkin...MUNGKIN... i akan bukak cahya-kueche blk suatu masa nnt...


la ni dok pulun kumpul tutorial menjahit kat blog menjahit pulak....lallalaaalallaaaa...
(semua benda i nak buat kan.... :P)

staiii...

Image
Salam dan Hallo...

OMG....OMG...
plisss la...
I can't stand to look at my own style... ranap!

ritu, pegi jalan2 ngan achik n cik dee..
jumpa sepasang boot yg OMG! stail... rega : from €129.90 jadik €25.99..
apakah...??
achik nak beli.. tp tak der size..
i taknak beli tp ada size... jemm....!
cik dee kata i pakai kasut (baru beli) org tua yg dok kat rumah org tua2...
cik dee bertindak kejam di situ...huahahahhahahaha.....
but at the end... i try kasut tu.. tapak licin.. so tak beli..
blk rumah... letak lengan kat dahi... ishk...awat la tak beli...

n since kak neny bagi link² online shop baju yg murah2... i pon layan la perasaan yg makin kurang nafsu shopping nih...
natijahnya... sbb susah carik size, i bukak bahagian budak2 n pilih baju utk i..
pilih saja...
bila kuar.... beli baju missLR n encik suami sahaja...
jeeemmmm lg skali...

i rasa mcm nak pakai dress or skirt labuh...
even badan i tak brapa naik...tp perut maintain mengeleber lepas bersalin...
nak wat sit up malas... pakai bengkung beautiful …

3 tahun..

Image
Kehadapan kakandaku Mohd Razif...

13 Disember 2007 - 13 Disember 2010
dah 3 tahun dah bang... abang menatap muka han yg tak brapa lawa tp maintain kiut nih...
bersempena dengan itu... utk meng'cover' ketiadaan any seprais tahun ni....
terimalah selambak kasih sayang cinta dari han...

tengkiu sebab sabar ngan han
tengkiu sebab angkat pinggan dari meja makan lepas makan
tengkiu sebab selalu buang sampah
tengkiu sebab peluk han bila han marah
tengkiu sebab tak kisah han nak pakai henna even bau tak besh
tengkiu sebab basuh pinggan sendiri
tengkiu sebab buat muka rilek masa han tgh sakit nak bersalin
tengkiu sebab letak kain baju yg dah pakai dlm laundry bag
tengkiu sebab layan liya masa han nak masak
tengkiu sebab bawak han jalan2
tengkiu sebab paksa han beli baju baru
tengkiu sebab selalu angkat benda berat utk han
tengkiu sebab dukung han bila han menggedik
tengkiu sebab telan jer suma benda yg han masak
tengkiu sebab tido atas riba han masa han picit jerawat
tengkiu sebab belikan barang yg han s…

part 03 - minggu² pertama

Image
Salam dan Hallo...

okkk....okkk...
i tau entry ni sgt la laaammmmbbbaatttnnyaaa...
dah lama dok dlm draft... skg br buleh dapat kelulusan terbitan...(i tipu...)

KE-SATU
ada org tuh... (sambil mulut muncung kat encik suami) dah 7 tahun tak posa n raya kat mesia..
dari dalam flight dia dah kata nak serang pasar ramadhan... tp bila dah sampai mesia.. ada la kot 2,3 kali dia pi pasar ramadhan... tu pon..tak sempat nak round habis2.. terkalut2 ja nak cari benda...maklumla...bangun pon dah tengah hari... nak buat tu..nak buat ni..tup2 dah nak bukak posa..

KE-DUA
hari pertama sampai... kami blk rumah bonda...
lepas jumpa mak tok ngan tok wan... missLR jumpa paksu syukri... main rilek ja...
maybe rasa selamat bila tengok muka paksu sebijik muka mama... kopipes..
petang... lepas bukak posa... kami blk rumah tok ayah...jumpa tok ayah...opah n paksu din...
missLR mcm pening2 lalat bila tak betul time tido... tp layan jugak suma org...


KE-TIGA
n seperti tahun lepas.. benda yg i mengidam.. tak dapat.. tp apa yg…

setelah setaun umornyer

Image
Salam dan Hallo...

**************** semalam...
first time missLR bergelumang dalam snow...
(gambar lain akan diload kemudian...)
a few days before... i saja bawak dia jalan2 amek fresh air..  bagi dia jalan sendiri atas snow...
mula2 slow ja...buat berat badan...
tp bila nmpk rabbit... terus laju...siap suruh i pegang tangan dia dua2 belah so that dia buleh jln laju...
pastu nmpk bird... kejar bird pulak... hehheee...


****************
tiga hari lepas besday i... missLR mula bukak langkah...
i terlampau excited smp missLR tak mau jalan dah... huhuuu...


bila org tak tgk...br la dia jalan setapak...setapak..
kalau kita dok tunggu...dia buat ketuk ketampi saja...
n semalam, liya tunjuk skill berjalan kat abah n umi (abg zul n kak neny).. byk tapak pulak tu...
2,3 hari lepas tunjuk kat papa... tp papa kena sembunyi dulu... br missLR nak jalan... kalau tak... malu2 (konon!)

****************
cepat sangat missLR berubah... byk benda yg tiba2 jer dia dah terer...
skg ni... kalau nak apa2... bukan takat angguk2…

Award ~ blog cantik & menarik

Image
Salam dan Hallo...


**Apakah pandangan anda terhadap blog yang tag blog anda untuk terima award ini?
ouh....blog wirda...?
sangat la telenovela ooookkkk....
dengan tajuk blog yg berbelit lidah nak nyebut... dgn cerita² novela dia lagi...
tapi laayaaan.... :)
buleh buat tempat utk senyum2 depan laptop... n carik idea buat entry baru i....


**Kenangan manis dalam hidup anda?
nak brapa point nih..?
kang i cerita panjang2 kang.. susah pulak..

bila sebut jer kenangan manis.. i terus teringat paris..
mau nya tak manis... dapat honeymoon kat paris...
pastu peluk2 atas eiffel tower... kissing depan eiffel tower...
korang penah...? (gila belagak kaaannn...)

time sekolah rendah...
penah cekgu mintak i bg hadiah2 i kat budak2 lain..
sbb... i dah dapat nombor 1 dlm kelas n dlm ranking... pastu semua mata pelajaran terbaik pon i sapu...
kesian budak lain tak leh naik pentas...
time tu i rasa nak nangis...
tp cikgu martin kata... 'alaa...depa dapat buku dgn pensel saja....'
ok! i terus kata buleh...

time pregnan…

Tapak kaki

Image
Salam dan Hallo...

ni entry ke tiga kot pasai tapak kaki dak kecik tuh..

plan2 nak buat masa umur sehari....tak jadi...
pastu...buat masa umur dia sebulan.... (tapak kaki)
dan hasilnya mcm kat bawah nih....


pastu...
masa umur 5 bulan kot...i beli lagi satu set...kengkonon nak buat masa umur dia 6 bulan...
tp tunggu punya tunggu papa.... last2 liya dah 7bulan...
so...set tu i bg hadiah kat anak member...

masa umur liya nak masuk setahun...
WAJIB beli lagi satu set...

so lepas few days umur missLR setahun...
i ngan encik suami ajak missLR cop kaki dia...
kalini missLR cop kaki dia sendiri....
hehehhee..pandai...
i canai... then suruh dia berdiri atas clay tu...
siap dia bengkok2 lutut...tekan2 lg clay tu...
hasilnya...
kaki kiri tak nampak sangat...
tp enough utk buat kenangan kaki kecik missLR...


gambar atas ni pulak...i buat 4days after missLR reached 1year old..
ofkos yg merah tu kaki dia...
yang seronoknya... time i trace kaki dia ngan pen... dia duduk diam saja...
then... bila i nak…

salam maal hijrah

Image
Salam dan Hallo...


semoga hari2 mendatang membawak seribu rahmat... insya Allah....

Favourite questions

Salam dan Hallo...

hehhehhehheeeee...
gelak seksiap2...

tadikan...ekceli i cari resepi utk bekfes encik suami.. tp stended la...melalut jumpa benda lain...
mula2 tengok pesyen tudung.. pastu cari ilham utk long dress (tak mau kalah..hahhahaa..)
tapi zaman bila i nak ber'long dress'...jgn tanya la..
cita2 kena ada...

ok...sambil tgk citer perfekte dinner nih... buleh la layan blog kejap...
missLR tido...
sian..seme2...

i ada masuk satu blog ni... buat luahan perasaan sbb dah 32 tp tak kawen lg...
masuk lagi satu blog...
dah kawen lama... tp tak dapat anak...
maybe tak der rezeki lagi kan...
tak per la..sabar...
rezeki di tangan Tuhan...

tup2 i teringat la soalan2 feberet makcik2 sekalian...

kalau org tu ada anak teruna or anak dara.... konpem dok tanya 'dah ada kawan belum'....
paling besh... kalau tlg adjas... hehhehee...

pastu... kalau jawab 'ouh...saya dah berteman..'
harusla mendapat balasan.. 'haaahh! ko tunggu apa lagi..cepat la kawen.... mak ko tu dah lama nak timang cuc…

Another present?

Image
Salam dan Hallo...

kalau nak kira benda rumah tu as a present.... mmg hari2 la i dapat present dari encik suami... hehehheee....

rumah kami dah makin lawa... tak lama lg buleh la letak entry pasai rumah baru... :)

latest...yg paling cantik n lengkap...ialah toilet... rumah baru ni ada 1 bathroom....satu jamban...asing...
so... kat dlm bathroom... kami letak washer...
lepas basuh baju... sidai manual kat balkoni..
tp lately bila suhu dah makin sejuk....natijahnya baju yg patut kering dlm masa setengah hari... tak kering² even dah seminggu kat balkon....
skg pulak snow... lg la tak der harapan nak sidai baju kat balkoni...
rentetan itu...terpaksa la sidai dlm bilik missLR....
skg missLR tak tido situ lg...
so... mmg longgok baju2 dlm tu... eh.tak longgok... sidai...

so...baru² ni...media markt buat promotion baaaiiikk punya...
lantas encik suami pon membelikan i sebijik hadiah... yakni... dryer!



ekceli... i tak pernah tau pon lepas baju kuar dari dryer buleh terus lipat...
oang kampung kan... mana na…