Posts

Showing posts from July, 2010

P to the A to the U-S-E

Salam and Hallo...


apa bondo yg ko merapu tuh hah labbuuuuu....?

i terpaksa pause kan blog nih sementara waktu...
sbbnyer... dapur dah clear.. apa pon tarakk....
pada peminat² i yg dok kuar masuk blog ni diharap setia menanti... tak pon..layan kan ajer la cerita² lama kat blog cahya-schatz...

i mungkin akan buat giveaway utk blog review.... lallalalalaaa.....
la ni dok cari barang utk hadiah....
so...cekidaut....



tenung²kan dan selamat memasak...
Salam dan Hallo...

i dalam keadaan sangat stress.... maka dengan itu blog di'pause' sementara waktu...
harap maklum... kesulitan anda utk bergossip adalah dikesali...huhuuu...

Beberapa kemusykilan

Image
Salam dan Hallo...

1.fesbuk
tak abih² cerita pasai fesbuk kan...
tak per la... i sendiri dah boring ngan cerita pasal fesbuk... ni kira cerita last kopek la nih... lately i perasankan.. ramai org dok hapdet frenlist.. delete mendelete... maybe dah ramai kawan...
tp i tak delete... betoi... cakap mesjid nih... kalau u all tgk nama i tak dak dlm list... sila bgtau sbb i rasa fesbuk pon dah mengong melayan ramai sgt user... tak masuk lg kes 1 org 3 akaun fesbuk... huhuuuu... nak wat mcmn.... 1 utk kawan2... 1 utk fesbuk rm100... 1 lg utk skodeng or main game....hheehehee... i tau... ada org buat mcm tu..
tp tak per... tak kacau hidup i... kalau i kenal u.. n u nak add i 8x...then delete 4x pon.... i accept jugak u jd kawan i.. i tak nak la sbb fesbuk, kita putus kawan... tak matured i rasa.... tak gitu...?

2.pesyen
konon² nak tukar pesyen... tp bila shopping.. baju jenis yg sama jugak i beli... tahan jer la abg oii tgk bini abg asyik rotate baju yg sama..(beza cuma kaler...huhuuu)
ritu shopping …

Entry utk liya

Image
Salam Liya Raihany...

Mungkin masa liya baca entry ni.. liya dah besar n dah reti sangat bezakan yang mana baik n yang mana buruk..
mama doa, saat liya baca entry ni.. mama n papa still buleh duduk sebelah liya n gelak sama² ngan liya (n mungkin ngan adik² liya jugak) ..

Liya,
tau tak apa liya dah buat harini..?
bangun pagi td... mcm biasa.. liya kejutkan mama ngan cara guling² n panjat badan mama... ok..tak per...mama tak kesah... takat ni mama rilek jer.. tp kalau liya buat kat mama skg (time liya dah buleh baca entry ni...) maybe, mama dah tak larat nak tanggung berat badan anak dara mama...
lepas pada aksi panjat memanjat...mcm biasa jugak... liya akan cari henpon mama or henpon papa or...at least remote kipas utk call kawan² liya (yg ntah sapa...)
mula² mama tak bagi.. tp lama² mama rasa comeyl pulak tgk liya sungguh² sembang kat tepon tiap² pagi (walaupun lepas cakap tu...henpon kami konpem kelemasan ngan air liur liya)...
tetapi...
pagi ni... ada sikit extra vaganza punya kejutan liya b…

cuba teka

Image
Salam dan Hallo...

cik mek nih dok buat pa...?

situasi 1
situasi 2
situasi 3
situasi 4

kena mengena..

Salam dan Hallo...

14 julai 2007...
tarikh i ditunangkan ngan encik suami...
:)

hepi eniberseri....


sempena itu...
saya mendelete akaun frenster saya....



apa kena mengenanya....?
tak der kena mengena....hahhahaa...

sebab fesbuk...putus kawan....?

Salam dan Hallo...

awak... kenapa awak tak mau jd kawan saya lg...?
kalau awak tak suka saya... kenapa awak menerjah blog saya...?
ok la... itu bermakna awak masih nak tau pasal saya...
tp kenapa awak delete saya dari frenlist fesbuk awak...?
kat ym pon awak invi kat saya...saya tauuu....
awak tak perlukan saya jd kawan awak lg...? sbb awak dah ramai kawan...?

ouh...
awak tak suka tgk album gambar saya yg penuh ngan gambar anak saya...?
sila faham... family saya kat mesia tak pernah tgk anak saya lg... fesbuk adalah the only way utk depa tengok anak saya...
at least, even depa tak dapat tgk anak saya membesar depan depa... depa buleh la tgk gambar kat fesbuk...
kalau awak mengharapkan saya hapdet gmbr baju or beg yg saya pakai.... n event yg saya pegi... saya mintak maaf sbb saya hanya pakai brand biasa2 dan saya banyak habiskan masa dok dalam rumah saja...

or...
awak tak mau kawan ngan saya sbb game fesbuk saya slalu terupdate ker...?
kenapa awak tak bgtau awak tak suka...? kalau awak berte…

baju C&A

Image
Salam dan Hallo...

i punya la dok bertahan nak blk shopping kat mesia...
cuaca terlampau panas gila skg... n i tersedar yg i kekurangan baju utk summer....
i mmg dari zaman muda2 suka baju yg labuh smp lutut...
n kebanyakkan baju i kena pakai 2 lapis...
bak kata my besfren... 'cak ni...kalau baju dia labuh..mesti jarang... kalau tak jarang...mesti pendek...'

ok...skg i dah jd bini n mak orang.. otomatik, kesedaran sivik ada...
kena pulak lately encik suami asyik komen baju2 i...
kain dah berbulu la... warna gelap la... warna faded la... ( ouh... adakah itu simptom utk encik suami nak kata bini dia dah makin tak lawa...?? )

tp kengkunun i nak kuatkan semangat utk bertahan nak shopping kaw2 kat mesia la...
tak dapat laaaaa.... pusing2 i rotate baju yg sama... sbb baju2 yg ada akan buat i nak pengsan...
bayangkan suhu smp 35°c... dah la tak dak angin...
dok dlm rumah pon rasa bahang mcm dok sunbathing kat tengah padang...

sooo.....td.. kuar beli barang rumah... lalu kat C&A...
ok... ada ba…

pos oh pos... (2nd episode)

Salam dan Hallo...

ritu crita pasal pos biasa...
kalini up sket... nak crita pasal pos express...
ritu punya surat yg konon2 expres....smp mesia lepas 3 minggu...

kalini bayar dekat 70€... smp dlm masa 2 hari...
bagus....well done!

TAPI
tak smp2 kat penerima...
apa crita nih...? dah smp mesia tp tak smp2 kat penerima... kehulu kehilir surat tu kat mesia...
sebabnya... penghantar surat tu tak baca notis kat depan bangunan...
i tak tau la org tu tak baca or tak reti baca or lupa nak baca or saja suka buat kerja lapanbelaskali...

crita dia senang saja...
dokumen tu dah smp penang... so nak anta ke usm nibong tebal.. tp,suma org kat jabatan aeroangkasa dah pindah ke bangunan jabatan mekanikal... dok ada notis kat depan bangunan tuh...
tgk kat status DHL, dia tulih... penerima pindah...
ouh... tidak bulehkah anda (wahai posmen DHL) menghantar surat itu ke blok sebelah...? or at least tanya org kat situ...
kalau surat tu dipos secara express dari obersi... ofkos la surat tu urgent...

bila call center... do…

Masak apa harini...

Image
Salam dan Hallo...

td sembang ngan my fren...
n seperti biasa.. dia akan tanya i masak apa harini.. dia malas masak.. so slalunya dia akan amek feel dari i.. kalau i masak benda yg sedap2.. terus dia jd semangat nak masak...
kalau tak.. jawabnya... 'bang...before blk nnt..tapau makan kat kedai depan k...'
hheheee... (sorry... aku tergelak kat hang...  :P)

skg ni suma barang2 dapur dah masuk kotak... achik ngan kak neny tolong i kemas... yg tinggal kat lemari...
gula.. garam... minyak... cili kering... kicap... sos cili... sos tomato... bawang2an... halia...
mcm org bujang punya barang....hahhahaa...
ouh..up sket... i ada serbuk kunyit ngan serai...

since sabtu lepas... i terpaksa buat2 kretip guna bahan2 yg ada saja...
kalau ikutkan encik suami... masak kicap or masak kunyit saja pon dah kira cool...
tp i la rasa tak brapa nak cool...
maklumla... la ni dah ada blog masakan...takkan nak letak resepi ayam masak kunyit 8x kan...?
deep inside serius rasa tak der mood nak masak...
seumpama... o…

Tag ~ dulu sorang kini berdua

Image
Salam dan Hallo...

1. When was your engagement?
14 julai 2007
everytime crita pasal bertunang, mesti rasa mcm tak dak cerita nak cerita..tp kalau dah start cerita.. pjg pulak ceritanyer.. hahhahahahaaammpeeesss..
encik suami masa tu br mula kerja... dia blk bercuti.. kebetulan FIL pindah rumah.. so depa nak buat kenduri doa selamat.. n ayah kata alang2 kenduri.. nak buat majlis bertunang kami skali... encik suami pi call family i n bgtau hajat dihati... i ni terkodeng2 la taktau pa...smp la a day before encik suami blk mesia, bonda tersebut pasai bertunang... so dipendekkan cerita.. persiapan bertunang mmg simple sgt2 sbb ada masa 3 hari saja utk prepare... kebetulan masa tu purse i kena curik.. so nak kena blk penang jugak utk settle benda2 tuh...
encik suami smp jer kat klia... i amek dia kat epot.. terus pi PKNS shah alam, cari baju... pastu carik cincin.. time carik cincin tu... encik suami mmg dah tak larat nak bukak mata dah.... jet lag..
tp Alhamdullillah... family ada …

tak sompek

Salam dan Hallo...

tadi dok pangkah2 tarikh kat kalender... huiih.. tak sampai sebulan dah nak kena kuar dari rumah nih...
i dok terkenang2 la benda yg i tak sompek nak buat..
i sampai sini n duduk kat rumah ni on 6th april 2008...

1. nak buat kek n anta kat opis encik suami
konon2 nak buat sepraih... bukan takat kek.. mcm2 i nak anta kat opis dia masa besday or anniversary.. tp sepraih dlm hati ja la... asyik2 tak jadi ja plan i... tup2 encik suami nak brenti kerja dah... tak per la...plan utk anta kat sekolah dia pulak nnt...

2. tanam pokok
at least...i pernah try tanam... tp maybe i buleh salahkan cuaca yg sangat panas...
kat balkoni i, mmg ada 2 pasu panjang (tuan rumah punya)... so masa summer tahun bila ntah... i dengan nekadnya.. beli benih bunga then tanam... n pokok tu tumbuh!
i sangat gembira... tp rumput pon naik jugak... dah pulak tu, lg tinggi dari pokok i...
masa tu cuaca panas.. so daun2 dah start mcm layu... i siram2 pon... layu jugak... i tak mau la paksa dia hidup jugak.. so i…

Minyak Senyonyong

Image
Salam dan Hallo...

lately i kerap dengar pasal pergaduhan dan perpecahan rumahtangga dikalangan org terdekat i...
i rasa sedih... sebab i tak mampu nak buat apa2 selain dari tulong dengar... tu pon kalau depa nak cerita kat i... kalau tak, i dengar dari org lain.. lg satu, i mampu tulong doa yg paling terbaek utk depa semua...
i tau, senang telinga mendengar... susah lg hati yg menanggung..
bila i tengok encik suami ada ngan i.. i rasa happy.. sbb bg i dia suami yg baek.. maybe Tuhan belum nak test kami lg..(kecuali i yg TERtest encik suami or vice versa..)
so.. pada suatu hari yg hening... i cakap kat encik suami..
i : abg..han takut la kalau nnt abg dah tak sayang han...
encik suami : abg sayang han...insyaAllah...
i : kalau dah tak sayang...?
encik suami : tak yah la pikir kalau tak sayang...sbb abg sayang han..
i : abg...blk mesia nnt... kita pi cari minyak senyonyong nak...? abg calit kat han..han calit kat abg..nak...?
encik suami : (gelak) adaka mcm tu pulak....
i : ya la... kita jgn cari …

berperibahasa...

Salam dan Hallo...

syurga di telapak kaki ibu..
dua tiga harini i ekceli tak sihat sangat... gagahkan diri buat mcm sihat.. i rasa nak pitam... rasa pening... dan yg sewaktu dengannya... complete ngan batuk n sakit tekak...
tp maybe sbb ada liya... dan bapak liya.. i jd mcm sihat... mcm last week, i senggugut.. selalunya i baring saja.. skg dah ada liya... even pegang benda pon terketar2... i bgn jugak buat makan utk dia... tukar lampin dia.. n since last 2days...liya pon cranky sket...  rasanya tekak dia pon sakit sbb skg ni mmg panas n angin kering.. but still, manja sangat dgn i... masa hari 1st i senggugut.. bila tak larat sgt, i baring.. dan liya akan main jer depan i.. golek2 kat i... sondoi2 muka dia kat badan i... rasa dia sayang sgt kat i...
ada satu malam tu.. dia panjat2 badan i.. n tido melintang atas perut i...hehhee...lawak tp comeyl.. dah terasa dia besar sbb esoknya tu i sakit pinggang sbb dia tido atas i lama jugak...
skg ni liya mcm nak berjalan terus... takder gaya mcm …