Posts

Showing posts from June, 2010

diari lagi..

Salam dan Hallo...

huh..berpeluh gak la kena karang surat (email) dalam bahasa melayu..
tu belum dalam english lg...
tak per...semoga keajaiban akan berlaku lepas berhempas pulas pikir word dlm bahasa malaysia utk tulih surat kat USM... insya Allah...
u'olz doakan eyh...?

panas la skg ni.. dah macam cuaca kat mesia...
liya pon dah makin yekci.. pakai singlet... pakai suar pendek...
kalaula mama pon buleh pakai mcm tu... mesti mama dok berjemur kat balkoni... (takder maknanyerrr....)

i dok smbl tgk citer '16 & pregnant'..
episod kalini... siap pregnant anak kembar...huhuu..
sblm bersalin, mcm happy2... tp lepas kawen pompuan tu buat hal... boring la... tak larat la... kalut nak pi sekolah blk... tup2 jumpa ex-boifren...ishk..tak sesuwai tau... anak dia, dia tinggai terkodeng2 kat rumah ngan boifren dia (bapak anak2 dia..)...
time dah beranak br nak menyesal... nasib baik la dapat boifren baek...
mau jaga anak... mau ajak kawen...huhuu...
tp ada depa kesah kalau tak kawen pon... tak…

Deutsch 4

Salam dan Hallo...

Ich möchte nach Hause gehen

(ish mueshte nakh hauze geheyn)

I want to go home.


bunyiknyer ituw adalah lebih kurang...tunggu i terer sket gi.. i buat buleh klik2 utk sound...huhuuu...

diari yg tak diari sangat...

Image
Salam dan Hallo...

hari ini 24 jun 2010...

Saya mengharapkan keajaiban berlaku... saya taknak 'cross finger'... tp saya akan berdoa pada Dia... sbb mungkin Dia plan utk men'cancel'kan keajaiban yg saya harapkan.... Dia tau yg terbaek...

i tak sabar nak blk malaysia... bawak liya n kenalkan kat semua family dia... :) i nak anak i jd anak yg baik... sentiasa ingat dan hormat family... mcm papa dia... setinggi mana pon dia duduk... dia tetap ingat pada akar umbi... tak pernah tinggi diri...
liya...mama harap, liya ikut perangai papa yg tu...

ouh...tima kaseh liya sbb rosakkan spacebar laptop mama... mungkin lepas ni papa kena consider utk beli laptop baru utk mama...hehehhee...
tak la...lawak jer.. still buleh guna tp kena tekan ganas sket...
sbbnyer... liya tekan ngan kaki masa chat ngan mak caq hanim... terus spacebar tu tersentap... natijahnya... mama pon kena tekan spacebar kuat2...huhuhuu....
**i sbnrnya masih musykil...kenapa liya ber'videocall' ngan mak caq...tp dl…

what a small world...

Image
Salam dan Hallo...

pengantin laki + pengantin pompuan = sepasang pengantin baru..


pengantin laki = sepupu encik suami...
kawen ngan pengantin pompuan = junior encik suami...

bila family encik suami nak pi menyambut pengantin pompuan..tup² bonda i yg ada depan muka pintu...
eh..? sedara jugakkah...?

rupanya... pengantin pompuan tu anak sedara besfren bonda... huhuuu...
pusing2 kok situ jugak...hehhehee...

dicelok dari fesbuk pengantin lelaki..
to abg fuzairin n sue : selamat pengantin baru n menempuh satu alam yg baru....  :)

OPS clear...

Salam dan Hallo...

skg ni...operasi meng'clear'kan rumah dah smp ke dapur..
walaupun bahagian2 lain tak abih kemas lg...tp tetap nak continue ngan misi kemas dapur jugak..

hari weekend, mmg i khaskan utk aktiviti lain... kemas rumah adalah tidak termasuk dlm tentatif... sbb tlg la kasik chance i sedut udara lain dari udara dlm rumah...
takat kuar jalan2 beli barang kat pekan pon dah cukup dihargai... apatah lg kalau encik suami bawak jamu mata kat frankfurt...oooh sungguh gembira...

tp 2,3 hari ni sejuk skit.. namun tidaklah sampai kena pakai jaket...
summer mmg memeluhkan ketiak... malah memeluhkan tong sampah yg juga menjadi tmpt persenyawaan ulat2...
eeuuuwwww....
tolongla... i ni mmg kerap camping dulu... tp tak der pulak task kena buang sampah yg berulat...
lalu, sekali lg..jasa baik encik suami yg budiman diperlukan...
masa ni la skill2 menggoda diperlukan... walaupun encik suami nmpk rilek saja buang sampah yg berulat.. namun terselit jugak muka ketat dan kelat... jd lepas buang …

Deutsch 3 - tengkiu

Salam dan Hallo...

word wajib kita blaja...
thank you...terima kasih... :)

Jerman  : Danke
Bunyiknyer : dahnk-ke
English  : 'Thanks' or 'Thank you'

so kat bawah ni... ada few ayat utk kita say thank you...cekidaut...

germanbunyi (bm)english Danke schöndahnk-ke shoonThank you! Danke vielmalsdahnk-ke fielmalsMany thanksIch danke Ihnen/dirish dahnk-ke ihnen / dierI thank youVielen Dank fieelen dahnkMany thanksDanke sehrdahnk-ke ziehrThank you very much!

then..word2 n ayat2 yg berkaitan ngan 'terima kasih'...

germanbunyi (bm)english BittebitteYou're welcomeNein, dankenain, dahnk-keNo thanksNichts zu dankennisht su dahnk-kenDon't mention it. You're welcome

source : german.about.com

Chantek...

Image
Salam dan Hallo...

Chantek..
Sechantek suria menyinar..
Seindah bunga yang di taman..mekar..
Chantek...
Dirimu buat ku tertarik..
Menghilang segala prasangka..
Di jiwa...
Oohhh chantekk..
Sungguh aku cinta kamu...

everything in the well

Salam dan Hallo...

rumah i dah naik taraf sikit...
dari kapal dilanggar todak ke tongkang pecah berkecai....
kotak pindah@ umzug karton dah smp... so sesi mengemas start smlm...
mula2 skali... simpan jaket2 winter... mama punya...papa puna...liya punya... dah penuh 2 kotak... bukan sbb byk tp sbb jaket2 tu semua kembung2... isi 4 jaket...dah separuh kotak...
pastu...kuar kat hall... simpan buku2 yg dah sekian lama menjadi bahan display... disebabkan buku2 tu sgt tebal...terpaksa bahagi ke 3 kotak.... patutnya muat jer sekotak... tp nnt konpem patah 8 la tulang belakang sapa yg angkat kotak tuh....
i baik...so i bahagi 3... at least..tergeliat sket ja pinggang sapa yg angkat... hihihiii...
so harini pulak dah bukak kotak utk barang2 kat dapur....
satu set pinggan dah selamat di bungkus masuk kotak dia blk...
toaster... sandwich maker... blender kasar...pon dah slamat masuk kotak...
rasanya pinggan2 lain pon dah buleh masuk kotak dah... tp tu task esok...

huh... sayangnya nak tinggal rumah nih...

Whatever 10 point

Image
Salam dan Hallo...

whatever 1
surat yg i kecoh2 dlm entry haritu br smp mesia... smp pulak sama ngan surat yg kawan encik suami tlg poskan dari mesia... huh....salah siapa sering ditanya... salah germany..atau melaysia...wo-oo-ooo.... (jadik la mcm lagu KRU...hehehhee...)
org konsulat yg encik suami mintak tulong tu smp mesia hari kamis...terus pos... esoknya,jumaat...surat tu smp USM...
surat yg pos dari jerman..bertarikh 22 mei...smp td..hari senin...?? apakah...?? *tuutt*
ouh...i tak mencarut...i nak kata 'hampessss' je...

whatever 2
kotak utk pindah dah smp... huhuuu...
tetiba rasa emo... tu belum lg nak packing blk mesia..eh...kalau blk mesia watpa nak feeling over2... bukankah itu yg dicita2kan...
tp kan...mmg sayang sgt nak kuar rumah ni n nak tinggalkan herr hörr yg hensem dan kaya ituw... nnt before pindah nak amek gmbr ngan dia la.....
i ni br 2 thn dok sini...encik suami lg la...dah 7 thn... mesti lg terkenang2 kebab ngan half ciken ruesselsheim.. hehehe...
tak per la bang... …

Deutsch 2 - ♥

Salam dan Hallo...

stended la kan...bila nak blaja bahasa..
apa yg kita nak tau first...?


80% org akan tanya 'i love you'
kan..?
eleeehh...tak ngaku...


ok... pelajaran kalini

Ich liebe dich.

cara sebut..

ish libe dish..

maksud
Aku cinta padamu.


note :
ch buleh bunyi 2 macam...
1... sh -> contoh : dich bunyik dish
2... kh -> contoh : machen bunyik makhen

tertengok nuffnang...

Salam dan Hallo...

harini keadaan liya mcm tenang... main pon sorang2...
actually hari2 pon dia rilek ja... dgn syarat mama dok depan mata.. tp harini extra tenang.. dia main toys dia smbl 'mengulat' ke hulu ke hilir... ukur luas ruang tamu kot... :P

i ingat nak start menjahit...tp dok tunggu tetamu nak mai.. aunty tu tak konpem nak mai pukul brapa... even nak mai ka tak pon tak tentu lg...

i dok melangut depan laptop... td layan fesbuk... layan game ngan anak2... kalau i delete game2 i... nnt depa tak dak neighbour pulak.. tak leh dah depa nak tlg boh baja... tlg cuci tank... kekekeee...

klik punya klik... termasuk nuffnang...
harini ada 86 pelawat setakat pukul 1528.... buleh tahan gak... tp sorang pon tak komen or say hai... tak pa...mau rilek.. jemput2 la mai lawat lg... lg baguih kalau tlg klik iklan2 nuffang tuh...bila i kaya... nak buat rumah utk anak2 yg nak kena buang kat tong sampah or toilet bowl.... i ngan liya nak tlg jaga..

tp kan...
td masa i dok godey2 nuffang... i ter…

OMG...

Salam dan Hallo...

i HEART all new blogspot template designs..

n now...i am editing n posting n publishing my cooking blog... ngeh3...
( org ada blog masak...i pon nak ada gak....biasa la..kipociii... )

lepas ni...budget nak on sewing blog pulak...
mesin jahit achik dah amek dari last 2 weeks...tp mesin tu mengadap dinding laie... projek pertama masih tergendala... huih...
apapon..yg penting dah bookmark setsiap tutorial2 menjahit yg best2...
cita2 kena tinggi... smp ke baju tido pon nak buat sendiri....
botak la encik mat rajip lepaih nih...

jangan mudah menilai orang..

Image
Salam dan Hallo...

rambut sama hitam...hati lain-lain..

dah tau hati lain2.. jgn la cepat sgt kita nak nilai peribadi org lain.... kita pon sendiri tak der la suma org suka kan... sama jugak ngan org lain... maybe jugak dalam ramai2, kita jer yg tak suka org tu... org lain ok jer...
better cermin diri sendiri dulu... tp kawan2 pon kena la cermin muka kawan2 jugak...huhuuu...



kes 1.
kita tolong kawan2 bukan sebab balasan....tp org berbudi kita berbahasa... kalau dah ada org tulong... jgn la kita balas ngan benda buruk... kalau tak tau sangat nak balas budi... at least, jgn kata yg buruk2 pasal org... tu pon dah cukup bagus...

kes 2.
kawan buat pelecey kat kita...patutka kita terus jauhkan diri..?
jawapannya TAK.. cuba pikir2 blk... tak der langsung ke jasa org tu kat kita..? kalau dah byk kali dia tolong kita...awat kita terus tak nak kawan ngan dia lepas sekali dia buat pelecey ngan kita... maybe kawan kita tu spesis yg kurang reti melawak kot...

kes 3.
kawan kita tak sepesyen ngan kita... kit…

Award ~ blog paling comel

Image
Salam dan Hallo...


comel...

ketuk papan dengan mertun
dapat award,kena buat pantun

cicah nyok ngan ubi kayu...
dapat award dari kak ayu..

anak india kawen ngan bangla
ada award lg..bagi la..

nyanyi lagu dabedabedi
terima kasih daun keladi..


saya mengetag anda. sila buat.

pos oh pos...

Image
Salam dan Hallo...

sekarang encik suami sibuk ngan application nak masuk Uni utk sambung master..
dalam kekalutan ituw...terselit pulak ke'pelecey'an dari pihak pos...tak tau nak blame pos negara mana... encik suami blame pos mesia...

22hb jun - sabtu
i tolong encik suami isi borang yg berkeping2 sampai terketaq2 tangan i.. nak tulih 'N' pon jd huruf  'U' terbalik... pastu encik suami bergegas2 nak pi anta kat pos... pejabat pos yg kat rumah pulak tutup.. so pi yg jauh sket... dipendekkan cerita...2 minggu lepas tu... surat yg konon2nya pos laju tu..tak smp2 kat pihak USM..
encik suami jd hangin... n hangin tu terpantul kat i skali...
hari2 encik suami call deutsche post n pos mesia....hampeesss.... tak dapat dikesan...dah la surat tu penting...ishk...
ada org konsulat kata..dia pon penah pos surat ke mesia... amek masa 4 minggu... tp ada gak student yg pos surat guna airmail biasa then surat tu smp mesia tak smp seminggu...pulak dah...

call tmpt encik suami anta sura…

food liya...

Image
Salam dan Hallo...

Alhamdullillah..dengan limpah kurnianya... i dapat buat makanan liya sendiri.. pada mak2 out there yg mmg dah lama buat makanan anak sendiri...tahniah... mmg rasa puaih hati...
walaupun kadang2 agak menggelumpur nak masak sebab dok buat2 kalut ngan benda lain... tp takat ni agak berjaya jugak buat brei utk liya makan sehari 2x...
i suka hati.

takat ni...liya dah rasa few flavour...
first skali....buat kentang + epal = sedap n liya suka...


mula2 buat sikit...try2 dulu...pastu br buat portion lebih utk simpan beku...



second time...buat brokoli + ayam + nasik = mula2 liya tak suka..pastu suka...


dua bekas tu dia hadap skali saja...almost licin bekas 2nd tuh...huhuuu...

lepas tu... try buat epal + ikan bilis + nasik = gaya2 mcm tak suka tp makan jugak sbb kalau tak makan mama gigit telinga...
hahahhahahaa....


tak la... daripada i gigit telinga...better i gigit pipi or peha....ggggrrrr...
brei ikan bilis ni..liya abiskan 3 bekas jer...yg lg 1...i buang..sbb dia makan slow sangat...

Deutsch 1 - Die Zahlen (number)

Salam dan Hallo...

ok...selepas sekian lama dok kata nak bukak kelas bahasa jermeng... kalini baru kuar jermeng part 1...
huhuuu...
pada sapa yg menanti....sorry...my bad...
pada sapa yg tak menanti...meh ler kita tambah pengetahuan....



kita blk ke tadika....
blaja 1,2,3...

ok murid2...
bukak buku skg...

numbergerman bunyiknyer (bm)numbergermanbunyiknyer (bm) 1eins ains 1stersteerste2zwei svai 2ndzweitesvaite3drei drai 3rddrittedraite 4vier fier 4thviertefierter 5fünf  fumf 5thfünftefumfte 6sechs  zeks 6thsechstezekste 7sieben   ziiben7thsiebte ziibte 8acht  akht 8thachteakhte9neun  noen 9thneuntenoente10zehn seyn10thzehnte seynte1/2halb, Hälfte halb, helfte


1/3drittel drittel


10viertel fiertel



note :
bila 'r' di tgh perkataan... bunyiknyer - 'gh' ( mcm 'ghaib' )
n utk tunjukkan kedudukan nombor contohnya ke-2 or ke-3... 'te' tu bunyi macam 'telur'..

biss dann (till then..)
tschüss...!