Posts

Showing posts from May, 2010

ok set n go

Salam dan Hallo...

i ingatkan...
i nak buat ruang wishlist... supaya i ada aim dlm hidup dan memudahkan org bagi hadiah kat i...
itu yg first...
yg kedua... i akan bukak i punya blog masak2 utk tontonan umum... tp mungkin i akan hapdet 2,3minggu sekali... wakaka.... tak per kot... sbb 2,3org ramai yg dok soh publickan... i tak sampai hati nak keciwakan hati peminat2 i... so... i akan publickan..tp korang kena promise jgn soh2 i hapdet2 slalu k..
pastu...i akan launch blog kedai i jugak.. supaya senang korang2 nak tgk pam2 medela ngan barang NUK... :)
tp i bgtau siap2 la... sapa2 yg nak beli byk2 then jual kat mesia... i alu2kan contact i... i akan tulong supply...

waaahhh...banyak nyer cita2 i....
padahal smlm pinjam sewing machine achik.... kena buat jadual waktu la cemni...

pemberitahuan

Image
Salam dan Hallo...

1. cahya schatz
ada org tanya i ni kawen ngan org putih ker...? terus i tgk gmbr2 i kat fesbuk..nak kata i tak letak gmbr encik suami...ada..siap ada folder gambar kawen...
even kat blog pon ada gmbr kami masa akad nikah...
org putih ker..? encik suami saya yg hensem itu bukan org putih...tp cekelat terang..
jgn gelak lebeyh2 k.. saya sayang encik suami saya.. hatinya sangat putih... dan saya tak perlukan kulit yg putih utk tawan hati saya...(mode dalam hati ada taman..)
actually org tu konpius ngan nick i tuh... schatz tu bukan nama family.. tp mksd dia 'kesayangan' or 'harta'... bahasa jermeng.. n cahya tu nick i...


2. status YM
br2 ni status i stick ngan 'proud like having KL tower'.. kisahnyer... ritu ada delegasi mesia mai ofis encik suami kerja... dato'2....tengku2....prof2... org besau2 yg datang... masa talk ngan owner company... bos encik suami mention yg ada worker depa dari mesia.. so lepas kuar talk... org2 besau nih dok carik2 la org…

liya dah 7 bulan dan bolat..

Image
Salam dan Hallo...

kejap ja masa jalan... liya dah 7 bulan dah.. sikit masa gi uban pon penuh la kat kepala i.. hurm...
*rindu kat bonda*

tak tau nak cerita apa padahal byk cerita nak cerita...
la ni panaih sgt.. otak tengah menggelegak..tu yg susah nak menuturkan kata2 indah utk titipan kalian..
esok mungkin ada idea nak cerita sbb esok dijangka hujan... suhu pon akan turun sket...

smlm....bwk liya jalan2.... first time bawak liya keluar utk tujuan 'jalan-jalan'..
liya naik cable car....panjat bukit...tp mama ngan papa yg pancit.. liya rilek sbb dok dlm stroller.. tak pon dlm baby carrier..
tak pa...tu hadiah besday liya yg ke 7 bulan... :D
tp yg kelakarnya...liya dah separuh bogel dah dgn suhu 24°c.... mcmn nak blk mesia nih....? huhuuuu...

mula² mcm ni...

sampai suku jalan....dah jadi mcm nih...

kekkee...dah la 1st time pakai body sleeveless...yekshi u... habih nampak otot bolat2..


mama ♥ papa ♥ liya

Contest ~ cahya schatz

Image
Salam dan Hallo...

Dengan limpah kurnia-Nya... dengan ini i merasmikan 1st contest i...



cara²nyer....

1. Jadi follower cahya-schatz.blogspot

2. Letak banner contest kat entry dan side bar...link ke entry ni...

3. Tinggalkan link u'ol kat bhgn comment entry ni..(bukan di shoutbox)... tak ketinggalan link referral u'ol..

4. Benda yg u'ol kena buat...
buat satu entry menggunakan 5 tajuk entry i...
ikut suka u'ol la nak sambung2 jadik lagu ke... nak buat karangan 5 perenggan ker... nak wat sajak ker...
asalkan menepati syarat contest...okies...?
n utk senangkan i n pengadil2 i nak check... i mintak u'ol highlight tajuk2 entry i yg u'ol guna...

contoh :

seekor virus yg depression bernekad.. 'saya mahu rajin ' tetapi...tp at last kawan2nya tidak menyokongnya dari segala segi..

Tarikh tutup : 24 jun 2010 pukul doblas waktu jermeng...

3 pemenang dgn entry yg best dan sorang referral terbanyak akan di pilih...

hadiahnyer..

sebijik pouch handphone sponsor dari butikriben.
tak d…

ok..lets change...

Image
Salam dan Hallo...

encik suami nak makan nasik tiap2 hari..
tapi...apa salahnya kalau kita makan nasik hari2... tp lauk...bukan malaysian food...
ok...
minggu ni tema chinese food... pastu... vietnamese... pastu japanese... pastu mongolian food...

waaahhh...
mesti badan i n encik suami bagai di pam2..



eyh..tapi ingat nak ubah menu rini.... spanish nyer masakan...

bukan gambar masakan i..n ofkos dari google.

cancel...cancel...
kita masak as planned la...

vietnamese punya food... :)
biar wajahnyer tak semeriah mana...yg penting...sedap..

yang paling penting i dah glemer sbb resepi i dah masuk tv...kekkekeee....

liya ke kinderkardiologie

Image
Salam dan Hallo...

ada skali tu..masa pi checkup kat kinderartz@ pakar kanak2... doktor liya kata paru2 dia bunyi sket...
so liya direfer ke kinderkardiologie...
smlm termin liya ngan kinderkardiologie..kat Mainz... dlm 20 minit naik train..
liya mcm biasa rileks... naik train pon sempat usyar2 mamat jermeng kat kerusi sblh... smp mainz... terus cari kinderkardiologie tuh...rupanya mmg betoi2 depan station ketapi... sampai awal.. terus daftar.. terus tunggu... kejap jer.. dah kena panggil...

doktor dia.. Dr. med. Ertel Mathias ....punya la lemah lembut... cakap pon gaya2 berbisik gitu..

cool papa n cool liya
nmpk tak liya senyum lebar tgk doktor..kengkonon doktor tu sembang ngan dia la..padahal doktor dok explain kat papa liya...
yg ni i tak sure dia check apa.. err... buleh check blood pressure kat betis ka..? nmpk tak kaki kecik dok try tolak bendalah tuh...
yg ni pon i tak tau utk check apa... liya kalut nak pegang sbb ada lampu merah..
masa ni...liya baru rileks sbb dia start merengek bila b…

Tag ~ lesen

Image
Salam dan Hallo...

Adakah anda mempunyai lesen memandu?
ada.. lesen keta ngan moto


Bilakah anda mengambil lesen memandu?
i amek lesen moto dulu... lepas spm...
actually nak pi daftar utk lesen keta...sbb bonda kata..anak pompuan better bawak keta...
tapi bila smp driving school... i daftar utk lesen B1- utk motor kuasa besau.... (cita² kena besau beb!)
lepas 2 tahun... kiranyer.. dah dapat lesen penuh... br i berkesempatan nak amek lesen keta... masa tu dah abih matrik... dapat2 jer lesen keta...dah tak der P dah... *eksyen..*

masa i pi training bawak moto tuh... kena bawak virago ka harley ntah... nak tegakkan moto utk tolak tongkat pon i tak larat..berat giler moto tuh....pakcik cina tu sound... 'cik...bawak moto kecik dulu la..nnt suda besa...buleh mai...bawak moto besar...'
demm u...pandang i kecik..
tp memandangkan i tak besar2...maka smp skg i ada lesen b2 saja...

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
pengalaman memandu termasuk ngan tak der lesen kira skali ke tak nih.. kalau nak…

apakah...?

Image
Salam dan Hallo...


jeng...jeng... jeng... nantikan... 24 Mei 2010...

hadiah dan hadiah dan hadiah²...

Image
Salam dan Hallo...

hari tu kan hari ibu @ muttertag....
encik suami balik kerja ajak kuar... kengkonon nak beli barang la... lg few minutes kedai nak tutup... encik suami ajak masuk kedai beg... ngeh3...
dalam tak nak tak nak tuh... gue angkut gak satu... walaupun tak brapa staiii di mata org lain (maybe..)
tp bg i cukup stai.... sbb liya tulong pilih kaler....
kesimpulan :: liya mmg staiii....!


brand...PRADA..


perggghhhh...tak nak kalah menipu... ampon k...bukan prada...
i pilih yg bekenan di mata dan di hati i jer... kalau nak tgk beg hebat2 n brand2... jgn cari kat blog i... celah mana pon tak jumpa...
tapi...
kalau nak cari barang dapur stai2...haa...mungkin ADA kat entry ni....kekkekeee...


encik suami kata...ni hadiah muttertag gak...i pulak anggap bukan hadiah muttertag..tp hadiah sbb i dah glemer kat tv...
tgk link ni... cyberjaya-tv
mmg la konpem tak der muka i celah mana pon...tp dgr betoi2..ada nama nick i...
thanks to kak nor sbb tlg bgtau pasal rancangan tv tuh... n sekaligus bg i pelu…

1st food from mama n 1st time berus gusi

Image
Salam dan Hallo...

nak tergelak pulak baca tajuk entry... berus gusi...? hahahahaaa...

entry lepas kan i kata i buat food utk liya... epal ngan kentang...
liya suka sangat kentang...
before this..i yg suap liya makan...so tak der sapa yg nak amek gmbr..
n bila papa liya berkesempatan nak suap liya lunch... mama liya pon amek ler kesempatan amek gambar...

sedaap.... tak sempat2 papa nak cedok...liya dah bukak mulut luas2 dah... nmpk tak bekas tu dah kosong.. before tuh...penuh...
naik semangat mama nak buat brei utk liya lg... :)

part ni...rasanya dah hilang focus sket kat makan.. sibok nak posing pulak...smp senget2 kepala...

muka kepuasan... perut kenyang..suka hati... muahhahahhahaaaa....lalallaaalllaaa llaaa...

memandangkan kak ad kata brei ni nmpk sedap...i tayang lg...
ni brei yg sama...kentang ngan epal... ni utk stok... kekekeke....




bila dah abih makan kita kena la gosok gigi...
ekceli berus gigi tu encik suami beli sebelum liya lahir rasanya... excited... biasala...
berus gigi tuh ada 3... …

depression

i am depressed.







n sorry bukan word yg i nak dengar...

virus

Image
Salam dan Hallo...

ada org panggey i 'virus betina'..eyh.

smlm, encik suami mc sbb virus infection..
mula2 batuk...then virus tu turun kat perut...maka cirit birit n muntah2..
itu encik suami...
i pulak...cirit birit tak teruk...penin2 n terasa loya..ouh.ada muntah skali..

kari ikan yg menjadi mangsa keadaan
i ingatkan kami cirit birit sbb kari yg i masak...rempah dah expired rupanya..huhuhuuu..
tp doktor kata pesakit dia selang dua org...sakit yg sama...
so doktor kata cirit tu sbb virus...
tp encik suami tetap suruh buang kari ikan yg mula2 dia kata sedap tuh...
ishk..dah la part ikan tu part yg i paling suka... :(

sayang..tp i buang jugak...

dari hari selasa mlm, encik suami dah start rasa tak sehat... mlm tu dia tak tido...kejap2 muntah...
smlm..satu hari encik suami tak makan apa2 lgsg....asyik berkampung dalam toilet jer..
tak betenggek kat toilet bowl... dia tertunduk kat sink...
tak pon...smbl bertenggek smbl muntah... smp pucat muka dia...
i pulak pening...pening sgt2...
tp stended la.…

Saya mahu jd rajin..

Salam dan Hallo...

ok.
ni bukan cakap pasar nih... ni cakap mesjid tau.. i betul2 nak jadi rajin...

hari ni selasa...smlm ngan harini...i sakit perut sbb P...
terima kasih pada bengkung beautiful... i tak der la nak tertungging2 sbb senggugut... dari zaman muda2 mmg i kerap senggugut... bukan sket2.... tp mmg terus tahap terkelepek atas katil..
org kata..lepas kawen..tak senggugut dah.. kalau tak lepas kawen..lepas bersalin mesti tak senggugut...
mungkin itu hanya menjadi impian utk i... i dah kawen n dah beranak pon still senggugut jugak..huh.
bila i pakai bengkung beautiful.. i rasa jgk sakit..tp buleh bangun..buat kerja rumah... good...good..

semlm ngan pg td.. i menghancurkan harapan i nak jd rajin..
few weeks ago..konon2 i berazam nak kumpul baju2 utk iron semua sekaligus...
hahahhahhahaaaaaammmppeeeesss..
time encik suami dah sarung seluar... br nak terketaq2 panaskan iron... ishk. bila nak berubah nih...

lately liya dah makan solid food...
so baju n bip dia mmg cepat jer dah penuhkan laund…

baby food

Image
Salam dan Hallo...

-tengkiu google-

i dok cari resepi utk liya nih...
sapa2 yg kretip2 nak share resepi...plez leave a comment...
sangat2 dihargai...

tengah semangat nak masak food utk liya...

hehhehee...lepas ni ada list 'things to buy' for liya pulak...
selama ni..papa dok mengadap list to buy utk barang rumah jer...

sweet... :)

luv u papa...
luv u liya...
tp luv papa lagi banyak...
tp luv liya banyak jugak...

liya main buai lima kali yg pertama...

Image
Salam dan Hallo...

first time liya naik buai...kat rumah en.Ashaari (pegawai JPA kat germany)..
buai style kat mesia...yg enjut2 ngan spring tuh..
mula2 dia gayat...
pastu...terkekek2 gelak.. :)

tak lama lepas tu...liya dapat buai dari uncle ding wei...
excited...!
maybe sbb ada benda pusing2 atas kepala..then buai tu ada muzik..




kali ketiga...
dia naik buai kat playground dlm hutan raunheim...
first time naik buai kat playground...
naik ngan papa... dia diam saja... maybe still gayat... muka pon muka cuak...






kali keempat...
naik buai kat playground depan rumah...
masa tu...ada sorang budak umur 21bulan ngan nenek dia...nama budak tu mira bella...
comel..
bila liya dok jauh..mira panggey... 'baby...baby...'
tp bila liya dekat...mira diam saja.. liya yg sembang lebih2...heheheheee...
masa pi klinik ritu...dr berger tanya..ada pi playground ka...?
suspek! mcmn dia tau...
rupanya mira bella tu anak dr berger... :D
hehehee....silap tak amek gmbr mira ngan liya ritu...
comeyl....





kali kelima liya naik b…

Ganz liebe Grüße zum Muttertag

Image
Salam dan Hallo...


selamat hari ibu untuk ibu seluruh dunia...
semoga mimpi indah anda menjadi kenyataan.... :D

i would like to dedicate this banner to all mum n mum-to-be in my bloglist...