Posts

Showing posts from March, 2010

kesian liya..

Image
Salam dan Hallo...

kesian liya...
dia selsema n batuk...
maybe sebab cuaca berubah...
tp still senyum n riuh mcm biasa...
hingus meleleh jer...
kesian... :(

i letak babex (ubat mcm vicks) kat baju dia..
sbb tu hingus meleleh...
better than biar hidung dia tersumbat kan..
tp kesian la jugak tgk dia...
kecik lg... tak reti nak seyh hingus...

tp liya strong girl..
dia merengek sikit2 ja...
jz bila dia baring without bantal... hidung dia tersumbat..
then dia akan menangis sket...
bila betulkan kepala dia.. hidung dah tak tersumbat.. dia akan diam..
tak der pon nak mengamuk2...

liya jz nak i ada dekat ngan dia..
kalau i masak kat dapur... i akan letak liya atas buai n make sure dia nmpk i kat dapur...
at the same time...i pon buleh nmpk dia even i tgh masak...
kejap2 dia panggey... 'aaaaaiiiy....aaa-ggoooo'
then, i akan jengok n panggil nama liya..
dia dah reti respond... carik bila org panggil nama dia..

skg...liya tgh tido kat buai...
i rasa mcm nak pi basuh pinggan...
tp tak puas2 tgk liya... comel... t…

dari segala segi

Image
Salam dan Hallo...

*********************

5 bulan yg indah....
Liya Raihany dah umur 5 bulan skg...
Alhamdullillah... liya buat i rasa seronok sgt jd mama...
skg dia dah pandai respond dgn apa yg ada kat keliling dia..
dah pandai gossip...
dah pandai menyembur juger...

baju2 liya suma dah sendat...
itu membuktikan liya membesar sehat bagai johan...
skg pulak dah nak masuk spring...
geram jer tgk baju skirt...gaun...blouse...utk liya...
utk mama...?
maybe cukup kalau papa hadiahkan benda yang mama wish semalam... *wink2*


liya budak baik..
pandai layan suma org yg dekat ngan dia...
tak byk ragam....
tak sabar nak bawak liya balik malaysia..
kenal2 family... :)

*********************

and after sekian lama...i got my P back...
ouh...
n the pain come together2..
org kata..kalau dah kawen... buleh ilang saket tuh....
lepas i kawen....sama jer...
lepas bersalin. pon sama jugak....
ouh...(lg skali...)

tp bergossip...TTEEETTAAPPP....!
huhuuuu...

satu benda yg i perasan...
i jd cepat hangin...
benda2 kecik2 yg slama ni i ta…

Award ~ beautiful blogger

Image
Salam dan Hallo...

1. Thank and link the person that gave you the award.
2. Pass this award to 15 other bloggers you've recently discovered and think are fantastic:
3. Contact them and tell them that they've won the award.
4. State 7 things about yourself:


1. danke schön irmawati omar...

2. 15 eyh...? apesal tak letak 51 terus...??
http://notadaripadahatiku.blogspot.com/
http://seliparlaila.blogspot.com/
http://w0rld0fmin3.blogspot.com/
http://warkahbuatbulan.blogspot.com/
http://myangels-love.blogspot.com/
http://rubaizah.blogspot.com/
http://dailyclickclicks.wordpress.com/
http://alifetowalk.blogspot.com/
http://whensheblogs.blogspot.com/
http://ceriterachentaku.blogspot.com/
http://ceriterakasih.blogspot.com/


3. ishk...baeklah....

4. 7 thingy
jual pam susu especially medela n barang2 keperluan asas baby n mak2 yg mengandung n ada anak kecik..lately kerap senggugut...eyh...sembelit...dapur i tgh berkecah since last week.... kesahnyer...liya dah makin pandai dibawak bersembang... i dok asyik sg…

tag ~ huruf dan nama

Image
Salam dan Hallo...

1. pikir 3 huruf...random..
2. pikir 3 nama org yg anda kenal yg bermula dengan 3 huruf yg anda pilih td..
3. cerita serba sikit pasal org tu..banyak pon buleyh..

ok...ni tag yg i cipta sendiri...
kan kretip namanya...(kretip nak korek rahsia...jeng3...)

1. K O Z ( siap guna random.org )


2. K - Khairi
   O - Oli
   Z - zalina

owh...kebetulan...insan2 yg perlu i bercerita panjang...

K- khairi
a.k.a. abg azan... a.k.a abg su...
senior i time teknik.. dia azan n ngaji sedap giler...i sgt2 suka...
buleh melekat kat tepi tingkap time dgr azan dia... masa tu tak kenal orgnyer...
dekat2 tgh semester... lalu depan kelas dia.. kak ijat tarek n tunjuk abg khairi kat i... paling tak tahan... 'khairi...ni la peminat hang...'
what...??
i tak pernah teringin nak kenal pon tuan empunya suara tuh...jz sgt2 suka suara dia azan n ngaji...
tapi tak kesah la kan...abg khairi org baik...
lepas scene tu...kami rapat sket2..
abih sekolah.. kami still continue contact2... smp skg...
skg abg su dah ka…

Sleeping Cutie Contest

Image
Salam dan Hallo...
yeehaa...
ni kali first mama liya nak men'try' nasib kat contest utk liya...

terlampau banyak gambar tido liya yg kiut miut...
tak tau nak letak yg mana satu...


version tido menonggek sket kah...?

atau...
version tido gaya meniarap sekepeng kah...?

ataukah... gaya angeLIYA jolie kah...?

ahhaa... atau...gaya org eskimo time summer....eh.

mungkin yg ini....
gaya org eskimo time winter...



yg ni version ganas sket...
rambut pacak....sambil sendal pipi tembam kat bantal busuk mama...


ataupon...version alim sket...
tido sambil menadah doa...



haiihh...
aci tak mama zakwan pilih...
agak2 tak tau pilih yg mana satu...kasik jer borang...
kita set jd besan...settle..
eh.

i pilih gambar yg ni...
tido gaya ahli pikir...sambil tido...sambil pikir...


Liya Raihany Mohd Razif 24 Oktober 2009
lagunyer...

Fly away, little angle...
Bring something home tomorrow..
To my dear little princess;
Bring her star and moon...

Bring her sunshine too...
So that she can smile...
The whole day long...


huh..penat pikir liri…

kenapa tak sayang anak sendiri oooii...

Image
Salam dan Hallo...

sayau..
eyh..
sayu tau baca paper pasal buang anak...
tau tak...
dulu...masa i yakin yg i akan jd kaya tak lama lg..
i slalu niat nak bukak rumah kebajikan mcm PERWAJA..
kumpul anak2 luar nikah...n mak2 muda yg dah terpregnant...

tapi Allah tau apa yg terbaek...
Dia tak bg i jd kaya n realisasikan impian i..
eyhh.....mana tau.... tulat... bank Jerman call...kata i dapat cabutan bertuah...
well....rezeki kan...

i tau mak2 yg tak kawen tp terbersalin mesti konpius n blur...
sampai sanggup buang baby kat tong sampah...baling dari atas bangunan... bla.. bla.. bla..
tp...benda ni terjadi kat negara kita ja rasanya...
haritu baca kat blog yusufislam..
betoi dia kata... kat negara luar.. kurang la pulak cerita2 mcm ni..
pendekatan lain yg depa guna...
bukannya pendekatan memalukan org yg terlibat...
depa sah2 la stress...

kat sini (germany)...i ada tgk rancangan realiti yg melibatkan remaja yang mengandung..
citer US sebenarnya...tayang kat sini...
ada 2 citer... teen mom ngan 1…

gossip mode

Salam dan Hallo...

ok nyah...
harini mak ada mood nak gossip k..
ada few gossip yg mak nak gossipkan..
penggossip2 sekalian...jgn terlampau teruja...
sbb mungkin gossip2 nih tak dek kena mengena ngan uolz...
tp kalau terasa... diam2 suda...

gossip pertama..
jam menunjukkan pukul 11 mlm..
mak tak sehat dah 2 hari nyah...
batuk n saket tekak...
ni la susah dok negara 4 musim nih.
badan br nak adjust ngan winter...dah nak tukar musim pulak...
mak tak suka taw...

gossip kedua..
bila tak sehat...
mula la rasa nak melingkar dlm selimut..
tp nama pon dah jd MAK skg..
tak der maknanya..
br tarik selimut..budak tecit tuh ek-ek2...
belum tutup mata lg...dia dah bg pantun 4 kerat...
eek..ekk..uuk..bbuuoooo..
eekk.waa...waa...
(pantun version liya)

gossip ketiga..
td i tetiba pegi browse satu account fesbuk nih..
org empunya akaun tu..tak der kena mengena ngan i... tp ada kena mengena ngan org yg ada kena mengena ngan i...
tak la curious sgt pasal dia.. tp i buleh pi klik 'older posts'.. smp la ke past few years..

jawabannyo...

ANAMMERA..


adalah...


ANAK MAMA MERIAH...


huhuuuuu...

thanks pada semua yg sudi menjawab...
maybe next time kalau menyasul lg.. buleh kasi hadiah utk penjawab2 tepat..
pada pengalah...diharapkan tidak berputus asa...
:D

cuba teka

Salam dan Hallo...

aritukan i ada buat entry pasal i suka menyasulkan perkataan...
harini i buat perangai mcm tu lg...

cuba teka...


ANAMMERA..

aperkah....?

C-L-E-A-N

Salam dan Hallo...

ok..
i dah kureng sempat nak mengemas rumah lately..
bukan salah liya... n bukan salah encik suami...
jz..i yg makin kureng terer urus masa...

so... kalau org lain suka meng'goolge'...
i meng'you tube'...
hehehee...
i found this...from daily idea
ngan nih...from howcast

ni tips utk nak kekalkan rumah sentiasa kemas...
i rasa buleh di'apply'..

1. Put clothes where they go. (dirty - laundry bag. clean - hang / put in the drawer)
passed...i mmg buat mcm tu...jz time angkat baju...kena terus lipat... kalau tak lipat, jawabnya nnt nak pakai..amek kat bakul jugak la...huhuuu....
tp skg i dah berubah k... i akan berdiri smbl lipat baju kat ampai..n susun dlm bakul...
bila dah lipat... tak masuk dlm lemari pon tak per...nmpk kemas sket...

2. Wash your dishes as soon as your done with them.
ouh..part ni encik suami passed...i failed...
sbbnyer....time2 i nak basuh tangan n basuh pinggan tu la TERnmpk periuk, besen, senduk, sudu tak basuh lg...
konon2 nnt basuh skali har…

lumrah alam...kalau dah tak der...br dihargai...

Image
Salam dan Hallo...

lumrah alam ker...?
tak patut jadi lumrah..sbb sifat sebegitu bukanlah sifat yg terpuji...
tp itulah hakikatnyer...
dan dah terkena di batang idung i yg dah sedia kala penyek ini...

lately datang mood nak menyegarkan ikatan perkahwinan...
so...i pakai cincin kawen kat rumah...
cincin tunang tak dapek la nak pakai...ada deymen sebijik tuh...
kang calar balar bontot liya time i nak cuci taik dia kang...

cincin kawen mmg i pilih yg flat...tanpa ada deymen or hiasan2 yg timbul..
sekali tgk..dah macam cincin belah rotan pon ada...

rabu lepas..nak bawak liya kuar pi pekan...
cari2 cincin tak jumpa...
tgk kat tempat2 yg slalu i letak..tak der jugak...
demm....
tak buleh ingat kat mana i letak..
lek lu... i bawak jugak liya kuar....

malam tu dah merengek2 kat encik suami mintak dia tlg carikkan...
mlm tu...esoknyer...esoknyer lg skali...n esoknyer lg...
i carik2 tak jumpa jugak...
perasaan i kuat menyatakan jatuh bawak katil..
sbb everytime nak salin lampin liya.. i akan bukak cincin...
hari sab…

gaya Yang berhormat

Image
Salam dan Hallo...

Alhamdullillah...
liya dah makin besar...

dan semakin menunjukkan apa dia nak jadi bila besau nnt...

sentiasa memikirkan apa yg terbaek utk rakyat sekeliling sambil/sampai tertido...

masa makan juga harus dikongsi bersama rakyat...
sambil pikir..sambil makan...sambil tgk laptop mama utk pastikan...tanam2an... perniagaan... dan butik2 berjalan lancar...

berehat sambil selang kaki sket.. nampaknya semua tanam2an, kedai2 makan dan butik2 under control...

berkhidmat dengan senyuman manis di bibir sentiasa...
dont be hesitate to contact me if u have any question...


tp i, selaku mama liya nak habaq siap2...kalau tanya liya skg... kena tunggu la smp dia buleh cakap br dia jawab....

hehheheee...liya...liya... :D
eh.
mama....mama...

Pets

Image
Salam dan Hallo...

td,bukak fesbuk...
tertengok gambar one of my fren...
dia owner kedai binatang..

i bukan minat sgt2 nak jaga binantang..
tp dalam tak minat tu..kalau dibagi sekor binatang kat i, MUNGKIN i buleh jaga dengan baik..
kat rumah bonda ada kucing ngan ikan..
owh...ayam pon ada..
dulu..burung pon ada.... hamster pon ada... angsa pon ada... itik..? owh..i rasa itik tak der...
dari i kecik...ada byk aquarium kat rumah..
tp skg..rasanya dah tinggai 1 sj aquarium kat rumah...
tu pon dah makin diabaikan sbb tak der saper dah nak belek..
huhuuu..mmg dari dulu bonda sorang jer yg belek pon...
bonda mmg tak reti nak dok diam walaupon dah lama pencen..
haritu call bonda, bonda kata... harap2 liya tak turun perangai pemarah mcm i...
uh...i pemarah ker..??

ok...kembali pada tajuk entry..
masa i dok rumah sewa dulu...
rasa mcm nak beli binatang..
tp dok 'nak beli...'...'nak beli...'...
sampai abih belajar pon tak beli2 any pets..
dok jamu mata saja la kat kedai pet mid valley tuh..

masa ker…

oleh kerana saya banyak bercakap...

Salam dan Hallo...

sapa yg kenal i...mesti akan meng'konpem'kan i ni mmg byk cakap...
dulu.....i cakap banyak n laju....
oleh kerana byk benda nak cakap...n nak cakap laju...
kerap jugak 2,3perkataan ter'combine' jd satu...

perkataan 1 -  cerang
masa tu...kerja kat klang..
bos suruh bukak lampu di waktu siang...bg i, time tu tak yah bukak pon tak pa...lgpon,kat kawasan tu..ada i sorang saja...terbelit2 lidah i nak cakap...
'tak yah bukak lampu pon tak per bos...cerang jer kat sini..'
3,4 kali i terulang perkataan cerang tu coz nak cuba sebut terang or cerah...
last2 bos kata.. 'tak per la kalau tak nak bukak..'
n minggu depan tu...
'liza...kamu mmg tak suka buat kerja dalam cerang yer...?'
eyh...bos ni...mmg lidah dia terbelit jugak ker...dia perli i...??

perkataan 2 - lembat
sembang2 ngan tok i..
dia tanya bila kakak i nak sampai... masa tu i dok cerita pasal apa ntah...
so..tgh2 cerita tu..terus jer i smbg ayat tu tanpa titik or koma..
'depa sampai lembat s…

bila papa jaga liya

Image
Salam dan Hallo...

semalam ka kelmarin ntah...
jengok kat blog mommy baru, fiza..
baby Imtiyaz Faheem br seminggu...
kelakar tgk gmbr indra pakaikan mitten kat kaki baby..

tak elok la kalau kita gelakkan org kan..
tp kinda cute jugak...
hehheeeehheee...
eh.tergelak pulak.
sorry indra..

sooooooo...
ini tercerita dari i pulak...

kisah 1 @ liya 8weeks
time ni rasanya encik suami kengkonon nak kurangkan main game kat komputer.... so encik suami main game wii kat tv...
at least tak der la tenung monitor dekat sangat...
dah la seharian dok kat opis mengadap komputer kan...

tengokla betapa tabahnya liya dok terleleh kat riba papa...asalkan papa angkat...setel..
sesungguhnya liya mmg anak bapak..kalau papa buat mcmn pon..redho aje..
n hanya time nak tido je liya redho cari ketiak mama...hahhahaa...
masa ni papa main game bola..maybe liya dah tak kuasa nak layan.. dok la tenung muka papa... yg papa pulak...sket punya sreyes main...
part ni paling tak tahan...sumbat puting kat anak pon, mata tgk tv...
ishkk....nasi…

private

Salam dan Hallo...

bila tak der entry...i private...

aci tak..?

saja2...

Salam dan Hallo...

liya dah makin berani buat aksi2 yg berjaya buat i gigit pipi dia...
kalau ada tak kena...
dia akan tutup mata rapat2...bukak mulut luas2...n jerit guna key E!
sapa tak tau bunyi key E mcmn....tgk citer 'rock'...
just liya tak bunyi eeyyy.....liya bunyi ghaaaaa....ghaaaa....
tp tu masa dia betoi2 tak dak idea nak smpkan message kat i yg dia lapar or dah terkincit even sikit...
hhuuuhuuu...
tak per la...budak baru nak besar...
kalau dia tak nangis langsung kang...i pulak yg nangis..
eh.macam kenal ayat tuh...

i blog walking td...
actually...blog clicking...
rata2 blogger skg letak wishlist kat sidebar...
patutkah i pon buat begitu...?
either memudahkan org nak bg hadiah kat i...
or...setakat buat pelepas syarat i mengidam ituh dan inih...

td...
i balut hadiah utk seorang kenalan yg br bersalin...
1st balut...
i tarik selotep...tup2 wrapper tu terkoyak sket..terus i koyak rabakkan..
huh..
encik suami kata..
'han nak buat elok dah tu...kena sabar sket jer lagi...'
amboi...kopi…

tag ~ 8th photo

Image
Salam dan Hallo...

These are the rules:

1. Go to your photo files…Select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friends to do the same!


tajuk folder : '20090808 hönEy ße€ @ badminton'

insan di dalam photo : kak neny, nabiha n nabila..
-aktiviti sebenar adalah bermain badminton....ini adalah aktiviti stretching ajer..

tempat kejadian : Friezeit Oasis Sporthalle, Karlsbader Straße, Rüsselsheim
-siap paksa encik suami ejakan nama jalan..pastu google map...punya la nak menjawab tag...

tarikh : 08082009
-eyh...mcm kena pulak ngan tag 8-8 nih...hhahhaaa

insan yg tiada di dlm gmbr tapi sebenarnya ada di tempat kejadian : encik suami, abg zul, zul conti, azrul conti, azmi a.k.a. godi n apiz..ouh...dan.. i n liya dlm perut..
-ingat nak letak gmbr insan2 tersebut...tp nnt kang tak menepati kehendak tag pulak...so harap maaf...kalau dah taraf pelakon sampingan tuh...terpaksa la dok diam2 ajer...

saya…

eyh2 saya ini....ishk..

Image
Salam dan Hallo...

bercakap pasal minat..
i minat benda2 seni..
mungkin dapat tempias sket2 dari bonda yg pernah jadi cekgu pendidikan seni..
ataupon mungkin kena kenan seni2 sebab slalu tlg type soalan exam pendidikan seni...
well...i dulu amek bahasa arab...tak amek seni...
naseb baik la i tak tau amek rasuah..kalau tak..senang2 jer kawan2 n skandales2 i dapat soalan bocor...
tp pengsan la kalau seni pon u buleh fail kan...
mcm tak logik kalau fail melainkan u nak buat lukisan ala2 picaso...
pi letak kaler setempek kat tgh2 ketas lukisan...then anta...
haaaa...kalau mcm tu...kompem failed...

u'olz suma mesti dah tau i suka henna kan...
actually...i suka inai..
dapat pakai inai yg ujung jari tu pon...hati dah berbunga2 riang... :)
skg ni..up sket...pakai henna lukis2...
utk kepuasan diri sendiri jer..

since dok kat pantai (rumah sewa)..sikit2 i rasa i suka masak...
bila bonda pi rumah my sist kat UK, 4bulan...
i dok kat rumah ngan abah n adik lelaki (dia kata senang jaga dia...konon!)
time tuh..i p…