Posts

Showing posts from February, 2010

ani berseri2 n suuiiiieeeett.....

Image
Salam dan Hallo...

sapa ani..?
bukan nak cerita pasal ani pon..
nak cerita pasal anniversary... :)

tahun ni...kiranyer...dah 9 tahun encik suami dan i jd kekasih...
*blushing*
dia tetap besfren..
n ofkos...
tetap encik suami kesayangan daku...
*blushing* skali gi...
iyer...kami kawan dari darjah 4..
tapi bukan bercinta dari darjah 4 ok..

utk anniversary kawen, encik suami decide utk beli benda yg kami dua org buleh guna..
br 2 kali...

1st...beli wii...
last2 encik suami yg pulun main sorang...
tak salah kan dia la..i yg tak brapa nak berkecimpung dlm game2 nih..
br try main boling 4,5x ...dah tau mcmn nak bg strike..
tu br TRY....belum betul2 main lagi...

2nd anniversary kawen...
takder hadiah..sbb ada liya...
berbaloi2... :D
special present ever...!!

tp dok kenen jugak encik suami beli dslr...
namun....
















abaikan.


cerita pasal hadiah anniversary couple kami pulak...
kami slalu beli benda pair.. suka..! :)


tahun 2002..
kasut leather brand puma..
bukan pair pon sbnrnya...
tp ala2 sama..
encik suami beli dulu..
pastu...

at last...

Image
Salam dan Hallo...

rupanya dah 4 bulan cahya ada anak...
huh...
mcm tak percaya...
before this tak terasa sangat sbb liya sgt well-behaved..
harini...
start 2,3 hari lepas....
liya dah makin panjang n byk akal...
tak nak tido..
sbb byk benda dia nak sembang ngan i...
oleh kerana byk benda nak sembang... time siang.. dia akan minum susu main2...
akibatnya...i rasa susu dah makin kurang sbb dah 2,3 hari breast tak bengkak...
tak kesah la tak bengkak asalkan ada susu...
tapi..i rasa liya tak kenyang... sbb slalunya dia isap susu lama...
skg...smbl2 menyusu pon dok sebok nak sembang la... nak senyum la...
meleleh ja susu tu kat pipi...
liya tido bila dah betoi2 mata tu tak larat bukak...
kelmarin...
nangih smp tertido..
tak tau nak buat apa dah..

compare to baby yg mmg suka nangis..
liya kira ok lg.. still ada benda yg i buleh buat utk bg dia diam...
dan pastinya....kena angkat dia...
hurm...
sebelum ni...kalau ngan i...liya mmg tak kesah...
main smbl baring pon buleh..tak der hal..
ngan papa saja dia suka merenge…

again..mencari kerja di waktu tak der kerja...

Salam dan Hallo...

:)
sapa kata bila ada anak kecik tak der masa utk diri sendiri...

eyh.
i yg kata ritu kan... :))

memandangkan i nak bukak e-shop i....
so...skg i dok susun...update...downdate...upload...download segala segi utk e-shop i yg sebenarnya tak der gah mana pon... :P

skg ni...mai mood nak design2 pulak...
dok asyik design layout blog jer..
sanggup tak bukak facebook...
dok langut tenung photoshop jer...

oleh yg demikian...
buat julong2 kalinyer..
i nak join contest..
laalallaa...lalalaa...

adios amigos...

timing BF..

Salam dan Hallo...

Guidelines associate with breast milk during pumping down, conserving and feeding


First and foremost is important information: mother’s breast is not a container that will be emptied and then continue empty for a long time! 

Even during the breast feed or pump down, hormone prolactin(responsible for milk production) increases in mom’s body and develops the next production. When the breast is emptied, the mother will have a new milk production reflex in every 2 minutes. That means; 1 hour after the emptying, the mother will gain back 35% of total milk volume. After 2 hours it will be 70% volume and after 3-4 hours 100% milk volume will be reproduced. That’s why a baby can drink from the breast in every 3-4 hours.


In other words, frequent breast feeding (often 6 times in 24 hours) enhance milk reproduction. In the contrary, rarely emptying the breast (less than 6 times in 24 hours) has a negative effect to the milk reproduction and can lead to the reduction of the repr…

Mimpi

Salam dan Hallo...

org tua kata...
kalau nak tido..jgn lupa basuh kaki...
kat sini 24jam berstokin...
so....utk i...aktiviti membasuh kaki hanya ketika mandi...
n skg...senow menyelubungi bumi rüsselsheim lg...
maka dengan itu...i terpaksa jarangkan mandi... :))

lately...
i mean..since habih pantang...
i kerap mimpi pelik2...
bukan la mimpi yg hantu2 tuh...
ada yg kategori lawak pon ada...
tp ...agak kerap..
ada few yg i buleh ingat lepas terjaga...

mimpi 1
i camping kat batas sawah...
bayangkan sebesar2 padang dok ada...i n the geng camping kat batas sawah...
i tak ingatla mcmn keadaan nak pacak khemah..
tp i mcm dok teringat2...bukak jer pintu khemah...terus nmpk orang2 halau burung tu depan khemah i...
sapa kenai pak moktaq, angkat tangan tinggi2..
kalau tak kenai...tak per la..
malas nak cerita kisah jiwa kacau...hahahaa...
dlm mimpi ni...pak moktaq ada...
i tak ingat apa watak dia..hahhaaaa..
yg pasti.....NGERI bila ada dia!

mimpi 2
i drive keta BMW...
i nak pi mana ntah...drive laju2...
tp BMW i tak leh …

Dia..

Salam dan Hallo...

saya tgh rindukan seseorang..
betul....
seseorang itu..yg saya tak yakin samada dia maseh sayang saya atau tidak...
tp saya..? iya...saya sayang dia...dan akan sayang dia sampai bila2 mcm dulu2...

saya rasa bersalah kerana hukum dia sbb kesalahan org lain...
tapi saya tak sangka dia akan memilih org itu lebih dari kasih sayang saya...
mungkin bg dia..kasih sayang saya tak setara dgn kaseh dari org itu...
hurm...
saya mengeluh 47x pon....perasaan dia pada org itu tetap sama...
saya bukan org yg suka putuskan hubungan baek org lain..
tp sebab dia...org istimewa di hati saya...
saya jd ralat...
saya jadi kecewa dengan keputusan dia...

saya rindu dia...
saya nak sentuh dia macam saya selalu buat dulu...
pernah satu masa..dia iyakan pendapat saya tentang org itu..
tp sekelip mata pula...
dia terima org itu sepenuh hati...
ouh..waktu itu...saya mungkin jadi org yg paling berkecil hati tapi dia macam tak kisah..
saya nak dia tahu yg saya masih mengharapkan dia menjadi dirinya yang dulu tanpa …

fakta ke 9 dan 10

sambungan...huhuuu...

fakta 9
i dah tak keruan nih....
D3000 kat jerman lg murah dari mesia..
mcmn nih...?
ayayaaaaiii.....

fakta 10
aritu kan i kata i nak buat projek mega...
ahha....tak lama lg dah...
tp ni utk org mesia la...
i ada barang mau jual...
lalallaaaallaaa....lalaallaaa...
nnt kan kemunculannya...
tp mcmn nak ada traffic jam nih...
perlu rajin2 blog hoopingkah...?
atau perlu rajin2 masuk contestkah...?

Random berfakta benar

Image
Salam dan Hallo...

betoi la org kata, bila ada anak kecik... abih suma kerja lain jd bertangguh... dok kena ngadap dier jer...

tapi!
fesbuk buleh maintain pulak.. hampess jer mama liya :P

tak der la...liya budak baik..
time makan...dia makan...time tido dia tido...
sooooo clever..!

actually...entry ni dah tulis dekat seminggu yg lalu...
hari2 dok hapdet n edit...

fakta 1
hari ahad, hebamme datang utk kesekian kalinya...
kali ni dia datang ngan gaya lain..
we'all mmg tau dia potong rambut...sbb haritu dia tak jawab call encik suami sbb tgh potong rambut...
pastu...dia datang kali ni bukan ngan baju belang2..
slalunya..belang putih -merah...belang hitam-putih-kelabu... tak pon...belang2 ijau..
tambah pelik...dia pakai rantai silver labuh smp paras perut...

in a good mood kah...?

hari kamis, tetiba ada org klingen kat bwh...rupa²nya hebamme dtg mintak sain utk claim kat insuran...
kalini dia mai mcm hari ahad haritu...makin berseri2 pulak i tgk...
apakah rahsianya...?

fakta 2
dari lepas cucuk ritu smp la…

kerja yg hobi...

Image
Salam dan Hallo...

dulu...zaman² dah tak muda sgt(dekat² nak kawen)... i kerja sat as graphic designer...
eyh... web designer..
PA sebenarnya...hahahaa...
multipurpose... dalam erti kata cuci toilet dan kemas dapur pon..muka yg sama...

eyh.
bukan tu yg i nak cerita...

i minat design...
i amek multimedia,IT kat UM dulu...
kalau tengok result.. subject2 design..wah...cemerlang la jugak...
subject2 coding...hampes...
siap ada yg repeat 3x...hahhaa...
mintak² mr ang tang fong tak baca blog nih...
kalau tak...mesti dia frust..
tp sir, tiap kali i kena repeat...i bukan fail... markah i atas pagar..
bak kata senior2 yg sama2 repeat paper... 'tak der rezeki nak pass lg..'
masa buat final projek..i buat ngan kipaq (kak+ipaq=kakipaq)
dia buat coding...i buat design...
sanggup bersengkang mata dok belek button satu2...

eyh.
bukan tu yg nak cerita..

i nak cerita nih...
smlm...setelah 3hari i dok godey photoshop dan HTML blogger...
maka terhasillah....
ini...

tak la cun...
tp i puas hati sbb i buat sendiri skin ut…

sambungan U4

Image
Salam dan Hallo...

Alhamdullillah....

i pulak yg nebes lelebey...
liya maintain jer... dok sengih2 mcm biasa..

dari smlm smp rini.. i nak tidokan dia..siap dodoi atas riba..
jarang sangat dodoi liya atas riba before this..
syukur la dia tak meragam..tak demam...tak cranky even sket...
liya mcm biasa saja...

tapi mungkin liya dah rasa best sbb mama yg jarang dukung ni tetiba berbaik hati nak kelek dia...
bila letak..dia buat la muka sedih..
letak jer tangan bawak ketiak..dia kepit kuat2...pastu lonjak badan..
waaa...dah pandai eyh...?
sapa ajar...

terus mama tunjuk kat papa..

ni la drumstick yg telah ditucuk semalam...

kagum ngan liya...kuat semangat..

papa liya dok pesan...
'liya...kalau liya sakit..liya nangis tau...papa ngan mama tak marah...papa tau liya sakit kena cucuk...'
liya watper..? sengih...meleleh jer air liur smbl muka muka manja kat kitorg...

suma pelik kan naper banyak sgt kena cucuk..
i ni lg la pelik...tmbh2 nak kena cucuk kat drumstick debab anak dara i ituw..
kak ayu...betoi ke …

U4

Image
Salam dan Hallo...

harini bawak cik puan muda,Liya Raihany pi jumpa kinderartz utk U4..
kalau nak ikut betoi2...ada 7 benda nak kena cucuk...
i dah cakap kat encik suami siap2... i tak nak tgk..
tak leh nak bayang mcmn baby nak kena 7x cucuk...
kalau liya tak nangih.... konpem2 i yg nangih kang....

ni la rupa papa yg penyayang...
tenangkan anak sebelum di cucuk..

mama...?
stended la...takkan nak suh doktor yg amek gmbr...mesti la itu kerja mama...

bawah ni pulak gmbr budak comey yg dah seberat 5060g n tinggi 57cm...
hurm...papa ukur 60cm...doktor ukur kurang 3cm...konpius 4 saat...
time ni gumbira jer dok sembang uk-ak2 ngan papa sebelum kena cucuk...


haaa...ni la jarum yg menucuk liya..
liya kena amek 6cucuk saja...dikurangkan 1 sbb tak perlu lg skg..
i ingat nak kena cucuk 7x...
nasib baek 2x jer...
6 cucuk gabung dalam 2 jarum...
i yg berpeluh tgk jarum tuh...

dan kat bawah ni sessi pegang kaki n tangan liya before doktor cucuk..
yg pakai baju kunin tu doktor...
yg baju belang siap senteng lengan sam…

Adab berdoa

Salam dan Hallo...
info antara yg terbaek utk dikongsi...renung²kan dan selamat beramal...
Hendaklah dalam keadaan suci dari hadas kecil dan besar selain memakai pakaian bersih serta tempat berdoa yang selesa.Menghadap kiblat dan berdoalah dengan khusyuk tawaduk selain merendah diri kepada Allah. Doa dimulakan dengan membaca al-Fatihah atau memuji Allah sekurang-kurangnya, “Alhamdulillahirabbilalamin” diikuti dengan membaca selawat atas nabi. Angkat tangan hingga kelihatan kedua-dua ketiak disamping perut anak jari menghadap ke atas.Selepas selesai berdoa, sapukan kedua-dua tangan ke muka.Berdoa perlulah dengan penuh keyakinan bahawa Allah akan memperkenankan doa kita itu. Jangan sekali-kali berdoa dalam keadaan hati lara dan lalai atau kurang yakin kemahuannya.
Rasulullah bersabda, maksudnya: Berdoalah kamu kepada Allah dalam keadaan penuh yakin. Dia akan memperkenankan doa kamu. Dan, ketahuilah sesungguhnya Allah tidak akan memperkenankan doa daripada hati yang lalai atau keluh kesah. …