Posts

Showing posts from January, 2010

kenapa org dok kat europe nmpk mcm byk duit..

Image
Salam dan Hallo...

semalam i tak leh tido...
bukan sebab liya dan bukan sebab bapak liya...

i dok pk apa nak jadi ngan masa depan i nih...
encik suami nak sambung blaja..
tp i...?
plan2 nyer nak buat bizz...
dari 1 plan ke 1 plan..
hapaa pun taraaak....
dok plan jer la...
dah survey...dah buat bizz plan...dah buat ngan file excel bagai...
namun begitu..
setakat ni impian tettaaaapppp! menjadi plan tertunggak...

haritu sembang ngan my fren...
sembang pasal ptptn sebenarnya..
then dia kata i kaya sbb dok europe...
hah...nih hah...
i buat satu entry khas nak jawab soalan u...

ok...
amek contoh 1..
u gaji rm3000 kat mesia...n i, gaji €3000 kat jerman...

i nak beli lcd tv SONY 40" sebijik mcm dlm gmbr ni..
kat jerman = € 1030
kat mesia = rm 7999
habih dah gaji u kan... :(


ok la...u tak nak beli tv eyh...
wat per tv besar2 kan..
tv kat rumah i skg pon tuan rumah punya.. bukan encik suami tak nak beli... tp i kat sini tak tgk tv sbb semua rancangan alih suara...
depa tak der subtitle...suma alih suara....
dah macam…

tiga...three....drei...

Salam dan Hallo...



yee haaa...
Alhamdullillah...liya dah 3 bolan... :)


layankan aje...

tag ~ blog

Salam dan Hallo...
td 'walk-walk eat air' kat blog² org yg tak dikenali..
terjumpa tag nih...
memandang liya tido lena... i rasa rajin nak buat..

1.bila n kenapa mula blogging?
kalau tak salah, i ada 1st blog dlm tahun 2002 kot..masa awal² masuk UM...tp bukan utk berblog...
blog tu i guna utk jd tmpt simpan note or link blaja...
huhuu...time tu asyik terlupa nak bawak thumbdrive...lgpon tahun 2002, thumbdrive size kecik giler... letak gmbr 5 keping ngan note powerpoint dah full...
belum lg kira i nak save lagu ramli sarip...
terpaksa la i save note kuliah kat blog.....hahahhaa...

2.ada brapa blog
sekarang ada 4 blog..
tp utk public, 2saja...
yg lain for my eyes only...hahahhaa...

3.brapa lama dah berblog?
dari 2002,kiranya 8 tahun la..
tp i rasa itu tak menjawab soalan...
i start berblog dlm erti kata yg sbnr ialah lepas i brenti kerja..
1 nov 2007...
start aktif...bila mai dok jermeng...tak dok kije nak buak..kawang dok ngadap kompiter sokmo...
(eyh...feel ganu lak...)

4.brapa umur anda masa mula…

kaedah menambah susu versi German

Image
Salam and Hallo...

list ni cahya dapat dari hebamme (bidan) cahya...
thanks to encik suami sbb jd translator yg baek...siap type dlm word utk senangkan i kopipes.. bukan setakat type..siap bold..siap underline bagai...
danke schööönnnn.... 


Foods that develop breast milk Brew Ingredients: barley, oats, fennel Preparation: put in one tee spoon of each ingredient in ½ Liter water and boil up for 10 minutes. Put the brew aside. You will get 2-3 cups liquid, which can be drank during the day.
Groceries that help breast milk production Barms, pignoleas/pine nuts, cashew nuts, green leaf salad mixed with yoghurt, salsify, mangold, apricots, parsley, sweet potato, pecan, carrot, seedling from oats, watercress, barley, alfalfa/lucern, quince, cucumber
Juice that enhances breast milk production ¼ L apple juice ¼ L apple juice ¼ L pineapple juice Mix with 1 L plain water.
Groceries that block breast milk production Lentil, celery, sage, basil, dried fig, lemon, red tea(example: hibiscus, rose hip, rue…

apa yg addicted sgt...

Image
Salam dan Hallo...

well...well...well...
ni kira 2nd episode story pasal fesbuk...

selain dari gossip.... reconnect ngan kawan lama... gossip... mendekatkan yg jauh di mata... gossip... cari link bisnes...dan gossip...fesbuk jugak bertanggungjawab di atas masalah addicted terhadap game...
(tak leh apply kat encik suami sbb inbox fesbuk dia pon i yg tulong check...)

ok..ok..senang citer... i la org yg tertuduh...
dari before pregnant... i dah mula menceburi bidang fesbuk...
smp la skg..
TAPI masa pantang ritu pause la kejap..
erm....dlm 10hari cemtu...
huhuuu...

haritu, liya tak sehat...so dah slowkan permainan...
dah stop tanam pokok...dah stop masak2...dah stop pi fashion show..etc...

skg...liya dah sehat... dah back to dia punya time table...
jadi...i pon plan baeeekk punya utk i punya timetable...
benda2 wajib didulukan...masak...basuh membasuh...blogging...then fesbuk...
eyh...tambah sket lg sebelum blogging tu.. mandi... aktiviti di toilet... belek muka kat cermin...
sbbnya bila liya dah bukak ma…

oh dslr...

Image
Salam dan Hallo...

harini hari selasa...
encik suami nak urus pasal surat² utk daftar masuk uni sambung blaja..
so dia amek cuti 1 hari memandangkan dekat pukul 2ptg, br suma benda setel...
kat sini, setengah² company tak der office hour..
syarat... kerja 40 hours seminggu..
tak kesah ler ko nak datang pukul 14 ker... blk pukul 23 ker...
asalkan...hujung minggu cukup ko nyer working hours = 40jam...

encik suami mmg menggunakan kelebihan yg diberi sebaiknya...
rasanya....since cahya datang sini...buleh kira ngan jari dia pi kerja pukul 9pg ke bawah...
selalunya time² tu...dia dok berdengkur elok jer kat sblh i.... huhuuu....
pastu jgn ler ditanya kenapa pukul 7ptg pon dia tak blk² lg dari opis...
ok..tutup cerita pasal tu..

bukak gossip kedua...

kul 3ptg, ada termin ngan hautartz (pakar kulit)... termin utk liya..
ada mcm tompok panau kat kepala dia...
macam jer... bukan panau...
so..td meredah senow yg sungguh ler amat sejuk skali itu...
jalan 2,3 meter...rasa la ke'europe'an nyer... weee hhuuu…

tapak kaki

Image
salam and hallo...



tapak kaki 3rd week


tapak kaki 5th week

tapak kaki 8th week

tapak kaki 11th week

macam tak der keje lain kan...dok tayang tapak kaki anak dara i...
huhuuu...
bila dah ada week by week punya gmbr..
rasa seronok tgk liya membesar bagai johan... :)
dari tapak kaki tu besar 2jari i...smp skg dah makin lebar...

susah sebenarnya nak amek gmbr kaki dia...
dia punya kodek tak hengat...
dari 6keping gmbr...belum konpem dapat 1 gmbr kaki yg clear..
yg ada² tu pon...kira hasil ke'terror'an mama dia la..
mungkin kalau dapat dslr akan lebih terror...mungkin..!
lalalalalaaa~~~



harini...TERjalan² kat blog babyibu..
n ibu cerita pasal 'Baby Prints Mementos'..

i ada buat utk liya masa umur dia sebulan..
kengkonon nak buat masa time lahir.. sbb tgk kat website hospital, depa ada buat cop ngan waterkaler kat 'mutterpass' @ buku checkup mak...
tp time i bersalin...tak buat la pulak..demm..

bila liya dah umur seminggu...dok sebut² kat encik suami pasal cop tuh..
ada byk jenis rupanya…

ps cs3

Image
Salam dan Hallo...

yeay!!

dah dapat install photoshop cs3 balik...!!
yee haaa....


ni gambar zaman muda² dulu..skg lg ringan n slim sket daaahh...

kaji cuaca

Image
Salam dan Hallo...

rasa mandom..
i baru blk dari kinderartz.. bawak liya jumpa doktor lepas dah 2weeks dia selsema..
before new year dah bwk skali.. tp tak dak beza...
kalau dah besar sket buleh jugak nak suruh seyh² kat tisu...
ni kecik laie...dok soksek2... meleleh hingus tu kat pipi...
naseb baek la dia dok gian senyum...
batuk² pon..senyum.. soksek² pon.. senyum...
gamak nyer kalau dia dah boring senyum.. br dia nak meragam kot bila hingus meleleh² kat pipi dia..



cuaca dilaporkan terang hari ini...
matahari tak menyorok dah.. mmg terang harini..
TAPI... -4°c!!
pg td time encik suami nak pi kerja -6°c..
kuar kejap pon dah beku suma hingus...huhuuu...

semalam, snow turun.. tp rintik2 sepanjang hari...
namun begitu...suma tempat lapang jadik putih... termasuk la jalan depan rumah i...
eyh..ada ker istilah salji rintik2...?
tp korang buleh paham kan keadaan salji rintik2...?

kalau tgk weather forecast kat atas tu... friday n saturday akan snow laie...
suka snow...tp tak suka sejuk..
mcmn tuh..
jawabnya …

Bersalin di Germany

Image
Salam..
i nak kongsi pengalaman bersalin di Germany..
mungkin ada yg tak tahu cara² atau kelebihan² yg kita buleh dapat kat sini..
harap² 10 point ni dapat membantu.. :)

1. register to Frauenarzt@ pakar wanita
-akan ada termin tiap² bulan smp minggu ke34..pastu termin every 2 weeks n masuk minggu ke 36-37, termin tiap2 minggu...
-lepas bersalin, terus bgtau klinik utk buat next termin...iaitu after habis pantang (6weeks)
-slalunya doktor buleh cakap english..kalau assistant doktor tu..ada yg buleh, ada yg tak buleh.. jz bgtau depa yg kita nak speaking london.. depa akan try tulong..

2. cari bidan@hebamme b4 minggu ke 24-27 pregnancy..
-call dan buat termin pertama..
-contact number hebamme buleh dpt dari gynecologist..
-bidan patut datang 16x maximum selepas bersalin..(bergantung pada keperluan)..
-normally kalau suma ok, bidan akan dtg 10x aje..ada jugak hebamme yg datang few times masa pregnant..
-suma tu insurance company cover..
-hebamme akan ajar senaman, cara pernafasan, cara urus baby dan m…

menjelang o1o12o1o

Salam dan Hallo...

owh...esok...o2o12o1o...
buleh dikategorikan number cantek...
mesti ramai kawen esok...
kan best kalau ada kat mesia..blh pi makan kenduri...
waaahh..sedap²!

liya tido...smbl soksek² tarek ingus..
huh! kesian.
tlg pam ingus dia..kuar secebis cuma..
huh lg skali kesian.

td hooping kat blog² org..
majoriti wish 'happy new year'...
then listkan azam tahun baru...
azam tahun lepas dah setel...?
azam i..?
ouh...mohd azam ke abdul azam...?
{buat muka blur}
hahhahaaa...sapa tuh..?

list utk santa pon tak sempat buat.. :(
anak n suami i tak sehat..
i pon tak sehat...
tp i strong...sbb i minum milo..
milo kata 'minum milo badan jd sehat dan kuat~~'

rumah dah sunyi blk...
last week, kembar encik suami mai ngan family dia..
hepi!
tp suma saket..
sedey~~
hepi sbb snow turun heavy...
tp heavy smp tak leh nak kuar jenjalan...
sedey lg skali~~
kesian humayrah...then kesian liya...
dua² saket... suma org pon saket sbb winter..
tak suka winter..
i nak matahari yg bersinar²..
bukan matahari yg dok nyoro…

two zero ten

Image
Salam dan Hallo...


selepas tunggu santa tak turun²...akhirnya tahun baru pon sampai..
ucapan di perantauan adalah seperti format biasa..

saya,suami serta anak di rüsselsheim,germany...ingin mengucapkan selamat tahun baru pada seisi keluarga di malaysia dengan ucapan kenang kami dalam doa kalian..
tak lupa juga utk jiran² kami di tanah liat dan mengkuang.. kami ucapkan berhati² di jalan raya..utk kawan² kami tak kira di mana jua berada, kami ambil kesempatan utk menyoal...azam tahun lepas dah buat ker...??
opppss...