Posts

Showing posts from October, 2009

In the Womb ~ Perkembangan Janin Dalam Kandungan

Salam dan Hallo...


Masya Allah....

Kebersihan Telinga, Hidung & Mulut Bayi

Salam dan Hallo...

Hari ini...cahya cari info pasal kebersihan baby...
mula² lompat dari 1 blog...ke 1 blog...pastu dari 1 web ke 1 web....
dan terjumpa ini....

Memastikan Telinga, Hidung & Mulut Bayi Bersih - Oleh Dr Yong Junina Fadzil, Pakar Perunding Pediatrik

Apa yang anda perlukan hanyalah sedikit kapas,semangkuk air suam dan tangan yang lembut.
:: TELINGA :: Lapkan bahagian atas dan belakang telinga bayi anda dengan tuala kecil yang lembap dan lembut atau bebola kapas.Rujuk kepada pakar pediatrik jika terlalu banyak tahi telinga di dalam telinga bayi anda.Jangan bersihkan bahagian dalam telinga bayi.Jangan cuba membuang tahi telinga daripada telinga bayi menggunakan putik kapas. Apabila anda mengorek terlalu dalam, anda mungkin mencederakan gegendang telinganya.Jangan titiskan ubat telinga ke dalam telinga bayi melainkan jika disarankan oleh pakar pediatrik.
Tahukah anda? Tahi telinga bukan kotoran. Sebenarnya, ia menyebabkan telinga bayi anda sihat! Sebarang kotoran yang berlebihan …

8th anniversary...

Image
Tanggal 16 ribulan spuloh 2001...
dan
Tanggal 21 ribulan spuloh 2001...
merupakan antara tarikh² istimewa untuk cahya n encik suami...

tahun ni...akan jd lebih bermakna... :)

utk Mohd Razif....


:L:O:V:E:
han...

Gaya Tidur Bayi

Salam dan Hallo...

baca² dan jumpa info baru...
lepas baca....harus di kopipes... :)


Pada keseluruhannya, bayi akan lebih tidur pada waktu siang dan malam hari, ia hanya akan terjaga apabila tiba waktu makan. Bayi yang baru lahir tidak dapat membezakan siang atau malam dan boleh tidur dalam purata 16 jam sehari, 2-4 jam terus menerus di antara waktu makan.

Gaya Tidur
Setiap bayi mempunyai keunikan gaya tidur secara tersendiri.
Bayi yang baru lahir pada keseluruhannya akan tidur 16-20 jam sehari dan terjaga apabila tiba waktu makan.Masa terpanjang untuk bayi tidur selalunya 4-5 jam bergantung kepada daya tahan lapar.Tiada jadual tidur yang tetap untuk bayi yang baru lahir. Pada biasanya, bayi akan mula mengenali waktu malam ketika berumur 3 bulan. Lebih kurang 90% bayi pada peringkat ini akan tidur sepanjang malam, iaitu 6-8 jam.Kadangkala bayi akan menangis atau membuat bunyian jika tidak nyenyak tidur. Mereka akan terbangun dengan sendirinya semasa tidur di waktu malam. Ibubapa tidak perlu…

Few days to go....

Salam dan Hallo...

kalau ikut tickers Lilypie.. ada lg 11 hari..

takat ni..hati still relax jer tunggu tanda² nak bersalin...
tunggu saat² dapat sentuh baby... :)

16hb haritu...start la due date yg doktor bagi...
16hb - 29hb Oktober.... date utk berjaga²...
tp cahya still dok kuar jenjalan....
tp tak der la pegi jauh²...setakat amek² angin gitu...

lately suhu melampau punya sejuk...
ada hari yg dah cecah -ve dah pon....
certain² tempat kat belah atas Jerman...dah ada snow dah...
padahal autumn baru nak mula...
daun pun ada yg ijau² laie...

Alhamdullillah...
barang² baby dah cukup lengkap dah... (rasanya dah terlebih² lengkap dah pon...)
jz tunggu 'badeeimer' @ tmpt mandi baby jer tak smp laie...
beg nak pi spital pon encik suami dah siapkan n letak kat tmpt yg senang capai...

Achik...cik dee..kak neny...n of course, encik suami..banyak sgt tulong cahya...
lately..achik kerap datang masakkan makanan yg sedap² utk cahya...
achik kata... 'nak bagi anak ngan cucu aku makan sedap²...lepas ni kena…

Cara Pernafasan Waktu 'Contraction'....

Ok....ni adalah cara² pernapasan time contraction...

benda pertama yg kena praktik...
waktu tarek napas... perut kena kembung...
lepas napas...perut kena kempis...

hah..!
cuba la dulu....
baru try cara² kat bawah ni....


ok....dah...?

benda kedua kena praktik....
tarek napas ngan hidung...
lepas ngan mulut...
buat bunyi 'ffuuuuuuu.......' mcm tu...
lepas napas mesti lg pjg dari tarik napas..


ok....try dulu....

ok....dah...

kita mula praktikal pernafasan yer puan² sekalian...
encik² suami sila turut serta...


cara 1 - kerusi duduk kat kerusi terbalik..
tunduk... tarik napas..perut kembung..
lepas nafas...perut kempis...
suami urut pinggang isteri...

cara 2 - kerusi
berdiri di belakang kerusi..
bukak kaki selebar pinggul..
tunduk...tarik napas...
bila lepas napas...bend sket kaki... bila tarik napas blk.. tgk ke depan...n diri tegak blk.. suami kat belakang.... urut pinggang isteri...

cara 3 - kerusi
berdiri di belakang kerusi..
tunduk...
suami berdiri rapat di belakang isteri.. ampu belakang isteri dgn kaki.. tari…

Termin Doktor dan hebamme...

Salam dan Hallo...

::KAMIS::
termin ngan doktor

lepas blk dari flohmarkt...
cahya sempat baring kejap...

tup² terjaga lg 10minit kul4...
hah...hambek ko...
encik suami ingat cahya dah siap2... tinggai nak tunggu dia call saja..
cahya pulak...siap dah tukar baju... siap dah terlena seround..

kebetulan, masa sampai klinik...ada org tgh buat CTG...
so kira tak per la smp lambat sket pon...
huhuuu...

graf CTG asyik naik...
doktor kata...itu tanda dah ada contraction...
cahya rasa... maybe jgk sbb baby letih... mama dia jalan kat flohmarkt lama sgt... :P

dalam masa seminggu....berat cahya naik dari 53kg ke 54.1kg...

ouh....betul ke baby naik smp sekilo dlm seminggu...??



jawapannya...tak...
kiranya...yg 1.1kg tu.. berat baby campur ngan berat cahya...
waaah...berat cahya naik jugak akhirnya...
syabass....syabas....

kali ni doktor tak buat scan...
jz buat inner check saja... check opening...
everything ok....
n cahya dapat result test 'Streptococcus'.....

positif..!
huh...maksudnya nnt time bersalin....cahya…

Flohmarkt dan barang baby...

Image
Salam dan Hallo...

Rabu minggu lepas...
Achik datang rumah lepas termin ngan doktor...saja lepak²....
kesian achik... dah macam robocop pulak cahya tgk...
doktor suruh achik pakai alat yg ampu leher...n pad tangan..

NAMUN begitu...superwoman itu sempat lg tgk barang² baby... :)
macam mak² yg datang tgk persiapan anak dia nak bersalin...
Achik susunkan baju baby...
ajar itu...ajar ini...
try ikat bengkung...
maklum la...cahya 1st time bersalin...
achik pulak dah 30 tahun dok germany...
so kena la try n error pakai bengkung yg cahya beli kat mesia..
huhuuu...
nasib baik ada internet...
dan nasib baik ada model yg slim....cik dee (suami achik)....hehehhehee..
mula2 achik balut cik dee...
tp agak tak berjaya walaupun cik dee sgt slim...

so...kami try balut bengkung kat achik pulak...
berpandukan gmbr kat internet...dan kepakaran cik dee...
kami berjaya ikat bengkung kat achik..!
hehhehee...

sila abaikan badan model itu...kerana sah² la tu bukan badan cahya...ataupun badan achik...dan jauh skali itu badan cik …

what...??

tak sempat dah nak type pjg²....

hebamme kata tadi mungkin cahya bersalin minggu depan..

huh...

huh...

huh...


neeeebbbeeeessss....!!!

bondaaaa....tulong.....

Aqiqah

Assalamualaikum dan Halllooo...

Kalini cahya cari info pasal aqiqah...
macam teringin nak buat kenduri lepas baby kuar...
1st of all.....doakan agar cahya n baby selamat.... ameen.. :)

selain bagi nama lepas 7 hari...
cahya ingat nak buat kenduri doa selamat...
tp still bincang² ngan encik suami dan 'family' kat sini... (refer to achik n kak neny... :D )


Pengertian Aqiqah

Aqiqah ialah sembelihan binatang an‘am yang dilakukan kerana menyambut kanak-kanak yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah subhanahu wata‘ala.

Sabda Rasullullah sallallahu ‘alayhi wasallam:

كُلُّ غُلاَمٍ رَهِيْنَةٌ بِعَقِيْقَتِهِ تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ سَابِعِهِ , وَيُحْلَقُ وَيُسَمَّى

Maksudnya:
"Setiap bayi itu tergadai dengan ‘aqiqahnya. Disembelih untuknya pada hari ketujuh dan dicukur kepalanya dan diberi nama."
(Riwayat Abu Daud)

Hukum Aqiqah

* Hukum aqiqah itu adalah sama dengan ibadah qurban iaitu Sunnat Muakkad kecuali dinazarkan menjadi wajib.
* Anak lelaki disunatkan dua ekor…

Nachthemd dan Henna..

Image
Salam dan Hallo...

apa itu nachthemd...?

nachthemd adalah baju tidur...

apa istimewanya baju tidur..?
baju tidur saya cantek... :D
ouh...sebenarnya baju ini tidak dibeli utk mencantikkan saya waktu tidur...
jauh sekali untuk menampakkan saya seperti sleeping beauty...

huhuuu....mcm kemeja nak pi opis kan...?
cahya ingat lepas bersalin...cahya nak beli tali pinggang besau...
pastu pakai baju ni utk kuar jenjalan....
hahahhaa....

abaikan pose² cahya yg ntah hape² ituh...

the truth is...
baju tu dibeli utk cahya guna time bersalin....

naper...? tak percaya...?
hebamme soh beli...
dlm checklist dia bagi...siap ada baju yg specific utk bersalin...
dia soh prepare kemeja...
kemeja hubby pon tak per sbnrnya...
TAPI....encik suami pi kerja pakai Tshirt jer...sempoi...
so... encik suami belikan cahya baju tido tuh...

cahya sgt suka...sbb baju itu cantek...
dan menepati ciri² baju utk bersalin..
paras lutut...butang kat depan...cotton...

selain baju tuh...
ada lg 2 baju tido yg encik suami beli....
satu sama design ngan…

Episiotomi

Image
Apa itu Episiotomi?

Semasa bersalin, ramai wanita akan mengalami koyakan pada faraj semasa bayi melalui ruang pelvis. Untuk mengurang risiko ini doktor akan melakukan episiotomy dimana faraj wanita digunting sedikit untuk memudahkan laluan bayi. Selepas bersalin, luka tersebut akan di jahit dengan benang yang akan hancur sendiri selepas beberapa hari.

Sebab-sebab Episiotomi
Tidak semua wanita hamil perlukan episiotomi kerana ia bukan menjadi satu kemestian. Walaubagaimanapun doktor selalunya akan membuat episiotomi pada kes-kes berikut:

* Kandungan sulung
* Sebelum prosedur vacuum atau forceps
* Untuk kelahiran songsang

Risiko berkaitan Episiotomi

* Jangkitan kuman
* Pendarahan
* Darah beku
* Jahitan terbuka
* Sakit semasa hubungan

Cara menjaga luka Episiotomi

Ini adalah tip-tip mudah untuk mempastikan luka episiotomi cepat sembuh:

* Sitz bath atau rendam punggung dalam air bergaram 2-3 kali sehari selama seminggu.
* Pastikan episiotomi kering setiap kali selepas mencuci…

Kontraksi Braxton's Hicks (BH)

Lately cahya dah mula rasa contraction...so ada baca² n tanya² org pasal bendalah apakah contraction itu...
yang pasti rasanya tak best..sbb terasa perut keras dan tegang macam tak berak seminggu... (seriuuss..!!)

Dalam buku or web 'What to expect when u r expecting' ada cerita pasal kontraksi BH nih...
ni cahya share info dlm bahasa melayu...

Apabila kehamilan anda semakin sampai kepenghujungnya, anda akan mula perasan ketegangan pada perut anda. Ia dipanggil kontraksi Braxton’s Hick dan salah satu simtom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil.
Ia selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 min setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena sempena pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972.
Ia terjadi seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat.
Apabila kandungan anda semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Ia se…

Check up - 36weeks..

Image
Salam dan Hallo...


29 Sept 2009..
Termin ngan hebamme...
makin cantek pulak cahya tgk hebamme tuh... :)
even dah tua... outlook dia gorjes...
rambut dia halus...lurus jer...takder tercacak²...
skin muka dia pon cantek jer...
ada ler kedut² akibat penuaan tp still nampak cantek...

macam² soalan kami tanya dia...
segala kemusykilan, dia akan bgtau detail...terang tanpa perlu bersuluh laie...
compare to doktor yg suka jawab 'das ist normal...'
compare to hebamme kat spital yg suka sgt pusing roundabout 7x sblm bg jawapan yg kami nak...(tu pon....blom tentu dia teringat apa soalan yg kami tanya...silap² terus bukak citer lain...huh...)

and then...Frau Erles check barang² yg kami dah prepare...
she knows barut n bengkung...
dia kata kat Jerman pon guna jgk barut ngan bengkung dulu...tp skg tidak laie...

masuk 36weeks...cahya dah mula kena amek ubat homopati dan 'damm massage öl'...
ubat homopati tu utk mudahkan bersalin...
'damm massage öl' tu pulak function dia lebih kurang macam …

Jawapan utk kemusykilan Aisyah Humayrah....

Image
kepada Aisyah Humayrah...

happy 11th birthmonth.... :)

disini maklong sertakan beberapa gambar utk tatapan Aisyah Humayrah...




hehehhehee....

nanti Humayrah ngan baby maklong akan jadi ala² ostronot mcm dlm gmbr² tu la......

tak leh dah Humayrah nak ngelat dari duduk dlm car seat or stroller...

tapi...comel kan...??

maklong ngan paklong tunggu Humayrah, abah n mama datang sini k... :D