Posts

Showing posts from September, 2009

apakah...?

Image
Salam dan Hallo...

Suatu pagi yang hening....
eyh bukan pagi...petang... kul 3 setgh waktu kat Rüsselsheim...
kenderaan ini dikenalpasti park kat depan rumah beta...

ting tong...
ting tong...

encik suami kebetulan blk rumah, semayang...
hurm...'nak bukak pintu ke tak eyh...?'
cahya teringat.... 'owh....rini 23 ribulan aaa....'

ting tong...
ting tong...

lagi 2x....
encik suami turun...
cahya intai dari tingkap... kuarkan tangan ngan kamera kat tingkap n amek gmbr tertuduh...


zooooooom sket...


encik suami naik...ngan benda ni....


ouh...ada nama encik suami la..
hati beta berbunga² riang...

daaaannnn.....




ttaaaaadddaaaaa.....!!


encik suami kena pegi opis...
apo laie...
ingat cahya blh sabar....?












tak sabar sangat la.... :))

thanks to both family...
parcel dah sampai 23rd ritu...
cukup² 2 bulan sbb adik nora post on 23rd july...
encik suami kena bayar almost 10€ sbb kastam bukak then repack parcel tuh...
namun begitu..tak der apa yg depa rampas..
syukur.....
dan....
excited...!!


ada ikan kering...
sotong k…

:)

Image
Salam dan Hallo...

hehheheee....comel.... :D

ini kerja encik suami...

cahya slalu akan letak baju utk encik suami pakai ke opis depan lemari...

tgk la apa encik suami buat...

dia pegi gantung baju baby satu set...siap ngan bodies... suar... pully... ngan jaket :)

agak² lepas baby kuar... encik suami rajin mcm ni gak tak...?

tunggu dah lihat...

part 3 - Aidilfitri 20092009

Image
Salam dan Hallo...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...
harini dah hari raya ke-11..
wooo..cepatnya...
tp baru nak hapdet entry raya...

jaapppp.....
maksudnya dah abih dah bulan 9...dan esok, bulan 10...
masuk bulan 10 maksudnya...baby dah nak kuar...
wwwoooo...nebes...nebes...

cantek tarikh raya tahun ni..20092009...
macam yg dah dicanang²kan...tahun ni...tahun kedua cahya beraya diperantauan...
beza ngan tahun lepas ialah....
tahun lepas...semangat beb nak raya...!
buat kueh raya berbagai².... baju raya siap kebaya manik² taw....
namun..tahun ini...segalanya berubah...

baju kena beli extra satu size besar...
tak der kueh raya lgsg...
kat rumah pon sempat kemas sket2 jer sbb badan dah mula rasa berat...

tahun ni...beraya kat kampung Raunheim...
raya sama hari ngan raya kat mesia... walaupun kat sini posa awal sehari...

so...sabtu..mula la berkampung kat rumah kak neny... :)
ada dylla ngan md nur jugak....
projek satay dan ayam percik bermula...

prepare ayam ngan daging utk satay and... ayam percik utk berbuka..

part 2 - kelas ibu mengandung...

Image
Salam dan Hallo...

ni kes nak kena rewind² ingatan nih...
cahya lomah sket sebonar eh...

17 ribulan check up...then 18 ribulan, jumaat...
like usual...aktiviti petang jumaat ialah ke kelas ibu mengandung kat hospital...
n kali ni...last...

setelah sekian kali asyik datang lambat 10 minit...kalini...kami awal...
sbb buleh datang awal ialah 18ribulan tuh.. encik suami standby kat rumah... projek dah siap...

frau Woods bagi pokok bunga as cenderahati....suka...!!


cantek kan...? :)
tp rasanya pokok ni hidup kejap saja...
standard la dah nak masuk musim sejuk ni..jarang ada pokok yg buleh survive...

hoh..teringat pokok ketumbar ngan pokok cili yg cahya tanam kat balkon...
naik subur jer...
tp bukan pokok ketumbar ngan cili...rumput yg naik... konpius 8saat...

blk dari kelas ritu... tumpang keta Frau Woods... mmg dia duduk dekat area sini pon...
cadang2 time dah abih kelas tu... nak amek gmbr ramai2... tp sbb dah lewat... n encik suami still tak bukak posa... so cahya pon dah terlupa bab nak amek gmbr....

o…

part 1 - check up baby 34weeks

Image
Salam dan Hallo...

khamis lepas.. 17 ribulan...
cahya ada check up setelah 34weeks pregnant... :)

n mcm cahya bgtau ritu... start dari check up last time n kedepan...cahya kena buat CTG..
result CTG kali ni...ok...namun kurang memberangsangkan...
baby tersangat la teruja...n dia asyik bergerak smp bunyi dia bergerak lg kuat dari bunyi heartbeat.... huh...
kejap2 assistant doktor tu datang n betulkan benda bulat yg dia ikat kat perut cahya...
kejap2 assistant tu datang check graph...
kejap2 assistant tu datang gosok² perut n mntk cahya tekan detector tuh...

encik suami dok kat ujung kaki....main sudoku... :P

baby bergendang gendut tali kecapi...

cahya...? baring dlm ke'blur'an... tgk graph kat komputer...kejap2 naik tinggi sgt.. kejap2 turun smp bwh dari bottom line graph... kejap2 tak der garis lgsg...
normal ke tak normal nih...?

jawapannya...normal.. hehhee...

sblm buat CTG...check urine... ok...
lepas buat CTG... check tekanan darah... 110/70...
pastu check berat... 53kg...ouh...4minggu le…

isi penting utk next entry...

selamat hari raya suma...

still mood beraya...?
ouh...raya kedua pon cahya dah terbongkang tido kat rumah... encik suami pulak kerja...

walaupun mcm tak der benda apa yg nak disibukkan...game2 kat facebook lebih perlukan perhatian dari blog...huhuuu...
tp sebenarnya...sangat la byk cerita yg cahya nak story mory...

tak per...kasi org lain hapdet lu...
pastu br cahya hapdet... :P
kita raya kan sebulan....

before lupa...cahya nak type siap2 isi penting utk entry lepas nih..
1.nak crita pasal raya 20092009
2.semayang raya kat konsulat...encik suami takbir raya...
3.beraya ngan family tru phone...
4.baby dah makin besar..
5.parcel dah sampai....
6.alkisah baju papa dan baby...
7.kesah kelas ibu mengandung n pokok...

hurm...tu jer kot...tak per..nnt kalau ingat,cahya tambah laie...

Tag ~ raya

Kali ni tag dari farahsyeefa....
(ouh...br teringat...ada lg satu tag still ada dlm draft...suma gara² tunggu repair phone....)
tak per...kita buat tag raya dulu...kang dah abih raya posa...kena tunggu deepavali pulak bak kata farah... :P

Baju Raya
well....yuallz mesti suma dah tau beta nih dok tunggu time nak melotup jer nih...
namun begitu...baju kurung yg buleh jugak dipanggil baju raya telah siap di beli bulan 5 ritu, masa blk mesia...
warna mestilah sedondon ngan encik suami sbb time tuh nak amek gmbr family...dan....itu adalah baju raya baru encik suami lepas 7thn asyik bantai baju melayu yg sama...kesian kan..?
beta tak try lg pon baju kurung bertema BIRU tu...last time pakai masa preggy 4 bolan...skg dah 8 bolan..perut pon dah makin bolat...huuuuhhuuu....

Untuk Baby/Anak
part ni....baru jer cakap ngan cik wawa smlm...
memandangkan cik baby kuar lepas raya...maka...bukan setakat baju raya baru...malah...suma benda pon 'raya dan baru'...
katil 'raya dan baru' ada... strolle…

Selamat Hari Raya

Image
another ecard....

tahun ni tahun kedua cahya tak raya kat kampung...
tp dah masuk tahun kelapan utk encik suami....
kiranya dia lg tabah la kan...
tak per...Insya Allah...tahun depan...cahya, encik suami n cik baby akan beraya kat mesia...
so....mak tok...sila tambah kain yg sepapan tuh utk cucu lagi sorang yer... :D

untuk semua family dan kengkawan..
ampon maaf dipinta...
dari hujung rambut smp hujung kaki...
cahya doakan yg terbaek utk semua... :)
semoga hari raya kali ni...lebih bermakna...

p/s : syukur...encik suami dapat result lulus cemerlang dlm toefl...thanks utk suma yg mendoakan....
congrats utk encik suami jgk....
so happy for u,abang... :D

al kesah nyer...

Image
salam sejahtera tuan² dan puan²...

alkesahnyer...
smlm encik suami request nak makan mee udang...
haritu dah buat...tp guna paste brand apa ntah, achik beli dari mesia...
mmg sodap la kan....kata pon guna paste ready made...

so, kali ni berbekalkan semangat waja...
cahya buat la mee udang secara manual...
bunyik kena juah sket sbb tak reti masak...
kalau reti masak...mesti la cahya kata...
'cahya campak jer apa yg ada...tup²...dah siap dah mee udang...'

hasilnya...

rupa mesti tip top ook....
jz...dlm resepi tu kena letak petis...
petis tak dek dlm stock... (time² nak tunjuk terror la tak dek bahan kan...slalunya ada jer petis tuh..huh!)

and rasa dia mcm ada missing...tp adakah sebab petis...?
mungkin jua..
tp encik suami mmg tak suka petis...
kiranya kalau ada petis pon...maybe tak leh letak dlm kuah tu...

masuk bab hidang...

encik suami dah excited la tgk ada mee udang...
isteri meetali betoi...
tapi cahya dah sound awal² ada something missing...

azan pon berkumandang~~
encik suami baca doa...makan…

33 weeks...

waaahh...
dah 33weeks...
Alhamdullillah...i am getting better day by day..
dah tak der pitam² laie...
maybe sebab cuaca dah makin sejuk...

and...
takat ni...perut cahya dah makin membesar...
bermakna baby membesar dengan sehat dan kuat bagai juara...
Alhamdullillah cahya tak der masalah bengkak kaki or baby sonsang or apa² yg tak brapa nak normal...

8hb ritu, hebamme datang rumah utk kali ke2...
1st time haritu dia bg checklist utk barang baby..
this time dia bagi checklist utk barang² yg cahya nak kena prepare masa nak pi hospital...
cahya n encik suami dah makin selesa ngan hebamme yg datang rumah ni...
nama dia Frau Christiane Erles (Frau = Puan)
every soalan yg kami tanya...dia jawab detail dan tak meleret...
Frau Erles kata...masuk minggu ke 36, dia recommend cahya buat akulpunture kat hospital...
n dia bg jugak list of ubat utk hemopathi...

Esok hari jumaat...
minggu 2nd last utk kursus ibu mengandung... :)
nnt cahya letak entry pasal senaman² yg cahya blaja...

itu saja laporan hari ini..
dah pukul …

happy 1 year

Image
Selamat 1 tahun di bumi Deutschland utk abg zul, kak neny, nabiha n nabila...
:D

niat di hati nak buat cupcake...

niat di hati nak masakkan lauk berbuka...

niat di hati nak anta jambak bunga ros...

namun...

last²....org termampu buat kad ni jer di kala pukul 3pg... :)

selamat 1 tahun yer...

dari matt, liza n baby dlm perot...

thanks n sorry for everything... :D

Museumsuferfestes

Image
okies...
ramai pulak yg soh buat entry pasal museum ufer fest... (3 org :P)

well....pengalaman dok kat tmpt org kan....blh je kongsi2...

ni cerita minggu lepas la nih...
kan cahya ikut encik suami pegi frankfurt utk amek exam toefl...sementelahan itu, kami pegi 'Museumsuferfestes' atau 'the Museum Embankment Festival'...

pengenalan :
disebabkan 3org yg soh buat entry tu tanya cahya festival ni utk apa...cahya pon cari la info2 dari sumber yg buleh dipercayai...

festival ni mmg annual festival..tiap2 tahun diorg buat kat both side sungai frankfurt tuh..
time ni suma museum2 akan ada byk aktiviti...
ada pameran2..konsert2..jual2...pertandingan2...dan lagi...dan lagi..dan lagi...byk la..

kalau tgk kat web dia..museumsuferfest-frankfurt... tahun ni,2009, diorg pecah rekod tahun2 sblm ni...ada 21 muzium yg dibukak...pastu stall makanan pun plg byk...n pelawat pon plg ramai...
n..tahun ni jugak ada few sport baru yg diorg buat...contohnya.. dragon boat...

China jd host country kat book …

Rahsia Surah Yassin ~ayat 58

Image
Gambar dari Blog Saudara Samsurijal

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM' diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....

AMINnnnn.

info dari blog journey mamafami