Posts

Showing posts from August, 2009

Ramadhan 2009

Alhamdullillah...dah seminggu posa...
kat Jerman....start posa jumaat minggu lepas...

n hari pertama posa...
mula 0419 n bebuka 2033...
harini mula 0440 n bebuka 2015..
still 16jam..
huhhh...

cahya mengeluh bukan sebab kena posa lama...
tp sebab cahya tak start posa even sehari pon lg... :(

badan cahya perlukan byk air...

dah try posa...tak smp sekerat hari dah rasa weng² nak pitam...
sungguh sinonim pitam ngan cahya...
sudahnya...minum air n teruskan perbaringan....

harini cahya buat entry dari frankfurt...
rumah encik zulfadli...
sebabnya...harini adalah hari ahad bersamaan 30hb ogos 2009..
hari utk encik suami exam toefl...

tp smlm...sempat join museum ufer fest kat frankfurt...
musuem ufer fest tuh annual fest kat jerman nih...
sambut apa ntah....meraikan muzium2 kat jerman kot...
huhuuu...cahya tak tau...
better jgn suruh cahya teka...

next entry,cahya load gmbr...
n crita pasal museum ufer fest...

skg dok berdebar tunggu encik suami balik...
harap2 dia ok dgn exam tu....

menjawab soalan cik 'bite me&…

Merangsang, Mendidik dan Mendisiplin Anak

Ibu bapa yang matang harus tahu bagaimana cara untuk membentuk anak-anak mereka. Dalam hal ini ibu bapa harus bersepakat mendidik dan mewarnai hidup anak-anak. Hendaklah perlakuan ibu bapa yang menjadi contoh kepada anak-anak seragam tanpa ada perbezaan. Anak-anak akan menjadi keliru jika ibu bapa mempunyai pandangan yang berbeza dalam mendidik mereka. Jangan ada pandangan yang berbeza antara ibu dan bapa. Misalnya, si ibu menentang sesuatu yang anak lakukan sedangkan si bapa membenarkan.

Ibu bapa juga harus berwaspada dengan perlakuan datuk dan nenek atau saudara-saudara yang lain yang berlawanan dengan perlakuan ibu bapa. Kerana ia boleh meruntuhkan cara pendidikan yang telah diberikan oleh ibu bapa kepada anak-anak. Jangan ambil ringan tentang cara mendidik anak kita hari ini, kerana ia akan mempengaruhi peribadi anak kelak.
Biasakan anak-anak menyebut nama Allah s.w.t. ketika mulai makan dan minum serta bersyukur kepada Allah s.w.t. sesudah selesai makan.Jangan biarkan makan terburu…

ah-ha !

cahya sudah mula menanam sayur²an di balkon rumah...
thanks to lawrence sebab bg semangat dengan mula menanam akar ketumbar...

namun begitu...

projek buku scrap telah terbengkalai sementara waktu akibat perut cahya kerap keras...
adakah baby jeles bila cahya luangkan masa utk kak biha dan kak bila...?

disamping itu...

cahya sgt suka sudoku...dan akhir² ini encik suami juga turut serta....
keputusannya...encik suami sudah makin terror dari cahya...

tidak lupa juga....

ahad ini...encik suami ada exam toefl...doakan yg terbaek utk encik suami...
cahya jd cekgu...tulong tanya² words....

sekian~

Kita bertanya....Al-Qur'an Menjawab...

KITA BERTANYA
KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA
KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA
KENAPA RASA KECEWA….?

QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA
BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuata…

award & tag ~ best buddies award

Image
waahh....combo la kak neny bg kat org.... :)
kebetulan tgh hapdet blog...so bedesup org buat tag nih...

1) Sile copy award ini di blog anda:

Udah!

2) Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini (puan Rosnaini)

a) tarikh perkenalan ialah 7 September 2008..
(naaah....siap bukti...)

b) ada anak kembar yang cahya n encik suami sayang...
(muka nabiha n nabila time hari 1st sampai jerman...)

c) kenal jer terus jadi rapat a.k.a kakak....
(tak dapek sertakan gmbr...terlalu la byk skali....)

d) merupakan pengedar tudung fareeda di bumi jerman...
(hah...promote nih....sila bg diskaun 4.7% utk org k kak neny....)


f) suka membaca...
(bab ni cahya kagum sbb cahya malas membaca... :P )

g) slalu masak utk cahya n baby cahya... :D
(tanpa masakan kak neny mesti cahya dah kurus time alah dulu...)

3) Nyatakan 9 fakta tentang diri anda sendiri:

a) suami cahya ialah kawan baek cahya dari darjah 4.... :)
(tp dia ngorat cahya time matrik ok...ulang suara....dia ngorat cahya... :D )

b) skg cahya tgh pregnant anak sulong.…

Check up setelah 30weeks..

Image
waaahh....dah 30weeks... :)
saya gembira dan bersyukur...

mula² ceewee gambar baby dulu...

soalan first....nmpk tak idung dia yg seketoi mcm idung mama dia..?
kekkekekee.....

pada hari kamis lepas....yakni a day before posa, adalah hari utk bejumpa ngan Dr S. Hintschich...

soalan pertama dari Dr S. Hintschich... 'hows ur ramadhan..?'
ouh...tau jugak minah salleh ni pasal ramadhan...
Dr nasihatkan cahya jgn posa kalau buleh...sebab:
1. tempoh posa time summer 17jam...
2.tahun ni nyer cuaca sgt panas...
3.keadaan cahya yg senang sgt nak pitam...

Dr kata lg..kalau posa time winter, dia akan kata ok...sbb waktu pendek dan sejuk..

actually utk termin kalini...kena pegi awal sebab first time nak buat cardiotocography (CTG)..
apa itu CTG...?
cahya bg gmbr contoh...


kakak cahya kata kalau kat mesia...CTG ni buat time dah nak bersalin..time contraction...
tp kat sini...start 30weeks...dan every termin lepas 30weeks...mmg akan kena buat CTG nih...
kegunaannya ialah utk check heart beat baby...n check con…

Salam Ramadhan

Image
Selamat menyambut ramadhan utk peminat² ku semua...
ewaaah....sempat lagi tuh... :P

Cahya n encik matt amek kesempatan nak ucapkan selamat posa utk semua umat Islam di mana jua anda berada...
Semoga ibadat pada tahun ini akan lebih baik dan lebih bermakna dari tahun² sebelumnya...

gambar ibu mengandung...

Image
haaa...kata nak tgk gmbr ibu mengandung, kan...?
ini jer gambar yg ada...
yg lain suma focus kat muka ibu saja...tak der part perut....huhuuu....


haaa....hamek lg...pandangan sisi pulak... :P
sebenarnya gambar ni cahya amek time lepas pengsan...sbb tu nmpk muka serabut jer tuh...

memandangkan cahya dah tempek gmbr cun kat sini...
jgn pulak ada yg amek buat tiup2 atas asap pulak...kot2 ada yg nak berseri mcm cahya... tett! :P

Tanda bersalin

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
sakit perut, memulas
kerap buang air besar
kerap terkentut
Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital. Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan an…

cerita minggu lepas...

Image
owh...sebuk ngan award ngan tag...
tak sempat nak gossip pasal cerita minggu lepas...
adakah busy...?
mesti la....tak... :)

mula ngan hari senin...
encik suami patutnya ke opis...tp sebab dah plan few things...
so dia plan utk pegi kerja on tuesday....
selain nak top up blk barang2 dlm fridge, encik suami pegi pejabat pos...
amek ni...



Hadiah dari abg zul n kak neny....
cahya n encik suami sgt suka....!!
cantek n comel...ada mainan gantung²....
danke abg zul n kak neny... :D

hari selasa...
pagi...ada termin kat frauenartz utk test diabetes..
b4 that...kena posa 12jam....hanya air putih dibenarkan....
smp kat klinik...dia amek darah then kena minum sebotol glukose...

lepas minum...tunggu sejam...pastu amek darah lg...
then lepas sejam lg...amek darah lg...
so cahya pon dok la melengung kat klinik tu 2jam..smbl main sudoku...

lepas termin, encik suami pegi opis...
kejap2 jer encik suami call...risau kot2 cahya terjelepuk kat dapur ke...kat toilet ke...
dlm fridge dah penuh ngan air² manis n air putih sejuk u…

Tag kedua ~ Photo Profile blogger

Image
1. Terangkan maksud gambar itu
owh...gambar yg dipilih secara tak sengaja.. :P
gambar ni dicapture oleh camera zulfadli...
sbnrnya nak tayang inai.. tp as usual.. inai hanya dipakai pada tangan kiri... so mission tak tercapai... :P
maka tak der benda yg spesel pasal gmbr ni melainkan nak tunjuk yg cahya ni a bit of comel dan.....a lot of gedik! hahahahhahaa.... (gelak gaya org jahat dlm drama melayu...)


2. Kenapa pilih gambar itu ?
cahya edit gmbr ni sbnrnya utk web trymasak...kekeke...
alang² jer...letak la as gmbr profile blog jgk...


3. Tag ini akan ku sumbangkan kepada
~sapa² yg nak buat~

Award ~ lovely blog n best blog

Image
1. Accept the award, post it in your blog together with the name of the person who granted you the award.
2. Pass it on the other 15 blog that you've newly discovered.
Remember to contact the bloggers to let them know you have tagged them.

Ah-ha...
1st award.... :D
thanks kak iu..

tapi....nak pass kat 15 org...ramai tuuhh....
lagipun tak der blog yg cahya baru jumpa...sumanya yg mmg cahya dok follow...

-cik azira-puan wirda-pink lady-cik siti-cik wawa-
-ezzeline-cik tie-rubaizah-joely-kak sarahwani-
-cik yam-harnida-ida-kak nurul aini-kak dal-

mood

cahya tgh mood baik sekarang...

tgh cari mood yg baik² utk elakkan anasir² tak elok...



cahya tringin nak bercucuk tanam....

ada sapa² nak sponsor pasu...??



pastu...cahya gian nak buat art...

skg dok buat scrap book utk nabiha n nabila.. :D



lagi...cahya rasa tringin nak menjahit...

ada sapa² nak sponsor mesin jahit...??

:D
(..senyum lebar²..)

sahabat

Image
saya suka mereka walaupun kenkadang mereka agak mereng...
saya sayang mereka walaupun kenkadang mereka agak 'retarded'...
mereka hampir sempurna sebagai sahabat saya di dunia dan insyaAllah sampai ke akhirat....

tiada di dalam gambar : pokke, pijah, lisa, murni

Minggu yang penuh dgn termin...

Peringatan : entry ini saaaaannnnggggaaattttt panjang...


Termin bermaksud appointment...

Minggu ni masuk minggu pregnancy yg ke 28....
perut pun dah makin besar...
but...
cahya still not in a good condition...
tido tak betul...tak larat...
n kerap nak pitam...even tgh duduk or baring...

well....dimulakan dengan termin pertama pada 4hb...
termin dgn hebamme @ midwife...
dia datang rumah...

bila cakap tru phone...sounds like org yg serius n garang...
tp bila jumpa depan²....cakap lembut jer...
even dia cakap jerman n cahya tak paham...
gaya dia menerangkan satu² benda penuh lemah lembut..
sesuai la jadi mak bidan...

encik suami ada kat rumah...
so hebamme tak nak cakap english even dia kata dia buleh cakap english...
standard la org sini....proud ngan bahasa depa...
but they do admit yg bahasa depa tuh susah... (hah...tau tak per k...)

so kisahnyer...
hebamme datang...isi² borang...
tanya² pasal pregnancy... bg nasihat gedebuk gedebak...
pastu check cahya...
ukur lilit perut...n check heart beat baby...
:D
hebam…

TAG ~ random

Wakaka....
thanks to kak sarah for the tag...

ni 1st tag yang cahya nak buat....
akhirnya terjebak jugak ngan tag-mengetag nih...(ada ke word mengetag... :P)



WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING IN YOUR LIFE?
chenta...
~ceewaaahh....ala² klasik gitu...tp itu la yg paling penting..dari segala² segi...

WHAT IS THE LAST THING THAT YOU BOUGHT WITH YOUR OWN MONEY?
bday present utk kak neny n abg zul...
~selain tu kena berebut ngan encik suami time nak bayar...

WHERE DO YOU WISH TO GET MARRIED?
kat rumah bonda...
~tp ritu kawen kat mesjid mengkuang...ok jgk la...still satu kawasan...huhuuu...

HOW OLD DO YOU THINK YOU WILL BE PERMANENTLY OWNED BY UR LOVE?
sampai syorga...
~ameen....

ARE YOU IN LOVE?
ha ah...hari² pon in love....

WHERE WAS THE LAST RESTAURANT YOU HAD DINNER?
rasanya...since dok kat bumi german ni...tak pernah laie dinner kat restaurant...
kalau ada pon...thai fun ler kot...tu pon bila ntahh.....

NAME THE LATEST BOOK THAT YOU BOUGHT?
What to expect when u are expecting...
~tu pon encik suami yg belikan.…

Darah manis...

Tetiba rasa darah cahya time mengandung menjadi manis...

Semalam....
kena gigit ngan semut yg buleh terbang tu...
dia kiss kat mata...
merah la jugak kat bahagian bawah mata kanan...


Harini....
kena sengat ngan lebah yg tengah landing² kat tilam...
dia kiss kat bawah buku lali...
bengkak la jugak seround....

kesimpulan...
--darah manis--

Kepada ibu² dan bakal ibu²...

Image
Apa khabar tuan² dan puan²...?
para ibu² dan bapa²..
dan juga bakal² ibu dan bakal² bapa....

Pada yg baru dapat baby n tgh² prepare nak dapat baby...Cahya n encik suami nak amek kesempatan kat sini nak ucapkan...
Cahya doakan yang terbaek utk suma².... :D

lately cahya kerap membaca utk baby...
n satu benda yg honestly cahya baru tau n cahya nak kongsi ngan suma org terutama mak² dan bakal² mak....(bapak² dan bakal² bapak tidak terkecuali....)

2 jenis mandi hadas yang wajib kepada ibu yang bersalin...

Seorang perempuan yang telah selesai melahirkan anak mempunyai kewajipan tertentu iaitu mandi kerana beranak (wiladah) dan mandi kerana nifas.

Para ulama telah ijmak mengatakan bahawa wajib mandi dengan sebab keluar darah nifas. Termasuk di dalam perkara yang mewajibkan mandi ialah wiladah iaitu mandi kerana beranak, sekalipun melahirkan tanpa basah (darah). Begitu juga bagi perempuan yang mengalami keguguran anak, tidak terkecuali daripada kewajipan mandi, sama ada keguguran itu hanya berupa dar…