Posts

Showing posts from July, 2009

Check up untuk 26weeks

Image
Tanggal 23 Julai 2009..
dah cukup 4weeks since check up last ritu...
kalini, diawalkan sebab...doktor nak pi cuti² summer pulak...

masalah yg diajukan kali ini...the one n only problemo...iaitu...tido...

doktor kata...kalau tak leh tido malam...tido la siang..sbb bila baby dah kuar pun, mmg tak leh nak tido ikut time tido kita...so..better biasakan diri...

ouh...kelemahan daku...tido siang...huh...

TAPI...bila tak leh tido pada waktu malam....ia akan men'spoil' keseluruhan hari esoknya...
rasa ngantuk....letih...moody...emo...dan berbagai² lagi... :(

baby pun lately kerap bergerak kuat²...terutama time malam...
walaubagaimanapun...cahya tetap cool dan anggap itu normal...
bak kata org lain...itu pengalaman mengandung la kan...
kang dia tak nak gerak...pun kecoh jugak...

so...ini gambar kali ni...
masa tgk full badan dia..cahya rasa ruang perut tu dah sempit utk baby...

ouh patut la dia gerak sket pun..cahya dah buleh rasa... :)
ni gmbr zoom muka dia...


mula² check pengaliran darah kat otak ng…

Baby's stuff

Image
Tanggal 16 Julai 2009...
Pada pagi yg hening...bila cahya cuba melelapkan mata setelah semalaman teman baby exercise dalam perut....tetiba...

ting tong....
ting tong....

'yang...tulong...ada org klingen...'
encik suami yg masih blur² pun pegi la tgk sapa yg datang...
owh...ada 2 kotak besar yg encik suami angkut naik ke rumah...

hati cahya sungguh gumbira...tp ngantuk mengatasi segalanya...
encik suami terus siap² nak ke opis...

tak lama lepas encik suami pegi opis...

ting tong..
ting tong..

'adeh...'
dah la pakai kain batik...muka pun tak basuh lg..

ting tong..
ting tong..

'sabar la weyhh....sat2'

ting tong..
ting tong..

kumur2 sket...capai tudung...then cahya turun...
satu lg kotak besar sampai...

dah la cakap mcm ayam ngan itik...
apa kebenda ntah posmen tu cakap...
cahya : sorry...?
cahya tunjuk nama kat kotak tu... 'this is for my husband..'
posmen reply dalam jerman...cahya paham la jugak sket²..
then cahya tunjuk nama kat kotak tu lg... 'mein mann..'
posmen tu seny…

Mereka

Image
patutnya cahya sambung email utk baby...
tp ada misi yg lebih penting...

gambar ni...gambar adik beradik cahya...
dari kiri...kak fizah (3rd sist)..and mama (1st sist)...
dari kanan...kak yati (2nd sist)...and adik syukri (the only brader..)

cahya SANGAT SAYANG pada MEREKA....

p/s utk mama : ma...gambar atas sofa tu sgt la blur...so tiada gunanya menempeknya di sini...

email untuk baby

kepada baby...
Assalamualaikum...
Sekarang mama dah mula betul² buat checklist utk barang baby and mama...
papa pun bersungguh² men'survey' apa yang patut utk keperluan baby...
baby must be a good girl/boy ok....
even baby skg suka tendang perut mama kuat²...mama maintain cool walaupun kadang² mama mengomel sket²...
Mama syukur sbb mama ada papa yg slalu sabarkan mama dan jaga mama dengan baek dan penoh kaseh sayang....

Papa dah belikan baby katil dan stroller yang sgt cantek dan comey...
Mama tulong pilih kaler... :)
n bila katil tu mula² sampai..mama dah tulong pasang katil tu...sbb sbnrnya ialah...mama tak sabar nak tgk rupa katil tu...
smp termengah² mama pusing² dok pasang katil tuh...padahal tak der la susah sangat pon..
mama pasang takat nak tgk rupa dia saja...bila papa blk kerja...papa pasang betul²...ketatkan skru² n pasang kelambu,sarung bantal n selimut...
ooowwwhhh....sungguh cantek dan comey..
tu time petang...
time mlm pulak...papa pasang stroller baby...
cantek jugak tau...!
s…

kisah 14 julai 2007

Image
harini..14 julai...

genap 2tahun cahya n cik matt ditunangkan...
kena kira anniversary gak...
sbb tak percaya jer kami ditunangkan... :P
mula² plan kata nak nikah terus...tup² jer plan berubah..

bulan julai 2007, encik matt mmg plan nak blk msia...cuti..
n family cik matt nak buat kenduri masuk rumah baru..
sempena dengan itu... ayah come out ngan idea nak tunangkan kami...
cik matt sembang ngan bonda...
cahya kat klang,kerja...
cahya tau pasal nak bertunang dari bonda...
huh...konpius...betul ker ni...??

kebetulan few days before razif blk msia...purse cahya kena curi...
hampess..smp skg dok tension kat india yg curi tu tak abih² laie...
malas la nak crita pasal tu...tp mmg hampess...

razif touch down...dia terus jumpa cahya kat klang..
cahya mntk cuti kat boss...sbb nak uruskan ic..lesen...kad bank yg hilang...
cahya ingat lg...hari kamis...
dlm masa 3 hari...kami buat persiapan bertunang...express giler okkk...
kawan² jgn kata la...suma marah....naper bertunang tiba²...
tu tak masuk lg yg marah sbb ta…

Sotong Itam ala Mamak @ Squid mamak style

Image
Salam and Hallo...
Mukadimah :

first of all i nak explain kat sini... nama tu i yg bg..tp mmg bukan niat i nak kata itam mcm mamak... tp mksd kat situ... masakan tu mcm masakan mamak... ok..?
2nd explaination... masakan ni sebenarnya guna daging... tp i ni mmg spesis masak ikut suka suki hati i... so i guna sotong... natijahnya... sotong yg fresh... jd tak brapa fresh masa 1st try masak... 2nd time, dah terer sket...
n resepi nih nak berjaya glemerkan i...kekkee....tgk sini.
so cikedaut the recipe....

Bahan² :
1kg Sotong - potong lebar 2jari kalau sotong besar..2 sb rempah kari 3 sb kicap3 sb minyak2 kuntum bunga lawang1 kulit kayu manis2 tangkai daun kari2 labu bawang besar *2 bawang putih *2 inci halia *+-10 biji cili kering *
Cara² :
Blend bahan yg ada tanda *..Panaskan periuk, tumis bahan blend.. biar smp kering sket utk make sure cili kering tu masak...Tambah air sket jika perlu.. Masukkan sotong.. Masukkan kicap dan serbuk kari.. biar sampai sotong agak masak.. jgn lama2 sgt... nnt …

dinner at 11pm

Image
kak neny...ini lah kerja adikmu dikala dikau menelepon daku pukul 9mlm td...
benar katamu...
hari maseh belum malam...
maka dengan itu...daku dan matt ambek kesimpulan...tiadalah salah jika dinner pada pukul 11mlm....sbb kami minum petang pada pukul 8.30mlm pada hari rabu lepas...
huhhuuuu....

bukan salah ibu mengandung...ibu tak mengandung lagi tak salah....
cuaca yg suram2...matahari yg kejap2 menyorok menyebabkan keadaan menjadi perlahan...
maghrib pada pukul 934mlm...dan isya' pada pukul 1148mlm menambahkan lagi rasa tidak bersalah jika dinner pukul 11mlm....

projek hari ini....

pukul 915mlm baru mula salin resepi... :P

pukul 927mlm.. mula masuk dapur dan kuarkan barang2 yg nak kena defrost...

pukul 940mlm.. potong rampai2 dan siang ikan...encik matt tlg basuh pinggan dan masak nasik...

pukul 956mlm.. letak periuk yg nak dibuat steamer...n didihkan air..

pukul 1005mlm...letak ikan dan rampai2...mula men'steam'...

pukul 1017mlm...tgk2 ikan mcm tak masak laie... tukar kaedah tutup per…

Ayat-ayat amalan

maybe ramai yg dah tau ayat² amalan ni sbb blh dapat list ni kat blog² n web²...
tapi cahya nak kongsi jugak...
kan elok berkongsi benda² baek.... (mood beralim² sbb encik suami tgh baca quran...)

Surah² yang digalakkan baca time mengandung ialah...

Al-Fatihah dan 3 Khul
Surah At-Taubah
Surah Yusuf - utk dpt anak yg cantik, sempurna dan soleh
Surah Maryam - utk dpt anak yg soleh, sabar dan taat
Surah Luqman - utk dpt anak yg bijak pandai dan taat
Surah Yassin - utk dapat anak yg berjiwa bersih
Surah Al-Hujraat - utk dpt anak yg baik hati

surah Al-Baqarah, Ayat Kursi (255)
Surah Ali-Imran ayat 8-9 - pohon rahmat
Surah Ali-Imran ayat 38 dan 200 - utk dpt anak yang soleh
Surah Al-A'raf ayat 189
Surah An-Nahl ayat 78 - utk mudahkan bersalin
Surah Al-Anbiya ayat 87 dan 89
Surah Al-Furqan ayat 74 - utk dpt anak yg sejukkan hati dan senangkan ibu bapa
Surah As-Sajdah ayat 7-9 - utk dpt anak yg soleh dan baik
Surah al-Hasyr ayat 21-24

Bagi orang yang ada dgn perempuan yang nak bersalin disunatkan baca ayat-a…

Renung²kan dan selamat beramal.....

Image
Sahabat bukan mcm papan skate..
blum main gilap,dah main pijak..

Sahabat bukan mcm bola sepak..
blum dpt kejar, dah dpt tendang..

Sahabat bkn mcm bulu tgkis..
blum main pegang, dah main pukul..

Sahabat ibaratkan mcm ragbi..
blum dpt, rebut..
dah dpt jaga..

Sahabat mcm jari..lukanya sembuh sendiri,hilangnya tak ada ganti...

Persahabatan itu spt tangan dgn mata..
Saat tangan terluka, mata menangis..
Saat mata menangis tangan menghapuskannya...


~amek dari ustazah Rashadah,pesbuk

Check up setelah 23weeks..

Image
isi2 penting utk entry ini :
1. nak pitam
2. blood pressure
3. check up
4. susah tido
5. symtom2
6. 'das ist normal'
7. 4D scan
8. survey barang baby
9. isap jari
10. jantina
11. baca yasin
12. makan
~cekgu bahasa melayu slalu suruh tulih dulu idea yg ada bila tgk tajuk..

so..!

dimulakan dengan nak pitam...
last monday...cahya tgh masak kurma daging...
mula2 duduk...potong2 suma benda...
then bgn la tumis2..meneniba rasa pening...
cahya duduk...rasa nak blackout...
terus tuang suma benda dalam periuk then slowkan api..
(jangan tanya apa rasa kurma tuh....)
time tu peluh2 sejuk dah ada kat dahi...
wooo..wooo...jalan nak pi ruang tamu pun dah rasa mcm rumah nak terbalik...
terus baring...badan ketaq2....berpeluh....
rasa sempat gak terblackout kejap...ataupun cahya yg pejam mata...
not sure... :P

takutnya rasa time tuh...
nasib baik encik suami br lepas call kata dah siap nak blk lunch...

cahya sedar jer...bunyi loceng rumah...encik suami dah blk..
time tu dah rasa ok s…