Posts

Showing posts from 2009

Bahasa baby

memandangkan liya dah makin banyak bunyi2an skg ni... maka cahya cari info pasal bahasa baby...
n dapat info ni dari babyibu... just sebagai rujukan sbb bak kata babyibu.. lain baby, lain progressnya..

Perkembangan Penguasaan Bahasa
0 Bulan Biasanya menangis
1 Bulan Menghasilkan bunyi berlainan ketika lapar atau sakit.
1 – 2 Bulan Menghasilkan vokal seperti ‘ah’
2 – 4 Bulan Berupaya menghala ke sumber bunyi manusia.
4 – 6 Bulan Menghasilkan bunyi seperi ma, da.
6 – 9 Bulan Berupaya mengabungkan bunyi yang sama dan mengulangnya seperti mama..mama...papa..papa..baba..baba..
9 - 10 Bulan Gemar meniru bunyi orang lain.
11 -15 Bulan Berupaya meniru suku kata yang senang.
12 Bulan Berupaya menyebut dua perkataan berlainan.
13 – 18 Bulan Berupaya menyebut tiga perkataan berlainan.
17 – 24 Bulan Berupaya menamakan objek biasa yang terdapat dalam gambar.
18 -21 Bulan Berupaya mengabungkan perkataan-perkataan mudah menjadi frasa.
23 -24 Bulan Berupaya menggunakanfrasa atau ayat-ayat yang mudah

senyum

Image
Salam dan Hallo...

hadiah utk mama n papa sempena besday liya yg kedua bulan...


KRANK MODE ~ skg musim saket...encik suami cirit birit+muntah smp lembik...cahya batuk+selsema+nyaris² demam...liya batuk+selsema+hidung tersumbat....

takder entry.sebab suma dah tulih kat title

happy 2months

Image
Salam dan Hallo...

nampaknya dah terlambat 3hari entry ni...
namun begitu...
still nak wish
happy birthday yg ke 2bulan utk liya raihany...

harap2 setakat 2bulan ni, papa n mama berjaya jd papa n mama yg terbaik utk liya...

kesian liya..sambut besday 2bulan ngan selsema n batuk..
dok bersin²...tp comey tetap maintain...
skg dah pandai senyum..
even tak sehat... dok la sembang uk-ak2 smbl senyum²...

layankan aje gambar² nih..

bukan tapi bukan...

entry ni akan beremosi...
sebabnya cahya mmg tgh beremosi tidak stabil...

cahya bukan pengemas..tp cahya bukan la pensepah..
part ni rasanya pantaians paling paham..
cahya tak der la mcm 'monk' yg nak sumanya susun teratur all the time..
cahya would prefer kalau suma terletak kena kat tempat dia..
contoh :
1.pinggan kat dapur..sepah pon tak per..asalkan dia kat dapur bukan kat ruang tamu...
2.baju kat bilik tidur... tak berlipat or sepok2 kat dlm bakul pon tak per... asalkan baju2 tu tak bersidai kat kerusi meja makan...

toooolong la...jgn nak letak barang merata...pastu nak hempas2 benda lain sbb cari barang tak jumpa... buat i pun rasa nak hempok² u pulak.

cahya bukan selalu punctual..tp cahya tak kan lewat without reason...
abah ajar cahya to be punctual... skg abah dah tak kisah dah...
tp,penah dulu abah pegi hostel,janji ngan cahya pukul 3ptg...cahya br blk camping...kalut2 angkat barang...kul 3.05ptg, cari abah dah tak der kat car park... rupanya abah dah blk....
smp skg cahya inga…

Selamat Tahun Baru 1431

Image
Salam dan Hallo...

sempena ngan nak masuk tahun baru hijriah 1431 jumaat ni...
cahya nak kongsi doa awal muharram...

renung²kan dan selamat beramal... :)


Tag ~ about....hubby

Image
Salam dan Hallo...

ahha...! tag ni di curi dari blog Sobrina Hani... (mintak halal yer sempena raya haji nih... :D)
rasa mcm swweeeettt... so nak buat jugak even tak di tag...

bersempena ngan 2nd wedding anniversary cahya on 13th dec nak mai nih... cahya dgn berbesar hati nak UP encik suami sket ngan tag nih...


encik suami

1. First time jumpa with your hubby bila and kat mana?
15 Julai 1992 :: sekolah kebangsaan mengkuang, bkt mertajam, pulau pinang...
encik suami n family baru pindah dari KL...so dia n adik² masuk sekolah cahya....kami darjah 4...
time tu hangin la sbb b4 encik suami n kembar masuk, cahya top ranking kat sekolah...depa masuk saja...terus tak leh nak cecah dah number 1 ngan 2... asyik² depa...asyik² depa...

2. Love at first sight?
mesti la TAK...
time tu encik hubby tak menyerlah lgsg dari segi rupa paras... skg pon tak jugak tp dah hensem sket aa....hhuhuuu...
tp dia n kembar sgt ler pandai... ada sedikit kagum..namun tidaklah smp ke tahap suka...

3. Who is he when the first tim…

makan² utk party bye²

Salam dan Hallo...

first....
nak canang kat semua org yg harini... cahya dah MERDEKA...
den dah abih pantang..
NAMUN BEGITU..
sebab cahya breastfeed liya sepenuhnya... maka STILL kena jaga makan..
supaya...
liya akan tetap sehat...anggun dan menawan... :D

cerita kedua..
semalam, bersamaan 6 dec 2009..
cahya n encik suami jd host kepada farewell party Zul, Godi n Azrul...
depa dah nak blk mesia for good end of this month...
nak story sket pasal party smlm...
pelakon² utama mula mai rumah cahya on saturday utk einkaufen (sopping) barang² nak masak...
before tu...dah siap2 create event kat fesbuk utk jemput kawan2 yg pelakon² utama dah listkan..
ada dalam 40 worang! wow... big party!

perbelanjaan ditanggung sepenuhnya oleh pelakon² utama..
timakaseh...kenyang perut den...
sabtu malam... pelakon² utama tunjuk bakat memasak...
bravo utk chef godi utk menu nasik ayam yg menjadi pojaan ramai org di hari sabtu ituw... 
bravo utk chef zul kerana berjaya memastikan segala kelengkapan (alat² dan bahan²) memasak le…

Liya Raihany dan test U3...

Image
Salam dan Hallo...

dah lama tak cerita pasal liya...
cepat sangat dia besaq...
br nak update citer...dia dah buat benda baru...
Alhamdullillah... liya sehat.. n tak byk ragam...

27hb november..
liya punya 1st termin ngan kinderartz (doktor pakar kanak²)...


ni kinder-untersuchungsheft @ buku rekod checkup liya...
kalini buat test U3...
test U1 ndgan U2 dah buat time kat spital...

awai² pagi dah tercongok kat depan main entrance nak pi klinik...
nak tgk liya..?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hahhahaa....muka dah tinggai kecik dah....
skg sejuk...cakap pon dah kuar asap kat molot...
kesian liya...

nak bgtau jugak.... jacket tu hadiah dari aunty² frankfurt yg ber3 ituw n uncle toher..
size elok² liya jer...
n sangat berjasa dikala sejuk² nih...
danke... :D

sampai kat klinik...org tak ramai lg...antara termin yg terawal...
masuk bilik doktor...
bukak baju² liya yg berlapis² tuh...
timbang berat....
n ukur tinggi..

berat liya : 3670g
tinggi liya : 52cm
ukur lilit kepala : 38cm

doktor kata.. dlm sebulan, biasanya baby akan naik 500g...

Cara Merangsang Minda Anak 0-6bulan

Image
Salam dan Hallo...

ouh...liya sudah tidur..
skg masa utk mama mentelaah....
info yg cahya baru baca dan kopipes dari blog anakku sayang

Kebolehan Bayi Berumur 0 hingga 6 bulan
- Dapat memusatkan perhatian
- Lebih suka kepada warna-warna terang
- Belajar memalingkan muka
- Bertindak balas kepada bunyi ataupun suara
- Mula belajar mengacah

“Ketika bercakap dengan bayi, elakkan bercakap dengan bahasa pelat ataupun bahasa bayi”
Bentuk-bentuk Rangsangan

1. Mengecat ataupun menampal kertas dinding pada bilik bayi dengan warna yang terang dan pelbagai corak menarik.

2. Menggantungkan alat-alat permainan ataupun barang yang berbunyi dan bergerak (mobile rattle) pada kot tidur dan kereta sorong. Seelok-eloknya digantung pada jarak yang dapat dicapai bayi.

3. Meletakkan cermin muka di tepi katil supaya apabila bayi menoleh, dia dapat melihat wajahnya sendiri.

4. Membawa ataupun mendukung bayi melihat sekeliling rumah sambil menunjukkan serta memberitahu pelbagai benda yang ada di dalam dan di luar rumah. Ibu …

posted by encik suami @ fesbuk

Salam dan Hallo...

- special dedication for Liza Razif -

:: With You ::

I need you boo...
I gotta see you boo
And there's hearts all over the world tonight
Said there's hearts all over the world tonight

Hey lil mama, ooh you're a stunner
Hot little figure, yes you a winner, and
I'm so glad to be yours
You're a class on your own
Ooh little cutie, when you talk to me
I swear the whole world stops
You're my sweetheart and
I'm so glad that you're mine
You are one of a kind, and
You mean to me what I mean to you
And together baby there is nothing we won't do

'cause if I got you
I don't need money
I don't need cars
Girl you're my heart

And oh, I'm into you and
Girl no one else with you
cause with every kiss and every hug
You make me fall in love
And now I know I can't be the only one
I bet there's hearts all over the world tonight
With the love of their life who feel
What I feel when I'm with you(5x)... girl
With you(5x).... Oh girl

I don't want nobo…

fesbuk

Image
Salam dan Hallo...

ouh...
what a small world...
disebabkan fesbuk... abih suma org pon ber'link'...

dan...

bila suma org ber'link'..makin sedap pulak la bergossip...

'nyah...u kenal ke minah ni.. dia skoolmate i dulu...dulu dia ni nerd...'

'ouh...dah dok obersi dah mamat nih... patut la susah sgt nak ajak jumpa...'

'wey...ko tgk tak gmbr budak ni... dulu bukan main sopan..skg ni....ishk..ishk....'

'haritu aku add la minah ni..tp dia asyik load gmbr dia shopping ja... skg aku dah delete...'

'woooo...dia letak gmbr bachelorette party dia la...tak ajak aku pon...'

'dia punya la vouge... aku tgk gmbr family dia... mcm org kampung jer...'

ok...dah cukup!

itu hanyalah contoh² gossip...
korang pernah ker kuarkan ayat² mcm tu...
diam² sudaaaa....

point sebenarnya...
kdg² cahya dok belek² gambar kawan²... skali nmpk muka gmbr kawan len..
bila tanya... rupanya depa satu sekolah rendah la...satu mrsm la... satu matrik la...
dunia makin kecik kan...?

ta…

birthday mama :) n birthmonth liya :D

Image
Salam dan Hallo...



smlm cahya dah 27tahun.. :)
harini..liya sebulan... :D

for sure tahun ni makin bermakna bila ada liya...
encik suami pulak makin sayang...
Alhamdullillah...
apa lg yg cahya nak kan...?


to abah n bonda,
terima kaseh sbb tabah besarkan i..
i tau i ni spesis pelik sket compare to kakak² n adik...
namun begitu...
i tau jugak u'all sayang i... :)
n i love u'all 2,3,4 milliiioonnn smp infiniti...finiti...niti..niti...ti..ti...ti...!!! (echo... )

to ayah n mak,
terima kaseh sebab terima cahya seadaanya sejak dulu...
terima kaseh sbb sudi berkongsi kaseh ngan cahya...

to kakak², abg² ipar, adik(yg masih mencari chenta), adik² ipar dan birasku...
thanks for being urself...
thanks for being there whenever i need u'all...
sorry for being kindda 'mereng' sometimes..
but frankly, i love u'all with all my heart..
hurting u'all is what i'll do last...

to encik suami,
thanks so very much for everything...
since umur 10 tahun...smp umur dah 27 tahun...
you've been such a…

Kesah berenang² ke hulu....

Image
Salam dan Hallo...
kita rewind sket ke masa lampau...
tak la lampau sgt... takat 29hb oktober aritu je..

hari ke5... tali pusat liya dah luruh dah..so...esoknya, hebamme@bidan kata nak mandikan liya..
b4 tali pusat luruh...just lap² saja...

so!

taaaa ddaaa....


apakah benda ituw...?
nama dia badeeimmer... ataupun nama melayu dia timba mandi...
mcm tmpt masak pon ada gak kan...
hehhee...

bentuk pon dah lain macam...
konpem la cara mandi pon lain kan....

kelebihan bendalah ni...
- baby mandi secara natural..posisi mcm dlm perut mak..
- relaxing utk mak ngan anak...
- recommended utk baby premature...n also utk new born...
- buleh pakai smp umur setahun.. n kalau baby anda ituw kecik molek..blh pakai smp 3 tahun...
- bentuk yg buat baby rasa selamat n comfortable..
- buleh tahan suhu air lebih kurang 15minit...
- tub dibuat dari plastik transparent so buleh tgk badan baby.. kot² la terliuk lentuk dok dlm tub tuh..
- baby takkan tergelincir sbb dia duduk..
- tak der bucu tajam n stabil..
- ada anti-slip base dgn…

Kenduri Kesyukuran...

Image
Salam dan Hallo...


baby dah masuk 3minggu... :)
Alhamdullillah... setakat ni... semuanya kenangan indah² belaka...
thanks to encik suami yg sgt setia melayani permaisuri dan puterinya...
aceceeeyh...

entry kalini patutnya cahya buat last 2weeks...
maklumla sebok jd mak n update game kat fesbuk...
bila la nak insaf nih....isk..isk..isk...

memang dah niat cahya nak buat kenduri cukur rambut baby on 7th day...
dah cakap awal² nak mntk tulong achik, cik dee, kak neny n abg zul...
n also...call family kat mesia dok tanya pasai cukur jambul nyer tentatif...

mula² skali sbnrya... cahya n encik suami dok konpius... hari ke7 tu jatuh hari jumaat ke sabtu...?
baby lahir ritu, sabtu, 24hb oktober...
ada yg kata... next week, hari yg sama... so jatuh hari sabtu la...
ada yg kira... ikut jam... so jatuh hari jumaat la kan...
hurm...
so cahya kira majoriti kata apa..
n majoriti kata jumaat...

hari khamis, br buat keputusan nak buat hari jumaat...
sangat² sorry kat achik, cik dee n kak neny...
tup² terpaksa buat gerak²…