berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Sunday, July 13, 2014

Giveaway 14/003

 *sticky note*

Salam and Hallo
yes.

follow cahya-schatz and like ich & du...
DUA org yg bertuah akan dapat SOUVENIR BAG from FRANKFURT / GERMANY

# tarikh tutup : 20 July 2014 pukul 2359 waktu malaysia.
# kopipes gambar GA 14/003 n letak kat blog uol.. tak kesah la tepi ka.. ataih ka.. kat entry ka.. 
# letak nama id blog dan nama id FB uol di ruang 'comment' sebagai bukti uol dah 'follow & like'
# pemenang akan ditentukan dengan 'random.org'
# keputusan adalah muktamad

tambahan
thanks pada those yg komen n email i utk join GA ni... i terpaksa tukaq syarat skit...
pada those yg tak dak blog... buat cemni...

# like FB : ich & du...  
# ajak/suruh/paksa sorang lg kawan/member/suami/isteri/tunang/bf/gf/family utk like ich & du... 
komen kat blog guna ''.. letak nama id fb anda n id fb partner anda..



terima kasseeeeyyyyyhhhh!

Monday, June 30, 2014

Sommerfest 2014

Salam and Hallo

selamat menyambut ramadhan utk semua umat Islam... :)
kami dah mula posa sabtu lepas...

ini aktiviti missLR minggu lepas... 26 jun...
kat sekolah dia ada sommerfest..
few weeks before sommerfest, cikgu depa letak la list kat board utk sapa² yg nak bawak makanan apa² utk fest tu... duit akan masuk kat tabung sekolah...
i plan nak buat cupcake... but suddenly TERbuat apple cake jgk... so bawak ja la dua² memandangkan tak dak penggemar kek kat rumah nih...
apple cake tu tak se'cun' first time i buat dulu... i rasa sbb i potong apple tu nipis² sgt n bentuk apple tu itself tak sekata.. so, bila susun.. tak cantik sbb tak sama besar...
cupcake tu i letak topping ja dulu then tunggu missLR blk sekolah utk tabur funfetti... :)
sampai sekolah, group missLR kena berkumpul utk lukis muka...
rupanya depa ada persembahan.... :) tak pernah pulak missLR cerita depa praktis...

atas : missLR ngan BFF, missMM...
bawah : drama br start... depa belakon cerita 'red riding hood'
budak² yg 3-4 tahun semua jd pak/mak pacak... comey.... girl pegang flower... boy jd pokok...
 (click for bigger image)
actually yg berlakon cuma nenek (cikgu group depa), sorang girl red riding hood, 1 org girl tukang jual makanan n ubat... 2 boys jd hunter... n sorang boy jd fox.... hat tu semua yg dah besar²... cikgu lg sorang jd narrator...
bila dah abih, missLR tanya 'pandai tak liya jd flower, ma?'
errrr....
kat luar ada byk meja² utk family duduk... salah sorang parents siap bukak booth tupperware... huhuu..
i lepak ngan mak BFF missLR ja.. patutnya dia tlg jual makanan.. tp ramai sgt org yg dok kat meja tu..
ada byk makanan yg parent² bawak... kek cekelat yg comey² n cupcakes i habis dulu... yg kek² lain slow skit... ada gak yg bawak sosej ngan brotchen ( makanan feberet jermen)
 kat luar sekolah ada bendalah nih...
ada sorang cikgu jaga... sekali main, semenet ja... pastu kena tukar org...
bila cikgu tu tak dak ja.... jgn kata budak.. ngan mak² budak skali naik melompat dlm tu... (i terkecuali... i behave... huhuu)
tgk dok elok melompat²... keta bomba smp...
missLR mmg excited ngan keta bomba..
1. sbb tgk upin ipin
2. sbb merah n besar
semua budak² dapat cuba pancut air guna pipe bomba... missRL antara org yg awal cuba...
sengih smp ke telinga... punya la seronok dpt 'jd' bomba.... hihiii...
ada budak yg tak mau take turn lgsg... dok pancut air merata smp basah org lain...
bomba2 tu tabah ja melayan budak².. dah la muka masing² cute, mcm tak sesuai kerja bomba... huhhuu...
lepas makan, missLR line up lg.. nak 'jd' bomba lg...
kalini dah penuh budak kat depan tu main air... excited la missLR buat hujan...
tudia... yg berbaju ada... hat tak berbaju ada... separa bogel pon ada... hat pakai spender saja pon ada... hahahhahaa....
missLR mmg tak suka org tak pakai baju... so dia main dari kejauhan saja... dia kata dia malu...
yg BFF dia dah siap berbikini bagai... dok la panggey si missLR main kat air... missLR kata tak nak main hujan... nnt baju princess basah.... :P
3rd time...
masa ni bomba dah nak blk sbb pressure air dah slow.... so missLR tlg habiskan air dlm pipe... :)
bomba tu tanya dia suka ka nak jd bomba..
missLR : natuurrrliiiccchhhh...! (of course!)
missLR ikut ja bomba² tu kemas pipe... minat sungguh dia... dia pusing keta bomba tu 2,3x n tanya... itu apa... ini apa...
si bomba tu pon syoq ja dok melayan missLR.. padahal, i rasa missLR bukan paham pon bomba tu kata apa... huhuu...
gambar kenangan ngan keta bomba... :)
missLR kata nnt blk dia nak cerita kat papa...
last, sementara i nak tlg cikgu² dia kemas... i soh missLR main ni lg...
tup² encik suami datang join kami... missLR seronok la... :)

oooo... pastu ada cabutan bertuah jgkkk.. skali cabut undi... €1... missLR ambek 2... dua² dapat mainan... :) ok la.... kira bertuah gak la dari tak dapat apa...
main ngan BFF dia sementara kami tlg kemas²....

masa hari kamis tu... missLR pi sekolah pagi.. kul 1tgh hari.. i ambek dia mcm biasa.. kul 330 ptg, br pi sommerfest tu...
masa kami nak kuar rumah kul 330ptg tu missLR kata.. 'ma... tlg call papa kejap... liya ada sesuatu nak cakap ngan papa..'
so i pon call ofis encik suami..
missLR : pa... harini liya ada sommerfest kat sekolah... semua papa ngan mama org lain pegi.. tp papa liya takde...
encik suami : papa kerja la sayang... liya pegi ngan mama boleh...?
missLR : tak leh pa... tak leh cemtu...
encik suami : tp papa ada keja... mcmn...?
missLR : tak pe pa... pa blk je... esok² buleh buat lg....
encik suami : (gelak).. haaa...? buat esok...?
missLR : ha ah pa... blk la paa.... plisss paa....
encik suami : (cayaaaaaqqqqq)

:D

Wednesday, June 25, 2014

Patah tumbuh hilang berganti

Salam and Hallo

Tudia tajuk.. Madah berhelah.. :)

1. Laptop
Laptop i tetiba takleh on.. Screen blank.. Lepas beberapa hari terkulat2 hapdet kedai guna ipad, encik suami anta laptop utk repair.. Kebetulan pulak minggu ni byk public holiday.. Maka kami terpisah beberapa hari..
And smlm, laptop i disahkan koma sbb jantung crack.. Oh maaannn...
Laptop kesygan tu (mcm la ada laptop lain,kan).. Laptop tu la antara brg 1st yg encik suami beli utk i bila i smp sini 6thn lps..  Laptop tu la meneman n penyambung hubungan i n family2 (n also skandal2 out there)..
I akan usung dia blk mesia bulan depan n try repair jgk... Tp sbnrnya, blh paham la pasaipa dia kaput.. Umur dah 6thn.. Guna hari2.. Kadang2 siap tak off 2 hari... -.-
And smlm jgk, kami hunting laptop br memandangkan i tgh peak time hapdet kedai..
N 'patah tumbuh, hilang berganti' applied.
Dulu samsung, kini HP... :) Alhamdullillah.. Harap2 blh bertahan lg 8 tahun..

2. Fridge n freezer..
Minggu lps, achik 'pusing' dapur dia.. Siap ngan freezer baru and dishwasher baru.. So dia nak let go fridge spare dia kat balkon.. Itu fridge dari kak neny dulu.. Still in a good condition..
Tp sbb dia sayang kak neny n fridge kak neny, achik takmau buang fridge tu.. So dia offer i..
Kebetulan, i memaaanggg nak bigger freezer.. Perfecto walaupon freezer dia tak la besar sgt.. Dia 2doors fridge mcm kat mesia..
Achik dah siap tlg pikir mcmn nak susun... Mana nak letak.. Nak boh apa dlm fridge tu..
I am on..
Bgtau encik suami time dia tgk bodo (right timing la sgt kannn....) dia dok ok ok ok..
Esoknya, i habaq kat achik kata on..
Tup2 encik suami tanya.. Ooo.. Ambik eh? Besaq mana? Nak letak mana? Power brapa?
-.-
.
.
.
.
.
.
Call achik blk, then cancel.
Pastu encik suami tanya, eh awat cancel...
Sudaaaaaaah laa... Terkecik sudah hati ini... Nnt belikan i fridge mcm ni..


3. Rambut
aktiviti wajib before blk malaya adalah potong rambut..
setelah berminggu² ajak missLR potong rambut, akhirnya dia yg ajak i pi kedai gunting rambut kesukaan dia... emmm... bukan la kesukaan betul² but thats the only kedai yg kami pernah bawak dia... hihii..
tukang gunting rambut tu suka missLR so, missLR tak la rasa sedih pilu sgt bila rambut dah pendek...
i plan nak soh potong mcm rihanna... tp tukang gunting tu pulak drama lebih².. dia kata sayang nak potong sbb rambut missLR dah panjang n cantek...
kautim punya kautim... last² potong bwh skit pada bahu...
she is happy with her new hair... i pon lega tak yah nak pikir pesyen rambut tiap² pagi... huhuuu...
paling i lega, blk malaya nnt tak dak la dia berlengas sangat...
smlm jgk, kami pi klinik kanak².... bawak missLR check pipi dia...
kat pipi dia ada mcm panau tp bukan panau...
doktor kata tu just mcm sunburn... doktor pon ada... huhuu.. so pasni, missLR kena slalu pakai sunblock... sungguh tidak comey kat pipi pulak yg 'sunburn'nya.... huhuu...

tak sabarnya nak blk malayaaaa.....!!