berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, April 16, 2014

papa's birthday

Salam and Hallo

07.04.2014
birthday encik suami yg ke 23 ( katanyerrr)

plan A.
i masak special kat rumah then dinner sama²...

plan B.
makan special kat luar...

encik suami kata nak balik awal...
heh... slalu blk kul 7lebih... time besday nak blk kul 6.30... tak dak la awai mana pon...
kul 4 lebih, missLR dah menggelupur nak kuar naik basikal....
i dah kuar asap kat telinga.... :|

nak bg missLR occupied, i ajak dia buat kad utk encik suami... mula² excited, pastu bila i bg dia pakai lipstick.. terus dia main².. dah tak nak buat kad dah...
bila kad dah siap... dok la pegang kad tu smbl tgk tv... bila dah tak sabar sangat, dia soh i call encik suami...
beriya dia cerita dia ada überraschung ( suprise ) utk papa... tp details gila la dia cerita pasai suprise dia...
hahahhaaahhahaa.....
cover : nama papa ngan heart besau n heart kecik... missLR tulis... bwh tu mama tulis...
front n inside card : kad mama buat... riben mama buat... missLR tulis²... mama buat shadow² ja...
missLR cop²... mama tlg kaler... :)
missLR tulis nama... mama tulis 'i♥ u' ... dia pon nak tulis gak... hihiii...


kul 5.30 lebih, bila encik suami tak balik²... kami kuar naik basikal...
bila encik suami call.. i usung ja missLR ngan basikal dia naik train ke kampong sebelah...
jumpa encik suami kat train station.. tu pon dia lambat... i sempat shopping kat kedai asia seround... missLR main laufrad 4,5 round... br encik suami sampai...
see... kata überraschung.... tp dia yg sibuk bukak... siap cerita mcmn dia buat...
tp comel... :) blushing² bila papa baca kad dia...

lepas upacara bukak card... birthday boy ( atas hasutan missLR ) ajak makan ice cream...
so pekena ice cream sorang dua scoop... missLR excited sangat smp makan tak habis... i pon tak paham pasaipa...
lepas makan ice cream... belanja besday boy makan pasta pulak...
selalunya pasta kat sini, masha Allah... punya la sedaapp...
tp haritu dari 5++ bintang, i bg 4 ja kot...
sup apa ntah... dlm dia seafood... ikan+udang+ketam = sedap mcm slalu...
cicah ngan roti.. n haritu dia bg ala² sos bawang putih tu... sedap gak... tp i sorang ja makan...
kiri : menu feberet i and missLR.... pasta ngan seafood.. segala benda dia campak dlm tu... kepah.. siput.. sotong... calamari... fish... udang... pedas² skit... sangat² sedap!
kanan : pasta utk encik suami... pasta ngan ikan salmon n spinat... pon sedaapp.... :)
muka kegembiraan besday boy... :)
missLR kata kalau nak ambek gambar kena buat peace.... haaa.. tu dia tunjuk mcmn nak posing... hahhahaa...
even kerap jgk dua org ni bg telinga n hidung mama berasap... tp mama sayang... sayang 3/4 hati!
lg suku simpan utk org lain sama.... :P




.

Tuesday, April 15, 2014

Basikal = Fahrrad

Salam and Hallo

ni cerita 1st April haritu....
entry lepas kan i ada cerita yg i n encik suami ada nak belikan missLR basikal tp tak jadik... encik suami dah tercakap kat missLR... maka hari² la missLR tanya bila papa nak ambek basikal dia... si bapak yg berhati mulia tidak sanggup lagi menjawab persoalan anaknya itu... maka,  terus menengok ke dalam ebay... dan terus meng'bid'...
part kelakarnya, harga dah terlebih budget... tp sebab 'saja' nak naikkan harga.... last² encik suami menang bid... hahhahahhahahaaaaaaaaaaa.....


fine.bukan duit i...


so. bila dah beli... missLR pon mula la mengira brapa hari lg dia kena tido sebelum basikal smp...
Happy face!
bila kotak basikal tu sampai... missLR jadik tak tentu arah.... melompat.. gelak sorang².. berguling bagai...
terus suruh i bukak kotak.... dia dah siap² ambek helmet daaahhh....
oooo yessss..... brand PUKY....
mahai gila kot basikal brand ni..... mcm basikal missLR ni, rega betoi €2++.... encik suami beli 40% less dari rega betoi... basikal 2nd hand... tp elok sgt² lg... tak dak calar apa pon..
TAPI kalau i, mmg tak beli dah la.... ingat tak dulu 1st basikal missLR...? 18€ ja pooon.... itu i beli.... (dasaarr kedekuuttt)
skg basikal 18€ tu dah jd bangkai bernyawa kat store... sapa ntah sesuka hati nak jadi pomen... slumber dia bedah basikal missLR tu... cis.
mmg tyre basikal tu rosak tp takyah la sesuka hati repair barang org....haaiisshh...
tiap kali i nampak basikal tu... tiap kali tu la i marah....
so. ni basikal baru missLR.... sbb hat lama dah kena rongkah.... n sebab hat ni mahai dari basikal lama... maka, papa belikan kunci yg gagah perkasa!
missLR frust sbb i tak leh nak pasang tyre basikal tu.. cepat² dia call papa soh blk tulong pasang tyre... canteeekk ja dia susun ayat kat pak dia... si bapak pon terus la tutup komputer n balik rumah...
huh. kalau mama ngendeng pon tak pernah papa terus tutup komputer tau...
tak adil.
petang tu jugak.... kami beriadah bersama basikal masing²....
papa jalan. :)

Friday, April 4, 2014

addicted terhadap flohmarkt online

Salam and Hallo

Ya Allah.... penyakit baru menyerang...
i baru jumpa satu page flohmarkt kat FB...
rupanya tiap² daerah mmg ada flohmarkt online kat FB... depa buat mcm group cemtu.. then jual² barang...
ada yg baru... ada yg brg salah beli.. ada yg barang br guna 3,4x... ada yg dah guna 4,5 tahun.... :)

dah nama pon flohmarkt ( fleamarket )... mesti la ada mcm² kan... dari sekecik² sepit rambut smp la ke kereta... semua ada...
comel.
pastu, tak semuanya barang depa jual... ada yg bg saja... ada yg buat sistem barter... dah la barter ngan gula or kopi or roti or tepong... sgt comel, kan?

barang 1st yg kami beli game missLR...
semua barang dlm flohmarkt ni kena angkut sendiri.... tu ja... tp tak kisah la kan semua yg dlm group tu mmg dok sekampong pon... huhuu...

second things yg kami beli kat flohmarkt ialah basikal i..
excited....! at last, i ada basikal...
gambar dari ehsan encik suami...

comey ja basikal ni... basikal ni utk teen sebenarnya.... tp bila i naik, macam cun² ja utk i... kecuali tempat duduk dia.. kalau i duduk lama² sakit pungkoq...huhuu...
sekarang aktiviti i and missLR adalah berpeleseran ngan basikal... syoq oo...

kami ada jumpa satu basikal utk missLR jgk... deal punya deal... then decide nak ambek... 
dah nak pi ambek dah... skali org tu msg bgtau tayar dia kecik... sebelum dia kata tyre size 14-16... padahal size 12 ja....
encik suami kata tak pa la... dah set nak jumpa n tengok, so encik suami pi jgk... tunggu 15minit, org tu tak turun²... rupanya dia salah faham... dia ingat kami tak mau...
maybe jgk dia tak paham ayat jermen i... maklumlaaaaa bahasa tingggii.... hahhahahaaaakkttttuuuuiiii...!

i macam ralit bila bukak page flohmarkt tu...
smlm... i add lg 2 group.... hihihiii....
sssshhhhhhhh.... jgn habaq kat encik suami tau!

pastu td, nmpk ada org letak gmbr kasut Vans... 
zasss! terus tanya size... 
OMG! size i pulak ttuuuu.....
harga betoi satu 39.90€... dia nak jual satu 18€.... dua 30€....
apakah...? kasut baru tuu... 
so i deal n pi jumpak dia kat depan kedai dekat rumah i... 
dia kata mak dia beli kasut tu... satu tak sedap pakai... satu lg tiba² nmpk tak cantik...
finee...
lu jual, gua beli.

Wednesday, April 2, 2014

penat ja ketaq

Salam and Hallo

pagi td kami anak beranak ke ausländerbehörde utk ambek visa i...
dulu depa lekat visa dlm pasport.. la ni dah maju skit... depa buat card.. tp still dlm tempoh cuba try test...
haritu masa anta borang, i ada cerita kat sini..

again. i nervous. punya la dok berdoa dlm hati semoga Allah permudahkan urusan...
encik suami dah pesan siap² suruh cakap² jermen skit... (hek eleehh)
last few days, encik suami call org yg handle visa i... encik suami kata mcm ada masalah sbb patutnya card i tak siap lg... ( bertambah² la ke'nervous'an i )

pg td.. missLR bangun dengan semangatnya nak pi 'office' mama...
smp ja... pegawai tu bg resit n soh encik suami bayar 135€ kot... part tu dah sedia maklum dah... selama ni i kena byr 80€ ja utk panjangkan visa...
i masuk dlm bilik pegawai tu utk sign dokumen..
again. i salah sign... kalini lg teruk n buruk sign i.... huhuu...

dia mintak kad lama n bg kad baru...
tengok² dah dpt unbefristet! Alhamdullillahhhhh.....
pegawai tu sembang² ngan missLR sementara encik suami pi bayar resit...
(depa sembang dlm jermen)
pegawai : ni warna apa...?
missLR : pink and blue..
pegawai : kenal ka ni gambaq sapa...?
missLR : ni mama saya yg cantik...
pegawai : ooo.... mama cantik... sebab pakai tudung pink?
missLR : liya yg suka pink... mama suka black....
pegawai : iya? apa nama mama...?
missLR : papa.. razif... mama liza... saya liya raihany anak mama anak papa...
pegawai : hahahahhahaa.... awak ni comel...
missLR : danke... dan mama saya cantik....

hahahhahaaa....
pastu pegawai tu kata, nama i panjang... tak tau mana satu nama i...
so i explain la kat dia... maksud binti/bin.... n tunjuk mana satu nama i...
kiranya i bercakap jermen la jgk ngan dia.... dan dia kata cara susun nama kita 'interesting'..

so.
dah settle satu bab... kita ke bab yg seterusnya...
iaitu ambek lesen!
yeeee hhhaaaaa..... semangat!

utk pg tadi.... kami breakfast ngan meatball IKEA tp homemade...
meatball tu i buat smlm... tp dah kul 9 br dok menguli... maka i bakar guna microwave saja...
harini jd keras skit.. tp sos dia sedap... :)
nnt bila free i letak resepi kat blog k...


Thursday, March 27, 2014

Mee udon sup

Salam and Hallo
Sumber :
tak tau... sebenarnya i tak pernah dengar pon nama mee udon ni waktu kat mesia... maybe sbb i jarang makan kat luar or maybe sbb i tak jarang masak... n maybe jgk sbb i tak ambek tau... (sbb sbnrnya)

Mukadimah :
encik suami n missLR sgt la teramat suka sekali makan laksa... dulu² i guna rice noodle.. kadang² dapat yg rasa mcm laksa.. kdg² dapat rasa mcm bihun berkuah laksa.. huhuu...
ada skali tu.. encik suami beli mee udon... n lepas tu, bila tak jumpa stock rice noodle yg rasa mcm laksa... kami akan beli mee udon...
maka, terdetik la dlm hati i nak cari resepi sebenar mee udon... i pilih utk buat sup...
ada sgt byk version resepi utk sup udon...
ni style i, ikut benda yg ada kat rumah...

Bahan² ( utk 2 org makan) :

  • mee udon
  • secekak daging - potong nipis²
  • fishball - potong 2
  • button mushroom - potong 2 ( guna oyster mushroom lg sedap)
  • 1 btg carrot - potong bg lawa
  • selerie - potong senget² (guna daun sup pon buleh)
  • minyak olive
  • 1sb sos tiram
  • 1sb kicap
  • 1 bawang besar
  • 3 garlic
  • kiub ayam
  • white pepper

Cara² :

  1. rebus air... rendam mee udon... then tos.. ( tak nak pon takpa)
  2. tumis bawang + garlic dengan olive oil
  3. + daging.. masak smp daging tukar warna
  4. + fishball + carrot + sellerie
  5. + sos tiram + kicap + pepper + air secawan + kiub ayam
  6. + mee udon
  7. + mushroom

Nota kaki :
again.resepi dia ada byk cara...
n uol buleh letak segala benda apa yg uol nak letak... seafood buleh... sayur²an melimpah ruah pon buleh... segala fishball fishcake crabstick semua pon buleh letak....
memandangkan yg nak makan byk tu ialah missLR... i buat tak pedas...
utk i n encik suami... i potong cili padi... tabur...
waallllaaaaa!

tenung²kan dan selamat memasak...

Wednesday, March 26, 2014

Carseat Recaro

Salam and Hallo

lamanya tak hapdet belog... dok follow cerita MH370....
i still berharap depa blk... biar la mcmn keadaan sekalipon...

i nak cerita pasai car seat missLR... tak baru sgt dah la... cerita 31 jan haritu...
sebelum ni missLR ada 2... errr... 3 carseat maxi cosi...
tiga² second hand... tp still elok... i rasa mcm tak berbaloi nak beli yg baru sbb missLR guna sat² saja...
plus, masa mula² tu.. kami bukan ada keta... so, guna bila menumpang reta org....

skg, missLR dah meningkat dewasa... (hik hik hik hik...)
so encik suami kata, carseat yg 3rd stage ni dia akan guna lama.... so encik suami nak beli yg baru...
i dah buat muka tak puas hati... sebab knowing encik suami ni... bukan takat 'baru'... barang yg dia pilih mesti mahai... ( nasib la dapat bini kedekut )
cth: kasut winter tahun lepas... depa cerdik... kuar beli kasut time i pi sekolah... beli kasut 80€ lebih.. last² pakai 15x ja kot... tapak kasut pon tak efek apa....
tahun ni pulak... i yg beli... harusla half price dari rega encik suami beli.... puas hati i..
kasut elok... rega murah... pakai 6x pon tak la rasa terkilan sgt... plus, konpem² winter depan missLR tak leh pakai kasut yg sama dah....

sreeeettttttt..... ( tukar tajuk )
so.
ini anak saya... mm... anak dara saya.... bab melawa n posing... serah kat dia...
turun sapaaaa ntah..
ni harta missLR... senyap² ja encik suami beli... i tak tau rega brapa.. dia kata sale...
fine.
ok memang la ok... kalau dah beli brand elok, tp tak ok.. mmg i mengamuk...
nmpk missLR selesa duduk car seat ni..
kalau car seat yg dulu... nmpk sempit bila dia duduk waktu pakai jacket, tambah² jacket winter... bila nak tido pon, i sengetkan carseat, kaki dia pulak dah tak tau nak letak mcmn...
car seat ni ada speaker kat telinga... nmpk tak yg putih tu...?
awal² beli... menggeletis la missLR pinjam tepon i... dengar ringtone ring³ pon jadi excited....
ke'excited'an missLR dan encik suami tak abih waktu car seat tu sampai jaaaaa....
haritu tu jgk, rasmi carseat... tak dak reja, pi smp Mainz utk makan aiskrim.... 0.o
and.... seminggu lebih gak la mama tukar tempat jadi 'puan sri' kat belakang.... huh...
tiap kali nak kuar... missLR tanya siap² sapa duduk depan ngan papa... -.-
dah la nak duduk depan.... masuk ja keta, mintak navi... beriya bg direction kat papa... ngan tangan kecik dok tunjuk kiri-kanan....
comey.


skg, kalau nak pi sekolah, dah reti request utk papa anta naik auto (keta)... hi hi hi..








.

Tuesday, March 18, 2014

Online bisnes

Salam and Hallo

Subhanallah...
akhirnya terwujud jugak 'ich&du'... terima kasih pada semua yg bg semangat n tunjuk ajar... (termasuk yg paksa i :D )

sebelum ni i dah ada 'LR gmbh' yg jual barang baby... tp sekali² nak blk cuti... encik suami tumpang letak barang² dia... mcm jersey n jam...
tetiba² ke'ting'... i dapat satu idea... cuma tak berani nak cakap kat sapa² n realisasikan idea i.. stended la i nih... bila mai tang part bisnes.. semua benda tak berani.... tambah pulak dpt encik suami yg sama spesis ja ngan i... lagi la lama idea tu terbenam kat otak...

but, there is always a first time... (walaupon sebenarnya i dah 2nd time)
selagi tak cuba... tak tau apa rintangan or habuan yg kita akan dapat kan...

moh ler kawan²... jom usyar² apa yg kedai i ada... br ja launch semalam... kedainya dah lama ada.. :P

konsepnya : beli ikut promosi... setiap batch akan ada kat kedai dlm 3-14 hari ( depends pada promo/sale )
tapi kalau uol nak soh i cari/survey benda apa² kat germany ni pon buleh... insya Allah... :)
barang² i tak semestinya barang branded.... segala benda pon akan wujud dlm 'ich&du'...
dari yg rega MYR5.... sampai la ke barang yg harga MYR 555++... insya Allah...

and alsoooo... i akan ada barang pre-loved jgk... barang new ofkos la ada.... semua details akan ada kat caption album... postage pon sama... ada harga yg dah termasuk postage... and ada yg excluded... uol buleh pilih utk satukan barang² n pos serentak...
so cek-cek-cekidaut....

ooo eeemmm jiiii... excited hokeyh!