berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, October 21, 2014

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO

Salam and Hallo

raya haji haritu i ada buat nasik arab...
ada cerita kat sini..

kalini i nak promote pulak... :D

ni la pes yg i guna...
sedap hokey... disahkan oleh tetamu² i masa raya haji ritu....
buat dia pon tak renyah...
bila beli.. uols akan dapat satu set - beras brasmathi n paket pes...
dlm paket pes tu pulak ada pes nasik arab and pewarna safran..
cara² penyediaan yg dia bg tu salah skit sebenarnya... tp cara yg betoi pon tak susah mana... mcm buat nasik ayam ja....

ada 2 set..
1 set utk setgh kilo beras... ni utk 4-5org makan... RM17 (tak termasuk pos)
1 set utk sekilo beras... ni utk 8-10 org makan... RM30 (tak termasuk pos)

kiranya haritu.. i buat 2pack yg sekilo utk +-25 org makan...
Alhamdullillah.. just nice ja..
thanks kak fazilah n ima utk gmbr² ni..

atas ni, gmbr dari tokey nasik arab...
dia buat ngan kambing...
i haritu buat ngan ayam... next time kalau dpt stock pes ni lg.. konpem i akan try ngan kambing pulak... :)

yg merah dlm mangkuk tu sos tomato pedas... ada cara² dia kat pack pes tu...
utk sos² i tambah lg 2 jenis sos.. i buat salsa (mcm acar timun) and sos sadri..

ouh.. utk nasik and ayam..
cara dia... mula² rebus ayam ngan pes... ikut sukatan air kat pack..
mendidih ja air tu, tutup api... kuarkan ayam and masak nasik guna beras and air rebusan ayam tu td... tak yah sukat² dah..
bila nasik dah masak... tuang air safran atas nasik.. i tuang kat ayam jgk..
ayam tu.. uol blh masak skali ngan nasik... or blh panggang asing...
i panggang asing... bg ada terbakar² sket.. br layan...

sebelum ni, i guna resepi ni...
sedap jgk.. tp mcm i cerita haritu.. itu 1st time masak n rasa nasik arab...
maybe next time blh buat better.. insya Allah...

nasik arab mmg takde benda kuah²... utk org pure melayu mcm encik suami.. dia perlukan satu lauk tambahan yg ada kuah...
biras i pair nasik arab ngan ayam masak merah...
kakak i buat air asam ( very the melayu oneee meh)
i buat ngan dalca sayur...

ikut uol la nak buat ngan apa...

last but not least, sapa nak try... blh order kat biras i....
blh msg/whatsapp :
irma 012-4301073
location : shah alam...
blh gak nak angkut kat rumah dia... or buleh mintak dia pos...

i gerenti nasik arab ni sedap!

Thursday, October 16, 2014

raya aidil adha 2014

Salam and Hallo

4 oktober 2014 - raya haji kat jermen.
plan nak pi konsulat.. tp tak jadi..
plan nak pi masjid morokko... pon tak jadi..
yang jadinya... jemaah tiga beranak kat rumah... :)
berimamkan encik suami.. bermakmumkan i and missLR...
complete ngan takbir raya.. tp tak dak khutbah raya..

jumaat (3hb okt) -  public holiday...
kedai semua tutup.. i tak sempat nak prepare apa².. encik suami tetiba nak buat makan² siap ngan senarai menu dah dlm otak... -.-

so kami buat jamuan raya on sunday...
still mode raya kan.. before jamuan mula.. sempat gak takbir seround :)
tetamu tak ramai sbb ada budak², so tak nak sesak²...
budak² junior kat sini pon dah ramai yg tak dak... dr berbelas org... skg tinggai 2 org ja kot.. huhuuu...
tapi ada tetamu istimewa...
family wawa dari beribu batu...
family pakcik khairul yg kami br kenal...

menu :
nasik arab yemeni mendhi
ayam panggang
salsa
sos sadri
sos tomato pedas
dalca daging
ketupat/lemang
rendang ayam
bubur jagung
buah tembikai

all prepared by me :)


tapi tak dak la kagum sangat kan... nasik arab tu guna pes :P

sabtu malam tu i start ngan rebus ayam ngan pes...
masak ketupat half cook..
masak rendang ayam...
and also masak dalca..

pastu tido...

pagi ahad baru bakar ketupat/lemang..
prepare salsa and sos² semua...
masak nasik arab 2kg...
pastu last bakar ayam...
sambil masak bubur jagung...

tetamu first smp kul 1tgh hari...
elok² ja i dah sudah masak bubur jagung... tinggai nak rasa ja...

lega.. semua dah setel time tetamu smp...
puan wawa jd tester... :)

pes nasik arab tu i beli dari my biras ka mesia.. sgt recommended!!
nnt i promote kat next entry.. insya Allah..
kalau ikut pes tu... sos dia cuma sos tomato pedas tu ja..
masa 1st day puasa haritu, ada junior request nasik arab... so, i google² la sbb i tak pernah makan nasik arab.. then, my sister bg satu resepi ni.. tp time tu tak jd sgt sbb puasa kan.. dah la tak pernah makan... pastu tak leh rasa pulak... huhuu..
ikut resepi my sister tu... ada salsa ngan sos sadri...
so utk hari raya... i buat dua² sos tu as tambahan...
and encik suami request benda berkuah... i masak dalca.. daging skit plus sayur melimpah ruah... hahahhaa...

dalam byk² benda... i frust ngan ketupat i..
i cari beras pulut brand yg biasa i guna.. tak dak.. so i ambek ja la yg mana ada...
bila dah masak... jadik keras ala² lemang terlebih masak...
dlm lembut.. tp kerak keras...
dah 4-5 kali i buat, cara yg sama.. tp jadik sedap... kalini ja tak jadik...
sadis.

Tuesday, September 30, 2014

eurocamp - easter 2014 - speelland

Salam and Hallo

cerita beekse bergen lg.. huahahaa...
peginya 4hari... tp ceritanya dekat setgh tahun tak abih²....
so.
selain open zoo yg sgt meriah tu... kat beekse bergen ni ada speelland (playland gitu..)
tak la besar sgt tp cukup utk spend seharian kat situ....
mula² kami plan nak sewa basikal.. tp bila tgk rate, mcm tak berbaloi pulak nak sewa...
gmbr atas tu basikal utk 2 org dewasa ngan 2 budak... ada basikal utk 4 org dewasa 2 budak... and yg lain basikal mcm biasa... basikal utk budak² pon ada...
entrance speelland..
utk kami, its free... sbb masuk dlm package 4hari 3mlm kat eurocamp....
sgt berbaloi²... save byk gak...
kami pergi ngan family wawa ja sbb iqbal still dlm honeymoon mood... kui kui kui... so depa pi dating kat tempat lain....
ni peta speelland....
memula masuk.. kami ke area belah kanan dulu...
ni game yg 1st....
kena pancut air tu ke bola smp la bola tu masuk lubang...
ada few bentuk.. mula² missLR excited... bila dah tak masuk²... pass kat papa...
papa pulak pulun nak score semua... ceh.
pastu main game kura².. kena kayuh ngan tangan... missLR smp meradang main game ni sbb kura² dia asyik berpusing setempat saja... lawak. org ajar, tak mau dgr.. bila tak bergerak².. nak hangin plak....
nasib baik dapat mak yg sporting mcm i taw... 
terus i naik skali ngan missLR... encik suami malu... padahal ada ja org besar lain yg naik ngan anak²...
see... mak² gak yg sporting... siap kami 2 org lawan kura² sapa lg laju... hahahhaa...
tp susah gak sebenarnya nak control menatang tuh... 
ni playground yg depan² skali... utk budak kecik umur² missLR and haziq...
sementara mak² lawan lumba kura².. bapak² bawak anak² main buai... hihiii...
sempat la depa gossip² skit sambil tlg buai anak...
missLR nak try hayun buai sendiri... tp end up buai ter'stop'... hangin lg skali... terus nak turun buai...
then naik basikal plak...
dia kalut basikal kat situ sama ngan sekolah dia... paksa² adik haziq naik basikal ngan dia... adik haziq pulak tgh syoq naik buai... tp memandangkan bestfren time tu, adik haziq layankan ja la si kakak....
cheeky sgt si haziq ni... :)
kakak liya pon dan² rasa dah besaq sbb dah buleh carry adik naik basikal... hihiii...
pastu kami jalan lagi ke area side kanan park tu...
gmbr bawah : game pusing² dlm air... kami tak main pon.., missLR dah ternampak game lain....
gaya pemandu pelancong... peta dia pegang n dia yg nak pilih nak main apa...
kanan : tmpt budak² panjat and lompat²....
missLR br nak naik... ada budak lompat²... terus missLR cancel nak main....
next, main bendalah ni.... keta safari... apa nama ntah game ni...naik keta tp mcm train sbb sambung panjang²....
semua game kat park ni kebykkannya free.. maka dengan sebab itu, missLR ngan haziq naik ni 3 round kot... depa tak mau turun...
turun... tp turun sebab nak tukar tempat ja... huahahhaa....
happy sesangat depa naik keta tu byk kali.... :)
lepas tu, missLR nak main go kart ni... ini go kart utk budak below 130cm kot...
tp utk budak kecik la.... haziq pon naik main, tp takut² nak tekan paddle...
si missLR pon naik keta tu, kejang ja muka tak tau pasaipa... stress gamaknya bila driving... huhahahhaa...
atas ni 2 jenis go cart utk org besar.... encik suami nak main go kart yg atas tu... tp takdak org jaga pulak....
tgk yg tmpt lg satu... tak menarik pulak.... 
lepas dah decide tak mau main go kart... kami jalan ke area kiri park pulak...
byk tmpt utk budak panjat² and lompat²....
game drive traktor...

lepas dah lompat² bagai... kami pi area tasek dia...
depa buat mcm kat tepi pantai.... ada pasir pantai and game air kat situ....
ada playground besar....
and ada paddle boat swan....
 another playground kat tepi tasik...
weater pon mcm cun² ja... tak panas sgt... and tak sejuk sgt...
ada jambatan gantung across sungai... missLR punya la menggeletis nak naik jambatan tu... terpaksa la aunty wawa pulak melayan sbb mama kena angkut segala benda beg bagai....
kat tepi jambatan tu ada rakit kayu jgk... i risau ja bila missLR kalut nak naik rakit tu pulak.. sbb pernah dah skali i bawak naik rakit buluh... missLR buat kalut nak dayung sama.. last² i jatuh dlm sungai tuh....huh.
 i ambek gmbr ni from the other side of the lake... sbb masa ni kami nak naik swan...
2tahun lepas kot... kami ada pegi zoo taiping... i punya la bercita² nak bawak missLR naik swan ni.. tp encik suami malas nak layan sbb berbahang sgt....
tup² dapat naik kat holland.... waaallllaaaa.....! puas hati :)
kami dan mereka... :)
i rasa i yg lebih excited naik swan nih.... missLR biasa² saja... muka pon boring sbb dia tak leh nak kayuh sama...
lepas naik swan... kami pusing² kawasan tu... ada boat besar jgk.. tp kami tak naik sbb dah naik boat kat safari a day before....
so kami lepak² ja and bg anak² main playground puas² sebelum balik caravan...
 ini cermin ajaib...
depa letak before jalan kuar... missLR kagum sgt ngan cermin ni...hahhaaa....
ada 4 cermin... nak bg kurus... bg gemok... bg pendek... n bg tinggi...
welll... i pon!
hahahhahaaa...



.