berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, June 11, 2015

throwback 4 - fasching 2015

Assalamualaikum and Hallo

12.2.2015
a day before kami blk malaya...
tadika missLR buat faschingfest... ala² halloween tp bukan.

before tu... ada laternfest... i dah berjaya elak..
cekgu dia nmpk kelat ja muka bila i kata i tak mau n tak bg missLR join..
dia kata, just bg budak² nyanyi ja...
tp i kata itu upacara agama depa... then cekgu dia akur mengalah...
kalau dia membalassss lg.. i nak soh dia try zikir 33x... mau dak?

kalini punya fest, takleh nak elak...
so. i explain siap² kat missLR...
plus, sekolah dia tak buat extra activity melainkan main mcm biasa.. cuma bezanya, budak² pakai costume...
tahun lepas i beriya jahit baju bagai...ada i cerita kat sini...
tahun ni mmg tak prepare apa²...
baju cheong sam nih kawan baik i kat sini bg hadiah... perfect...! dah la silk... pink pulak tu...
senang ja i nak pancing missLR soh pakai baju tu...
i just jahit seluar ja dari kain baldu... tu pon leftover dari buat baju princess dia tahun lepas... huahhaha...

sebenarnya, dia nak sgt jadi elsa...
i kata kat dia.. mesti ramai yg pakai baju elsa... baju cheongsam ni baju princess.. dia sorang ja ada baju tuh...
then dia ok...
kecoh kat sekolah... semua nak tayang baju masing²...huuhuu..
mmg betoi.. kebykkan budak pompuan pakai costume elsa... ada 2,3 org jadi anna... and also seketoi olaf... tp i tak sempat nak kejar olaf utk mintak ambek gmbr sama²...
kanan : missLR.. bestfren dia, missMM... and kawan dia jd anna.. siap ngan rambut pelsu... huhuuuu...
ni pulak cekgu group missLR... frau milka n frau toni...
sorang jd cat meow²... sorang jd red devil...
kerja depa make up budak² tuh...
tudia... sorang red indian besaq...pirate sorang.. police sorang... cowboy tgh nangis sorang... hiihii..
cowboy nangis sbb mama dia tak bg bawak pistol...
apa barang kan cowboy tak dak pistol... huhuuu...
kipas ciptaan mama...
last minute punya benda...huhuuu...
ambek kertas keras... pelekat bulu² tuh....
bulu² tu sebenarnya i nak jahit kat cape dia... tp lepas jahit seluar.. tak cukup pulak kain baldu nak buat cape.. so cancel cape... letak bulu² tu kat kipas... huhahha...
ladybug yg kagum ngan princess cina... hihhiii...
tp sebenarnya semua org suma baju missLR... mmg lain dari yg lain...
cekgu dia siap tanya... ni costume org malaysia ka...
daku hanya tertawa kecil.. lantas menjawab... 'ya.. tapi bukan costume utk malay...itu costume utk chinese'
cekgu dlm labu... and sorang lg cekgu jd kucing comey...hihii...
and princess² kecik...
kiri : frau milka tgh make up antara kawan missLR skg, sara...
sara ni anak mix pakistan + indonesia.. abg dia, jamal pon tadika yg sama...
mak dia antara kawan i kat sini... :)
jamal lahir sama tahun ngan missLR.. tp sebab dia lahir awal tahun, tup² dia terus jadi senior missLR...
missLR nnt masuk sekolah setahun lewat dari jamal...
ini missLR lepas kena make up... tahun lepas dpt nandek kat dahi...
kalini dpt bunga setepek kat pipi... layan ja la...
acsessories kepala tu i beli satu 1€...
rantai ngan sepit... sebenarnya itu hiasan utk org kawen...
cowboy and police...
missLR lagi...
gambar kanan... puteri hang li po tgh nak pujuk cowboy... 
masing² dah mula masuk group masing²...
ada sorang kawan missLR ni... mai ngadu kat i... dia tak beli baju baru... dia pakai baju kakak dia ja...
i kata, baju dia pon sangat cantik...
dia kata, dia nak jadi elsa.... tp makpak dia tak mau beli...
i kata, anak i pon nak elsa.. tp kan tak seronok kalau semua org sama ja..
budak tu buat muka redho ja terus... :P
i ambek missLR awai sikit haritu... sbb nak prepare² nak blk malaya...
cekgu dia dah sedih² dah...
missMM lg la sedih sbb besday dia ujung bulan 2 tu, missLR takdak...
tp i promise akan bg hadiah besday dia after kami blk...
still.... merambu² la airmata missLR n missMM...

Tuesday, June 9, 2015

missLR first award..

Assalamualaikum and Hallo

ini cerita 22 may 2015.

alkisahnya jadual missLR makin ler padat...
terbaru.. every friday dia ada  kelas melukis...
masa 1st class... i tak bwk missLR.. dia tak sehat...

so. on 24.4.15 dia start..
pastu minggu depan tu.. cuti labor day.. takdak kelas...
minggu satu lagi br ada kelas...
2 kali kelas... missLR siap satu drawing...
cikgu lukisan kata, missLR ni spesis slow and steady... budak lain dah habis satu lukisan masa 1 kelas...  tp cincai2...
missLR pulak... lukis and kaler cermat² n kemas.... tp lambat... huhuuu

cekgu lukis kat depan... depa ikut kat kertas masing² and add anything ikut imiginasi depa...
gambar atas tu half siap...

minggu depannya tu, public holiday lagi...
minggu tu, kawan i call bgtau cekgu lukisan dia kalut cari number tepon i...
so i call cikgu dia blk... rupanya lukisan missLR menang. :D

22.5.2015 depa ada buat kinderfest... so setiap club akan buat persembahan skit...
utk drawing club... depa buat pertandingan based on 2x class yg mula tuh...
1st place!
1st time dapat hadiah kan... bila org umum pemenang... dia excited² tp angkat tangan ja...
punya la dia happy... :)
sadly, papa can't join us... just because he is 'busy'.
dari 64 ahli... 5 org dapat hadiah...
missLR saja umur 5 tahun... yg lain semua 7,8,9...
budak laki sebelah missLR tu tlg ambek utk kakak ka abg dia ntah...

pemenang² and lukisan depa.... :)

masa ni missLR buat muka tak puas hati sbb hadiah utk pemenang ke belakang semakin besar.... hahahhahha...
bayangkan ehhh... pemenang number 5 punya kotak almost double size dari hadiah utk no.2....
camna tuuhhhh?
ni hadiah missLR
i bgtau missLR... hadiah number 1 paling mahal... dapat voucher pegi swimming...
org lain dapat benda... takleh pegi or buat sama² ngan mama papa diorg... and missLR nmpk happy ngan jawapan mama...
lega.
org newspaper ambek gambo... budak yg kanan skali pon tlg ambek hadiah utk abg/kakak dia... budak no.5 pulak budak 9 tahun... tp malu sungguh nak ambek gmbr... lepas ambek hadiah.. terus lari duduk ngan mak dia...
lepas sessi ambek hadiah... group² lain pulak buat persembahan...
gmbr atas... cekgu² buat persembahan menari... and semua budak dlm hall tu ikut...
ni persembahan dari group dancing...
comey... ada budak² istimewa jgk dlm group ni... kagum.
ini clown jemputan...
nama : doctor clown hau hau... (teringat kat shamsul ghau ghau... hahhaha)
tarian dari negara mana ntah... huhuuu...
tp menarik gak... loncat² pastu goyang bahu... tu ja step dia... :)

pastu ada gak tarian dari greece... pon step senang gila...
pic credit to Griechischer Bildungs- und Kulturverein
i rasa tarian melayu lg menarik tertarik kot...
nasib missLR ja sorang budak malaysia kat area sini.. if not, mesti i dah buat dikir barat or boria... or kuda kepang... or tarian sarawak ka... joget ka... zapin ka... waaahhh... bestnyyaaaa....
pemenang and lukisannya
tajuk : pemandangan di sungai rüsselsheim / flörsheim..
newspaper echo
newspaper main-spitze

on the way balik,
i : congratulations baby.. i am so proud of u...
missLR : thank you... but i really need u... because.. because i really love u....

-.-
nampak sangat kopipes ayat drama...

Tuesday, May 5, 2015

throwback 2 - museum dinosour

Assalamualaikum and Hallo

awal bulan january, kawan baik i ajak family kami pi jalan² frankfurt and also visit museum senckenberg..
i was like... heh? museum...?
bila dah surf br tau itu museum dinosour... :)
menarik...! tertarik..! cumanya semua dlm jermen... even tour pon explain dlm jermen... so kami jalan sendiri ja...
museum tu tak besar tp ada mcm² and byk sections..

1st section bahagian gegajah and dedinosour besor...
kalau nak ikut apa depa tulis... tulang² and rangka² kat situ.. ada yg ori...
tgk la size gigi tu pon dah nak sama besaq tapak kaki i... yg missLR pegang tu lower jaw mammoth..
rangka full mammoth tu berganda² besar size encik suami...huhuu
 bawah ni family tree atok mammoth sampai la ke cucu cicit piut gajah...
kerut² dahi i membaca info... tp haraaaammm tak paham apa... huhuu...
credit photo : museum website
the other side of gegajah... semua tulang² dinosour... missLR boring part ni... dia tgk sekali lalu ja... then terus proceed tmpt lain...
btw, kat website blh baca info dlm english..
sementara i nak memahamkan info² yg depa tulih (pulun gak kan sbb nak kena bersedia ngan soalan² missLR).. 
missLR layan diri sendiri main puzzle dinosour...
tgk laaaa.... punya besar kore² dulu.... penyu pon besau!
nasib i pon besar.. tak la nmpk antara dua darjat sgt.. (alasan!)
next section.. tulang² and fossil² ikan and benda dlm laut...
missLR kata, 'tu tulang bukan yg betul².. sbb kalau besar, mesti whale saja... whale shape mcm lain...'

dan² mama bertukar jadik cikgu sejarah.... 
next section.. bumi and planet...
kat sini ada satu bilik tempat dia tunjuk peredaran bumi.. bulan.. matahari..planet²... pastu ada volcano... siap tunjuk mcmn volcano meletup... kuar asap and lava..
kat situ, missLR lama...

pastu kami masuk bhgn anatomie... missLR masuk2 ja dia kata geli...
huh... mcmn la nak jadi doktor nih....
tapi sebenarnya i pon geli... huhuuu...
semua benda/organ depa awet kat situ... benda ori pulak tuhhhh....
kiri - hati... kanan - mata
tepi² tu ada almari simpan jantung... ada perut...ada otak... and also ada janin² binatang...
pilih nak tenung hat mana... huhuuu...

tingkat 2.
Evolution of animal and evolution of plant

kat tingkat ni kami lama sbb best.. (at least for me and missLR)
gmbr ngan bear tu.. missLR nak sangat buat cemtu sbb dia kata dia merida ( movie brave)... kiranya dia tak takut aaa ngan bear... hihii...
and lepas tu, dia nak ambek gmbr ngan semua binatang yg besar² sbb dia merida...


ini section lain.. pasai tumbuh²an...
i cerita kat missLR mcmn pokok tumbuh... dan dia semangat nak tanam pokok..
tp dia mengidamkan harini tanam... esok terus tumbuh pokok besar... huhuuu..

complicated betoi nak cerita kat budak² extra bijak nih... ada ja soalan² yg mama kena critical thinking dulu before jawab..
ini bahagian ala² lab utk tumbuh²an...
syok la si missLR ngan Lukas explore benda² kat sini...
pastu depa pulak ajar mama² depa... :)
ini section tgh²... apa benda ntah dia cerita kat sini... yg missLR dok pegang tu... kotak kaca, dlm dia ada tulang anaconda...
pastu belah kiri skali ada bunga raflesia.. i cerita kat missLR, bunga tu ada kat mesia... dia kata.. eh tak la ma.... itu jauh sgt tuuu...
-.-

tingkat bawah, ada burung²... insects.. and benda² dlm air...
i suka sangat bahagian ni...
semua benda blh nmpk dekat² and tgk details... semua jenis ada.. dari yg sekecik².. smp la sebesaq²nya...
tengoookkkkkk owl pon sgt cantik.....! Subhanallah!
ni pulak spesis burung² yg kecik molek...
again.
i cakap kat missLR... burung ni (enggang) ada kat mesia...
missLR : uissshhhh maa.... jauhnya dia terbang... smp ke jermen!
i : ni bukan bird betul²... depa ambek yg dah mati.. pastu depa awet...
missLR : tp liya tgk ni mcm betul²... tp dia tak gerak laa...

and also dia excited jumpa gagak.... sbb group dia kat kindergarten, group raben (gagak)
lepas jumpa gagak... cecepat dia cari parrot pulak...
kat kindergarten, brg² dia semua gmbr parrot...
penyangkut baju... drawer craft... almari barang... semua gmbr parrot..
tgk² kat situ... punya la byk jenis parrot... excited sgt missLR!
pastu eagle ngan hawk...
mcm² bentuk n size... masha Allah.... kagum sekagum²nya....
itik quack²......
penguin pon mcm² jenis...
last skali kat bhgn burung, si giant bird...
dan² i nmpk comel skit...hihiii...

next is bahagian insects...
ada yg missLR pernah tgk... tp byk lg yg missLR 1st time tgk... :)
spider.... depa buat blk model spider tu... padahal spider kecik setoet ja...
sgt details model tu...
next, section benda² dlm air...
tepi bahagian kure² nih.. ada pondok.. buleh naik atas pondok tu and ada teropong... bila tgk tru teropong² kat situ... kengkonon kita nmpk la pandangan kat kawasan tertentu... ada kat tepi laut... ada kat tasik2.... hutan²...
ni pulak... benda² hidup dlm air...
coral yg sgt cantek²....
binatang dlm air jgk...
jenis² ikan kat dunia...
last skali kat tmpt kuar... ada exhibition gmbr² kuda...
actually ada lg satu exhibition... pasal kaum tibet... tp tak menarik utk missLR... so i kena berkejar² ngan dia pi section yg dia suka...
ini kat luar... ada la 2,3 ekor dinosour dok tunggu tetamu...

bg i museum ni menarik...
gmbr² yg i ambek pon bukan semua bahagian....
kalau nak info lg... blh tgk web ni... http://www.senckenberg.de