berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, August 27, 2014

eurocamp - easter 2014 - safaripark Beekse Bergen (part 2)

Salam and Hallo

atas permintaan... i sambung cerita safaripark ni....
berkurun br nak sambung part 2 kan...?
utk part 1... cekidaut kat sini....

kalini cerita pasai kami kat safari lg... (dah nama pon sambungan kan...)
haritu last, cerita pasai zirapah kan... so tu dia kaki zirapah... :) keras... klok! klok! klok!
tukang cerita kata, lidah zirapah kuat smp kalau dia jilat kita, ada potensi kulit nak terkuar...
*ngeri tak?*

gmbr dak comey tu... si haziq... :)
yg ni pulak gmbr toilet... kami turun ja bas.. missLR kata nak terkencing...
berpusing² i cari toilet... rupanya ada depan mata...
1.tak dak tulis 'toilet' or lambang yg menunjukkan dia tu toilet...
2.tak dak rupa mcm toilet

kami.
masa ni nak tunggu boat.... nak ikut route air pulak... missLR masa ni dah ngantuk n penat... tp tahan jgk mata sbb tak dpt tgk gajah lg...n also excited sbb nak naik boat...
missLR dah lama tak naik stroller sebenarnya... tp nasib baik la sgt terpikir nak bawak stroller.. if not, jenuh gak la nak dukung 13.5kg pusing safari tuh... huhuu..

gmbr atas ni, masa kami tunggu boat.. angin sepoi2 ja... anak2 pon dah nak tertido time nih...
atas : tu la boat yg kami naik...
bwh : dlm sungai tu punya la besau² ikan dia... huhuuu
atas : teman gossip.... depa ni style melawak tahap tinggi... org lain mesti tak paham punya... antara depa 2 org ja yg paham... huhuuuu....

bwh : tukang cerita... tp cakap dutch.. dok pahe gapo pon..
tak byk sgt binatang yg i nmpk masa naik boat.... semua binatang yg dah nmpk masa naik bas...
tp ok jgk naik boat... blh rileks regang2 kaki before smbg jalan blk....
turun ja boat, ada playground.... bg la missLR layan perasaan sat...
gajah tak nmpk lg time tu... so kena bg dia aktiviti lain dulu....
bila tgk gmbr nmpk mcm pelik missLR pakai jaket tgh² ada matahari kan...?
tp sebenarnya, sejuk la jgk weather kat situ masa tu...
tp Alhamdullillah.. tak hujan... syoq ja kami jenjalan n bersukaria...
i kesian tgk beruang ni... kat gmbr badan berbulu gebu... real live, togel....
tp sbb dia beruang malaysia...  kita ambek gak gmbr dia... hihiii....
cantek ja dia dok menungging... sun bathing lew tew kononn....
alaaa... apa nama binatang ni.... yg slalu blakon watak jahat kat dlm cartoon...
dlm cerita lion king pon dia jahat... dlm cerita apa² pon dia layak pegang watak jahat ja...
i dah google tp takleh gak nak ingat apa nama dia...
tgk la gmbr tu... kawan² dok terbongkang tidoq... sorang dok melilau... jaga kawasan kot...
jumpak lion lg...
turun dari boat tu... kami ikut route utk jalan kaki pulak...
byk gak binatang buleh tgk...
time jalan kaki... br rasa mcm kat zoo.. binatang² semua dok dlm kandang/sangkar...
ada info yg blh kita baca etc....
gorilla.... 
missLR kata org utaaannnn mission wildness... siap gaduh ngan dia... 
i kata gorilla dia kata org utan... i kata gorilla dia kata org utan... i kata gorilla dia kata org utan...
then i kata.. kalau org utan ada rambut panjang...
missLR : itu liya tau la... tp ini papa dia... ( smbl jeling kat encik suami )

terus tergelak...
spesis² monyet... i pon tak tau nama glemer dia apa...
tp hat atas tu ada dlm kelompok yg besaq... mcm2 aksi ada... aksi kasih sayang mak ngan anak... aksi kejar² manja... aksi sensored pon ado... huh.
spesis² itik/ burung..... itik² n burung² ni pon lepas ja... maybe sbb depa bukan spesis yg blh terbang tinggi n lama kot...
bawah kiri is burung unta...
akhirnyaaa.... jumpak gak gajah... tp missLR dah tertidoq... kesian kat dia...
i try kejut pon dah tak terjaga.. maybe sbb penat berjalan.. n also penat tahan mata...

gmbr bwh tu... gabungan zebra ngan zirafah.... huhuuu... pelik tp benar...
leopard.
sekor tidoq tak gerak2... 
sekor jaga kawasan... ke hulu kehilir dia berkawad dok jaga kawasan... 
 
chimpanzee...
time ni kami dah jalan laju sbb anak2 semua dah tidoq... sembang pon dah terkuar tajuk zoo dah...
part ni i kagum sangat...
pihak safari buat ja sarang burung kat atas pagar entrance...
pastu burung tu lepak² kat sarang dia...
mula2 i ingat tu patung.. tp bila tgk lama² burung tu bergerak... n ada salah satu burung tu terbang...

persoalannya.. mcmn burung tu blh slumber duduk sarang tu without rasa nak terbang kuar dari kawasan safari....?
mmg tak dak pagar or jaring or apa² yg jd sempadan safari tu ngan kawasan luar....
last but not least, cari tempat nak bergambar yg ada tulis nama safaripark...
dah kuar dari kawasan safari, terjumpa van kotor nih,... layankan aje lah... hihiii... yg penting ada nama safari... :)

kat bhgn dlm pon ada tmpt ambek gmbr...
lepas ambek gmbr.. dia print n kita blh bg email utk copy kita jgk.. :)

Tuesday, August 26, 2014

malaysia 2014

Salam and Hallo

pahabaq uooollllsssss.....

tahun ni i blk raya kat mesia... lalallalaaaaa....
kesian kat missLR.. dok rasa raya di perantauan ja.. selagi dia tak masuk sekolah, better la kami bwk dia blk raya kat mesia siap²...
kindergarten dia tak cuti lg time kami blk tu.. tp kami mintak cuti... kalau kindergarten, still senang nak cuti ikut suka hati... bila dah masuk sekolah.. mengikut org yg berpengalaman, sgt susah nak cuti.. ponteng 2hari pon, polis mai rumah... hui hui hui...

tiket mahai skit compare time kami slalu blk bulan 5-6...
tp dah niat nak blk raya kat mesia... so byr ja sudeyh...

pilihan di hati tetaaaapppp MAS..
nak jadi cerita, kami fly a day after kes MH17... (Al fatihah)
Alhamdullillah ramai mendoakan keselamatan kami...


kami blh bawak up to 90kg sbb sorang dapat 30kg...
for the first time, lps i packed brg... space ada lg... tahun² lepas.. kerapnya kena rearrange or byr utk berat yg extra...
kalini i sorang² yg pack brg... encik suami tak leh masuk campur sbb dia kerja n kami fly pagi jumaat... kalau ikut dia segala benda dia nak usung bawak blk...
hati tak brapa tenteram bila ada lg space kat beg... huhuu...
i letak nutella botol XXL... letak baju missLR lebih² skit... then beli coklat lebih²... bila timbang still ada 10kg++ free..
terus call family n kengkawan tanya ada sapa² nak pesan apa² ka...

kat epot... bila timbang... 89.6kg... :)

kami selamat smp on time kat klia.. Alhamdullillah...
flight take off lambat skit sbb proses load beg2..
lps tu semua ok... take off ngan landing pon smooth...

actually since i mai sini... tahun ni 1st time kami landing kat klia.. slalunya lepas smp klia. terus ambek domestic flight ke penang... kalini kami turun klia sbb satu, tiket domestic mahai... dua, dah ada family dekat nak mai ambek... tiga, nak pinjam keta kembar encik suami... empat, i nak pass brg² kawan²...
psst... believe it or not... i usung blk 40 beg longchamp... huhuu....
jgn bgtau kastam taw! huahhahahhaaaa

so.habih cerita part 1...
masuk cerita bab raya...
raya 1st kat rumah bonda... semua adik beradik i ada.. kecuali kakak 3rd..
i tetiba terrajin nak buat rendang ayam.. n menu 1st raya ialah nasik arab... kakak 1st i jadi kapla chef... i tukang tulong² ja...

gambar kami depan masjid kampung i...
ada 3 gambar... satu gmbr, i tak senyum... satu gmbr encik suami jeling tempat lain... 3rd gmbr yg ni... missLR plak tak sempat senyum...
so,i pilih gmbr ni sbb missLR kecik.. muka mcmn pon comey....
tp sebenarnya... di sebalik tudung n baju pwincess tu.... tangan n kaki dia sebenarnya bengkak² sebab nyamuk.... :(
kesian sgt kat dia... sgt tak geng ngan nyamuk...
i teringin sgt nak bg dia main mcm i dulu²... main dlm hutan... mandi ngan air hujan... main kat sungai blkg rumah...
TAPI... bila dah dok dlm rumah pon, bengkak² abih tangan kaki... terpaksa la i simpan dia dlm kelambu...
segala mosquito repellent i dah try.... yg plaster... yg liquid... yg spray.. yg ikat... yg lotion... semua dah... tp tak works utk missLR...
so dia kena redho ja la... dia kata  'nyamuk kiss sbb tu ada lipstik dia merah...'

balik mesia time bukan raya pon hectic.. apatah lg blk time raya...
mcm biasa... i tak dan jumpa kengkawan pon... :(
tp buleh dpt jumpa ramai family sbb raya n kenduri...

duit pon kuar mcm air sungai sedim kulim... huhuhu... laju gila n byk...
bila blk sini, nak buat account blk... terus rasa kecut peroot... uhuk... uhuk.. uhuk..

kami blk kalini, dpt join family in law buat kenduri kesyukuran... jumpa family ramai2...
n ikut family i pi cameron... nnt i kat entry lain.. insya Allah...

other than that... kami just pusing² jumpa family saja...
i rasa missLR membesar dlm keta ja kalini... bygkan la... 4hari kat kl... kami drive 2000km...
pheewwwwww.....

itu tak masuk yg blk perlis.. pi sungai petani... pi cameron... pi penang 2-3x...

gedebuk gedebak... dah 18hb...
time to say goodbye... tahun depan, insya Allah blk time raya lg...

time blk, luggage kami 90.9kg...
kakak kaunter tu senyum ja.. so tak yah byr utk extra... Alhamdullillah... :)
flight kami take off n landing dengan smooth sgt... Alhamdullillah... Allah jaga kami...
thanks jgk utk semua yg mendoakan kami... :)

cumanya sedikit terkejut sbb masa kami smp, suhu 14°c uollss...
i pakai gaya² dok mesia ja sbb ingatkan summer lg kat jermen...

ooo yes.
bear besaq gabak tu missLR punya...
toksu girl dia bg hadiah... dia usung sendiri bear tu... semua dok tergelak sbb bear sama besaq ngan tuan... huhuu...
dia bg nama chichikiki.... i bg nama susi..

.

Thursday, August 21, 2014

Giveaway 14/003 - result

Salam and Hallo

ampooonn hokey...
i br smp ke bumi jermen senin lepas...
n busy kemas barang bagai... smp terabaikan blog n giveaway...
blk mesia ritu lg la jgn cerita.. busy tahap kesatria baja hitam...

hadiah i dah usung bawak blk mesia siap² raya ritu... tinggai nak cabut undi ja...
blame me sbb tak beriya sgt promote GA ni... plus, terus tinggai blog tak berhapdet² sekian lama..

ini peserta GA
  1. CuTeNyer@Ku!!!~~ 
  2. amy (^_^)
  3. jiji wife fizz
  4. Wirda
  5. izzeyda
  6. InaAhyat
  7. Natasha Luke 
  8. Nanee Sidek
thanks.. walaupon 8worang.. tp sebenarnya ramai jgk yg email bgtau nak join tp takdak blog.. maybe next time hokey.. :)


  1. CuTeNyer@Ku!!!~~ 
  2. amy (^_^)
  3. jiji wife fizz
  4. Wirda
  5. izzeyda
  6. InaAhyat
  7. Natasha Luke 
  8. Nanee Sidek
do contact me, winners... :)
email : nch_2311@yahoo.com