berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, September 16, 2014

getting busy - kelas piano

Salam and Hallo

alkisahnya... encik suami ada officemate, chinese indonesian..
tahun lepas kot.. kami ada pergi jalan² kat Mainz and jumpa family dia skali...
waktu tu i la i kenal ngan wife Sony, Elly.. rupanya Elly ada degree dlm muzik.. major piano ngan flute...
tambah keseronokkan bila Elly ajar budak² jgk... :)
masa pegi rumah dia dulu, missLR main² piano kat rumah Sony and Elly kata missLR dah buleh start blaja piano sbb jari dia dah cukup panjang utk tekan key piano...

so... awal september haritu.. lepas kami blk dari mesia... i bawak missLR utk 1st piano class dia..
Excited!
balik ja sekolah dah prepare² barang nak bawak pegi kelas piano... :)

Mainz ni bandar terdekat ngan kami selain Frankfurt... tp dua arah yg berlainan...
mcm kita dok kl... satu kat shah alam.. satu kat gombak... gitew...
Elly ajar dlm deutsch... senang utk dia explain kot..
better jgk utk missLR... :)
1st class.. dia malu² lagi... tp nmpk muka dia excited...
kiri : itu tengah blaja nyanyi smbl blaja note mi-re-do..
kanan : pastu... blaja kat piano...
i dok diam² kat bucu rumah... huhuu... skali² tu missLR ngelat gak... nmpk mainan.. dia main... nmpk i, time tu jgk dia nak sembang bagai...
tp Elly pandai ajar and tackle dia blk... :)
i pegi Mainz ngan train... n bila dah habis class... alang² ja kan.. encik suami blk ngan Sony n sekali harung ambek kami...
masuk ja kereta, missLR bukak cerita mcm peluru... dia kata dia seronok blaja piano... :)
then dia request nak makan spagetti seafood...
kat kedai.. dia ajar papa pulak.. bila papa kalut tgk phone... kena marah... :P

i pernah cerita yg skg ni i suka sgt² tgk online punya fleamarket kan...?
kebetulan... ada org nak jual basic keyboard...
masha Allah... just on the right time...
mula² dia letak €60... esoknya tu.. dah turun jadi €50.....
and masa i blk rumah nak tunjuk kat encik suami dah jd €40...
lepas 3hari, tak dak sapa pon yg like or komen nak beli...
so kami message tanya kot² ada apa yg rosak... org tu kata semua function elok...
i seronok gila... rezeki missLR... dah la murah... elok pulak tu...
set hari jumaat... ambek hari ahad...
org yg jual tu budak lg.. skg dia umur belas2 cemtu.. dia start main piano umur 10... tp skg dia dah ada 2piano yg besar gabak kat rumah.. sbb tu dia nak jual keyboard basic tu....

bgn ja pagi, missLR nmpk papa dah dok pasang keyboard... senyuuuummmm melereeeeeettt la dia...
terus practise lagu mi-re-do...
pastu suruh mama buat lagu let it go! huh~~
bila dah agak² tak leh survive... dia tekan satu key and nyanyi segala lagu dia nak nyanyi...
teng teng teng teng teng teng.... key yg sama... lagu ja lain²... hahahhaa
*abaikan ke'seghogeh'an missLR.... dah tak mampu nak bersabar siap lawa² dah...
next class and class seterusnya akan buat hari selesa... so ni gmbr nak pegi 2nd class selasa lepas...
excited jgk... i kata kuar rumah kul 4ptg... kul 244 dia dah bising kata dah pukul 4.... 0.o
second class... blaja 2nd lagu... haritu lagu jermen pasai kutu... kalini lagu omputeh pasai anak kambing... hihiii....
kalini nmpk dia lebih berani... apa dia tak paham.. dia suruh Elly ulang... and ulang.. and ulang... smp dia buleh...
part focus... still level sama... huhuuu
kiri : tu tgh blaja note do-re-mi.. tp kali ni lagu mary had a little lamb... panjang skit dari lagu kutu masa 1st class...
nasib la dpt cikgu yg baik... mcmn la blaja nyanyi ngan kaki semua buleh terangkat... konpius i..
kanan : itu latihan nyanyi... tp guna do-re-mi....
yg menyelit tu.. cikgu kecil... :) si jess yg comel....

harini 3rd class... :)
ahad lepas, missLR start class agama jgk...
kat sekolah morrokko... nnt i cerita.... :)
Alhamdullillah... dia excited utk dua² kelas....

its time to get busy, honey.... :x


Friday, September 12, 2014

heater bocor

Salam and Hallo

31  ogos lepas... waktu kami tgh dok berjimba buat rumah kotak utk missLR... heater kami bocor..
i dok tgh termenung2 kat dlm bilik...
encik suami tgh siapkan tingkap utk rumah missLR and missLR tgh dok terkodek² tgk rumah dia nak siap...
heater tu tetiba mcm pecah n ada lubang kecik yg buat air bersembur kuar...
pressure pulak kuat... mmg air tu kuar laju and banyak even lubang tu sgt la kecik...
terkebetulan jugak... tmpt bocor tu straight ke TV, DVD player and segala plug kat situ... 0.o
time ni dah nak reda dah skit...
kat germany, bila ahad semua benda tutup.... termasuk la company² service.. i jd tukang tahan baldi air n tuang air.. encik suami pulak kena call merata utk panggil org service heater tu...
dah call merata tak berjawab.. last² encik suami call bomba!
suddenly saja dia bocor.. pintu balkon pulak tutup... mmg air sembur straight ke tv... mmg sadis...
lantai pulak basah smp almost half ruang tamu...
abih segala tuala...segala kain batik.. kain pelekat semua  i bawak kuar..
smbl tadah air... smbl perah towel...

bila dah call merata tak dpt... encik suami call achik.. 
bila achik smp, dia pon tak tau nak buat mcmn sbb air terlampau kuat and byk.. so dia ngan cikdee pon tlg smbg kerja i... lap and perah towel...

tengah dok sibuk² tu.. ada org call back.. tak tau dari mana dia dpt report... or maybe ada one of the number yg encik suami call tu ada divertion ke number lain ka, tak tau la...
dia kata dia akan hantar org utk repair...
ni parquet kami waktu petang tu... air dah meleleh kat bawah parquet smp ke tgh rumah...
and skg ni, parquet kami semua dah meleding and terangkat skit..
sadis.. tak leh nak buat apa melainkan tukar baru... and kalau nak tukar pon, tak leh tukar half2.. kena tukar satu hall....
air yg kuar mula² air biasa.. pastu dah lama² air makin panas and kaler mcm air ubat hijau² skit... asap pon byk.. bau pon lain macam....
kebetulan waktu tu hujan... so luar sejuk.. dlm rumah berasap².. hohooo...
nampak tak kain tu berasap... mmg panas... so bayangkan la mcm i dok bertinggung kat depan air panas tu and bawak tuang ke bilik air...
masa mula² jadi tu... air laju sgt.. i tak sempat nak angkat ke bilik air.. i tuang ja kat balkon... dengan harapan... bila air dlm heater tu habis... setel la kot...
rupanya non stop...
so i angkut air tuang kat bilik air pulak...
benda jadi kul 2lebih.... pukul 7 br org nak repair tu sampai rumah kami... -.-'
letih hokey i angkut air... and air non stop kuar...

org tu kata hari yg sama ada 4 rumah yg kes sama... so dia mmg tak leh dtg lg awal...
bila dia smp, air dah kurang laju... but still byk...
dia smp, tutup paip heater.. dia kata, air mmg tak kan abih kuar sbb paip heater tu utk seluruh kampung... huh!
rupanya paip heater kami terlindung belakang tiles toilet... org tu kena tebuk tiles utk tutup paip...
waktu ni dah nak maghrib... kul 8 rasanya...
technician tu dtg and repair pom pang pom pang.. then dia terus angkut heater tu bawak blk office..
smp sekarang pon belom ganti heater baru lagi... nasib baik la tak sejuk sgt skg ni...

tv kami basah teruk jgk... achik pesan soh tutup 4-5hari.... kami bukak blk lepas seminggu... Alhamdullillah... still buleh guna... kebetulan warranty dia pon br habis.. tp kalau ada lg pon, still tak leh nak tukar sbb air yg masuk kat dlm tu...

frustnya, semua benda jadi... kami tak leh nak claim insuran.. alasannya, parquet and wallpaper tu kami yg pasang... bukan owner...
barang² letrik mmg lgsg tak leh claim... nasib baik la jgk tak dak yg rosak...
cuma parquet ja la... ngan wallpaper skit...
nak kena buat sejenis lg insuran utk bencana yg mungkin mendatang... huhuu...



.

Wednesday, September 10, 2014

eurocamp - easter 2014 (beekse bergen, Holland) - grillen

Salam and Hallo

haiihhh.... cerita bulan 4 tak habih²... hahahhahaa...
hadap ja la... if not, i takdak cerita nak hapdet blog...  :P

cerita pasal safari yg tersangat la best dah abis.. blk dari safari.. kami grillen... :)
masha Allahh.... murah sgt rezeki kami sbb rupanya among us, ada tokey daging hokeeyyy.....!!
menu : 
ayam diperap oleh org kajang... terbaaeekkk.... makan ayam pon rasa mcm satay kajang..
daging lembu... perapan yg simple tp sedap...
lamb cutlets... hingga menjilat jari..... yummy!
sosej.. kengkonon utk anak² tp last² anak2 layan ayam ja....
ikan dorade... tak dak dlm gmbr tp menjadi rebutan smp tinggal tulang saja... kepala pon habis!
udang.. import dari kampong i... :)
brokoli and hollandaise sauce... ini i buat sbb i tak reti nak makan benda tak dak sayur or salad..
antara petugas... hat baju kotak ambek task merasa daging dah masak blom.. hahhahaa...
jimin n wawa dah bawak 2 griller... i mmg tau kat caravan ada griller cuma tak mau la guna kan sbb ntah hapa² yg org before tu grill...
tp rupanya, griller kat caravan kami tu baru.... berkilat² lg... mmg tak nmpk mcm pernah digunakan even once.. tp masing² decide nak guna griller yg jimin bawak saja.. senang, lepas pakai buang...
daging n ayam yg siap... petugas lelaki bakar ini dulu.. tp ini yg last skali makan sbb semua serbu udang ngan ikan dulu... :)
silap la i tak teringat nak bawak cili padi... if not, blh buat ikan makan ngan ayaq asaamm... yummmeeehhh!
 


kambin. kambeng. kambing.
kambing ni, beli yg dah siap perap... sedap jgk..
udang pulak i beli kat kampong sebelah... mmg fresh...
i just perap kejap ngan bawang putih, pepper, garam skit ngan jus lemon.. wallaaa! 

pendek kata... semua pon sedaplah... makan pulak ngan kawan² baik kami..
Alhamdullillah....
brokoli tu... i, encik suami ngan liya ja dok pulun... org lain makan skit² ja..
faezah ada buat sos cili ngan mash potato jugak... lazat hokeyy.. resepi semuanya time² jugek i mintak... tp nak buat tahun bila ntah la... huahhahaha.... 

ada leftover..  semua kami buat breakfast n lunch esoknya....
just nice ja makanan yg kami bawak utk 4hari 3mlm...