berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, October 16, 2014

raya aidil adha 2014

Salam and Hallo

4 oktober 2014 - raya haji kat jermen.
plan nak pi konsulat.. tp tak jadi..
plan nak pi masjid morokko... pon tak jadi..
yang jadinya... jemaah tiga beranak kat rumah... :)
berimamkan encik suami.. bermakmumkan i and missLR...
complete ngan takbir raya.. tp tak dak khutbah raya..

jumaat (3hb okt) -  public holiday...
kedai semua tutup.. i tak sempat nak prepare apa².. encik suami tetiba nak buat makan² siap ngan senarai menu dah dlm otak... -.-

so kami buat jamuan raya on sunday...
still mode raya kan.. before jamuan mula.. sempat gak takbir seround :)
tetamu tak ramai sbb ada budak², so tak nak sesak²...
budak² junior kat sini pon dah ramai yg tak dak... dr berbelas org... skg tinggai 2 org ja kot.. huhuuu...
tapi ada tetamu istimewa...
family wawa dari beribu batu...
family pakcik khairul yg kami br kenal...

menu :
nasik arab yemeni mendhi
ayam panggang
salsa
sos sadri
sos tomato pedas
dalca daging
ketupat/lemang
rendang ayam
bubur jagung
buah tembikai

all prepared by me :)


tapi tak dak la kagum sangat kan... nasik arab tu guna pes :P

sabtu malam tu i start ngan rebus ayam ngan pes...
masak ketupat half cook..
masak rendang ayam...
and also masak dalca..

pastu tido...

pagi ahad baru bakar ketupat/lemang..
prepare salsa and sos² semua...
masak nasik arab 2kg...
pastu last bakar ayam...
sambil masak bubur jagung...

tetamu first smp kul 1tgh hari...
elok² ja i dah sudah masak bubur jagung... tinggai nak rasa ja...

lega.. semua dah setel time tetamu smp...
puan wawa jd tester... :)

pes nasik arab tu i beli dari my biras ka mesia.. sgt recommended!!
nnt i promote kat next entry.. insya Allah..
kalau ikut pes tu... sos dia cuma sos tomato pedas tu ja..
masa 1st day puasa haritu, ada junior request nasik arab... so, i google² la sbb i tak pernah makan nasik arab.. then, my sister bg satu resepi ni.. tp time tu tak jd sgt sbb puasa kan.. dah la tak pernah makan... pastu tak leh rasa pulak... huhuu..
ikut resepi my sister tu... ada salsa ngan sos sadri...
so utk hari raya... i buat dua² sos tu as tambahan...
and encik suami request benda berkuah... i masak dalca.. daging skit plus sayur melimpah ruah... hahahhaa...

dalam byk² benda... i frust ngan ketupat i..
i cari beras pulut brand yg biasa i guna.. tak dak.. so i ambek ja la yg mana ada...
bila dah masak... jadik keras ala² lemang terlebih masak...
dlm lembut.. tp kerak keras...
dah 4-5 kali i buat, cara yg sama.. tp jadik sedap... kalini ja tak jadik...
sadis.

Tuesday, September 30, 2014

eurocamp - easter 2014 - speelland

Salam and Hallo

cerita beekse bergen lg.. huahahaa...
peginya 4hari... tp ceritanya dekat setgh tahun tak abih²....
so.
selain open zoo yg sgt meriah tu... kat beekse bergen ni ada speelland (playland gitu..)
tak la besar sgt tp cukup utk spend seharian kat situ....
mula² kami plan nak sewa basikal.. tp bila tgk rate, mcm tak berbaloi pulak nak sewa...
gmbr atas tu basikal utk 2 org dewasa ngan 2 budak... ada basikal utk 4 org dewasa 2 budak... and yg lain basikal mcm biasa... basikal utk budak² pon ada...
entrance speelland..
utk kami, its free... sbb masuk dlm package 4hari 3mlm kat eurocamp....
sgt berbaloi²... save byk gak...
kami pergi ngan family wawa ja sbb iqbal still dlm honeymoon mood... kui kui kui... so depa pi dating kat tempat lain....
ni peta speelland....
memula masuk.. kami ke area belah kanan dulu...
ni game yg 1st....
kena pancut air tu ke bola smp la bola tu masuk lubang...
ada few bentuk.. mula² missLR excited... bila dah tak masuk²... pass kat papa...
papa pulak pulun nak score semua... ceh.
pastu main game kura².. kena kayuh ngan tangan... missLR smp meradang main game ni sbb kura² dia asyik berpusing setempat saja... lawak. org ajar, tak mau dgr.. bila tak bergerak².. nak hangin plak....
nasib baik dapat mak yg sporting mcm i taw... 
terus i naik skali ngan missLR... encik suami malu... padahal ada ja org besar lain yg naik ngan anak²...
see... mak² gak yg sporting... siap kami 2 org lawan kura² sapa lg laju... hahahhaa...
tp susah gak sebenarnya nak control menatang tuh... 
ni playground yg depan² skali... utk budak kecik umur² missLR and haziq...
sementara mak² lawan lumba kura².. bapak² bawak anak² main buai... hihiii...
sempat la depa gossip² skit sambil tlg buai anak...
missLR nak try hayun buai sendiri... tp end up buai ter'stop'... hangin lg skali... terus nak turun buai...
then naik basikal plak...
dia kalut basikal kat situ sama ngan sekolah dia... paksa² adik haziq naik basikal ngan dia... adik haziq pulak tgh syoq naik buai... tp memandangkan bestfren time tu, adik haziq layankan ja la si kakak....
cheeky sgt si haziq ni... :)
kakak liya pon dan² rasa dah besaq sbb dah buleh carry adik naik basikal... hihiii...
pastu kami jalan lagi ke area side kanan park tu...
gmbr bawah : game pusing² dlm air... kami tak main pon.., missLR dah ternampak game lain....
gaya pemandu pelancong... peta dia pegang n dia yg nak pilih nak main apa...
kanan : tmpt budak² panjat and lompat²....
missLR br nak naik... ada budak lompat²... terus missLR cancel nak main....
next, main bendalah ni.... keta safari... apa nama ntah game ni...naik keta tp mcm train sbb sambung panjang²....
semua game kat park ni kebykkannya free.. maka dengan sebab itu, missLR ngan haziq naik ni 3 round kot... depa tak mau turun...
turun... tp turun sebab nak tukar tempat ja... huahahhaa....
happy sesangat depa naik keta tu byk kali.... :)
lepas tu, missLR nak main go kart ni... ini go kart utk budak below 130cm kot...
tp utk budak kecik la.... haziq pon naik main, tp takut² nak tekan paddle...
si missLR pon naik keta tu, kejang ja muka tak tau pasaipa... stress gamaknya bila driving... huhahahhaa...
atas ni 2 jenis go cart utk org besar.... encik suami nak main go kart yg atas tu... tp takdak org jaga pulak....
tgk yg tmpt lg satu... tak menarik pulak.... 
lepas dah decide tak mau main go kart... kami jalan ke area kiri park pulak...
byk tmpt utk budak panjat² and lompat²....
game drive traktor...

lepas dah lompat² bagai... kami pi area tasek dia...
depa buat mcm kat tepi pantai.... ada pasir pantai and game air kat situ....
ada playground besar....
and ada paddle boat swan....
 another playground kat tepi tasik...
weater pon mcm cun² ja... tak panas sgt... and tak sejuk sgt...
ada jambatan gantung across sungai... missLR punya la menggeletis nak naik jambatan tu... terpaksa la aunty wawa pulak melayan sbb mama kena angkut segala benda beg bagai....
kat tepi jambatan tu ada rakit kayu jgk... i risau ja bila missLR kalut nak naik rakit tu pulak.. sbb pernah dah skali i bawak naik rakit buluh... missLR buat kalut nak dayung sama.. last² i jatuh dlm sungai tuh....huh.
 i ambek gmbr ni from the other side of the lake... sbb masa ni kami nak naik swan...
2tahun lepas kot... kami ada pegi zoo taiping... i punya la bercita² nak bawak missLR naik swan ni.. tp encik suami malas nak layan sbb berbahang sgt....
tup² dapat naik kat holland.... waaallllaaaa.....! puas hati :)
kami dan mereka... :)
i rasa i yg lebih excited naik swan nih.... missLR biasa² saja... muka pon boring sbb dia tak leh nak kayuh sama...
lepas naik swan... kami pusing² kawasan tu... ada boat besar jgk.. tp kami tak naik sbb dah naik boat kat safari a day before....
so kami lepak² ja and bg anak² main playground puas² sebelum balik caravan...
 ini cermin ajaib...
depa letak before jalan kuar... missLR kagum sgt ngan cermin ni...hahhaaa....
ada 4 cermin... nak bg kurus... bg gemok... bg pendek... n bg tinggi...
welll... i pon!
hahahhahaaa...



.

Monday, September 29, 2014

Tote Bag utk sekolah agama

Salam and Hallo

minggu lepas di hari rabu yg agak sejuk... missLR suddenly mintak beg utk sekolah agama...
i ada cakap kat dia ritu.. either buat beg baru or beli beg...
sbb utk sekolah agama.. byk guna file and buku A4.. so tak muat nak masuk dlm beg sekolah missLR...
so i pikir² mcm nak buat tote bag kat dia.. tp busy...busy.. and buat² busy smp terlupa...
tak sangka missLR ingat... he he he he..

haritu masa buat rumah kotak kat dia.. i refer kat pinterest...
rupanya missLR observe apa i buat...
dia siap ambek ipad... then kata..
missLR : ok ma.. ma tekan yang ni (icon pinterest)... pastu ma kena cari beg-untuk-girl..
i : ouh... kena cari kat ipad eh..?
missLR : ha ah... baru tau apa yg cantek....
-.-'
pic from pinterest
missLR pilih hat ni...
i kata... 'ishk... yang ni susah ni... mcmn mama nak buat...'
missLR : tak pe ma.... ma jahit je... ya tau ma buleh buat....

ambooiii.... siap bg motivasi.
syarat dia.... beg pink...
kebetulan i mmg ada kain cotton pink... tp kain kosong... i tunjuk kat missLR, dia kata ok...
so i pon start la buat...
seperti biasa... missLR setia menanti kat sebelah.... tanya itu ini... tlg² menyebok skit... hi hi hi...
dah siap... :)
terus ambek buku and file, letak dlm beg...
dia happy ngan beg tu.... fuuuhhhh.... nasib baik...
i just buat normal-simple-totebag... tp add pleated tu ja...
close up gmbr beg tanpa model... :)
simple tp dapat buat missLR happy... beg pon tak dak ukuran yg specific... i ukur guna file dia ja...
belah dlm, i ingat nak buat poket... tp pikir² blk... ini 1st beg... bila missLR dah boring nnt, baru buat beg elok² skit....
belah dlm beg...
lining apa pon takdak... jz buat beg tu 2 lapis jahit-inside-out saja..
pleated dia cacat skit... ntah mcmn buleh tersenget... tak perasan sbb jahit dari side dlm....
i adalah malas nak tetas... maka dengan itu... kita buat² ja mcm beg tu dah perfect... ahaks!
last but not least.. terima lahh... model dan beg nya.... :)

beg dah siap... buku² dah siap....
tup² minggu ni tak pi sekolah agama sbb missLR tak sehat... minggu depan cuti raya....
minggu lg skali... missLR dah abih kelas percubaan.. so lepas ni dia akan pi kelas blaja quran saja...
next year baru join blk kelas bahasa Arab n pendidikan Islam....