berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, December 19, 2014

curtain utk masterbedroom

Assalamualaikum and Hallo

early november haritu i ada jahit langsir utk master bedroom..
actually i nak clear kan stock kain kat rumah.. mula² kain tu i beli utk buat cover kotak.. tp end up project terbengkalai atas sebab² yg tak dapat dielakkan.. maka dengan itu, i proceed ngan project curtain memandangkan curtain dlm master bedroom tu tak pernah bertukar... tukar utk basuh pon br 2x dlm 3tahun...
-.-
ini la rupa langsir baru bilik tido kami...
senget benget tp puas hati la sbb ada gak rupa scallop tuh....

before this i ada jahit pleated curtain utk langsir hari raya..itu pon tahun 2012!
this time i nak try and error jahit scallop...
i teringin sesangat nak masuk kelas curtain cikgu Rogayah.. dia ada buat online class..
tp i tak tau la berbaloi or not.. so kita try dulu..
bila curtain dah siap... yes. i mengaku.. belajar perlu berguru.. tak leh nak buat pepandai sendiri ja... huahahaha...

kesalahan first² skali.. i tak ukur size tingkap... budget mcm cukup ja...
rupanya kain yg sedia ada tu ada 5meter ja...
jem.
tak pasal² kena beli kain lain...
and tak pasal² jgk terbeli rambu ramba tuh skali...
nama pon spesis kedekut... kain tu i beli semeter 2€... jarang mcm kain dalam..
rambu ramba tu pon yg paling murah yg ada kat situ.. i tak ingat brapa €.. yg pasti 5€ lebih semeter..
ini waktu try and error...
ouh yes.. i refer kat dua tutorial.. sini and sini..
i guna semeter kain utk sekeping scallop.. i rasa bidang kain ni 140cm kot.. tak pon 160cm...
total kain 8m rasanya... wing tepi tu seketot ja sbb i guna kain yg lebih² dari scallop... huahhahaa.. *kedekut mode*
close up skit...
kesalahan kedua adalah.. jenis kain... ini cotton nipis.. patutnya nak buat curtain scallop ni kena guna kain yg licin so that bentuk dia cantik... so bila guna kain apa yg ada.. kena la terima ja apa hasilnya... huhuu...
nampak tak kesengetannya...?
maka dengan itu sesuai la dia duduk dlm bilik tidur kami... so kami berdua ja yg blh nmpk kesengetan itu sepjg masa....
scallop dia pon tak cun sgt kan..?
mcm kebawah sgt.. patutnya dia melebar ke tepi....
kesalahan ketiga... tu la tu.. wing dia.. setoet..
i dah malas nak kuar beli kain dah...so setoet pon setoet la.... kebetulan sama labuh ngan scallop... kira ok la...(bg sedap hati)
kesalahan keempat... riben kat rambu ramba nih...
i guna universal punya jarum mesin jahit... result dia : riben tu jd pecah²...
sadis.
lepas tanya pendapat sifo² sekalian... i cari la jarum yg nipis skit.. tp tak menjadi jgk..
end up...i jahit ja ngan tangan....
setel.

bila dah siap jahit semua.. semangat la i memanjat nak gantung..
tak sedar encik suami dah diam² ambek gmbr and anta kat wassap family..
bukan main pakat mengomen... huhuuu...

haisshh.. kalau cun tak pa gak.. ni senget benget pon nak berangan nak bukak kedai curtain... -.-

Friday, December 5, 2014

three two

Assalamualaikum and Hallo

hoo yeee... 23rd november haritu, i sambut birthday yg ke 32..
23-32...

nak jgk lucky number kan...?
heh.
ramai tanya betul ke i 32...? bukan 33..?
weellll...itu la untung lahir akhir tahun...

birthday kalini sempoi... nothing special yg terkejut² or suprise² or sweet²..
memandangkan birthday kalini weekend... so encik suami ajak jalan² cari benda makan yg tekak dia teringin... baca betul²... tekak DIA..
-.-

mula² encik suami ajak pegi mainz.. tp i ralit² pusing².. golek²... dah smp tgh hari...
tp encik suami nak gak ajak kuar.. so kuar jgk tp pegi frankfurt...
memandangkan encik suami dah lama tak naik train.. maka sempena birthday i.. dia ajak kami pegi frankfurt ngan train... ok.. itu luar biasa sikit utk DIA... sbb i n missLR mmg still pegi mana² ngan train or bas...
kuar kalini mmg takdak plan nak shopping or hooping or stalking...
mmg semata² nak kuar berdating sahaja...
kebetulan ada strike kat frankfurt.. tramp tak gerak... so, kami berjalan saja kemana²...
org frankfurt pulak nak bergambar kat lambang euro nih...huhuu..

haish.. dah besar dah missLR... :D

sunday, 23rd..
pagi² kami dah kuar jumpa cousin i (actually cousin kepada cousin) kat airport frankfurt... dia ada kerja kat US... then mintak transit kat frankfurt utk jumpa skandal² sekalian... masa ketot.. tp ramai skandal nak kena jumpa.. makanya, kami lepak kat terminal satu.. then i bawak blk beg luggage dia saja.. dia terus pegi jumpa skandal lain pulak...huhahahha...
blk dari airport.. missLR nak pegi playground... dah sejuk² mana lg nak lepak melainkan tiggolino...
so lepak tiggolino...
i melepak smbl membalas ucapan² bday dari peminat² terchenta....
gitewwwww.....
thanks a lot uols... thanks utk segala ucapan...segala doa.. segala pujian....segala perlian... dan segala²nya lah!
i love u like stone.the very hard one...

blk dari tiggolino, kami blk rumah dulu sbb ada org sakit perut..
i bantai tertido kat sofa... huahhahahaa....
ptg, encik suami ajak makan steak... kan besday kan.... tak mau la susah² masak bagai...
giteewww...( skaligi)
slalunya kalau pegi kedai steak ni.. i tak pernah dpt order benda yg i nak makan...
mesti missLR dah dulu² pi order sendiri number 14.. spagetti seafood feberet dia..
huh.
bukannya kedai ni ja.. pi mana² pon, lately (semenjak missLR dah reti cakap jermen).. mesti missLR yg order... and sebab tak mau membazir... otomatik, i kena share ngan missLR... and otomatik encik suami mcm ala² terpaksa order makanan lain yg ikut selera dia...

huh.penat berleter...
pendek cerita... hari besday i... encik suami bg i order menu yg i nak makan... dia pulak share spagetti seafood ngan missLR...
muka puas dapat makan steak ngan mushroom tergolek...
tp last² tak habih jgk sbb rasa mcm dah gigit byk kali tp steak tu tak habih²...
hahahahhaa...
encik suami kata, lenkali redha ja la apa benda yg dia pilih...

eh jap. awat mulut i kaler putih? ka gigi i tu?
ouh.. lips i berkilat rupanya.

Monday, December 1, 2014

vietnamese springroll

Assalamualaikum and Hallo
Sumber :
belajar dari kawan vietnam..

Mukadimah :
i suka sgt vietnamese springsroll nih.. maybe sbb penuh ngan sayur² n salad² fresh...
bulan lepas i buat projek tanam taugeh ngan missLR.. so one the menu yg i dah masuk dlm list ialah vietnamese springroll..
seeee... mama ajar anak mama jd anak dara sejati... blaja perisi taugeh.. dapat la 2 cekak.. :P
i pairkan ngan hunan crispy fried meat and thailand rice noodle salad..
salad tu sama ja bahan dia ngan isi springroll.. i tak letak fish sos n salad ja..

Bahan² :

  • udang / crabstick / ayam rebus / daging rebus
  • rice noodle / su'un
  • taugeh
  • ketumbar
  • salad / lettuce
  • cili hijau - potong pjg
  • timun - julienne
  • carrot - julienne 
  • daun pudina
  • basil
  • rice paper wrap
sos
  • sos ikan
  • jus limau
  • garam gula
  • cili padi

note : plg penting the wrap.. dia mcm kulit popia tp keras n bila dah lembut, dia transparent..
utk bahan² filling... letak ja apa bekenan di hati.. utk kalini i guna crab stick.. basil n pudina i tak letak..
semua sayur fresh.. suun n cracstick saja i masak kejap..

Cara² :

  1. prepare semua bahan utk filling..
  2. rendam n pusing² wrap dlm air.. (jgn lama.. dlm seminit ja cemtu..)
  3. isi filling dlm wrap mcm buat popia.. ( blh cari tutorial cara wrap springroll kat youtube..)
  4. preapare sos..

Nota kaki :
i mmg blh mengadap makan springroll ni berketul²... huhuu...

tenung²kan dan selamat memasak...