berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, August 11, 2015

kelam kabut

Assalamualaikum and Hallo

ok.
harini brapa hari bulan?
11.8.2015!

terbaeeekkk... nampak sgt mak lijah kalut ntah hapa² smp tak dan nak jenguk blog..

akan tetapi...diam² berisi hokey.... (i tak pregnant)

entry pasai throwback pon tak sempat nak habiskan... kalau nak toleh² jugak lg.. maunya smp terteleng... but stiilllll... tak sempat² gak nak story mory morning glory gitewww...

thanks to reader yg email/WA i and mintak haplod entry... walaupon cuma 3 worang.. namun buat i terharu... buleh bayang la kalau otai² blogger mcmn kalau ter'pause' blogging..

missLR dah besar... dah makin sama rupa ngan i... tp perangai ikut papa dia.. huhuhuu...
smlm dia baru start sekolah blk lepas 2 weeks cuti summer...
dlm dia dok sebut² boring... penuh jugak aktiviti dia sebenarnya... since raya smp la weekend lepas... mcm² dia buat.. and ofkos mak dia pon sama kalut...

and since blog i ber'hibernasi' nih... mcm² jugak yg jadi kat i...
Alhamdullillah... semuanya positif² belaka... (ada gak la yg negatif... tp kita tgk dari sudut positif jugak...)

antara yg positif ialah... bisnes i..
dari bisnes hobi²... skg dah getting serius... and dah involve international level... ahaks.. doakan la semoga berjaya ya..
betoi kata adik i... gain kepercayaan customer and they will come back.. tak perlu pon iklan²... tp kalau iklan beriya.. maka lg bertambah la rezeki...
customer i dah macam kawan.. mula² wassap ayat bukan main cantek teratur... skg ni... jgn kata nak order brg... nak beli baju raya pon, gossip ngan i... :))

and also...
i tengah buat lesen jermeng...
before this, kami tak perlu kereta pon... tp skg, bila missLR dah besar.. dah byk aktiviti and also i start my bisnes kecik²... lesen and kereta dah jd benda yg sgt perlu...
byk kawan² kat sini convert lesen... ada syarat² yg membolehkan direct convert.. tp i tak leh...so i start dari 0.. masuk kelas teori 14jam and ambek exam... buat kelas praktikal minimum 12 jam and exam... mula² kena pi kelas teori, i seteress.. sbb dok membayangkan nak melangut dlm kelas tu sejam tp tak paham apa sbb kelas dlm jermen.. 1st class pasai speed... ouh.i paham rupanya... hahahhaha...
lepas tu terus semangat naik skit nak pi kelas....
suka! depa bukan sekadar ajar bawak kereta and rules... depa ajar jugak manner on road... kagum!

lagi satu aura positip ialah group mak² malaya..
i jadi admin pada satu group WA... hebat² org dlm group tu... almost semuanya yg menetap kat jermen... kawen ngan bermacam² bangsa... and masing² pon hebat² belaka... ada pakar agama... pakar masak... pakar baking.. pakar kaunseling... pakar share info pon ada! hahhahahhaaa...

i nak cerita jugak pasai raya... tapi... tapi... tapi... gambar 4 kepeng ja ada..
hahhahaaammppeesss...

ok. nak kuar ambek cikmek... tata...





Thursday, June 11, 2015

throwback 4 - fasching 2015

Assalamualaikum and Hallo

12.2.2015
a day before kami blk malaya...
tadika missLR buat faschingfest... ala² halloween tp bukan.

before tu... ada laternfest... i dah berjaya elak..
cekgu dia nmpk kelat ja muka bila i kata i tak mau n tak bg missLR join..
dia kata, just bg budak² nyanyi ja...
tp i kata itu upacara agama depa... then cekgu dia akur mengalah...
kalau dia membalassss lg.. i nak soh dia try zikir 33x... mau dak?

kalini punya fest, takleh nak elak...
so. i explain siap² kat missLR...
plus, sekolah dia tak buat extra activity melainkan main mcm biasa.. cuma bezanya, budak² pakai costume...
tahun lepas i beriya jahit baju bagai...ada i cerita kat sini...
tahun ni mmg tak prepare apa²...
baju cheong sam nih kawan baik i kat sini bg hadiah... perfect...! dah la silk... pink pulak tu...
senang ja i nak pancing missLR soh pakai baju tu...
i just jahit seluar ja dari kain baldu... tu pon leftover dari buat baju princess dia tahun lepas... huahhaha...

sebenarnya, dia nak sgt jadi elsa...
i kata kat dia.. mesti ramai yg pakai baju elsa... baju cheongsam ni baju princess.. dia sorang ja ada baju tuh...
then dia ok...
kecoh kat sekolah... semua nak tayang baju masing²...huuhuu..
mmg betoi.. kebykkan budak pompuan pakai costume elsa... ada 2,3 org jadi anna... and also seketoi olaf... tp i tak sempat nak kejar olaf utk mintak ambek gmbr sama²...
kanan : missLR.. bestfren dia, missMM... and kawan dia jd anna.. siap ngan rambut pelsu... huhuuuu...
ni pulak cekgu group missLR... frau milka n frau toni...
sorang jd cat meow²... sorang jd red devil...
kerja depa make up budak² tuh...
tudia... sorang red indian besaq...pirate sorang.. police sorang... cowboy tgh nangis sorang... hiihii..
cowboy nangis sbb mama dia tak bg bawak pistol...
apa barang kan cowboy tak dak pistol... huhuuu...
kipas ciptaan mama...
last minute punya benda...huhuuu...
ambek kertas keras... pelekat bulu² tuh....
bulu² tu sebenarnya i nak jahit kat cape dia... tp lepas jahit seluar.. tak cukup pulak kain baldu nak buat cape.. so cancel cape... letak bulu² tu kat kipas... huhahha...
ladybug yg kagum ngan princess cina... hihhiii...
tp sebenarnya semua org suma baju missLR... mmg lain dari yg lain...
cekgu dia siap tanya... ni costume org malaysia ka...
daku hanya tertawa kecil.. lantas menjawab... 'ya.. tapi bukan costume utk malay...itu costume utk chinese'
cekgu dlm labu... and sorang lg cekgu jd kucing comey...hihii...
and princess² kecik...
kiri : frau milka tgh make up antara kawan missLR skg, sara...
sara ni anak mix pakistan + indonesia.. abg dia, jamal pon tadika yg sama...
mak dia antara kawan i kat sini... :)
jamal lahir sama tahun ngan missLR.. tp sebab dia lahir awal tahun, tup² dia terus jadi senior missLR...
missLR nnt masuk sekolah setahun lewat dari jamal...
ini missLR lepas kena make up... tahun lepas dpt nandek kat dahi...
kalini dpt bunga setepek kat pipi... layan ja la...
acsessories kepala tu i beli satu 1€...
rantai ngan sepit... sebenarnya itu hiasan utk org kawen...
cowboy and police...
missLR lagi...
gambar kanan... puteri hang li po tgh nak pujuk cowboy... 
masing² dah mula masuk group masing²...
ada sorang kawan missLR ni... mai ngadu kat i... dia tak beli baju baru... dia pakai baju kakak dia ja...
i kata, baju dia pon sangat cantik...
dia kata, dia nak jadi elsa.... tp makpak dia tak mau beli...
i kata, anak i pon nak elsa.. tp kan tak seronok kalau semua org sama ja..
budak tu buat muka redho ja terus... :P
i ambek missLR awai sikit haritu... sbb nak prepare² nak blk malaya...
cekgu dia dah sedih² dah...
missMM lg la sedih sbb besday dia ujung bulan 2 tu, missLR takdak...
tp i promise akan bg hadiah besday dia after kami blk...
still.... merambu² la airmata missLR n missMM...

Tuesday, June 9, 2015

missLR first award..

Assalamualaikum and Hallo

ini cerita 22 may 2015.

alkisahnya jadual missLR makin ler padat...
terbaru.. every friday dia ada  kelas melukis...
masa 1st class... i tak bwk missLR.. dia tak sehat...

so. on 24.4.15 dia start..
pastu minggu depan tu.. cuti labor day.. takdak kelas...
minggu satu lagi br ada kelas...
2 kali kelas... missLR siap satu drawing...
cikgu lukisan kata, missLR ni spesis slow and steady... budak lain dah habis satu lukisan masa 1 kelas...  tp cincai2...
missLR pulak... lukis and kaler cermat² n kemas.... tp lambat... huhuuu

cekgu lukis kat depan... depa ikut kat kertas masing² and add anything ikut imiginasi depa...
gambar atas tu half siap...

minggu depannya tu, public holiday lagi...
minggu tu, kawan i call bgtau cekgu lukisan dia kalut cari number tepon i...
so i call cikgu dia blk... rupanya lukisan missLR menang. :D

22.5.2015 depa ada buat kinderfest... so setiap club akan buat persembahan skit...
utk drawing club... depa buat pertandingan based on 2x class yg mula tuh...
1st place!
1st time dapat hadiah kan... bila org umum pemenang... dia excited² tp angkat tangan ja...
punya la dia happy... :)
sadly, papa can't join us... just because he is 'busy'.
dari 64 ahli... 5 org dapat hadiah...
missLR saja umur 5 tahun... yg lain semua 7,8,9...
budak laki sebelah missLR tu tlg ambek utk kakak ka abg dia ntah...

pemenang² and lukisan depa.... :)

masa ni missLR buat muka tak puas hati sbb hadiah utk pemenang ke belakang semakin besar.... hahahhahha...
bayangkan ehhh... pemenang number 5 punya kotak almost double size dari hadiah utk no.2....
camna tuuhhhh?
ni hadiah missLR
i bgtau missLR... hadiah number 1 paling mahal... dapat voucher pegi swimming...
org lain dapat benda... takleh pegi or buat sama² ngan mama papa diorg... and missLR nmpk happy ngan jawapan mama...
lega.
org newspaper ambek gambo... budak yg kanan skali pon tlg ambek hadiah utk abg/kakak dia... budak no.5 pulak budak 9 tahun... tp malu sungguh nak ambek gmbr... lepas ambek hadiah.. terus lari duduk ngan mak dia...
lepas sessi ambek hadiah... group² lain pulak buat persembahan...
gmbr atas... cekgu² buat persembahan menari... and semua budak dlm hall tu ikut...
ni persembahan dari group dancing...
comey... ada budak² istimewa jgk dlm group ni... kagum.
ini clown jemputan...
nama : doctor clown hau hau... (teringat kat shamsul ghau ghau... hahhaha)
tarian dari negara mana ntah... huhuuu...
tp menarik gak... loncat² pastu goyang bahu... tu ja step dia... :)

pastu ada gak tarian dari greece... pon step senang gila...
pic credit to Griechischer Bildungs- und Kulturverein
i rasa tarian melayu lg menarik tertarik kot...
nasib missLR ja sorang budak malaysia kat area sini.. if not, mesti i dah buat dikir barat or boria... or kuda kepang... or tarian sarawak ka... joget ka... zapin ka... waaahhh... bestnyyaaaa....
pemenang and lukisannya
tajuk : pemandangan di sungai rüsselsheim / flörsheim..
newspaper echo
newspaper main-spitze

on the way balik,
i : congratulations baby.. i am so proud of u...
missLR : thank you... but i really need u... because.. because i really love u....

-.-
nampak sangat kopipes ayat drama...