berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, September 29, 2014

Tote Bag utk sekolah agama

Salam and Hallo

minggu lepas di hari rabu yg agak sejuk... missLR suddenly mintak beg utk sekolah agama...
i ada cakap kat dia ritu.. either buat beg baru or beli beg...
sbb utk sekolah agama.. byk guna file and buku A4.. so tak muat nak masuk dlm beg sekolah missLR...
so i pikir² mcm nak buat tote bag kat dia.. tp busy...busy.. and buat² busy smp terlupa...
tak sangka missLR ingat... he he he he..

haritu masa buat rumah kotak kat dia.. i refer kat pinterest...
rupanya missLR observe apa i buat...
dia siap ambek ipad... then kata..
missLR : ok ma.. ma tekan yang ni (icon pinterest)... pastu ma kena cari beg-untuk-girl..
i : ouh... kena cari kat ipad eh..?
missLR : ha ah... baru tau apa yg cantek....
-.-'
pic from pinterest
missLR pilih hat ni...
i kata... 'ishk... yang ni susah ni... mcmn mama nak buat...'
missLR : tak pe ma.... ma jahit je... ya tau ma buleh buat....

ambooiii.... siap bg motivasi.
syarat dia.... beg pink...
kebetulan i mmg ada kain cotton pink... tp kain kosong... i tunjuk kat missLR, dia kata ok...
so i pon start la buat...
seperti biasa... missLR setia menanti kat sebelah.... tanya itu ini... tlg² menyebok skit... hi hi hi...
dah siap... :)
terus ambek buku and file, letak dlm beg...
dia happy ngan beg tu.... fuuuhhhh.... nasib baik...
i just buat normal-simple-totebag... tp add pleated tu ja...
close up gmbr beg tanpa model... :)
simple tp dapat buat missLR happy... beg pon tak dak ukuran yg specific... i ukur guna file dia ja...
belah dlm, i ingat nak buat poket... tp pikir² blk... ini 1st beg... bila missLR dah boring nnt, baru buat beg elok² skit....
belah dlm beg...
lining apa pon takdak... jz buat beg tu 2 lapis jahit-inside-out saja..
pleated dia cacat skit... ntah mcmn buleh tersenget... tak perasan sbb jahit dari side dlm....
i adalah malas nak tetas... maka dengan itu... kita buat² ja mcm beg tu dah perfect... ahaks!
last but not least.. terima lahh... model dan beg nya.... :)

beg dah siap... buku² dah siap....
tup² minggu ni tak pi sekolah agama sbb missLR tak sehat... minggu depan cuti raya....
minggu lg skali... missLR dah abih kelas percubaan.. so lepas ni dia akan pi kelas blaja quran saja...
next year baru join blk kelas bahasa Arab n pendidikan Islam....

Monday, September 22, 2014

getting busy - kelas agama

Salam and Hallo

ahad lepas, 2nd class agama missLR... :)
so far... dia enjoy class dia...

last week... masa 1st day class.. i and encik suami pi hantar and jemput dia sama²... sekolah tu kat kampong sebelah...
kami dah daftar dia masuk kelas agama ni before balik mesia raya ritu...
tp ustaz tu kata, student plg muda is 5thn... and missLR bulan october baru cukup 5 tahun.. so ustaz kata, bg try dulu...
ustaz bg 2 tarikh... sabtu and ahad.. masa sabtu 13th sept , encik suami pegi sekolah and check.. nama missLR masuk kelas hari ahad.. so ok la..
actually, kat kampung kami pon ada few kelas agama utk budak²... yg paling dekat ngan rumah i, sekolah turki... ajar quran jgk.. tp benda lain semua cakap turki...
so kami decide nak anta dia masuk sekolah morokko... masa pegi sekolah agama tu on saturday, selisih ngan bapak kawan tadika missLR.... rupanya dia pengerusi masjid morokko kat kampong kami.. and rupanya (skali lg), sekolah agama kat kampong kami pon ambek material yg sama ngan sekolah missLR skg...
encik suami kata tak pa la.. sebab dah daftar.. lgpon bukannya jauh sgt..
sweet girl... :)
dia excited nak pegi 'sekolah baru'... tambah excited bila i kata, pegi sekolah agama pakai tudung...
terus rasa mcm dah besar agaknya... hehheeee
jermen institute utk pengajian Islam...
missLR plg muda... :)
kelas dia every ahad... 4 hours... akan blaja bahasa arab... pengajian Islam... blaja Quran.. and satu lg apa ntah, i tak ingat...
and kalau ada masa lebih.. depa akan buat craft or games...
cekgu² dia pon bukan calang²...
cekgu yg ajar bahasa arab dia blh cakap few languages... and kerja as cekgu/ustaz kat few sekolah around kawasan kami...
ustaz ajar Quran mmg al-hafiz... ada master dlm pengajian al-Quran...
cekgu lain.. i tak jumpa...
ouh.. ada lg satu.. cekgu pengajian Islam... lembut ja cakap... senyum... muka pon bersih ja...
kelas missLR... semua org pon 1st class... ada yg pegi ngan abg/adik... so ada geng la jgk..
plus, ramainya morokko... missLR mula² duduk sorang... tp dia rilek ja... siap suruh i cepat² blk sbb kelas dia dah nak mula.. hihii

lepas hantar missLR pegi kelas agama tu.. i and encik suami pegi rumah kurik/anis...
ntah la pasaipa.. i rasa tak senang duduk... risau gak kat missLR sbb 4jam straight utk 1st class... plus dia tak dak kawan lg... plus, dlm kelas tu akan byk cakap Arab... plus itu... plus ini...
i makan laksa pon tak kenyang.huh.

kul 5.45ptg, cepat² ajak encik suami pegi ambek missLR...
missLR kuar ja class... senggiiihhhhh... 'ma... liya suka la sekolah nii....'
fuuuuhhhhhhh..... leggaaa i dgr...
blk rumah, dia dok cerita la dia blaja huruf mim.. :)
dia ada bawak blk kertas yg dia blaja kat sekolah... dia dah kenal dah semua huruf... cumanya kat sekolah tu ajar ala² phonic... so ala² baru la utk dia...
masa dia blk rumah, dia dah buleh baca semua yg kat kertas tu...
cikgu dia pon kata.. even dia plg muda... dia cepat dapat... cuma malu...
bila i tanya missLR kenapa malu kalau ustaz tanya... dia kata 'liya tak paham ustaz tu cakap apa ma... dia tak cakap bahasa jermen... dia tak cakap english... '
 last sunday... second class dia.. dia mintak pakai baju raya yg mcm pwincess.. nasib baik hujan.. so i ada reason nak soh dia pakai baju lain... :)
baju tu i beli kat GM klang... puas hati... tudung utk dia pon ada i beli few... so buleh la rotate... :)

smlm dia blaja huruf kaf...
pegi and blk, encik suami saja hantar and ambek... i dok rumah...
missLR blk ja... terus bukak buku ajar i...

ouh.. sabtu lepas jugak... encik suami bawak missLR pegi swimming... and also dah register utk swimming class dia...
tambah lg satu class dlm jadual missLR... :)

Tuesday, September 16, 2014

getting busy - kelas piano

Salam and Hallo

alkisahnya... encik suami ada officemate, chinese indonesian..
tahun lepas kot.. kami ada pergi jalan² kat Mainz and jumpa family dia skali...
waktu tu i la i kenal ngan wife Sony, Elly.. rupanya Elly ada degree dlm muzik.. major piano ngan flute...
tambah keseronokkan bila Elly ajar budak² jgk... :)
masa pegi rumah dia dulu, missLR main² piano kat rumah Sony and Elly kata missLR dah buleh start blaja piano sbb jari dia dah cukup panjang utk tekan key piano...

so... awal september haritu.. lepas kami blk dari mesia... i bawak missLR utk 1st piano class dia..
Excited!
balik ja sekolah dah prepare² barang nak bawak pegi kelas piano... :)

Mainz ni bandar terdekat ngan kami selain Frankfurt... tp dua arah yg berlainan...
mcm kita dok kl... satu kat shah alam.. satu kat gombak... gitew...
Elly ajar dlm deutsch... senang utk dia explain kot..
better jgk utk missLR... :)
1st class.. dia malu² lagi... tp nmpk muka dia excited...
kiri : itu tengah blaja nyanyi smbl blaja note mi-re-do..
kanan : pastu... blaja kat piano...
i dok diam² kat bucu rumah... huhuu... skali² tu missLR ngelat gak... nmpk mainan.. dia main... nmpk i, time tu jgk dia nak sembang bagai...
tp Elly pandai ajar and tackle dia blk... :)
i pegi Mainz ngan train... n bila dah habis class... alang² ja kan.. encik suami blk ngan Sony n sekali harung ambek kami...
masuk ja kereta, missLR bukak cerita mcm peluru... dia kata dia seronok blaja piano... :)
then dia request nak makan spagetti seafood...
kat kedai.. dia ajar papa pulak.. bila papa kalut tgk phone... kena marah... :P

i pernah cerita yg skg ni i suka sgt² tgk online punya fleamarket kan...?
kebetulan... ada org nak jual basic keyboard...
masha Allah... just on the right time...
mula² dia letak €60... esoknya tu.. dah turun jadi €50.....
and masa i blk rumah nak tunjuk kat encik suami dah jd €40...
lepas 3hari, tak dak sapa pon yg like or komen nak beli...
so kami message tanya kot² ada apa yg rosak... org tu kata semua function elok...
i seronok gila... rezeki missLR... dah la murah... elok pulak tu...
set hari jumaat... ambek hari ahad...
org yg jual tu budak lg.. skg dia umur belas2 cemtu.. dia start main piano umur 10... tp skg dia dah ada 2piano yg besar gabak kat rumah.. sbb tu dia nak jual keyboard basic tu....

bgn ja pagi, missLR nmpk papa dah dok pasang keyboard... senyuuuummmm melereeeeeettt la dia...
terus practise lagu mi-re-do...
pastu suruh mama buat lagu let it go! huh~~
bila dah agak² tak leh survive... dia tekan satu key and nyanyi segala lagu dia nak nyanyi...
teng teng teng teng teng teng.... key yg sama... lagu ja lain²... hahahhaa
*abaikan ke'seghogeh'an missLR.... dah tak mampu nak bersabar siap lawa² dah...
next class and class seterusnya akan buat hari selesa... so ni gmbr nak pegi 2nd class selasa lepas...
excited jgk... i kata kuar rumah kul 4ptg... kul 244 dia dah bising kata dah pukul 4.... 0.o
second class... blaja 2nd lagu... haritu lagu jermen pasai kutu... kalini lagu omputeh pasai anak kambing... hihiii....
kalini nmpk dia lebih berani... apa dia tak paham.. dia suruh Elly ulang... and ulang.. and ulang... smp dia buleh...
part focus... still level sama... huhuuu
kiri : tu tgh blaja note do-re-mi.. tp kali ni lagu mary had a little lamb... panjang skit dari lagu kutu masa 1st class...
nasib la dpt cikgu yg baik... mcmn la blaja nyanyi ngan kaki semua buleh terangkat... konpius i..
kanan : itu latihan nyanyi... tp guna do-re-mi....
yg menyelit tu.. cikgu kecil... :) si jess yg comel....

harini 3rd class... :)
ahad lepas, missLR start class agama jgk...
kat sekolah morrokko... nnt i cerita.... :)
Alhamdullillah... dia excited utk dua² kelas....

its time to get busy, honey.... :x